شاید در ذهن شما هم یکی از آن علامت سوالهای بزرگ وجود داشته باشد. همان سوالاتی که وقتی به پاسخشان فکر میکنیم ناخودآگاه دچار استرس و هیجان میشویم. علامت سوالی به نام ازدواج!
اصولا این همه سفارش و تاکید و تشویق و.... برای ازدواج چه دلیلی دارد؟ تا به حال با خودتان فکر کردهاید چرا همه و همه از بزرگان دین و امامان معصوم تا پدر و مادر و رسانههای جمعی و مردم کوچه بازار و دوست و آشنا و فامیل دست به یکی کردهاند که نگذارند جوانها همینطور عزب اوغلی برای خودشان راه بروند و مجرد بمانند؟ مگر ممکن است برای امری بیفایده و بیاهمیت این همه تاکید و سفارش شود؟
به هر حال عقل سلیم حکم میکند که وقتی عده زیادی درباره مسئلهای پافشاری و تاکید و سفارش میکنند کمی عاقلانه و جدی درباره آن بیندیشیم.
گرانی و تورم بالای .... در صد، بالا رفتن سطح توقعات جوانان، مشکل بیکاری و بیپولی و... همه واقعیتهای انکارنشدنی هستند که همیشه وجود دارند. اما هیچکدام از اینها دلیل محکمی نیست برای به تاخیر انداختن ازدواج و یا مجرد ماندن. اگر آدمیزاد به تنهایی میتوانست به کمال برسد و خوشبخت و سعادتمند شود چه دلیلی داشت خداوند برای انسانها زوج بیافریند و در آیات قرآن به این امر مقدس اشاره نماید؟ اگر قرار بود هر کس به اختیار خودش تجرد یا تاهل را انتخاب کند، دلیل این همه سفارش و تاکید به ازدواج و تشکیل خانواده در کلام امامان معصوم ما چیست؟ ازدواج فواید مثبت بسیاری دارد که شاید اولین و مهمترین آنها رسیدن به آرامش و پختگی و کمال است. آرامش واقعی هرگز در سایه تنهایی به دست نمیآید. اهمیت ازدواج در دین اسلام تا آنجاست که حتی عبادت فرد متاهل ارزشی چندین برابر فرد مجرد دارد.
امام رضا عليه السلام در اینباره میفرماید: «مردي نزد امام باقر (ع) رسيد. حضرت فرمود: ازدواج كردهاي؟
مرد گفت: نه. حضرت فرمود: دنيا و هر آن چه در آن است را دوست ندارم اگر شبي بيهمسر به سركنم. دو ركعت نمازي كه فرد متأهل ميگزارد برتر از عمل مجردي است كه شب زندهداري كند و روزها روزهدار باشد.» (مسند الامام الرضا علیه السلام2/256)
یکی دیگر از فواید ازدواج این است که در سایه آن روابط اجتماعی افراد گسترش مییابد. انسان ذاتا موجودی اجتماعی است و تمایل به رابطه برقرار کردن با همنوعانش دارد. بعد از ازدواج دامنه دوستان و فامیل فرد گسترش پیدا میکند. کسی که ازدواج میکند به واسطه همسرش با افراد بیشتری آشنا میشود، دوستان جدیدی پیدا میکند و میتواند روابط اجتماعی خود را گسترش دهد.
امام رضا (ع) میفرماید: «اگر دربارهي ازدواج دستوري از خداوند و پيامبر (ص) هم صادر نشده بود فايدههايي همچون نزديكي خويشان و پيوند با بيگانگان كافي بود كه خردمند موفق و هدفمند را به ازدواج ترغيب كند». (ميزان الحكمه 2/1178)
خلاصه اینکه حواستان باشد به بهانههای واهی ازدواج را به تاخیر نیندازید. ازدواج سن خاص خودش را دارد و اگر از وقتش بگذرد زندگی انسان از حالت نرمال خارج میشود. برخی افراد، تحت تاثیر دوستان و یا به بهانههای مختلفی همچون نداشتن شغل مناسب و بالا بودن خرج و مخارج زندگی و بیکاری و بیپولی و ... ازدواج و تشکیل خانواده را هر روز به تعویق میاندازند و آنقدر امروز و فردا میکنند که وقتی به خودشان میآیند دیگر دیر شده و فرصتهای خوب ازدواج را یکی پس از دیگری از دست دادهاند و اگر هم بخواهند ازدواج کنند مورد مناسبی یافت نمیشود.
مشکلات و کمبودها همیشه وجود دارند. در مواجهه با همین مشکلات هم تفاوت بین انسانهای قوی و با اراده با انسانهای ضعیفالنفس و بهانهگیر رقم میخورد. ناسلامتی شما جوان هستید! به جای اینکه مدام گوشهای کز کنید و به دنبال بهانهای برای فرار از ازدواج بگردید و همهچیز را گردن این و آن بیندازید، کمی همت کنید. آستینها را بالا بزنید و با توکل بر خدای بزرگ اولین قدم را بردارید و تصمیم بگیرید دیگر تنها نمانید. به قول مادربزرگهایمان «تنهایی فقط برازنده خداست!»