كاهش وزن پس از بارداري و رسيدن به وزن مناسب مسئلهاي زمانبر اما امكانپذير است.
كاهش وزن
براي كاهش وزن مناسب بايد برنامه غذايي سالم داشت و فعاليت بدني را در برنامه روزانه گنجاند.
هيچ راز يا مسئلهي پيچيده اي در كاهش وزن و سايز بعد از بارداري وجود ندارد.
تنها عوامل موثر در اين امر داشتن برنامه غذايي سالم، فعاليت بدني مستمر و روزانه و صبر و شكيبايي زياد است. فراموش نكنيد تنها هدف كاهش وزن پس از بارداري كاهش سايز و امكان پوشيدن لباسهاي قبل از بارداري نيست بلكه هدف اصلي افراد بايد اين گونه تعريف شود كه كاهش وزني كه پس از بارداري صورت ميگيرد موجب ارتقاي سطح سلامت زنان در طول زندگيشان ميشود.
نحوه تغذيه و عادات غذايي
همانطور كه زنان در زمان بارداري عادات غذايي و مواد غذايي دريافتي خود را به گونهاي تنظيم ميكنند تا نيازهاي كودكشان را براي رشدي مناسب تأمين كنند بايد توجه داشته باشند كه پس از بارداري نيز تأمين مواد مغذي مورد نياز اهميت بسيار دارد؛ خصوصاً در مادراني كه كودكشان را با شير خود تغذيه ميكنند. انتخابهاي سالم و درست مواد غذايي ميتواند موجب كاهش وزن سالم پس از بارداري شود.
* دريافت ميوه، سبزيجات و حبوبات: مواد غذايي حاوي فيبر زياد مانند ميوه، سبزيجات و حبوبات علاوه بر آن كه مواد مغذي با ارزشي را براي شما فراهم ميآورند به شما كمك ميكنند تا براي مدت زمان طولانيتري احساس سيري كنيد.
* كاهش سايز وعده هاي غذايي: توجه داشته باشيد به منظور كاهش كالري دريافتي نبايد وعده هاي غذايي را به طور كامل حذف كرده و يا ميزان ميوه و سبزيجات دريافتي را كاهش دهيد چرا كه در اين صورت منابع مغذي بسياري را از دست ميدهيد.
* كنار گذاشتن خوراكيهاي وسوسه انگيز: آشپزخانهي خود را با غذاهاي سالم پُر كنيد. خوراكيهاي پر كالري و وسوسه انگيزه را دور بريزيد.
* دريافت غذا تنها در زمان گرسنگي: چنانچه مضطرب يا عصبي هستيد و يا تنها به دليل زمان صرف وعده غذايي تصميم در خوردن غذا داريد صبر كنيد و خود را به انجام كار ديگري غير از غذا خوردن مانند تماشاي تلويزيون، مطالعه و يا قدم زدن مشغول كنيد.
آشپزخانهي خود را با غذاهاي سالم پُر كنيد. خوراكيهاي پر كالري و وسوسه انگيزه را دور بريزيد
فعاليت بدني روزانه
در گذشته به زنان توصيه ميشد براي انجام فعاليت بدني حداقل تا 6 هفته پس از زايمان صبر كنند در صورتي كه امروزه اين تفكر وجود ندارد. اگر زنان در زمان بارداري فعاليت بدني داشته و همين طور زايمان معمولي داشته باشند انجام فعاليت بدني سبك پس از زايمان ايمن بوده و مشكلي ايجاد نميكند. در صورت زايمانهاي پيچيده تر بايد با پزشك متخصص زنان (در مورد زمان شروع فعاليت بدني) مشورت شود.
* داشتن آرامش : قبل از انجام فعاليت بدني به فرزند خود شير بدهيد.
* شروع آهسته و پيوسته: فعاليت بدني خود را با حركات و ورزشهاي ساده مانند پيادهروي، شنا و دو چرخه ثابت شروع كنيد و پس از بازيابي بنيه خود ميتوانيد مدت و شدت فعاليت بدني خود را افزايش دهيد.
* انجام ورزشهاي هوازي شما را در كاهش توده چربي شكمي كه نيازمند اصلاح و تغيير برنامه غذايي و ورزش است، كمك ميكند.
* اگر اختصاص زماني به انجام فعاليت بدني براي شما مشكل است سعي كنيد كودكتان را با خود همراه كنيد. براي مثال ميتوانيد كودكتان را در پياده روي روزانه همراه خود ببريد و يا در انجام حركات كششي او را در آغوش بگيريد.
* داشتن فعاليت گروهي: بهتر است براي انجام فعاليت بدني تنها نباشيد و مادراني را كه شرايط شما را دارند با خود همراه كنيد.
توجه داشته باشيد در حين ورزش و پس از آن مايعات بسيار بنوشيد و در صورت احساس درد، سرگيجه، تنگي نفس فعاليت بدني خود را متوقف كنيد چرا كه ميتواند به دليل ورزش بيش از حد توان شما باشد.
در نهايت توجه داشته باشيد كه با برنامه غذايي مناسب و انجام فعاليت بدني ميتوانيد كاهش وزن مناسب (هفته اي 500 گرم) داشته باشيد. كاهش وزن، 6 ماه يا بيشتر طول ميكشد. اما فراموش نكنيد كه در هدف گذاري نبايد دچار افراط شويد و لذا نبايد توقع وزن و اندام سابق خود را داشته باشيد چرا كه وارد دوره جديدي از زندگيتان ميشويد پس واقعبينانه آن را بپذيريد.