0

اموزش ميكروكنترلر AVR به زبان ساده(Basic)-قسمت پنجم

mojehb
mojehb
کاربر برنزی
تعداد پست ها : 25

اموزش ميكروكنترلر AVR به زبان ساده(Basic)-قسمت پنجم

قسمت پنجم اموزشي

1-   سلام خوبي
2-   سلام من خوبم تو چطوري چكار مي كني
1-   خوبم ولي يكم ناراحتم
2-   چرا
1-    بابا تمام اين مثال هايي رو كه گفته بودي توي نرم افزار  BASCOM  تست كردم همشون هم درست بود ولي چه فايده وقتي كه نمي تونم توي محيط BASCOM شبيه سازيشون كنم
2-   خوب من كه بهت گفته بودم كه برو توي نرم افزار پروتوس تستش كن
1-   اره گفته بودي ولي من كه ياد ندارم باهاش كار كنم
2-   خوب بهت يك لينك داده بودم كه بري اونجا دربارش مطلب زياده
1-   خوب درست ولي اگه توضيح بدي اونايي رو هم كه از توي لينك گرفتم باهاش اطلاعاتم كامل مي شه
2-   خيلي خوب چاره چيه ما كه اين همه گفتيم اموزش پروتوس هم مي گيم ديگه چي ؟؟
1-   دمت گرم بابا خيلي حال دادي
2-   فقط يك چيزي رو از همين الان بگم من اين نرم افزار پروتوس رو بهت مي گم و از اونجايي كه اين نرم افزار بعضي وقتا EROR  هاي بدي ميده بايد مشكلتو خودت حل كني يا توي توي انجمن مشكلت رو بگي چون من فقط در حد كاركردن با اين نرم افزار سرم ميشه .
1-   باشه هر چي كه تو بگي
2-   خوب پس اين جلسه نحوه نصب و كاركردن با نرم افزار پروتوس ورژن 6 رو برات توضيح مي دم
قبل از اينكه نحوه نصب رو برات توضيح بدم بزار يك مقدار درباره كاربرد نرم افزار برات بگم . اين نرم افزار پروتوس يك نوع شبيه ساز هستش كه علاوه بر شبيه سازي قادره يك مدار رو اناليز كنه و همچنين امكان كشيدن پشت فيبر مدار چاپي رو هم ميشه از امكاناتش شمرد . ما در اينجا فقط مي خوايم از امكان شبيه سازيش استفاده كنيم پروتوس يك شبيه ساز بسيار قدرت مند هستش كه شما مي توني هر مداري رو كه مي خاي توش شبيه سازي كني و نتيجه كارت رو ببيني . خود من هر وقت كه مي خام يك مداري رو درست كنم اول با پروتوس شبيه سازيش مي كنم بعد از اينكه نتيجه گرفتم مي روم و اونو روي برد پياده مي كنم . يكي از امكاناتي كه نرم افزار پروتوس در اختيار ما قرار داده شبيه سازي مدارات ميكروكنترل هستش و شما قبل از اين كه خاسته باشي مدارتو روي برد سوار كني مي توني توي پروتوس شبيه سازيش كني و بعد از اينكه نتيجه دلخواهت رو گرفتي اونو روي برد پياده كني . شما داخل اين پروتوس هر قطعه اي رو كه حتي تا حالا نديديش پيدا مي كني و باهاش كار كني .
خوب حالا بريم سر نصب نرم افزار پروتوس ورژن6 :
براي نصب نرم افزار PROTEUS  ابتدا با اجرا كردن SETUP يا INSTALL  ان انرا نصب مي كنيم  بعد از اينكه نصب شد مي ريم داخل پوشه CRACK كه در داخل CD نرم افزارش هست . سه تا CRACK داخلش هست كه هر سه تاشون شبيه ادمك هستند و هر سه تا رو بايد كپي كني و در داخل پوشه BIN  بريزي يعني PASTE كني حالا اين فايل BIN رو حتما از خود مي پرسي كه كجاست پوشه BIN همون جايي هستش كه نرم افزار رو ريختي بعد از اينكه اين كارا رو كردي نوبت مي رسه به اجرا كردن خود CRACK هايي كه ريختي  كه بايد يكي يكي اونا رو اجرا كني بعد از اينكه هر كدوم رو اجرا كردي يك كادر كوچيك باز مي شه كه سه گزينه داره اولي NEXT دومي RESTORE  و سومي PATCH مي باشد كه بعد از باز شدن پنجره بايد روي گزينه  RESTORE  يا PATCH  كه دقيقا يادم نيست كدومشون هست كليك كني كه يك پنجره باز مي شه داخل اين پنجره جديد يك فايل هستش كه بايد اونو انتخاب كني  و هي NEXT رو بزني تا وقتي كه پغام بده    CRACK  SUCCESSFUL  بعد از اين كه هرسه تا رو اجرا كردي نرم افزار اماده اجرا هستش .
1-   خوب تا اينجاش كه راحت بود حالا برو سر توضيح خود نرم افزار
2-   باشه . خوب قصد من از اموزش اين نرم افزار PROTUES  فقط شبيه سازي خود ميكروكنترلرAVR هستش .براي اين كه بتوني اين كار رو بكني پس از اينكه پروتوس رو باز كردي بايد روي يك شكل كه در بالاي نرم افزار است كليك كني كه اين شكل شبيه يك OPAMP است و از سمت چپ اولين شكل هستش كه اگر روي اين شكل موس رو نگه داري نوشته COMPONENT . پس از اين كه روي اين شكل كليك كردي يكم پايين تر از اين شكل دو تا گزينه پيدا ميشه كه اوليش هست P و دوميش هست L  كه تو بايد روي P كليك كني تا كتابخانه قطعت ضاهر بشه كه بالاي پنجره اين كتابخانه نوشته    PICK DEVICES  . خوب تو بايد از داخل اين پنجره قطعاتي رو كه مي خاي انتخاب كني مثلا اگر يك ميكرو كنترلر AT90S8535 مي خاي بايد ابتدا روي گزينه MICRO  كليك كني تا ليست كل ميكروكنترلر ها اعم از 8051-AVR-PIC رو برات نمايش بده كه ما براي انتخاب ميكروكنترلر  AT90S8535 بايد روي ان دوبار كليك كنيم تا در كادر كناري سمت چپ نرم افزار ذخيره شود . اگر ميكروسوييچ مي خاستي در كادر بالايي همين پنجره گزينه ACTIVE رو انتخاب كني كه توش قصعاتي هستش كه كاربرد زيادي دارند مثل باطري – موتورDC-LED-  و همچنين ميكروسوييچ . خوب براي اين كه ميكروسوييچ خاستي بياري بايد روي BUTTON دو بار كليك كني تا اون هم در كادر سمت چپ نرم افزار ذخيره بشه منظورم از كادر سمت چپ نرم افزار كادي هستش كه بالاش نوشته DEVICES  و دقيقا زير همون LوP كه بهت گفتم قرار داره. در ضمن براي بزرگ نمايي صفحه نرم افزار بايد از F6  و  F7  استفاده كني . يك نكته ديگه اون هم اينكه براي اين كه از VCC  و GND نرم افزار استفاده كني بايد بري روي يك شكل ديگه كه علامت دوتا پيكان هستش كه مخالف جهت يكديگردن و اين شكل 7 تا شكل بعد از اون شكلي رو كه گفتم شكل OPAMP هستش به سمت راست قرار داره كه اگه روي اين شكل با موس وايستي نوشته  INTER-SHEET TERMINAL   كه بعد از كليك روي اين گزينه يك كادر در سمت چپ نرم افزار باز ميشه كه هم GND داره و هم VCC براي اينكه بتوني اين دوتارو روي صفحه بياري كافيه روش يك بار كليك چپ كني بعد بياي روي صفحه نرم افزار دو باره كليك چپ كني تا روي صفحه نرم افزار ضاهر يشه. براي ديگر قطعات هم بايد همين كار رو بكني يعني قطعاتي رو كه ذخيره كردي رو يك بار روش كليك چپ كني تا انتخاب بشه بعد بياي روي صفحه نرم افزار دوباره كليك چپ كني تا ضاهر بشه . براي پاك كردن قطعه از روي صفحه برنامه بايد روي اون دوبار كليك  راست كني . براي تنضيمات يك قطعه مثلا عوض كردن مقدار يك مقاومت يا يك باطري بايد ابتدا يك بار روي اون كليك راست كني تا قطعه قرمز بشه بعد دوباره روش كليك چپ كني تا يك پنجره باز بشه و بتوني مقدار يا هر چيز ديگه شو عوض كني ولي مواظب باش كه يك وقت دوبار روي اون كليك راست نكي چون قطعه پاك بشه و اگر يك مومقع اين اشتباه رو كردي مي توني ctrl + z رو از روي صفحه كليد بزني تا قطعه برگرده . براي اين كه جاي يك قطعه رو روي صفحه عوض كني بايد ابتدا روي قطعه يك بار كليك راست كني تا انتخاب بشه بعد با كليك چپ هر طرف كه خاستي ببريش .
بزار يك كار عملي انجام بديم تا طرز راه اندازي يا شبيه سازي ميكروكنترلر رو توي محيط برنامه ياد بگيري
فرض كن كه مي خايم يك مدار ساده مثلا يك چشمك زن رو با  AVR  درست كني كه از اين ساده تر ديگه وجود نداره اين چشمك زن رو مي خايم با هشت LED درست كني كه همه هم زمان با هم روشن خاموش مي شن. براي اين كار اول مي يايم توي محيط پروتوس تا قطعات رو به هم وصل كنيم . خوب طبق همون روشي كه گفته بودم قطعات رو مي ياري ميكروكنترلر رو  از نوع  AT90S8535  انتخاب مي كنيم و همچنين اول ميكرو كنترلر رو مياريم  در ضمن  اند  اين هشتا LED رو به ترتيب به پايه هاي A.0 تا A.7  وصل مي كنيم و سر ديگر اين LED ها رو به GND وصل كن GND رو هم همون طور كه بهت ياد دادم بيار بعد برو روي توي منوي FILE و روي گزينه  SAVE DESING AS كليك كن و مسيري رو كه براي SAVE كردن مدار ازت مي خاد رو بده  همون جايي كه نرم افزار رو نصب كردي يعني توي پوشه SAMPLE  البته بهتره توي اين پوشه قبلش يك پوشه جديد ايجاد كني و مدارتو توي اين پوشه جيد SAVE كني .
1-   من يك چيز رو نفهميدم برنامه اي نمي خاي براش بنويسي و برنامه رو چطوري مي خاي توش بريزي
2-   اگه يكم صبر كني به اونجاشم مي رسيم . خوب تا اينجا كه قسمت سخت افزاري مدار رو انجام داديم  حالا بايد براي اين مدار يك برنامه هم بنويسيم كه اونم خيلي راحته خوب BASCOM رو باز كن و يك صفحه جديد ايجاد كن  و برنامه زير رو بنويس :
CONFIG  PORTA  =  OUTPUT
DO
TOGGLE  PORTA
WAITMS  100
LOOP
براي انتخاب نوع ميكروكنترلر همونطور كه بهت ياد دادم برو از داخل خود BASCOM انتخابش كن و حتما AT90S8535  رو انتخاب كن و براي انتخاب فركانس كاري هم بازم همونطوري كه بهت ياد دادم از داخل خود نرم افزار انتخابش كن و بزارش روي  8000000  هرتز بعد كه اين تنظيمات رو انجام دادي و OK كردي بيا اول دكمه F7 رو بزن تا برنامه چك بشه تا خطا نداشته باشه وقتي كه اين دكمه F7 رو ميزني قبل از اينكه برنامه رو چك كنه ازت يك مسير ميخاد كه برنامه رو كجا ذخيره كنه كه شما بايد دقيقا ادرس رو همون جايي بدي كه مدارتو اونجا SAVE كردي خوب كار ما با BASCOM تمام شد و اگه حال كردي مي توني ببنديش و بري سر نرم افزار پروتوس . اول پروتوس رو باز كن بعد برو توي منوي FILE و گزينه 
LOAD DESING رو انتخاب كن تا يك پنجره باز بشه بعد از طريق اين پنجره برو اون جايي كه مدارتو SAVE كردي و مدارتو انتخاب كن تا روي صفحه بياد . خوب گفتي كه چطوري برنامه اي رو كه نوشتيم مي ريزيم توي ميكروكنترلر خوب الان بهت مي گم براي اين كار بايد روي ميكروكنترلر يك بار كليك راست كني تا انتخاب بشه و به رنگ قرمز در بياد بعد يك بار كليك چپ مي كني تا يك پنجره باز بشه داخل اين پنجره يك جايي نوشته  PROGRAM FILE كه جلوش يك كادر هستش و جلوي اين كادر يك شكل زرد رنگ هستش كه بايد روي اين شكل كليك كني تا دوباره يك كادر ديگه باز بشه . به وسيله اين كادري كه الان باز شد بايد بري برنامه اي كه نوشتي رو از اونجايي كه SAVE قبلا كردي انتخاب كني منظور فايلي هستش كه با پسوند HEX  هستش بعد كه انتخاب كردي و OK رو زدي برنامه خودكار توي ميكرو قرار مي گيره  بعد بايد براي انتخاب فركانس كاري ميكرو بايد در كادري كه نوشته CLOCK  FREQUENCY مقدار فركانس ميكرو رو بنويسي البته به مگا هرتز 8MHZ . خوب كار ديگه تموم شد OK رو مي زني تا پنجره بسته بشه بعد براي اجراي اين مدار بايد بري پايين صفحه و روي علامتي كه شبيه  PLAY ضبط هستش كليك كني كه شبيه مثلث هستش و مي بيني كه هر هشتا LED دارن باهم ديگه هم زمان چشمك مي زنن.
پايان قسمت پنجم

جمعه 3 آذر 1391  7:10 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها