زندگی انسان ها از بدو تولد، مورد تهدید آسیب های زیادی است. هنگامی که کودکی به دنیا می آید، مورد تهدید بیماری و... قرار می گیرد و این تهدیدها به فراخور بزرگ شدن افراد بزرگتر می شود و با تشکیل زندگی مشترک به این زندگی نیز وارد می گردد. این روزها زندگی همه ی آدم ها مورد تهدید آسیب های زیادی است، اما یکی از همین آسیب ها که خود می تواند آسیب های دیگری را به دنبال داشته باشد، امر تهدید است.
فرض کنید مردی وضع مالی خوبی ندارد و مدتی است مقروض دیگران است و همسرش اولین کاری که می کند تهدید به رفتن از خانه است، با این جمله که "اگر تا آخر این ماه بدهی هایت را نپردازی من از این خانه می روم."
اما تهدید در لغت به چه معناست؟
تهدید در لغت به معنای ترساندن و بیم دادن است. بسیاری از افراد برای ترساندن دیگری یا مجبور کردن او به کاری که دوست ندارد دست به تهدید می زنند. اما سوال اینجاست که آیا این تهدید کارساز است یا نه؟
تهدید نیز در جای خود می تواند مفید واقع شود؛ اما باید دانست که کجا باید آن را به کار برد. در مواقع زیادی، تهدید به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته می شود و از آن به عنوان آخرین تیر استفاده می گردد؛ اما در مواقعی نیز به نادرست مورد استفاده قرار می گیرد و اولین گزینه برای وادار کردن کسی به کار است. وقتی فردی با مشکلی مواجه میشود که خود نیز ناراحت است و در پی یافتن راه حل برای آن و از سر راه برداشتنش است، تهدید نه تنها دردی را دوا نمیکند بلکه دردی بر دردها نیز می افزاید. در اینگونه مواقع به جای تهدید فردی که خود می داند اشتباه کرده است باید به او کمک نمود تا مشکلش را حل کند.
از آنجایی که تهدید به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته می شود، اگر از آن به طور دائم استفاده شود اهمیت و ارزش خود را از دست می دهد. فرض کنید مردی تنبل و تن پرور است و سر کار نمی رود. اولین راه حلی که همسرش برای او استفاده می کند تهدید است و اینکه اگر سرکار نرود او را ترک خواهد کرد. مرد شاید بار اول و دوم از این تهدید حساب ببرد اما مسلما بار سوم این تهدید دیگر ارزش زیادی ندارد. او دریافته که سلاح زن دیگر کارایی ندارد و به راحتی و با دو روز سر کار رفتن می تواند او را خلع سلاح کند.
هنگامی که زن و شوهری به این مرحله می رسند که می خواهد با تهدید کار خود را پیش ببرند و خواسته ی خود را به طرف مقابل بقبولانند باید به این هم فکر کنند که شاید مجبور شوند آن تهدید را عملی کنند. اگر مردی سعی دارد همسرش موضوعی را قبول کرده و مثلا فلان رفتارش را کنار بگذارد و او را تهدید کند که اگر خواسته ی او عملی نشود او را طلاق خواهد داد باید این را در نظر بگیرد که شاید خواسته اش با تهدید عملی نشود و او برای ماندن سر حرف خود علاوه بر میل باطنی اش تا پای طلاق پیش برود.
تهدید در مواردی می تواند سلاح باشد، آخرین گزینه برای اعمال خواسته، اما باید توجه داشت که این سلاح می تواند بسیار خطرناک باشد و اگر فردی که از آن استفاده می کند طرز استفاده، مکان استفاده، حریف و مهارت خودش در استفاده از این سلاح را نشناسد چه بسا که اوضاع را به جای بهتر کردن بدتر نماید. کسانی که از تهدید در زندگی مشترک خود حتی به ندرت استفاده می کنند باید بدانند که تهدید حتی می تواند نتیجه عکس داشته باشد و خواسته ای با خواهش به انجام می رسد با تهدید نه تنها پیش نمی رود بلکه تبدیل به مشکل نیز می گردد. پس بهتر است قبل از هر گونه تهدید راه حل های دیگر را هم بسنجند و سعی کنند آنها را هم امتحان نمایند.
کتاب در آشیان مهر، گروه تولید و تدوین متون، انتشارات قدس رضوی.
منبع:آستان مهر