خانه امنترين جاي دنياست اما بعضی وقتها همين خانه میتواند به یکی از خطرناکترین مکانهای زندگی تبدیل شود. البته در اين زمينه کودکان آسيبپذيرترين قشر هستند بنابراین لازم است که پدر و مادرها حواسشان را خوب جمع کنند تا با حوادث ناراحتکننده روبهرو نشوند. این موضوع در مورد کودکان یک تا پنج سال اهمیت زیادی دارد.
پس اگر شما هم جزو والدینی هستید که این روزها فرزندتان تازه به راه افتاده باید محیط خانه را کاملا برای زندگی او ایمن کنید. در اینجا چند پیشنهاد داریم تا با کمک آنها از بابت سلامت فرزندتان خاطر جمع شوید.
ایمنی در آشپزخانه
اولین بخشی که باید ایمنی آن را کنترل کنید آشپزخانه است.پيشنهاد ميكنيم این نکات را در آشپزخانه اجرا کنید:
تمام کیسههای پلاستیکی را جایی دور از دسترس کودکان قرار دهید.
همیشه حواستان به کف آشپزخانه باشد تا مطمئن شوید روی زمین خردههای غذا وجود نداشته باشد. بچههای کوچک هر چیزی که به دستشان برسد را فورا داخل دهانشان میگذارند.
وقتی کودک مشغول غذا خوردن در آشپزخانه است، همواره مراقب او باشید.
مواد شوینده و ضدعفونیکننده را در کابینتهای زمینی قرار ندهید. اگر هم جای دیگری برایشان ندارید حتما درِ کابینتها را قفلدار کنید.
هر وقت مشغول پخت و پز هستید کودک شما باید حداقل یک متر با گاز فاصله داشته باشد تا از آسیبهای احتمالی مصون بماند.
کبریت، فندک، شمع و سایر مواد قابل اشتعال باید دور از چشم کودک در جایی مخفی شوند.
پس از استفاده از وسایل برقی کوچک مانند غذاساز، آبمیوهگیری، همزن، قهوهساز و ... حتما سیم برق را جمع کنید و این وسایل را نزدیک لبه کابینتها قرار ندهید چون ممکن است کودک سیم را با دست بکشد و این وسایل برقی را به زمین بیندازد. در نتیجه ممکن است خودش هم آسیب ببیند.
اگر میخواهید روي میز آشپزخانه رومیزی پهن کنید، بهتر است این رومیزی تا حد امکان کوتاه باشد چون کودک میتواند آن را بکشد و تمام وسایل میز را روی خودش بریزد یا برای بالارفتن از رومیزی کمک بگیرید.
هنگامی که کودک روی صندلی مخصوص نشسته است هرگز او را تنها نگذارید. صندلیهایی بخرید که کمربند ایمنی دارند و هر بار وقتی کودک روی صندلی مینشیند، کمربند او را ببندید.
اتاق خواب کودک
وقتی اتاق مخصوصی برای کودکتان در نظر بگیرید در درجه اول باید به فکر نکات ایمنی هم باشید. اینجا هم جایی است که کودک ساعات زیادی مشغول بازی یا استراحت است و شما هم باید در این زمان با خیال راحت به کارهایتان برسید.
تختخواب، صندلی و میزهای داخل اتاق را کنار پنجره قرار ندهید. اگر چارهای ندارید حتما برای پنجرهها حفاظ نصب کنید.
پنجره اتاق کودک باید طوری باشد که به راحتی باز نشود و دست کودک به قفل پنجره نرسد.
از قرار دادن اشیاي سفت و نوک تیز در اطراف محل خواب کودک خودداری کنید.
مطمئن شوید که کمد یا ویترینهای اتاق کودک محکم به دیوار چسبیده باشند. ممکن است کودک از آنها بالا برود و همراه با این وسایل چوبی سنگین به زمین بیفتد.
نور اتاق خواب کودک باید کافی باشد چون ممکن است کمبود روشنایی سبب زمین خوردن او بشود. بهتر است شبها هم وقتی کودک خواب است چراغ خواب کوچکی برایش روشن کنید.
حمام و دستشویی
این قسمت از خانه هم جایی است که ممکن است در آنجا حوادث ناگواری برای کودکان پیش بیاید. پس با کمی دقت از بروز آنها پیشگیری کنید.
دارو، لوازم آرایشی بهداشتی و سایر مواد خطرناک را در کابینتهای قفلدار قرار دهید و قفسهها را بالای دیوار نصب کنید.
صابون، شامپو و لوسیونها را جایی دور از دسترس کودکان بگذارید.
هرگز کودکان را تنها در وان حمام رها نکنید، حتی برای یک لحظه.
وقتی در حال شست و شوی کف حمام و سرویسهای بهداشتی هستید مواظب باشید کودک روی این سطوح لیز قدم نگذارد.
ابزار و دستگاههاي تيز را از حمام خارج كنيد. بهتر است تيغها، قيچي، دستگاه ریش تراش و ساير لوازمی از اين قبيل را در اتاق خواب خودتان يا در يك قفسه دور از دسترس كودك نگهداري كنيد.
برای جلوگیری از سقوط و افتادن کودک وقتی او را به حمام میبرید یک تکه موکت یا حصیر غیرلغزنده را درکف حمام قرار دهید.
سایر قسمتهای خانه
علاوه بر اتاق خواب کودک، باید به سایر اتاقهای خانه هم توجه کنید تا از بابت ایمنی آنها هم مطمئن شوید.
اگر در خانه گیاه آپارتمانی دارید این گیاهان را جایی قرار دهید که دست کودک به آنها نرسد. بعضی از گیاهان سمی هستند. حتی در مورد گلهای شاخههای هم این نکته را در نظر بگیرید.
تمام زوایای وسایل چوبی خانه مانند میز، صندلی، مبل و ... را با نوارهای پلاستیک، فوم یا پارچههای ضخیم بپوشانید.
اگر بخشی از خانه پله دارد روی آنها فرش یا موکت پهن کنید. به ویژه اگر کف خانه سرامیکی است این نکته را نادیده نگیرید.
برای تمام پریزهای برق سرپوش بخرید و آنها را روی پریزها کاملا محکم کنید.
علاوه بر توجه به قسمتهای مختلف خانه، بهتر است درباره ایمنی کودک هنگام بازی با اسباب بازیهایش هم به مواردی توجه کنید:
همیشه هنگام خرید اسباب بازی به سن کودک، علایق و تواناییهای او توجه کنید. روی جعبه اغلب اسباببازیها نوشته شده که برای کدام گروه سنی مناسب هستند. این نکته در مورد عروسکهای پولیشی هم اهمیت دارد. به طور مثال بعضی از این عروسکها اجزایی مانند چشم، بینی و سایر زیور آلاتی دارند که محکم چسبیده نشده و به سادگی جدا میشوند. در نتیجه ممکن است کودکان کوچکتر آنها را به داخل دهانشان فرو ببرند.
روی برچسب اسباب بازی نوشتههایی مانند «غیرسمی»، «قابل شستوشو» و « مواد اولیه بهداشتی» را جستوجو کنید.
سعی کنید وقتی کودک به تنهایی مشغول بازی با اسباب بازیهایش است حتما به او سر بزنید و در صورت امکان تمام مدت مراقب او باشید.
اسباببازیهایی که روی زمین پخش شدهاند هم میتوانند خطرساز شوند و پای کودک را زخمی کنند.به کودک یاد بدهید بعد از بازی با اسباب بازیهایش آنها را سر جایشان قرار دهد. میتوانید یک سبد بزرگ پلاستیکي را به عنوان جای اسباب بازی در گوشهای از اتاق قرار دهید.