عملیاتهای نیروی دریایی قسمت دوم
متن زیر مقاله ی است با موضوع عملیاتهای نیروی دریایی سپاه و دستاوردهای آن در دفاع مقدس .
2- عملیات آبی خاكی بدر:
عملیات آبی خاكی بدر به عنوان دومین گام در تشكیل نیروی دریایی سپاه مۆثر واقع شد. اگر چه هنوز در خلال این عملیات، نیروی دریایی سپاه رسماً تشكیل نشده بود اما گامی دیگر در راه اندازی این نیرو بود بار دیگر با قبول مأموریت جابه جایی لشكرهای زمینی و تجهیزات آنها در منطقه هور الهویزه كه مقارن با سال 1363 بود مقدمات تشكیل نیرو كه در عملیات خیبر پی ریزی شده بود كامل تر شد.« این عملیات در شرق رودخانه دجله انجام شد كه منجر به آزادسازی بخش وسیعی از مناطق مهم و نفت خیز هورالهویزه و چندین روستای منطقه و ده ها پاسگاه دشمن در هورالهویزه و جاده الحجرده معروف به خندق گردید.» (لاریجانی،1388: 165)
بعد از عملیات خیبر، دشمن علاوه بر سازماندهی سپاه های اول، دوم، سوم و چهارم، اقدام به تشكیل فرماندهی شرق دجله و رده های مواضع پدافندی در سراسر منطقه جنوب كرد و در مسیر آب راه ها و در داخل نیزارها كمین هایی قرار داد تا در صورت هجوم نیروهای ایرانی، نقش هشدار دهنده و تاخیری داشته باشند و از نزدیكی نیروهای شناسایی به خط دشمن نیز ممانعت به عمل آورد و به منظور زیر نظر داشتن هرگونه تحرك و داشتن دید كلی بر هور و اطراف آن دكل های متعددی را نصب كرد. گذشته از كمین و نصب دكل ها، در آب راه ها موانع قابل ملاحظه ای ایجاد كرد كه گذشتن از آن ها بسیار سخت و بلكه غیر ممكن می نمود. بعد از این موانع، سیل بندی هم مشرف بر آب به عرض 12 متر و ارتفاع 2 متر احداث كرده و بر روی آن سنگرهای متعددی تعبیه، كه از سه جهت، دارای دید كافی بر روی آب بود. در حالی كه دستیابی به یك جناح از دشمن در شمال بصره و قطع جاده مهم بصره – العماره، كه می توانست منطقه مانور مناسبی را برای عملیات های آینده به سمت بصره و یا العماره باز نموده و دروازه جدیدی را برای ورود به مناطق خشكی جدید بگشاید، هم چنان به عنوان یك هدف مهم تلقی می شد؛ عواملی هم چون تجربیات به دست آمده از عملیات خیبر در خصوص الزامات پشتیبانی و تاكتیكی و عملیات آبی و خاكی، جبران بسیاری از نواقص و كمبودهای مهندسی موجود در عملیات مذكور، در اختیار داشتن جزایر مجنون به عنوان مناطق واسط و سرپل كه امكان تمركز نیروها و انتقال تجهیزات به جلو را تسهیل می نمود، موجب شدند منطقه غرب هورالهویزه مجدداً برای انجام عملیات بزرگ بعدی انتخاب گردد.
*****
3- عملیات والفجرهشت:
بعد از گذشت چهار ماه از فرمان تاریخى حضرت امامخمینى(قدس سرّهالشّریف) مبنى بر تشكیل نیروهاى سه گانه هوائى، زمینى و دریائى سپاه پاسداران، برنامه ریزى جهت انجام عملیات شروع شد و در بهمن ماه سال 1364، عملیات بزرگى شروع گردید كه نیروى دریائى سپاه پاسداران در این عملیات شركت داشت. پیروزی های جمهوری اسلامی با فتح خرمشهر به اوج خود رسید، غرب به منظور فراهم آوردن شرایط مناسب در تحمیل صلح و سازش به جمهوری اسلامی، تلاش اصلی را معطوف بر حفظ صدام كرد. بدین ترتیب از یك سو پافشاری و تصمیم قطعی غرب مبنی بر حفظ صدام و از سوی دیگر، عزم راسخ جمهوری اسلامی جهت حصول به اهداف حقه خود در جنگ و تسلیم نشدن در برابر فشارهای همه جانبه استكبار، به نوعی، حالت نه جنگ، نه صلح را میان طرفین حاكم كرد. در واقع حفظ صدام و بازداشتن ایران از پافشاری روی آرمان های خود، برقراری موازنه قوا بود. از این رو افزایش و تقویت توانایی های تكنولوژی عراق به ویژه نیروی هوایی، در دستور كار استكبار قرار گرفت و به دنبال آن دشمن سعی كرد فضا را به طور مطلق در اختیار بگیرد تا شاید به این وسیله به لحاظ ضعف های متعددی كه داشت، صحنه جنگ را از میدان رزم زمینی به آسمان، دریا و شهرها بكشاند. گذشته از استراتژی غرب و حمایت های همه جانبه علمی و نظیر از رژیم عراق، رژیم بعثی نیز تمامی توان خود را در جهت پشتیبانی و پاسخ گویی به نیازهای جنگ قرار داد. اجتناب از جنگ در زمین مسطح پس از عملیات های والفجر مقدماتی و والفجر ده و در پی آن ابتكار عملیات در هورالهویزه طی دو عملیات بزرگ خیبر و بدر به خصوص خیبر موجب انفعال رژیم عراق و ایجاد نگرانی در میان حامیان منطقه ای و بین المللی او گردید، و متقابلا جمهوری اسلامی ایران كه ابتكار عمل و برتری سیاسی و نظامی را همچنان در دست داشت، زمینه عملیات بعدی را با استفاده از تجربه عملیات در هور فراهم نمود. در این میان، عاملی كه مجوب شد طراحان نظامی در انتخاب منطقه بعدی برای عملیات دقت بیشتری به عمل آورند، این بود كه هیچ یك از عملیات های انجام شده پس از فتح خرمشهر دارای نتایجی نبود كه قادر باشد برتری تعیین كننده ای را نصیب ایران كند. از این رو، لازم بود حركت جدیدی در صحنه جنگ انجام شود كه با آنچه از اول جنگ تا آن زمان به وقوع پیوسته بود، متفاوت باشد و فرماندهان نظامی عراق نیزاز پیش بینی آن ناتوان باشند. این حركت، عبور از رودخانه عریضی همچون اروند و تسخیر منطقه مهم شبه جزیره فاو بود.
«عملیات والفجر هشت معروف به فتح فاو در شبه جزیره فاو به منظور كوتاه كردن دست رژیم متجاوز عراق از آبهای خلیج فارس توسط دلیرمردان سپاه به اجرا در آمد؛ در این عملیات مهم نیروی دریایی سپاه برای عبور از اروند تاكتیكهای جدیدی به كار گرفت. اقدام فوق حیرت همه كارشناسان نظامی را برانگیخت و به لحاظ سیاسی نگرانی عمیقی را در حامیان رژیم عراق ایجاد كرد عملیات تصرف فاو از عملیاتهای بی نظیر آبی خاكی و عبور از رودخانه محسوب می شود كه نیروی دریایی سپاه مقتدرانه و با سرافرازی در آن شركت داشت بزرگترین دستاورد سیاسی والفجر هشت صدور قطع نامه 598 توسط شورای امنیت سازمان ملل بود.»
رزمندگان نیروى دریائى سپاه پاسداران با عبور از بیشترین عرض اروند روند (بیش از 700 متر) اجراى عملیات نمودند. رزمندگان در مرحلة اول عملیات، به اهداف اولیة خود دست یافته و از جناحین نیز جهت تأمین اهداف قرارگاههاى همجوار تلاش نمودند. در نهایت، پاتكهاى دشمن را در طول 20 روز اول در منطقه دریاچه نمك دفع نموده و دست به پدافند زدند. در این مدت ، از شناورهای رزمی و پشتیبانی رزم و قایقهاى تندرو در جهت پشتیبانى ، شناسائى و تهاجم علیه نقاط مختلف دشمن ، استفاده مۆثرى به عمل آمد. قرارگاه نوح (ع) در عریضترین قسمت اروند رود، شمال خلیج فارس و دهانة خور عبدالله تا امّالقصر، وارد عملیات شد. در این عملیات، كاروان پشتیبانى دریایى از بندر امام (ماهشهر) ظرف مدت 48 ساعت اول عملیات فوق در بندر فاو پهلو گرفت.
«عملیات والفجر هشت معروف به فتح فاو در شبه جزیره فاو به منظور كوتاه كردن دست رژیم متجاوز عراق از آبهای خلیج فارس توسط دلیرمردان سپاه به اجرا در آمد؛ در این عملیات مهم نیروی دریایی سپاه برای عبور از اروند تاكتیكهای جدیدی به كار گرفت. اقدام فوق حیرت همه كارشناسان نظامی را برانگیخت و به لحاظ سیاسی نگرانی عمیقی را در حامیان رژیم عراق ایجاد كرد عملیات تصرف فاو از عملیاتهای بی نظیر آبی خاكی و عبور از رودخانه محسوب می شود كه نیروی دریایی سپاه مقتدرانه و با سرافرازی در آن شركت داشت بزرگترین دستاورد سیاسی والفجر هشت صدور قطع نامه 598 توسط شورای امنیت سازمان ملل بود.»(اعلایی، سخنرانی: 1388)