به سرزمین سوسن چلچراغ خوش آمدید! جایی که به نام داماش در نقشه های کشور مشخص شده و در میان مردم گیلان، به عنوان دلپذیرترین روستای منطقه شناخته می شود. روستایی با نم ریز باران و جنگل های انبوه مه گرفته که در دامنه های البرز جا خوش کرده.
روستای زیبا و ییلاقی داماش در استان گیلان و در بخش عمارلو شهرستان رودبار زیتون قرار دارد. داماش از شمال به روستای صیقلده خورگام و از جنوب به زمینها و مراتع روستاهای گزنه چاک و قوشه لانه خورگام و همچنین از شرق به اراضی جنگلی و مراتع و از غرب به جنگل شینه چاک و مراتع لاباربن محدود میشود.
این روستای زیبا و منحصر به فرد در دامنه رشته کوههای البرز میهمان ماندگار ارتفاعات و بلندیهاست و نزد اهالی به عنوان سرزمین چشمههای گوارا و سر سبز محسوب میشود. داماش از روستاهای بسیار مرتفع استان گیلان است، به طوریکه حدود 1800 متر از سطح دریا بلندتر است.
تابستان داماش بسیاردل انگیز و زیبا و مطبوع است. داماش دارای آب و هوای خنک با بارش باران و مه در اکثر زمانها است. این ویژگی جلوهای خاص و چشم اندازی خاطره انگیز برای شما فراهم می کند. آب و هوای روستا در بهار و تابستان، معتدل و خنک و در فصلهای پاییز و زمستان به سردی می رود. این روستا در قدیم ییلاق مردم جیرنده بوده که امروزه به سکونتگاه دائمی تبدیل شده است.
میهمانی سوسن ها
روستای داماش در یک منطقه کوهستانی استقرار یافته و فاقد اراضی هموار برای کشت محصولات کشاورزی است. مصارف مردم این روستا محصولاتی از قبیل حبوبات، سیب زمینی و پیاز و درختانی هم چون فندق و گردو میباشد. پیرامون روستا را ارتفاعات و بیشه زارهای سلسله جبال البرز فراگرفته و چشم اندازهای بسیار زیبایی را پدید آورده است.
گل سوسن سفید نخستین بار توسط محققی به نام (لدربوری) کشف شد و در سال 1354 از طرف اداره محیط زیست استان گیلان زیستگاه این گل کمیاب به عنوان اثر ملی به ثبت رسید. فصل رویش و شکوفایی گل زیبای سوسن چلچراغ در اواخر بهار و اوایل تابستان میباشد و یکی دو هفتهای چشمان مشتاقانش را مینوازد. روستای زیبای داماش در سال 1387 به عنوان روستای نمونه گردشگری به ثبت رسید.
در زمان شکوفایی گل سوسن چلجراغ، جشنواره باشکوهی در اطراف داماش برگزار میشود؛ اهالی منطقه عمارلو با لباسهای محلی زیبا در آن شرکت میکنند و با شادی و نشاط مراسم ویژهای را بر پا میکنند.
آب و هوای روستا در بهار و تابستان، معتدل و خنک و در فصلهای پاییز و زمستان به سردی می رود. این روستا در قدیم ییلاق مردم جیرنده بوده که امروزه به سکونتگاه دائمی تبدیل شده است
مردم روستا
کلمه داماش از دو واژه دا و ماش تشکیل شده و در گویش کرمانجی به معنی (به کسی ماش داده) است. مردم این روستا به گویش دیلمی سخن میگویند. درآمد اکثر مردم روستا از فعالیتهای باغداری، دامداری و پرورش طیور تامین و گروهی از مردم در امور خدمات و صنایع دستی فعالیت دارند.
کشتی گیله مردی، طنابکشی، خرپشتک، چوب بازی (رقص چوب)، تیش بازی (نوعی بازی محلی) چرخ و فلک، هلولک، گلفا و دور بچرخان، از جمله بازیهایی است که در این ایام بیشتر رواج دارد.
پوشاک غالب مردم روستای داماش همان لباس محلی است؛ پوشیدن لباس محلی به خصوص در مراسم و جشنهای روستا مانند مراسم عروسی و جشنواره گل سوسن چلچراغ عمومیت بیشتری یافته است. صنایع دستی روستای داماش مشتمل بر بافت جوراب و گلیم است.
غذاهای محلی روستای داماش نیز شامل سیاه قاتق یا فسنجان (ترکیبی از گردوی کوبیده، گوشت مرغابی یا انواع دیگر مرغها و گاهی گوشت قرمز، رب انار و غیره)، قیمه پلو و انواع کباب مانند کباب ششلیک، کباب کوبیده، کباب برگ و کباب چنجه میباشد که در خانهها و رستورانهای روستا تهیه و به مشتریان عرضه میشوند.
کجا برویم؟
گذارتان که به روستای داماش افتاد می توانید سری هم به جاذبه های دیدنی رودبار بزنید و از تپههای باستانی مارلیک، گرد کول، گلشنی و پنج تپه، قلعه کوه، کاروانسرای شاه عباسی، سد منجیل، آتشفشان درفک، درخت سرو منجیل، سوسن چلچراغ یا سوسن سفید، چشمه های آب معدنی سنگرود، چشمه کلشتر منجیل، چشمه آب گرم ماستخور، چشمه لویه، شاه شهیدان عمارلو و پل خشتی لوشان دیدن کنید.
چشمه های آب گرم ماست خور هم از دیدنیهای شهرستان رودبار است که در دهکده "ماست خور" در پنج کیلومتری شهر رودبار و در غرب سد منجیل قرار دارد و آب آن هنگام خروج از مظهر خود جوشان و گرم است، اهالی منطقه معتقدند که استحمام در این چشمه آب گرم بسیاری از بیماریهای استخوانی و رماتیسمی را درمان می کند.
تپه های مارلیک یا چراغعلی تپه هم از جلوه های تاریخی است که در حوالی روستای نصفی از توابع رحمت آباد رودبار قرار دارد، کاوش های باستان شناسی در این تپه ها از سال 1340 شروع شد که حاصل آن کشف اشیاء نفیس و با ارزشی بود که اکنون در موزه ها نگهداری می شود.