از جمله دغدغه هاي بانوان در زمان بارداري چگونگي برخورد همسرانشان با آن هاست. به همين خاطر است که توصيه هاي فراواني به مردان در طول دوره بارداري همسرانشان شده است. اهميت اين موضوع تا به آن جاست که حتي گاهي تعبير بارداري براي مردان نيز به کار برده مي شود نه به معناي فيزيکي و جسمي بلکه به معناي انديشه بارداري و درک شرايط بسيار حساس و خاص همسر و همدلي لازم با او. در اين نوشتار به بخشي از نکات ضروري که مردان در ايام بارداري همسرشان بايد به آن ها توجه کنند، مي پردازيم و توصيه هايي را بيان مي کنيم.
بانوي باردار نگران واکنش شوهر است!
طبيعي است که بانوان اولين افرادي هستند که از بارداري خود آگاه ميشوند، اين آگاهي في نفسه با تغيير حالات روحي و رواني و يا با احساساتي مانند اضطراب، شادي و شوق همراه است که گاهي به صورت غير منتظره (به ويژه براي مادراني که آمادگي بارداري نداشته اند) و گاهي با وجود آمادگي و انتظار قبلي فرد را غافل گير مي کند. شايد اولين تفکراتي که به سراغ زن باردار مي آيد چگونگي طرح موضوع و دادن خبر بارداري به شوهرش باشد. آن ها بسته به کيفيت رابطه اي که با همسر دارند، پيشبيني هايي از برخورد همسرشان و توقعاتي از او دارند. اين برخورد اوليه تأثير زيادي بر شکل گيري احساس مثبت يا منفي در آن ها نسبت به خود و همچنين به جنين شان دارد. در اين شرايط به مردان توصيه مي شود:
1- حتما با وي همدلي کنيد، شادماني خود را از ورود فرزند نشان دهيد و به او بفهمانيد که مي دانيد از اين پس شرايط ويژه اي دارد و شما به آن توجه خواهيد کرد.
2- به او بگوييد که خيلي خوشحاليد که مادر فرزند شماست.
3- از او قدرداني کنيد که شرايط بسيار دشوار بارداري را پذيرفته است.
4- در صورت امکان با دادن هديه يا شاخه گلي احساس مثبت و محبت خود را به او بيشتر نشان دهيد.
5- درباره چگونگي خبردادن به خانواده هايتان از او نظرخواهي کنيد.
از همسر باردار تعريف کنيد!
نگراني ديگري که هم زمان با بارداري به سراغ بانوان مي آيد، درباره تغييرات جسماني، قيافه و شکل ظاهري آن هاست. بزرگ شدن شکم، تغييراتي که گاه در چهره ايجاد مي شود و در برخي بانوان همراه با ظهور لکه هايي روي صورت است همه و همه باعث مي شود که زن باردار نگران بي توجهي عاطفي احتمالي شوهرش باشد. زن درشرايط عادي دوست دارد که همسرش از زيبايي ظاهري و ويژگي هاي اختصاصي اش تعريف کند، بر اين اساس شکل گيري چنين احساساتي با آغاز دوران بارداري طبيعي است. در اين شرايط به شوهران توصيه مي شود:
1- شگفت زدگي توأم با علاقه و توجه خود را از تغييرات پيش رو اعلام کنيد.
2- گاهي درباره اين تغييرات با همسرتان با حوصله صحبت کنيد و از احساس و حالاتش پرس و جو کنيد.
3- مطالعه کنيد و از دايره اطلاعات خود استفاده کنيد و به او اطمينان دهيد که مي دانيد اين تغييرات موقتي است و برطرف خواهد شد.
4- جادوي همدلي را فراموش نکنيد. توصيه مي کنيم از ظاهر سازي و همدلي زباني و تصنعي پرهيز کنيد. او همسر شماست و از نظر عاطفي و رواني بسيار به شما نزديک و وابسته است و مي تواند احساسات واقعي را از احساسات تصنعي تشخيص دهد.
5- اگر احساسات شما واقعي باشد و صميمانه همسرتان را دوست داشته باشيد، طبيعي است که شما نيز تغييراتي را در خود احساس کنيد.اين را با همسرتان در ميان بگذاريد.
متفاوت باشيد، تکراري نباشيد!
- بانوان باردار متناسب با شرايطي که دارند؛ مانند اين که براي چندمين بار است که بارداري را تجربه مي کنند، سن آن ها چقدر است و ... تغييرات خلقي نيز نشان مي دهند. ممکن است حساس تر و زودرنج تر شوند. زودتر عصبي شوند. احساس دلتنگي بکنند و... واکنش هاي آن ها ممکن است در دوران بارداري با همسر، فرزندان ديگر، والدين خود و والدين همسر و ... متفاوت شود. در اين شرايط به شوهران توصيه مي شود:
1- باز هم از همان اکسير جادويي همدلي استفاده کنيد ولي همدلي موفق را بياموزيد.
2- براي گفت وگو، نوازش و همدلي و توجه از شيوه هاي تکراري استفاده نکنيد! تلاش کنيد با گذشت روزها و ماه ها توجه تان رابا شيوههاي نو نشان دهيد. عواطفش را به رسميت بشناسيد.
3- درباره نام فرزند، علايق او به عنوان مادر، احساسات مادرانه خاصي که در اين دوران تجربه مي کند، آرزوهاي مشترکي که براي فرزند داريد، شکل و قيافه کودک و .... با هم صحبت کنيد.
4- گاهي دست تان را روي شکم او بگذاريد و احساسش را جويا شويد.
5- او دوست دارد بيش از شرايط عادي از لحاظ رواني و عاطفي به شما تکيه کند، او را به اين باور برسانيد که با تمام توان ، محبت و توجه کنارش هستيد و مي تواند همه جوره روي شما حساب کند.
6- احساسش را درباره زايمان بپرسيد. اگر نگران است، دلداري اش دهيد. بگوييد که آمادگي داريد در صورت نياز با پزشک مخصوصش صحبت کنيد. از او بپرسيد چه چيزي اين نگراني را رفع مي کند، در صورت امکان آن کار را انجام دهيد.
7- به تغذيه اش رسيدگي کنيد. گاهي با آماده کردن ميوه يا آب ميوه و... از او بخواهيد همواره مراقب خود و فرزندتان باشد.
به شوهرتان بگوييد: فراموشت نخواهم کرد!
و اما نکاتي قابل توجه براي بانوان باردار:
گمان نکنيد چون شما باردار هستيد همه فشارها را تنهايي به دوش مي کشيدو شرايط اطرافيان و به ويژه همسرتان هيچ تغييري نکرده است و درکي از اين موضوع ندارند. شرايط خاص و دشوار شما قابل درک است و نياز به توجه دارد ولي بپذيريد اطرافيان شما نيز اندکي از اين تغييرات و شرايط را تجربه مي کنند. مطالب ذيل را بخوانيد :
1- شوهر شما مضطرب، نگران و ناآشناست! او يک مرد است و شرايط فيزيولوژيک و تغييرات جسماني شما را تنها از روي مطالعات، توصيه هاي کارشناسان و يا بيان خود شما مي شناسد. پس به او حق بدهيد که ازدرک کامل بخشي از نيازهاي شما ناتوان باشد. اين تفکر منفي را از خود دور کنيد که او عمدا به شما توجه نمي کند.
2- از طبيعي بودن حالات خود باخبرش کنيد.
3- احساساتتان را ابراز کنيد. در زمان همدلي و ابراز احساساتش قدرداني تان را نشان دهيد و ابراز کنيد که چقدر از وجودش شادمانيد و به او ميباليد.
4- نکته مهم: او نگران است با آمدن فرزند، توجه شما به او کم شود، حتي ممکن است افسرده و دلتنگ شود و سکوت بيشتري نشان دهد. به او اطمينان دهيد که هيچ کسي در دنيا با هيچ نقش و جايگاهي جاي او را در قلب شما نخواهد گرفت و با آمدن کودک، شما نقشي جديد به نقش هايتان اضافه مي کنيد و پيش از مادر بودن، همسر او هستيد.