وبلاگ و وبلاگ نويسي يكي از پديده هاي نوين در دنياي پر راز و رمز اينترنت است ، بطوريكه چندين ده هزار نفر از مردم سراسر دنيا از تمام سطوح اجتماعي و از تمامي قشرها به وبلاگ نويسي روي آورده اند و نوشته هاي خود را در معرض ديد عموم مراجعان از اقصي نفاط جهان در دهكده جهاني گذاشته اند .
وبلاگ چيست و وبلاگ نويسي يعني چه؟
وبلاگ يك يا چندين صفحه اينترنتي شخصي يا گروهي است كه در آن شخص يا گروه به نوشتن مطالب متوالي (روزانه يا چند روز در ميان) در موضوعات متنوع و دلخواه مي پردازند. و افكار ، عقايد اشعار و يا خاطرات خود را براي مطالعه عموم در آن قرار مي دهند . از آنجاييكه وبلاگ در اينترنت نشر مي يابد مي توان آنرا يك نشريه اينترنتي شخصي هم اطلاق كرد . و حتي گاهي بعضي ها پا را از اين هم فراتر مي گذارند و وبلاگ را يك رسانه اينترنتي مي نامند .
وبلاگ چه ويژگيهايي دارد ؟
- شخصي است ، هر كسي با ميل و علاقه خود مي تواند به انجام آن بپردازد و در نوشتن يا عدم نوشتن آن اجباري نيست.
- محدوديتي در زمان نوشتن يا انتشار آن نيست و مستقيماً به نظر نويسنده يا نويسندگان آن بستگي دارد.
- موضوعات آن متنوع است و هر شخص مي تواند متناسب به علاقه ، توانايي و دانش خود در هر زمينه اي كه تشخيص مي دهد به وبلاگ نويسي بپردازد.
- چون شخصي است لذا هر كسي ميتواند در آن آزادانه به انتشار آراء و عقايد خود در هر زمينه اي كه بخواهد بپردازد
- وابسته به هيچ نهاد يا ارگان دولتي يا خصوصي نيست
چگونه بايد شروع كرد؟
هرگاه هر شخصي به اين نتيجه برسد كه مطلبي براي نوشتن دارد و آن مطلب ممكن است براي ديگران مفيد يا جالب باشد ، مي تواند به وبلاگ نويسي بپردازد.www.zibaweb.com
چه ملزوماتي نياز است؟
- امكان استفاده از كامپيوتر براي تايپ و ارسال آن مهيا باشد ( چه كامپيوتر شخصي و يا كامپيوتر فاميل ، دوستان و يا كافي نت و ...)
- فرد با كامپيوتر و windows آشنايي مختصري داشته باشد .
- زمان كافي براي نوشتن و ارسال مطالب وجود داشته باشد (نيم تا يك ساعت در شبانه روز)
- امكان دسترسي به اينترنت براي پست كردن مطالب
از كجا بايد شروع كرد؟
امروزه سايتهاي زيادي با توجه به استقبال زياد كاربران از وبلاگ نويسي ، سرويس وبلاگ نويسي را در قالب سيستم هاي وبلاگ نويسي ارائه مي دهند كه مهمترين آنها عبارتند از:
- پرشين بلاگ (Persianblog ) ، كه يك سيستم وبلاگ نويسي تمام فارسي است و براي كاربران ايراني و مبتدي بسيار مناسب مي باشد. به آدرس : http://www.persianblog.com
- بلاگ اسكاي ، سرويس ديگر وبلاگ نويسي ايراني كه امكان وبلاگ نويسي را به زبانهاي فارسي و انگليسي ارائه مي دهد ، اين سيستم وبلاگ نويسي فعلا كاربر جديد نمي گيرد. به آدرس : http://www.blogsky.com/
- بلاگفا ( Blogfa ) ، يك سيستم جديد وبلاگ نويسي فارسي كه امكانات خوبي دارد و براي افراد تازه كار بسيار مناسب مي باشد. اين سيستم وبلاگ نويسي تماماً به زبان فارسي مي باشد . به آدرس http://www.blogfa.com/
- بلاگر ( Blogger ) ، قديمي ترين سيستم وبلاگ نويسي مي باشد ، امكانات خوبي دارد و براي كساني كه آشنايي نسبي با HTML دارند مناسب مي باشد . اين سيستم وبلاگ نويسي به زبان انگليسي مي باشد. به آدرس:http://www.Blogger.com
- مووبل تايپ ( Movable Type ) ، بر خلاف سيستم هاي قبلي يك سيستم وبلاگ نويسي شخصي است و شخص با آدرس شخصي خود و بر روي سرور خود بوسيله آن به وبلاگ نويسي مي پردازد . به آدرس : http://www.movabletype.org/
سيستم هاي وبلاگ نويسي ديگري نيز وجود دارند كه عموميت و سهولت كار آنها كمتر از موارد ذكر شده در بالا مي باشد . راه اندازي وبلاگ و كاركردن با سيستم هاي وبلاگ نويسي فارسي ، موارد ذكر شده در بندهاي 1 ، 2 و 3 براي كساني كه به زبان فارسي آشنايي ! دارند بسيار راحت مي باشد و هر شخص با مراجعه به سايتهاي مربوطه مي تواند با كليك روي گزينه عضويت در سايت و پر كردن فرمهاي مربوطه و استفاده از دستورالعملهاي سايتهاي فوق به راحتي به راه اندازي وبلاگ اقدام نمايد . اما ما در اين گفتار بيشتر به آموزش راه اندازي يك وبلاگ ، در سيستم مديريت محتواي شخصي مووبل تايپ ( Movable Type ) مي پردازيم كه توانسته است در اندك زمان بدليل امكانات بسيار زيادي كه دارد طرفداران بيشماري را براي خود دست و پا كند.
مواد لازم:
- آدرس اينترنتي يا همون Domain
- فضاي اينترنتي يا همون Hosting حداقل10 مگا بايت ترجيحاً لينوكس www.zibaweb.com
بعد از اينكه موارد بالا را از شركتهاي معتبر ارائه دهنده اين خدمات تهيه كرديد ،حالا وقت آنست كه فايلهاي سيستم وبلاگ نويسي Movable Type را به سرور خود انتقال دهيد.براي اينكار شما ميتوانيد نسخه 3.14 را از اينجا بعد از اينكه فايل فوق را دانلود كرديد نياز به يك نرم افزار FTP داريد كه يكي از بهترين نوع اين نرم افزارها AceFTP هست. نسخه 3 اين نرم افزار را از اينجا مثل فايلهاي قبلي دانلود كنيد.
انتقال فايلها بر روي سرور
بعد از اينكه برنامه FTP را نصب كرديد حالا وقت آنست كه فايلها را از روي سيستم به روي سرور خود انتقال دهيد. براي اين منظور مراحل زير را پي بگيريد:
- آدرس FTP سايت خود را وارد كنيد ، معمولا به اين صورت است: ftp://mysite.com
- User Name و PassWord را وارد كنيد ، كه معمولا همان پسورد كنترل پنل هاستينگ شماست.
- حالا بعد از وارد شدن به سرور شما به راحتي مي توانيد فايل MT را كه بصورت .tar.gz هست را به روي سرور خود انتقال دهيد توجه داشته باشيد كه اين فايل را در سيستم خود باز نكنيد و فايل را به همان صورتيكه دانلود كرده ايد انتقال دهيد.
نصب Movable Type
براي نصب سيستم محتواي مووبل تايپ! مراحل زير را انجام دهيد. در انجام مراحل دقت لازم را بكنيد و لطفاً دقيقاً به همان صورتي كه بنده توضيح داده ام مراحل را به ترتيب و درست انجام دهيد:
1- به كنترل پنل خود وصل شويد . آدرس كنترل پنل شما به اينصورت خواهد بود:
http://www.mysite.com/cpanel
2- User Name و Password خود را وارد كنيد.
3- روي گزينه File Manager كليك نماييد . و وارد دايركتوري WWW شويد .
4- در همانجا يك پوشه بنام mt-static ايجاد نماييد .
5- روي دايركتوري cgi-bin در داخل دايركتوري WWW كليك نماييد .
6- فايل MT-3.14-full-lib.tarرا انتخاب نموده و در سمت راست گزينه Extract File contents را انتخاب نماييد .
7- در پنجره باز شده بگذاريد كل فايلها را بخواند و پس از اتمام كار صفحه رو ببنديد .
8- در File Manger خود كليدهاي ctrl و F5 را همزمان كليك نماييد .
9- دوباره داخل دايركتوري CGI-BIN برگرديد و دايركتوري MT-3.14-full-lib.tar را به mt تغيير نام دهيد .( با كليك روي گزينه Rename در سمت راست كنترل پنل بعد از انتخاب دايركتوري)
10- به كنترل پنل خود برگرديد و آيكن مربوط به My SQL را انتخاب كرده و وارد قسمت مربوطه شويد .
11- در اينجا بايد بانك اطلاعاتي مربوط به وبلاگ خود را درست نماييد .
12- اين مراحل را جهت درست كردن بانك اطلاعاتي انجام دهيد :
- در قسمت data base و در اولين گزينه ( Db ) نام بانك اطلاعاتي خود را وارد نماييد براي مثال blog و بعد از آن روي گزينه Add Db كليك نماييد .
- در پنجره باز شده گزينه go back را بزنيد .
- در اين مرحله در قسمت Users ابتدا نام User يا كاربر و سپس رمز عبور آن Password مربوطه را اضافه كنيد . و پس از آن گزينه Add User را كليك نماييد .
- در پنجره باز شده دوباره گزينه go back را كليك كنيد .
- در پنجره جديد گزينه Add User to Db را كليك نماييد .
- و بازهم گزينه go back را كليك نماييد .
- بدين صورت شما بانك اطلاعاتي وبلاگتان را درست كرده و وارد صفحه My SQL Account Maintenance مي شويد . با كليك روي گزينه Home در بالاي كنترل پنل از قسمت My SQL خارج شويد .
13- همچنين مي توانيد فيلم آموزشي فلش مربوط به نحوه ايجاد بانك اطلاعاتي را در و مشاهده نماييد.
14- به داخل دايركتوري CGI-BIN بر مي گرديم .و وارد دايركتوري تازه ايجاد شده mt مي شويم .
15- فايل mt.cfg را انتخاب نماييد و از سمت راست گزينه Edit را انتخاب نماييد .
16- تغييرات زير را در فايل مربوطه اعمال نماييد :www.zibaweb.com
- در سطر چهارده CGIPath را بدين صورت براي سايت خود تنظيم نماييد :
http://www.yoursite.com/cgi-bin/mt/
- در سطر بيستم كه با اين كلمات شروع شده DataSource اسم و data base را قرار دهيد :
# Configuration for MySQL databases. Add the name of your database
# and the username that you have for logging in to that database
# below. The password needs to go in the file mt-db-pass.cgi.
#
# ObjctDriver DBI::mysql
# Database < database-name >
# DBUser < database-username >
# DBHost localhost
بجاي < database-name > اسم DB مثلا database_weblog خود را بنويسيد و بجاي < database-username > نام User ديتا بيس خود مثلا database_farhad را بنويسيد.
- اين سطر را كمي پائين تر از آن پيدا كنيد
# StaticWebPath /path/to/static-files/
- علامت # را از اول آن پاك نموده و بدين صورت تغيير دهيد :
StaticWebPath http://www.yoursite.com/mt-static/
- اين سطر را در قسمت مياني فايل پيدا كنيد :
# PublishCharset Shift_JIS
- علامت # را از اول اين سطر پاك كنيد و نيز Shift_JIS را به utf-8 تبديل نماييد .
- در قسمت پايين گزينه save را كليك نماييد .
17- دوباره از داخل دايركتوري mt فايل mt-db-pass.cgi را انتخاب ميكنيم .
18- رمز عبور بانك اطلاعاتي خود را كه در مرحله 12 انجام داديد به جاي گزينه فوق قرار دهيد و تغييرات انجام شده را ذخيره نماييد .
19- روي فايل (نه دايركتوري) images كليك نماييد و از سمت راست روي گزينه move دوبار كليك نماييد و صبر نماييد .
20- داخل دايركتوري www روي گزينه ( و بازهم نه دايركتوري ) mt-static يكبار كليك نماييد . بدين ترتيب دايركتوري images به داخل دايركتوري mt-static منتقل ميشود و دوباره به دايركتوري mt بر مي گرديد .
21- براي دايركتوري docs, و نيز فايلهاي Mt.js و style.scc نيز مراحل 19و 20 را تكرار نماييد .
22- روي اينتر نت اكسپلورر خود كليك نموده و در محل آدرس اين آدرس را تايپ نماييد :
http://www.yoursite.com/cgi-bin/mt/mt-load.cgi
23 - فايل mt-load.cgi را از محتويات دايركتوري mt پاك كنيد، اينكار بسيار مهم است.
24- بعد از اينكه صفحه مربوط به mt-load.cgi باز شد ( اينكار فقط بايد يكبار انجام شود ) بجاي آدرس آن اين آدرس را تايپ نماييد :
http://www.yoursite.com/cgi-bin/mt/mt.cgi
www.zibaweb.com
25- حالا شما به صفحه login موبيل تايپ وصل شده ايد . چنانچه صفحه را در حد نرمال و طبيعي نمي بينيد مطمئن باشيد كه آدرس mt-static را به درستي نداده اين . در صفحه login بايد شناسه كاربري و رمز عبور خود را وارد نماييد . براي اولين بار شناسه شما Melody و رمز عبورتان Nelson مي باشد .
26- حالا شما اگر وارد شديد موفق شدين كه موبيل تايپ movable type را نصب نماييد . پس از ورود بلافاصله به قسمت edit your profile رفته و شناسه كاربري و رمز عبور را تغيير دهيد . و تغييرات را ذخيره نماييد .
27- پس از ورود متوجه مي شوين كه بصورت پيش فرض يك وبلاگ بنام first weblog موجود مي باشد . روي گزينه weblog manager كليك نماييد و در سمت راست گزينه configuration را انتخاب كرده و ساير تنظيمات را انجام دهيد .
خوب ، اينك شما توانسته ايد سيستم را نصب كرده و وبلاگ خود را راه اندازي كنيد. براي شروع به كار بايد تغييراتي را در تنظيمات وبلاگتان كه هم اينك بصورت پيش فرض است ، ايجاد كنيد.مطالباز سايت asgharzadeh.com نقل شده است.