اموزش ميكروكنترلر AVR به زبان ساده(Basic)-قسمت نهم

 
mojehb
mojehb
کاربر برنزی
تاریخ عضویت : آبان 1391 
تعداد پست ها : 25
محل سکونت : اصفهان

اموزش ميكروكنترلر AVR به زبان ساده(Basic)-قسمت نهم

قسمت نهم

1- سلام خوبی
2- خوبم تو چطوری
1- ای بد نیستم خوب قراره امروز چی یادم بدی
2- امروز می خوام کار با حافضه EEPROM رو بهت بگم
1- چی هستش
2- حافضه بلند مدت یا حاظه پایدار میکروکنترلر . اگه یادت باشه برنامه ای رو که ما می نوشتیم و بعد پروگرام می کردیم و با این کار برنامه رو می ریختیم توی قسمت حافضه FLASH . ما در AVR می توانیم برنامه ای رو که نوشتیم یا توی حافظه FLASH بریزم و یا توی حافضه EEPROM بریزیم بستگی داره که دوست داشته باشیم اطلاعات ذخیره بشه یا نه
1- من که نفهمیدم چی شد بالاخره توی کدوم حالضه بریزیم بهتره
2- ببین این دوتا حافظه نسبت به هم یک سری خوبی ها یی دارن و یک سری بدی ها مثلا حافضه FLASH نسبت به حافضه EEPROM از سرعت بالاتری برخورداره و ما برنامه ای رو که قبلا توی این حافظه ریخته بودیم می تونیم از طریق نرم افزار پاکش کنیم بدی حافظه FLASH هم توی همین هستش که اطلاعاتی رو که توی اون ریختیم بعد از این که تغذیه میکروکنترلر قطع بشه از بین می ره
1- منظورت از اطلاعات همون برنامه ای هستش که توش ریختیم
2- نه نه اشتباه نشه منظورم اینه که مثلا شما داری یک متغییر رو افزایش می دی و روی ال سی دی هم نمایش می دی بعد تغذیه میکروکنترلر رو بر می داری بعد دوباره تغذیه رو وصل می کنی ایا مقدار متغییری که قبلا افزایش داده بودی از صفر می یاد یا اخرین عددی که افزایش پیدا کرده بوده خوب مصلما از صفر چون اطلاعاتش پاک شده. خوب بریم سر بحث خودمون حافضه EEPROM هم نسبت به حافضه FLASH یک سری میزیت داره اون هم اینه که می تونیه اطلاعات رو در خودش نگه داره یک بدی هم که داره اینه که سرعتش نسبت به حافظه FLASH پایین هستش و برنامه ای رو که شما توی این حافضه می ریزی نمی تونی با نرم افزار پاکش کنی و باید با اشعه پاک بشه . بزار یک مثال بزنم . فرض کن که داری توی برنامه WORD یک متن رو تایپ می کنی و کلی هم تایپ کردی و ناگهان برق
می ره و بعد از دو ساعت برق میاد می ری کامپیوتر رو روشن می کنی ایا اون متنی رو که بایپ کرده بودی هنوز هستش یا اینکه از بین رفته
1- خوب مسلما چون که ذخیره نکرده بودم از بین رفته
2- افرین . حالا بیا فرض کنیم که شما بعد از این که این متن رو تایپ کردی رفتی توی یک درایوی ذخیرش کردی و بعد از این که ذخیرش کردی یک دفعه برق می ره بعد از دو ساعت برق می ره می ری کامپیوترت رو روشن می کنی بعد می ری سراغ اون متنی که قبلا ذخیره کرده بودی ایا پاک شده
1- نه چون که ذخیرش کرده بودم
2-  احسن  حافظه EEPROM هم همینظوره و می تونه اخرین اطلاعاتی رو که بهش دادی تا مدت های نا محدود در خودش نگه داره
1- بابا یک مثال هم از نحوه برنامه نویسیش بزن
2- چشم این هم یک مثال

Dim A As Byte
Readeeprom A , 0
Do
Debounce Pinb.0 , 1 , Show , Sub
Debounce Pinb.1 , 1 , Show2 , Sub

Loop
End

show:
Incr A
Writeeeprom A , 0
Waitms 5
Readeeprom A , 0
Cls
 Lcd A
Return
show2:
A = 0
Writeeeprom A , 0
WAITMS 5
Cls
Lcd  A
Return
در برنامه بالا ما به وسیله دو میکروسوییچ که به پایه های b.0 و b.1 وصل هستند یک متغییر رو زیاد می کنیم و هر وقت که دوست داشتیم صفرش می کنیم میکروسوییچی که به پایه B.0 وسل هستش برای زیاد کردن متغییر هستش و به کمک این میکروسوییچ می تونیم از صفر تا 225 رو به کمک میکروسوییچ زیاد کنیم میکروسوییچی که به پایه B.1 وصل می شه برای این هستش که ما در هر جایی که از برنامه باشیم بتوانیم متغییر رو صفر کنیم
جالبی این برنامه این هستش که ما به دلیل این که برنامه رو توی حافظه EEPROM میریزیم اگه یک وقتی تغذیه میکروکنترلر رو قطع کنیم و مجددا وصل کنیم و دوباره میکروسوییچی که برای زباد کردن متغییر هستش رو تحریک کنیم متغییر از اخرین عددی که قبلا زیاد شده بوده شروع می کنه به زیاد شدن
1- همین تیکه رو یک بار دیگه بگو
2- فرض کن که با میکرو سوییچ متغییر رو زیاد کردی و رسوندی به عدد مثلا 10 و روی ال سی دی نمایش دادی بعد تغذیه میکروکنترلر رو قطع کردی و بعد از چند ساعت میای دوباره تغذیه میکروکنترلر رو وصل می کنی و دوباره میکروسوییچ رو می زنی حتما فکر میکنی که از صفر دوباره شروع میکنه به زیاد کردن . باید بگم اگه اینطوری فکر می کنی اشتباه کردی چون که بازدن میکروسوییچ به دلیل اینکه این مقدار متغییر در حافظه EEPROM ذخیره شده متغییر شروع میکنه به زیاد شدن البته ازادامه کار یعنی ادامه 10 . خوب حالا شاید خواستیم که از صفر شروع کنیم برای این کار میکروسوییچی رو که به پایه B.1 وصل هستش رو فشار می دیم و دوباره مقدار متغییر می شه 0
خوب حالا بریم سر تحلیل برنامه :
میکرو میاد برنامه رو از خط اول شروع می کنه به خوندن
خط اول ما یک متغییر از نوع بایت و به اسم A تعریف کردیم
خط دوم نوشتیم  Readeeprom A , 0 یه این معنی که بخوان مقدار متغییر A رو از مکان حافظه 0 EEPROM که به جای 0 هر عدد دیگری میتونی بدی . میکرو که این دستور رو میخونه می فهمه که باید مقدار متغییر A رو که قبلا ذخیره کرده بخونه خوب برای بار اول که ما چیزی رو ذخیره نکردیم .پس مقدرا متغییر A رو در وحله اول صفر در نظر می گیره
بعد میاد میوفته توی حلقه DO - LOOP و اون تو دور می زنه تا وقتی که یکی از پایه های B.0 یا B.1 ما یک بشه که این پایه ها مستقیما وصل شده به میکروسوییچ ها
فرض کن که میکروسوییچ اول که وصل شده به پایه B.0 تحریک بشه در این جا میکروکنترلر میفهمه که پایه B.0 یک شده و می ره دستور شرط رو که پرش به زیر برنامه SHOW هشتش رو اجرا می کنه و میپره میره داخل این زیر برنامه خوب حالا باید دستورات داخل این زیربرنامه رو اجرا کنه
اولین دستور داخل این زیربرنامه هتسش INCR  A و میکرو هم این کار رو میکنه و یک واحد به مقدار متغییر A اضافه می کنه یعنی می شه عدد 1
دستور دوم هستش   Writeeeprom A , 0 این دستور به این معنی هستش که مقدار متغییر A رو ذخیره کن داخل مکان حافضه 0  و میکرو هم این کار رو میکنه و مقدار عدد 1 رو توی این مکان از حافضظه EEPROM ذخیره میکنه . دستور بعدی داخل این زیربرنامه نوشته Waitms 5 یعنی این که یک تاخیر 5 میلی ثانیه ای ایجاد کن این تاخیر رو همیشه بعد از دستور   Writeeeprom بزار چون که یک تاخیر ایجاد بشه و عملیات ذخیره سازی به درستی انجام بشه . دستور بعدی داخل این زیربرنامه نوشته    Readeeprom A , 0 این دستور به این معنی هستش که بخوان مکان حافظه 0  از حافظه EEPROM دقیقه همان مکانی که مقدار متغییر A رو اونجا ذخیره کرده بودیم و میکرو هم این مکان رو می خونه و می فهمه که مقدرا متغییر A هستش 1 . دستور بعدی داخل این زیربرنامه هستش CLS که باید بدونی برای چی هستش . خط بعدی داخل این زیربرنامه نوشته  LCD  A
به این معنی که مقداری رو که توسط دستور Readeeprom A , 0 خوندی رو روی ال سی دی نمایش بده و میکرو هم این کار رو می کنه توجه داشته باش که هر وقت خواستی مقدار متغییری رو که قبلا ذخیره کردی رو بخونی و روی ال سی دی نمایش بدی اول باید با دستور Readeeprom
مقدار ذخیره شده رو بخونی بعد با دستور LCD مقدرا رو روی ال سی دی نمایش بدی . دستور بعدی داخل این زیربرنامه هستش RETURN به این معنی که بپر برو سر همون خطی که قبلا ازش پرش کرده بودی یعنی خط Debounce Pinb.0 , 1 , Show , Sub و دوباره توی این حلقه دور می زنه تا این که دوباره یکی از دو میکروسوییچ ها تحریک بشه و بپره بره توی زیربرنامه ای که براشون تعریف شده . فرض کن که همیجا یک دفعه دستت میخوره به سیم منبع تغذیه ای که به میکروکنترلر وصل هستش و تغذیه میکروکنترلر قطع میشه و تو دوباره تغذیه رو وصل می کنی و میکروکنترلر هم ازخط اول برنامه شروع میکنه به خوندن برنامه و دستور READEEPROM  A ,  0 رو می خونه و میکروکنترلر با خوندن این دستور می فهمه که باید بره مقدار متغییر A رو از مکان 0 حافظه EEPROM بخونه یعنی دقیقا همانجایی که مقدار متغییر A رو در اونجا ذخیره کرده بود . خوب ما اخرین مقداری رو که با تحریک کردن میکروسوییچ به متغییر A دادیم عدد 1 بود خوب اینجا میکرو می فهمه که ما اخرین مقداری رو که به متغییر A داده بودیم عدد 1 بوده از این به دیگه از صفر شروع نمی کنه به افزایش متغییر بلکه از ادامه عدد 1 شروع میکنه به شمردن . خوب ما یک میکروسوییچ دیگه هم داشتیم که وصل بود به پایه B.1 و این میکرو سوییچ برای این بود که مقدار متغییر ما در هر وضعیتی که بود بیاد صفرش کنه به این ترتیب که با تحریک میکروسوییچ میکروکنترلر می فهمه که پایه B.1 یک شده و باید از داخل حلقه DO - LOOP  بپره بره توی زیربرنامه SHOW2 و دستورات داخل این زیربرنامه رو