بررسیها نشان میدهد که زنان در طول فصل زمستان بیشتر دچار احساس غمگینی و افسردگی میشوند و در روزهای ابری و بعدازظهرهای تاریک ماههای سرد تمایل بیشتری به خوردن پیدا میکنند و برای خارجشدن از منزل رغبت کمتری دارند. روانشناسان میگویند این تغییر رفتارها درواقع علائم افسردگی فصلی هستند که احتمال بروز آنها در زنان به مراتب بیشتر از مردان است.
مطالعات نشان میدهد که زنان در روزهای سرد و تاریک دو برابر بیشتر از مردان تمایل به خوردن وعدههای غذایی سنگین بهویژه نشاسته و کربوهیدرات دارند.
همچنین زنان بیشتر در این شرایط به عادات غذایی ناسالم روی میآورند و ماندن در خانه را ترجیح میدهند. بیشتر مردم در فصل زمستان به دلیل کاهش نور خورشید و کاهش دمای هوا دچار تغییرات خلقی میشوند و عده قابلتوجهی نیز به نوعی افسردگی موسوم به اختلال افسردگی فصلی (SAD) مبتلا میشوند که عامل اصلی آن کاهش تماس با نور خورشید در روزهای ابری است.
کمبود نور خورشید در فصل زمستان موجب بههم خوردن مواد و ترکیبات شیمیایی در مغز میشود و ساعت بیولوژیک بدن را آشفته میسازد. نتیجه این تغییرات افزایش ترشح هورمون ملاتونین است که در ایجاد احساس خستگی و آماده شدن برای خواب نقش دارد.
از سوی دیگرکاهش نور در روز موجب کاهش ترشح هورمون سروتونین میشود که نقش آن در ایجاد احساس شادی و میل به تحرک است. ظاهرا این تغییرات هورمونی در زنان بیش از مردان اتفاق میافتد. به این ترتیب روانشناسان توصیه میکنند که زنان برای جلوگیری از افت خلق تا حد امکان در روزهای روشن فصل زمستان بیشتر در تماس با نور خورشید قرار بگیرند یا در داخل ساختمان و منزل بیشتر کنار پنجره بروند یا مدت زمانی را در اتاقها و مکانهای پرنورتر مثل گلخانه سپری کنند.