چند وقتی است که محصولات نکسوس به جولانگاه برنامهنویسان آندروید تبدیل شده است و اکثر این برنامهنویسان کارهای ساخته شدهی خود را در گوشیهای این سری تست میکنند. گوگل هم این علاقهی مشتریان خود را بی پاسخ نگذاشته و در 5 ماه گذشته 2 دستگاه تبلت نکسوس10 و نکسوس7 و یک گوشی نکسوس4 را عرضه کرده است.
در جلوی گوشی صفحه نمایش IPS Plus را مشاهده میکنیم که در زیر پوشش محافظ Gorilla Glass 2 قرار گرفته است. این شیشه به سمت لبههای کناری گوشی خم شده است. این طراحی زیبایی گوشی را دو چندان کرده و اولین بار توسط شرکت اچتیسی در مدل One X دیده شد که کاربر با آن احساس راحتی بیشتری میکند. تنها مشکل این طراحی گرد خاکی است که بین شیشه و حاشیهی کرومی گوشی نفوذ میکند.
در بالای صفحه نمایش و در سمت راست آن دوربین 1.3 مگاپیکسلی مکالمهی تصویری و در سمت چپ سنسورهای نوری قرار گرفتهاند. چراغ چشمک زن هشدار دهنده و کلیدهای مخصوص آندروید در پایین صفحه نمایش واقع شدهاند. در لبهی سمت چپ کلید های تنظیم صدا و درگاه micro-SIM، در لبهی بالایی جک 3.5 میلیمتری هدفون و میکروفون دوم، در لبهی سمت راست کلید خاموش/روشن و در لبهی پایینی درگاه microUSB/Slimport و میکروفون اصلی گوشی قرار گرفته است.
Slimport درگاهی است که دو شرکت الجی و گوگل از آن به جای MHL استفاده میکنند. البته دلیل این کار را نمیدانیم زیرا هر دوی آنها برای پخش در صفحه نمایشهای بزرگتر نظیر تلویزیون به کار میروند و تنها تفاوت Slimport این است که کاربر باید برای استفاده از آن یک آداپتور اضافی خریداری کند.
البته این تنها راه پخش فایلهای تصویری روی صفحه نمایش نیست و به لطف آندروید 4.2 یا همان آبنبات ژلهای اگر تلویزیون مورد نظر به سیستم بیسیم Miracast مجهز باشد میتوانید به آن متصل شوید. اگر تلویزیون شما این سیستم را ندارد هیچ جای نگرانی نیست زیرا میتوانید از آداپتور Analogix Slimport 30 دلاری به عنوان جایگزین استفاده کنید.
در پشت گوشی نیز از پوشش شیشهای ضدخش استفاده شده است و هیچ نوع درپوشی دیده نمیشود. این بدان معنا است که به باتری هیچ گونه دسترسی نخواهید داشت. در بالا سمت چپ دوربین 8 مگاپیکسلی و فلاش LED آن را میبینیم که درست در بالای نام Nexus واقع شدهاند. الجی لوگوی خود را در پایین گوشی و در کنار خروجی اسپیکر حک کرده است. طراحی پشت گوشی ما را یاد فیلم ماتریکس و عکس پس زمینهی نکسوس 1 میاندازد. در ابتدا که ما عکسهای منتشر شدهی نکسوس 4 را میدیدیم، مربعهای کوچک به نظر زشت می آمدن که نکسوس 4 را به گوشیهای دسته دوم رنگ و رو رفته شبیه کرده بود، اما وقتی آن را از نزدیک در دست گرفتیم واقعاً از طراحی آن لذت بردیم. طراحی بدنه بسیار عالی و متفاوت بوده و تنها یک خطر وجود دارد. به دلیل اینکه پشت گوشی روکش شیشهای دارد باید بسیار مراقب بود که مشکلی برای آن پیش نیاید.
نکسوس 4 همانند Galaxy Nexus میتواند از 5 باند HSPA+ (2100/1900/1100/900/850) با سرعت 42 مگابایت بر ثانیه و 4 باند EDGE/GSM (1900/100/900/850) پشتیبانی کند و این یعنی نکسوس4 در سرتاسر دنیا قابل استفاده است زیرا این باندها را تمامی اپراتورهای تلفن همراه پشتیبانی میکنند. متأسفانه یکی از شبکههای ارتباطی که جای خالی آن در نکسوس4 احساس میشود، LTE است. البته در اکثر نقاط جهان این نکته برای کاربران اهمیت چندانی ندارد زیرا تعداد کشورهایی که در آن اپراتورها LTE را ارائه دهند انگشت شمار است. منتظر نیستیم ولی امیدواریم که یک ورژن از نکسوس4 با ویژگی LTE عرضه شود.(که احتمالاً باید از اپراتور at&t این انتظار را داشته باشیم.)
نکسوس4 از تکنولوژی شارژ بیسیم Qi بهره میبرد و به واسطهی آن گوشی از طریق صفحهای که روی آن قرار میگیرد شارژ میشود. ما همچنین آن را با شارژر بالشی نوکیا به نام Fatboy امتحان کردیم و نکسوس به راحتی شارژ شد.
صفحه نمایش
صفحه نمایش به کار رفته در نکسوس4 بسیار شبیه نمونهای است که در الجی Optimus G دیدیم. کیفیت صفحه نمایش نکسوس4 با رزولوشن 768×1280 پیکسل کمی از HD بالاتر است. این صفحه نمایش 4.7 اینچی دارای پنل واقعی IPS Plus بوده و توسط پوشش شیشهای Gorilla Glass2 محافظت میشود.
الجی سنسورهای این صفحه نمایش را به قسمت خارجی شیشه انتقال داده است. با این کار علاوه بر باریکتر شدن گوشی، پیکسلها به صفحه نمایش نزدیکتر مشوند.(البته این تکنولوژی ابتدا در اپل iPhone5 و تبلت Surface مایکروسافت مورد استفاده قرار گرفت.)
این صفحه نمایش با رزولوشن WXVGA و تراکم پیکسلی ppi320 از سری قبلی نکسوس با صفحه نمایش Pentile Super AMOLED HD و بسیار با کیفیتتر است.
آندروید 4.2
از نسخهی اول نکسوس که توسط شرکت اچتیسی ساخته شد تا به اکنون ما میتوانیم سیر تکاملی سیستم عامل آندروید را مشاهده کنیم. به ترتیب نکسوس1 با نسخهی 2.1، نکسوس S با نسخهی نان زنجبیلی، موتورولا Xoom با نسخهی کندوی عسل، Galaxy Nexus با نسخهی بستنی حصیری و نکسوس 7 با نسخهی 4.1 یا همان آبنبات ژلهای عرضه شدند. حال در نکسوس4 از نسخهی 4.2 آندروید استفاده شده است. این نسخه نیز نامش آبنبات ژلهای است ولی مقداری با نسخهی 4.1 فرق میکند.
منوی اضافه شدهی Quick Setting که کار را بسیار راحت کرده و از طریق آن میتوان به تنظیماتی نظیر میزان روشنایی صفحه، WiFi، شارژ باتری، حالت پرواز، بلوتوث و میزان دادههای مصرفی دسترسی پیدا کرد. همچنین از این منو لینکی به منوی Setting اصلی داده شده است. این نوع تغییرات LAHFI رابطهای کاربری TouchWiz است. شما میتوانید نوار وضعیت که در بالا قرار دارد را با 2 انگشت به پایین بکشید تا Quick Setting باز شود. همچنین از صفحه LockScreen نیز به آن دسترسی دارید. به نظر شما این ویژگی آشنا نیست ؟ بله درست حدس زدید این رابط کاربری در سریهای اخیر موتورولا به نام RAZR M و RAZR HD به کار رفته است. این ایدهی بسیار جالبی است که بتوانید بدون رفتن به صفحهی خانه از طریق LockScreen متوجه ایمیلها، پیامها و قرار ملاقاتهای خود در تقویم شده و از همان جا به قسمت مورد نظر بروید. زیرا این روزها عموم کاربران به حدی راحت طلب شدهاند که برای رسیدن به مقصد طی کردن یک مرحله کمتر برای آنها خوشایندتر است.
از دیگر امکانات نرمافزاری نکسوس4 میتوان به برنامههای گوگل اشاره کرد. شما میتوانید با Google Now از فستیوالها و یا کنسرتهای نزدیک به محل زندگیتان خبر دار شوید و در صورت امکان بلیط آن را به صورت آنلاین خریداری کنید. PhotoSpot برنامهای است که به شما عکسهایی از مکانهای دیدنی یا به نوعی جذاب در محل زندگیان را نشان میدهد که با لمس هرکدام آدرس و دیگر جزئیات آن نمایان میشود.
بسیاری از این برنامهها به حساب کاربری Gmail شما مربوط میشود. برای مثال اگر قصد سفر داشته و از طریق ایمیل خبر تائید پرواز و هتل برای شما ارسال شود، خود گوشی تاریخ پرواز را به صورت خودکار وارد تقویم و قرار ملاقاتها میکند. از دیگر امکانات اضافه شده به آن پیروی از دستورات صوتی است. گوگل در رابطه با این برنامه تمام سعی خود را کرده است تا نرمافزار حالت دستورالعملهای ماشینی صفر و یک را نداشته باشد. برای مثال اگر کاربر خواستهای داشت که برای گوشی تعریف نشده بود، بدون جواب یا با جوابهای اشتباه روبهرو نشود. بلکه گوشی مفهوم کلیتر سوال شما را گرفته و سپس طبق آن پاسخ میدهد. از دیگر امکاناتی که سیستم پاسخ گوی صوتی نکسوس4 به کاربر ارائه میدهد میتوان به فرستادن پیامک، پاسخگویی یا رد کردن تماس، تنظیم کردن قرار ملاقات و باز کردن برنامهها اشاره کرد.
کاربران نسخهی 4.1 آندروید آبنبات ژلهای نیازی نیست که تا به روز رسانی نسخهی 4.2 منتظر بمانند. این افراد میتوانند برای محروم نماندن از این امکانات اضافه شده در نسخهی 4.2 برنامههای مربوط را از PlayStore گوگل دریافت کنند.
گوگل به صفحهکلید نکسوس4 ویژگی جذابی به نام "Gesture Type" را اضافه کرده است. با استفاده از این ویژگی دیگر در تایپ نیازی نیست که برای هر حرف دست خود را از صفحه کلید بردارید و حرف بعدی را وارد کنید بلکه میتوانید بدون برداشتن دست، روی صفحه کلید بکشید و گوشی از نوع تغییر مسیر انگشت شما کلمه را حدس میزند که انصافاً دقت عمل بالایی را داراست. در هر کجای برنامههای و رابطهای کاربری که باشید با زدن سه ضربه به صفحه نمایش میتوانید آن را بزرگنمایی کرده و از آن به بعد میزان بزرگنمایی را با زوم دو انگشتی تنظیم کنید. دیگر ویژگی دوست داشتنی که از نکسوس4 دیدیم Daydream نام دارد که فقط در آندروید 4.2 وجود دارد. به واسطهی این ویژگی که مشابه Screen Saver است، وقتی شما گوشی را در شارژ یا پایهی مخصوص آن قرار میدهید یکسری از اطلاعات اخیر مانند عکسها، به روز رسانیها، قرار ملاقاتها، اتفاقات مهم و غیره از روی صفحه گوشی عبور میکنند.
دوربین
ما همیشه سطح توقعمان از دستگاههایی که نام Nexus را به دوش میکشند بالاست زیرا همیشه با آخرین نسخهی آندروید و به عنوان یک سنبل برای دیگر شرکتها آندروید ساز به حساب میآید. به همین دلیل ما پارسال از دوربین 5 مگاپیکسلی که سامسونگ بر روی Galaxy Nexus قرار داده بود شدیداً ناامید شدیم. حال شرکت الجی از دوربین 8 مگاپیکسلی در نکسوس4 استفاده کرده است که در میان رقبای 13 مگاپیکسلی بیشترین عدد را ندارد اما یادمان نرود که در کیفیت دوربین همه چیز عدد بالای مگاپیکسل نیست. ابتدا از رابط کاربری دوربین شروع میکنیم. حتی اگر در گذشته از گوشیهای آندروید استفاده کرده باشید، رابط کاربری دوربین در نکسوس4 برای شما تازگی خواهد داشت. رابط کاربری آن بسیار ساده بوده و شما در نوار سمت راست تنها 3 گزینهی تنظیمات، کلید عکسبرداری و حالتهای مختلف عکسبرداری را میبینید. هنگامی که شما گزینهی تنظیمات را لمس میکنید یک دایری باز شده که دور تا دور قسمت بیرونی آن گزینههای مختلف قرار گرفتهاند. همچنین میتوانید با استفاده از دو انگشت خود تا 4x زوم کنید. با کشیدن صفحه به سمت چپ به قسمت گالری تصاویر گرفته شده خواهید رفت.(آندروید این نکته را از iOs و ویندوزفون گرفته با این تفاوت که در آنها با کشیدن صفحه به سمت راست به گالری دسترسی خواهید داشت.) همچنین با نگه داشتن انگشت خود در صفحه نمایش تنظیمات فوکوس و اکسپوژر برای شما نمایان خواهند شد.
ما از دوربین نکسوس4 انتظار داشتیم که تنظیمات بسیاری هم اندازهی Galaxy S III را داشته باشد اما این تنظیمات به عکاسی HDR، White balance، 4 حالت مختلف عکسبرداری، تغییر رزولوشن و فلاش محدود شدهاند. اگر برای عکسبرداری به فیلترها یا تنظیمات دیگری نیاز دارید باید در PlayStore گوگل دنبال آنها بگردید. یکی از حالتهای عکسبرداری که در بالا ذکر کردیم Photo Sphere نام دارد که میتوان آن را پانورامای نسخهی 2 نامید. در این حالت شما علاوه بر حرکت در عرض، در طول هم حرکت خواهید کرد. نتیجهی کار یک قوس بسیار زیبا و طبیعی است که از عمقی باور نکردنی برخوردار است. نکتهی جالب این است که نیازی نیست شما مدام دست خود را تکان دهید تا عکسها گرفته شوند بلکه گوشی خود همهی کارها را انجام میدهد. تنها مشکل نوع چسبیدن عکسها به یکدیگر بود و گاهی اوقات عکسها بالا و پایین میشدند.
این مشکل در نکسوس10 که توسط سامسونگ ساخته شده است نیز دیده میشود، پس احتمالاً مشکل از نرمافزار بوده و امیدواریم در آپدیت بعدی این مشکل بر طرف شود.
حال برویم سراغ چگونگی عملکرد دوربین. همانگونه که گفتیم سال پیش دوربین 5 مگاپیکسلی Galaxy Nexus افتضاح بود. حال میخواهیم ببینیم که آیا دوربین 8 مگاپیکسلی نکسوس4 از آن بهتر است یا خیر. قطعاً جواب بله است و به همین دلیل ما نکسوس4 را با دوربین Galaxy S III مقایسه کردیم. اگرچه در برخی موارد نکسوس4 توانست Galaxy S III را شکست بدهد اما با اینکه در زمینههای دیگر هم نیز خوب بود ولی از غول سامسونگ شکست خورد. از نقاط قوت نکسوس4 میتوان به زوم، عکسبرداری HDR، عکسبرداری کلوزآپ و رنگهای طبیعی بهتر اشاره کرد. فلاش LED پور نور است و در کمتر گوشی دیدیم که این نور زیاد، مشکل ساز شود. اما نکسوس4 به نوعی از آن سمت بام افتاده و نور زیاد فلاش باعث از بین رفتن برخی از رنگها میشود.
عملکرد دوربین در نور کم نیز قابل قبول بود اما نسبت به Galaxy S III نویز بیشتری داشت. سرعت عکسبرداری در نکسوس4 به سوژهی مورد نظر و به دنبال آن زمان فوکوس بستگی دارد و در بیشترین حالت از 2 ثانیه فراتر نمیرود. روی هم رفته اگرچه کیفیت عکسبرداری در بین گوشیهای هوشمند امروزی بهترین نیست اما بسیار خوب و قابل قبول است.
این دوربین 8 مگاپیکسلی میتواند با کیفیت p1080، فرمت MPEG-4 و سرعت 22 فریم بر ثانیه با بیت رِیت 9 مگابایت بر ثانیه به ضبط تصاویر بپردازد. نتیجهی کار کمی نویز داشت و پر تلاطم بود، به نوعی که نمیتوانستیم صفت HD را به آن نسبت دهیم. البته یکی از نقاط قوت آن امکان عکسبرداری در هنگام فیلمبرداری است.
عملکرد
عملکرد نکسوس4 کمی عجیب است و به نظر میرسد که الجی در آن از چیپستی استفاده کرده که نمیخواهد رازش فاش شود. نکسوس4 پردازشگری مشابه الجی Optimus G دارد یعنی پردازشگر 4 هستهای Snapdragon S4 Pro (APQ8064) با فرکانس 1.5 گیگاهرتز، همراه با Adreno 320 GPU و 2 گیگابایت رَم. در تست اولیهای که ما بین نکسوس4، الجی Optimus G و سامسونگ Galaxu Note II(با پردازشگر 4 هستهای و فرکانس 1.6 گیگاهرتز و چیپ Exynos) انجام دادیم در کمال ناباوری نکسوس4 مقام اول را کسب کرد.
در عملکردهای روزانه نیز نکسوس4 بسیار سریع و روان بود و میتواند چندین برنامه را نیز به راحتی همزمان اجرا کند. هنگامی که برای تست دقیقتر آن را کنار Optimus G قرار دادیم، به میزان ناچیزی نکسوس4 آهستهتر بود اما این آهستهتر بودن وقتی به اوج خود میرسید که سه بار به صفحه نمایش زده و وارد حالت بزرگنمایی میشوید.
حال دو نکتهی عجیب وجود دارد. اول اینکه نکسوس4 به دلیل سیستم عامل جدیدتر و روانتر، نسبت به Optimus G باید سریعتر عمل میکرد؛ دوم این موضوع که پس چرا در benchmark(تِست) گرفته شده، نکسوس4 اول شد.
میزان نگهداری شارژ باتری دومین موضوعی بود که ذهن ما را درگیر خود کرد. زیرا در نکسوس4 از همان باتری 2100 میلیآمپری به کار رفته در Optimus G استفاده شده است. با توجه به اینکه در نکسوس4 علاوه بر به روز بودن سیستم عامل، از چیپ کم مصرف Krait استفاده شده است، ما از آن انتظار زمان بهتری را داشتیم. اما در کمال تعجب در هر دو تست عملی و تئوری که انجام دادیم Optimus G شارژ بیشتری را نگه داشت. در تست استاندارد ما (که در آن گوشی با WiFi روشن و میزان روشنایی صفحه 50 درصد به پخش مدام یک فیلم میپردازد)، نکسوس4 توانست 5 ساعت و 18 دقیقه دوام بیاورد و این در حالی است که Optimus G در این تست توانست 8 ساعت شارژ نگه دارد.
کیفیت مکالمه در هر دو طرف مقصد و مبدأ بسیار خوب و واضح است. دیگر پارادوکس نکسوس4 در اینجاست که ما از کیفیت صدای مکالمه بسیار راضی بودیم اما در کمال تعجب عملکرد اسپیکر خارجی قابل قبول نبود. صدای خروجی ضعیف بوده و وقتی صدا را تا انتها زیاد کردیم گنگ و نامفهوم میشد. در هدفونها صدا با کیفتتر و بهتر هستند اما از دیگر رقبا صدای ضعیفتری دارد.
جمع بندی
نکسوس4 با پردازشگری 4 هستهای و کوله باری از امکانات فقط 300 دلار قیمت دارد. این قیمت بدون هیچ گونه محدودیت و قرار دادی با اپراتورها بوده و کاربر میتواند از آن در سرتاسر دنیا استفاده کند. نکسوس4 از طرفی به آخرین نسخهی آندروید مجهز شده است که این امکانات اگر نکسوس4 را به بهترین گوشی تبدیل نکنند، حداقل آن را در بین 5 گوشی برتر دنیا قرار خواهند داد.
ما به هیچ عنوان از آن قیمتی 300 دلاری را انتظار نداشتیم. گوگل با پایین آوردن قیمت Galaxy Nexus، قیمت 200 دلاری نکسوس7 و هماکنون نکسوس4 300 دلاری قصد تسخیر بازارهای دنیا را دارد. درست است که نکسوس4 بدون مشکل نیست اما این مشکلات آنقدر جزئی هستند که به چشم نمیآیند. نکسوس4 بدون شک بهترین گوشی سری نکسوس است که با سرعت بالا و عملکرد دوربین مناسب تمامی رقبا را پشت سر خواهد گذاشت. با این تفاسیر ما به شما اجازهی خرید این شاهکار را میدهیم.