امروزه هر وقت نوزادي شيرخوار دل درد و دل پيچه مي گيرد، اولين كاري كه برخي از خانواده انجام مي دهند دادن عرق نعناع براي رفع نفخ نوزاد مي باشد و يا اينكه شربتهاي شيميايي ضد نفخ به كودك مي دهند، درحاليكه ممكن است مشكل چيز ديگري باشد لذا در اين خصوص موارد ذيل توصيه مي شود:
در چنين حالتي اولين چيزي را كه بايد كنترل كرد، اجابت مزاج شيرخوار است لذا حتماً مراقبت نماييد تا بچه به ازاي هر وعده كامل شير خوردن، شكمش كار كند، يعني اگر بعد از هر بار شير خوردن (كه به صورت كامل به بچه داده شود)، شكم بچه كار نكند،
اين يعني بچه يبوست پيدا كرده و به شدت آرامش كودك تحت تاثير قرار مي گيرد و واكنشها و ناراحتي هايي از خود بروز مي دهد. در چنين حالتي براي رفع يبوست بچه، دادن مقداري لعاب اسفند توصيه مي شود، يعني مقداري اسفند را داخل آب جوش مي ريزيد و بعد از چند دقيقه، آنرا صاف مي كنيد و خيلي كم كم در حد چند قطره، چند بار به بچه مي دهيد تا يبوستشان را برطرف كند.
تذكر: در صورت يبوست از ملينات فقط يك يا دو بار استفاده كنيد. در كودكان از استفاده بي مورد و مكرر از ملينات بايد خودداري كرد چون دستگاه گوارش آنان به اين ملينات عادت كرده و عملكرد طبيعي خود را از دست خواهد داد.
اگر مشكل از يبوست بچه نباشد در قدم هاي بعد بايد مواردي ديگر مورد بررسي قرار گيرند.
مشكل شايع تر بعدي اين است كه: فرايند شيردهي خوب انجام نمي شود و يا آروغ بچه را خوب نمي گيرند و بچه دچار نفخ شده است، لذا توصيه مي شود در فرايند شيردهي نكات زير رعايت شود:
مادران بايد در موقعيت راحتي به نوزاد شير بدهند. بايد بنشينند و تكيه بدهند و بالشي زير دستشان بگذارند و به نوزاد شير بدهند تا هم خودشان در شرايط مناسبي باشند و خسته نشوند و هم نوزاد راحت باشد و با آرامش شير بخورد، به اصطلاح مادران بايد روي يك تخت چهار بالش بنشيند و بچه شير بدهند چرا كه شير دهي يك مكانيسم ذهني - جسمي مي باشد.
همچنين به زور نبايد سينه را داخل دهان كودك گذاشت چرا كه نوزادان مقدار كمي شير كه مي خورند، نفس مي گيرند و مجدداً شير مي خورند و اين امر نياز به صبر و حوصله مادر دارد.
ضمناً براي جلوگيري از پس زدن سينه مادر توصيه مي شود مادران اولاً بهداشت سينه شان را خوب رعايت كنند ثانياً احوال و تغذيه مناسب آنان باعث طعم مطبوع شير و علاقه مندي كودك به آن مي گردد.
پس از شيردادن حتماً آروغ نوزاد را بگيريد. سر نوزاد را روي شانه خود قرار دهيد و آرام آرام به پشت او بزنيد تا باد گلو بزند.
براي رفع نفخ نوزادان نيز مادر هر روز يك ليوان جوشانده رازيانه و زيره همراه با عسل ميل كنند. به نوزاد هم مي توانيد بجاي داروهاي شيميايي همچون گريپ ميكسچر، عرق نعناع يا عرق زنيان گرم كرده كه با كمي ترنجبين شيرين كرده ايد بخورانيد.
همچنين مادران مي توانند براي رفع نفخ در نوزاد، خودشان نيز عرق نعناع استفاده كنند و گاهي اوقات يك قاشق چاي خوري هم در گلوي بچه بريزند تا نوزاد با آن آشنا شود.