غار سنگ شکن
غار سنگ شکن که در جنوب غربی شهر جهرم و در زیر تپه های البرز کوه واقع است، یکی از نادرترین شاهکارها در تاریخ کهن ایران زمین است.
سال ها قبل، وقتی سنگ شکنان جهرمی تصمیم گرفتند، از سنگ های آهکی یک کوه بی نام و نشان استفاده کنند، هیچ وقت تصور نمی کردند، سنگ تراشیدن از چنین کوهی بتواند یکی از زیباترین جاذبه های طبیعی شهرشان را رقم بزند.
غار سنگ شکن جهرم، اگرچه تاریخ روشن و دقیقی ندارد، اما به اعتقاد بیشتر باستان شناسان، یکی از غارهای طبیعی و دستکن این شهر است، که در دوران صفویان تراشیده شده است.
سنگ های سفید آهکی و شکل پذیری که در آن زمان از این غار به دست می آمد، معمولا صرف تزئین سردرها و بناهای باشکوه و مهمی می شد، که یا به اشراف تعلق داشتند و یا به حکومت.
مرغوبیت این سنگ ها به حدی زیاد بود که آوازه شان حتی در شهرهای مجاور هم پیچیده بود و معماران بناهای شیراز هم در ساخت و سازهایشان از این سنگ ها استفاده می کردند. سنگ های نمای مسجد جامع عتیق شیراز می تواند گواهی بر این مطلب باشد.
سنگ شکنان جهرمی در زمان برداشت سنگ سعی می کردند طوری پیشروی کنند که غار تخریب نشود و به این ترتیب در گذر زمان ستونهایی بهجا ماند که زیبایی غار را بیشتر می کرد.
در غار سنگ شکن می توانید بیش از 100 ستون سنگی را ببینید که غار را شبیه به تالاری مجلل کرده اند. پژوهشگران معتقدند که تعداد و قطر ستون های داخل غار در گذشته بیشتر از حال بوده است. اما سنگ شکنان نسل های بعدی به دلیل آن که در حمل سنگهای استخراج شده بزرگ دچار مشکل می شدند، ستون های نزدیک به دهانه غار را تراشیده اند و نتیجه ای تراش مداوم، لاغر شدن ستون ها و کم شدن توان بارپذیری آنها بوده است.
غار سنگ شکن، با تمام جاذبه هایی که دارد، هنوز در فهرست آثار تاریخی ایران ثبت نشده است، اما سازمان میراث فرهنگی فارس با همکاری دانشگاه شیراز ستون های آن را مرمت کرده و در صدد ثبت آن در فهرست میراث ملی هستند. امید که این اتفاق بزودی به حقیقت بپیوندد.
یکی از مناطق گردشگری که مرکز جهرم شناسی میهمانان و گردشگران را به دیدن آن دعوت می کند این غار که بزرگترین غار مصنوعی جهان می باشد است .