0

پشتیبانی رزم در خلیج فارس

 
mahmoodsafari
mahmoodsafari
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : خرداد 1390 
تعداد پست ها : 7673
محل سکونت : کهگیلویه و بویراحمد

پشتیبانی رزم در خلیج فارس

4- عملیات كربلاى 4 :

در این عملیات نیز قرارگاه نوح (ع) نیروی دریا سپاه به همراه تعدادى یگانهاى زمینى و یگانهاى شناوری و تكاوری خود شركت داشت. در عملیات كربلاى چهار شناورهای تندرو نیروی دریایی سپاه پاسداران و تكاوران آبی خاكی با عبور سریع از اروندرود به آن سوى اروند به سمت سرپل پیشروی نمودند و در ادامه درگیرى با دشمن بعثى در در عمق 5 تا 8 كیلومترى با دشمن درگیر شدند اما بنا به دلایل مختلفى دستور عقب‏نشینى تاكتیكی صادر شد و یگانها از منطقه تصرف شده، عقب نشینى و با شناورها به مقرهاى خود انتقال داده شدند. «عملیات كربلای چهار در غرب اروندرود به منظور انهدام نیروی دشمن به اجرا در آمد»(لاریجانی، 1388: 168)

5- عملیات كربلاى پنج :

در این عملیات، قرارگاه نوح (ع) نیروی دریای سپاه پاسداران با ایجاد دو قرارگاه فرعى فعالیت داشت. منطقه عملیات كربلای پنج و والفجر هشت به هم نزدیك بودند كه در تمام مدت این عملیات‏، قرارگاه نوح(ع) مأموریت پدافند از ضلع جنوبى و شرقى منطقه تصرف شده فاو یعنى محورم امّ‏القصر - مهمترین محور عملیاتى فاو - و سواحل خور عبدالله و كنترل این آبراه را نیز به عهده داشت. به دلیل حساسیت منطقه فاو و اخبار و گزارشات رسیده مبنى بر احتمال حمله دشمن به فاو، نیروى دریائى سپاه مأمور حفاظت و پدافند از خطوط پدافندى فاو گردید كه با استفاده از نیروهاى تفنگدار و شناورها ، این مأموریت را ادامه داد. در روز دوم عملیات كربلاى پنج، دستور وارد شدن در محور عملیاتى كربلاى پنج صادر گردید و نیروى دریائى سپاه با احداث دو قرارگاه تاكتیكى، مأموریت و اقدامات پدافندى از جزیرة «بوارین» و جزیرة «ماهى» و سمت چپ جادة شلمچه تا «نهر خلیل» و جزیرة «امّ‏الطّویل» را كه تلفات و ضایعات زیادى به نیروى اسلام وارد ‏كرد، و پس از آن محور جنوبى عملیات كربلاى پنج را به عهده داشت و تا نهر «جاسم»(شهر دوعیجى) نیز پیشروى نمود. نیروی دریایی سپاه با شركت در این عملیات بار دیگر سابقه درخشان خودش در جنگ را رقم زد و كارنامه عملیاتی خودش را درخشانتر نمود.«عملیات كربلای پنج در منطقه عملیاتی شلمچه و شرق بصره انجام شد»(لاریجانی، 168: 1388)

***

6- عملیاتهای پشتیبانی رزم در خلیج فارس:

پس از تشكیل نیروى دریایى سپاه، عناصر و یگانهاى دریایى سپاه در ماهشهر، بوشهر و بندر عباس، كار كنترل و شناسایى خود را در آبراه اروند و تنگة هرمز انجام مى‏دادند. همچنین در اسكورت كاروانهاى دریایى در كنار نداجا، حضور فعال داشتند و از طریق پشتیبانیهاى آموزشى و كنترل و هدایت شناورهاى یگانهاى نیروى زمینى را به عهده داشتند. در مقطعی از دوران دفاع مقدس كه آمریكا و برخی از كشورها تهدیدی جدید را در خلیج فارس به وجود آورده بودند نیروهای سپاه در جزایر خلیج فارس مستقر شدند جابه جایی این نیرو و پشتیبانی از آنها نیاز به یك عملیات ترابری دریایی بزرگی داشت كه این مأموریت مهم توسط واحدهای شناور نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت در یك دوره طولانی انجام شد این عملیات بعد از گذشت چندین سال از جنگ تحمیلی در برخی از جزایر خلیج فارس هنوز ادامه دارد.

***

7- عملیات كربلای 3 :

ایده انجام عملیات نظامی در دریا پس از عدم موفقیت عملیات والفجر مقدماتی با سفر دریایی فرماندهان یگان های زمینی سپاه پاسداران و بررسی وضعیت تعرض به منافع عراق در شمال خلیج فارس طرح شد. این امر موجب شد كه فرماندهان لشكرها و تیپ ها به آموزش یگان های خود جهت عملیات در آب بپردازند.بر همین اساس، به موازات آماده سازی یگان ها برای عملیات در هور، اندیشه عملیات در دریا علیه منافع عراق بارور شد و در نتیجه ماموریت تعرض به اسكله های نفتی العمیه و البكر به نیروی دریایی سپاه پاسداران (قرارگاه نوح) واگذار گردید.

با توجه به حملات گسترده دشمن به جزیره خارك و در خطر قرار گرفتن شاهراه اقتصادى جمهورى اسلامى ایران یعنى صدور نفت از آن، نیاز به پدافند در جزیره و اطراف آن احساس مى‏شد كه نیروى دریائى سپاه با مستقر نمودن سامانه های پدافندی روی عرشه چهار فروند از كشتى‏هاى صدمه دیده در اطراف جزیره خارك مسئولیت پدافند در ارتفاع پست سواحل جزیرة خارك را به عهده گرفت كه به علت وجود این موانع پدافندى، از حملات دشمن به جزیره تا حد زیادى كاسته شد و 2 فروند هواپیماى عراقى نیز هدف پدافند نیروى دریائى سپاه قرار گرفت و در آبهاى اطراف سقوط كردند.

به منظور انجام عملیات ایذایی و محدود، طراحی جهت حمله به اسكله الامیة عراق در خلیج فارس تصویب و اجرای این ماموریت به نیروی دریایی سپاه واگذار شد و یكی از یگان های با تجربه نیروی زمینی سپاه از لشكر 14 امام حسین (ع)، برای انجام این عملیات، به قرارگاه نوح مامور گردید و در ساعت 30/1 دقیقه بامداد روز سه شنبه 11/6/1365، با رمز مقدس حسبنا الله و نعم الوكیل آغاز شد. عملیات دریایی كربلاى سه به منظور تصرّف عوارض حساس ترمینالهای نفتی البكر و الامیه عراق در شمال خلیج فارس توسط نیروی دریایی سپاه پاسداران و همكاری برخی از واحدهای دیگر سپاه طرح ریزى و اجرا گردید. به دلیل اهمیت و حساسیت نقش این سكوهاى دریایى در هدایت عملیاتهاى نظامى (هوایى و موشكى) عراق علیه منابع اقتصادى ایران و كشتیرانى در شمال خلیج فارس، تصمیم گرفته شد كه عراق از این توانایى محروم شود.« بر این اساس، قرارگاه دریایى نوح(ع) مسئول شناسایى منطقه عملیاتى براى انجام عملیات تهاجمى علیه آنها شد. فعالیتهاى اطلاعاتى دور و نزدیك فراوانى توسط نیروهاى اطلاعاتى قرارگاه و نیز یگانهاى اطلاعات رزمى لشكر 14 امام حسین (ع) براى شناسایى سكوها و محیط جغرافیایى اطراف آنها صورت گرفت و در نهایت، منطقة عملیاتى از نظر اطلاعاتى آماده شد. براى انجام موفق این عملیات ، قبلاً تمرینات لازم در اهداف مشابه صورت گرفت تا میزان مهارت و آشنایى نیروهاى تك ور با منطقه عملیاتى بیشتر شود.(جلوداری، 56: 1379)

سرانجام در تاریخ 11/6/1365 عملیات دریایى به نام «كربلاى سه» براى تصرف اسكلة الامیه و انهدام آن آغاز گردید. على رغم بوجود آمدن مشكلات آب و هوایى و تغییراتى كه در جزر و مد و ارتفاع امواج در شب عملیات پیش آمد، نیروهاى عملیاتى موفق به بالا رفتن از سكوها شده و در جریان نبرد سنگینى كه با نیروهاى عراقى رخ داد، سكوى الامیه را تصرف كردند. در جریان عملیات عملیات كربلاى سه ، تعداد 63 نفر از نیروهاى عراقى مستقر در این سكو كشته و بیش از 100 نفر نیز به اسارت نیروهاى خودى در آمدند. 2 فروند هواپیماى عراقى ساقط و یك فروند ناوچه اوزا منهدم شد. تعداد 2 دستگاه رادار دشمن منهدم و 4 دستگاه به غنیمت نیروهاى اسلام در آمد. سایر تجهیزات و تسلیحات مستقر بر روى آن به غنیمت در آمد. این عملیات تحت فرماندهى قرارگاه نوح (ع) و با شركت لشكر امام حسین(ع) و یگانهاى موشكى و شناورى نیروى دریایى سپاه اجرا گردید. در این عملیات با رشادتهاى منحصر به فرد غواصان ، اسكله الامیه سقوط كرد و پس از انهدام نیروهاى نظامى محافظ اسكله ، تخریب كلى تأسیسات نظامى و غیر نظامى مسقر بر آن ، پایان یافت.

***

8- پدافند از جزیرة خارك :

با توجه به حملات گسترده دشمن به جزیره خارك و در خطر قرار گرفتن شاهراه اقتصادى جمهورى اسلامى ایران یعنى صدور نفت از آن، نیاز به پدافند در جزیره و اطراف آن احساس مى‏شد كه نیروى دریائى سپاه با مستقر نمودن سامانه های پدافندی روی عرشه چهار فروند از كشتى‏هاى صدمه دیده در اطراف جزیره خارك مسئولیت پدافند در ارتفاع پست سواحل جزیرة خارك را به عهده گرفت كه به علت وجود این موانع پدافندى، از حملات دشمن به جزیره تا حد زیادى كاسته شد و 2 فروند هواپیماى عراقى نیز هدف پدافند نیروى دریائى سپاه قرار گرفت و در آبهاى اطراف سقوط كردند. همچنین نیروی دریایی سپاه با ابتكار جدیدی تعدادی هدف كاذب بزرگ طراحی نمود و پس از مراحل ساخت هدفهای كاذب فوق را در پیرامون جزیره مستقر نمود تا با این اقدام موشكهای دشمن را كه به سمت اهداف واقعی شلیك می شدند را فریب بدهد. «حضور نیروی دریایی سپاه پاسداران در عملیات دفاع از جزیره خارك موفقیت دیگری در چهره درخشان نیروی دریایی سپاه پاسداران در دوران دفاع مقدس بود.»

جمعه 1 دی 1391  9:50 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها