0

طلبه ها چگونه خرید می كنند؟

 
nikbakht88
nikbakht88
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1388 
تعداد پست ها : 5887
محل سکونت : تمام ایران سرای من است

طلبه ها چگونه خرید می كنند؟

 

طلبه ها در خریدشان سعی میكنند بر اساس ارزشهایی كه حوزه برای انها تولید كرده است رفتار كنند، مثلا در خرید لباس سعی میكنند لباسی خرید كنند كه خیلی جلب توجه نكند خصوصا در خرید لباس زنانه، لباسی باشد كه با فرهنگ اسلامی و بومی سازگار باشد.

به گزارش نیمروز، نویسنده وبلاگ نامه های حوزوی نوشت:طلبه ها نیز همانند بقیه مردم برای خرید احتیاجات خود به مراكز خرید مراجعه میكنند اما شاید بخاطر ملبس بودن برخی از آنها و در نظر داشتن برخی از ارزشها و فرهنگ خاص طلبگی شاید خرید آنها كمی متفاوت باشد. براستی طلبه ها از كجا خرید میكنند؟ محدودیت های طلبه های ملبس در خرید چیست؟ چه معیارهایی را رعایت میكنند؟

مكان های خرید:

1-خرید های كوتاه مدت: طلبه ها خریدی های روزانه و كوتاه مدت خود را از همان مغازه های سركوچه تهیه میكنند تهیه اجناسی از قبیل ماست ، شیر، تنقلات برای بچه و... اما برخی از طلبه در رجوع به مغازه های اطراف ممكن است توجه داشته باشند كه مثلا این فروشنده چه مقدار رعایت شئونات اسلامی را میكند، با زنان نامحرم چگونه رفتار میكند، حقوق مشتری را رعایت میكند یا نه، همه اینها میتواند در رجوع طلبه ها برای خرید موثر باشد از این رو مغازه ای كه مالك آن مذهبی و با انصاف است بیشتر میتواند مورد توجه طلاب باشد، نكته دیگر اینكه طلبه ها سعی میكنند از یك مغازه بصورت مرتب خرید نكنند چرا كه اساتید اخلاق همیشه تاكید میكردند كه برخی از فروشندگان به مراجعه طلبه حساس هستند و ولو برای خرید یك پفك مراجعه كند در ذهن فروشنده میماند و بعدا با خود میگوید این طلبه این همه پول را از كجا آورده است كه هر روز به مغازه می آید از این رو طلبه ها سعی میكنند به چند مغازه متفاوت جهت خرید روزانه مراجعه كنند.

2- خرید های میان مدت: خرید های میان مدت خرید هایی است كه برای یكی دوماه نیاز را رفع میكند مانند برنج، روغن، چای و... طلبه ها در قم برای این قبیل خرید ها معمولا به فروشگاه جانبازان واقع در خیابان دور شهر مراجعه میكنند، این فروشگاه ماهیتی نسبتا مذهبی دارد از این رو طلبه ها احساس راحتی دارند و فشاری را از طرف اطرافیان تحمل نمیكنند از سوی دیگر قیمتهای این فروشگاه زیر قیمت بازار است. البته این فروشگاه عمومی است و مراجعه كنندگان پرشماری دارد، البته ارزاقی متناسب با توان طلبه ها عرضه میكند ارزاق برای خانواده های متوسط و بعضا ضعیف، البته نباید در این میان نقش زنان طلاب را نیز نادیده گرفت چرا كه بسبب ارتباطاتی كه با همسران طلاب دارند ورود و خروج ارزاق و برخی از اجناس مورد نیاز را بهم اطلاع میدهند بقول معروف همسران برخی از طلاب در این زمینه كاملا بروز هستند. البته نباید همه طلبه ها را در یك سطح قرار داد برخی از طلبه ها شغل و درآمدی غیر از طلبگی دارند و از این رو وضعیت مناسب تری ابرای خرید دارند اما برخی دیگر كه اكثریت را تشكیل میدهند وضعیت چندان مناسبی ندارند حتی دیده میشود برخی از آنها در سال دوكیلو گوشت مصرف نمیكنند.

3-خرید های میان طلبگی: برخی از طلبه ها خاستگاه روستایی دارند و هنوز هم پدر و مادر و اقوامشان در روستا ساكن بوده و تولیدات كشاورزی دارند از این رو برخی از تولیدات را برای دوستانشان نیز پیشنهاد میكنند مثلا ممكن است پدر یكی از طلبه ها تولید كننده سیب زمینی باشد و طلاب میتوانند بدون واسطه سیب زمینی مورد نیاز را از ایشان تهیه كنند كه در این صورت ارزانتر از بیرون نیز خواهد بود، با گذری تابلو اعلانات مدارس علمیه و شهرك مهدیه و پردیسان كه طلبه ها در آن ساكن هستند میتوان بسیاری از این نوع عرضه جنس را مشاهده كرد، مثلا عرضه عسل كوهستان، رب طبیعی، شیره انگور صد در صد طبیعی، پیاز و سیب زمینی و... این نوع خرید در میان طلبه هایی كه ارتباطهای گسترده ای دارند بیشتر متداول است. البته باید توجه داشت كه طلبه ها به مقوله رزق حلال حساسیت ویژه ای دارند از این رو كوچكترین حدس و شبهه ای در این زمینه میتواند آنها را از خرید منصرف كند.

محدودیت های خرید با لباس روحانیت: خرید كردن با لباس روحانیت كمی مشكل است از این رو برخی از طلبه ها بدون لباس برای خرید میروند اما برخی دیگر با لباس روحانیت برای خرید میروند، برخی از مردم كنجكاو هستند تا روحانی را در كنار همسرش ببینند و دیده میشود زمانی كه طلبه ای با همسرش است نگاههای زیر چشمی و احیانا اشاره هایی برای دیدن این صحنه وجود دارد بصورت خیلی ساده زنان و دختران دوست دارند ببیند زن طلبه قیافه خوبی دارد یا نه، چه نوع لباسی پوشیده است و دیگران نیز ممكن است كنجكاوی هایی داشته باشند، روحانیان سنتی معمولا با همسر و فرزندان به خرید نمی رفتند اما طلبه های جوان چنین محدودیتی برای خود نمی بینند، ممكن است این نوع كنجكاویها برای برخی طلبه ها ناخوشایند باشد، از سوی دیگر فضای برخی از مراكز خرید حال و هوای مناسبی ندارد مثلا موسیقی خاصی پخش میشود و اساسا طلبه احساس میكند مناسب نیست در این مركز حضور پیدا كند، یا اینكه با ورود به یكی از مغازه ها دختری را میبیند كه حجاب مناسبی ندارد و با دیدن حاج آقا خود را كمی جمع و جور میكند، اضافه بكنید این مساله را كه طلبه بخواهد در مورد لباس همسر خود نیز نظر بدهد و چند لباس را بخواهند امتحان كنند تصور كنید در ذهن آن فروشنده چه میگذرد، شاید برای او طبیعی باشد اما واقعیت این است كه حوزه طلبه ها را بگونه ای تربیت كرده است كه تحمل این چنین فضاهایی برای طلبه ها سخت است حتی برخی از همسران طلبه ها دائم شكایت میكنند كه همسرشان برای خرید لباس حوصله ندارد و دوست دارد از اولین مغازه خرید را انجام دهد و از بازار فرار كند. البته برخی از طلبه ها نیز معتقدند باید مردم طلبه ها را در بین مردم ببینند و زندگی آنها را مشاهده كنند كه انها هم مثل مردم هستند و زندگی می كنند اما بهر ترتیب این محدودیت ها وجود دارد كه البته ممكن است برخی از انها نیز توهمی بیش نباشد.

معیارها در خرید: طلبه ها در خریدشان سعی میكنند بر اساس ارزشهایی كه حوزه برای انها تولید كرده است رفتار كنند، مثلا در خرید لباس سعی میكنند لباسی خرید كنند كه خیلی جلب توجه نكند خصوصا در خرید لباس زنانه، لباسی باشد كه با فرهنگ اسلامی و بومی سازگار باشد. از این رو لباسهایی كه بنوعی نشانی از فرهنگ غرب را دارد مورد توجه طلبه ها قرار نمیگیرد البته باید توجه داشت كه همین معیار باعث شده است لباس متناسب با سلیقه طلاب كمتر پیدا شود و آنها شاكی باشند كه فرهنگ جامعه مورد هجوم فرهنگی قرار گرفته است، از سوی دیگر طلبه ها توجه دارند در حدی باشد كه مردم متوسط و ضعیف استفاده میكنند از این رو لباسهای گران قیمت و اشرافی خریداری نمیكنند البته خیلی هایشان توانش را نیز ندارند، البته همسر طلبه با این مقوله كاملا آشنا است و برای خود وی نیز رعایت این ارزشها اولویت دارد، اما در برخی اوقات مشكل با بچه ها است چرا كه ممكن است كودك لباس یا كفشی را دوست داشته باشد یا رنگ خاصی را پیشنهاد كند و بقول معروف در شان طلبه نباشد و بچه در حدی نیست كه بتوان در مورد ارزشهای مورد نظر طلبه با او گفتگو كرد، از این رو گاهی ممكن است مشكلاتی پیش آید از سویی شان طلبگی باید رعایت شود از سوی دیگر سلیقه بچه نباید سركوب شود. طلبه های ممكن است برای خود نیز لباس روحانیت تهیه كنند در قم فروشگاه هایی مخصوص عرضه این نوع لباس است كه معمولا از انجا تهیه میكنند البته خیلی انتخاب سخت نیست چرا كه شكل لباس مشخص است و فقط در زمینه جنس و رنگ میتوان نظر داد.

 

شنبه 5 اسفند 1391  4:43 PM
تشکرات از این پست
papeli asheq1hazrat
دسترسی سریع به انجمن ها