مادر در قران
در قران کریم در آیات فراوانی احترام به پدر و مادر سفارش شده است . در آیهای خداوند میفرماید :
«انِ اشكُر لی و لِوالدیكَ» ، شكرگزار من و پدر و مادرت باش.
در این آیه، سپاسگزاری از پدر و مادر، در کنار شکر گزاری از خدا قرار گرفته و خداوند به صورت فرمان اعلام میکند که قطعا باید این قدردانی (باقلب و زبان و عمل) انجام گیرد . در مورد دیگر خداوند این سپاسگزاری را چنین تبیین نموده که دربارهی پدر و مادر چنین دعا کن:
«رب ارحم هما کما ربیانی صغیرا» خدایا همان گونه که پدر و مادرم مرا در کوچکی (با مهر و محبت) تربیت کردند، به آنها مهربانی کن.»
در این آیه به مساله مربی بودن مادر، و رنجها وزحمتهای او در مورد تربیت فرزند اشاره شده که بسیار طاقت فرسا است. یادآوری این مساله حس حق شناسی انسان را تحریک میکند، و وجدان نهفته او را بیدارمیسازد، که باید در این راستا از هرگونه غرور و غفلت پرهیز کند و به یاد دوران کودکی و زحمتهای سخت مادر بیفتد و با حقشناسی صحیح و همه جانبهی خود، خشنودی کامل مادر را تحصیل نماید.
امام سجاد (ع) در بیان حق شناسی انسان نسبت به مادر چنین میفرماید: «حق مادر این است که بدانی تو را در جایی (رحم) نگه داشته و جا به جا نموده که هیچ کس دیگر را در آن جا نگه ندارد، از قلبش میوهای به تو خورانده که هیچ کس به دیگری نخوراند. و تمام جسم و جان خویش را با شادمانی و طیب نفس، سپر جان ساخته و همهی رنجها و سختیها را در دوران حمل برای حفظ جان تو به جان خریده است، تا آن گاه که دست قدرت پروردگار، تو را از تنگنای رحم به پهنه زمین آورده است، در این هنگام مادر خشنود بوده که خود گرسنه بماند و تو را سیر کند، خود برهنه باشد و تو را بپوشاند، خود تشنه بماند و تو را سیراب نماید، خود، در آفتاب باشد و تو را در سایه نهد، سختیها را بپذیرد و تو را باناز بپروراند، بیدار بماند و تو را به خواب نوشین کند، اندرون خود را ظرف وجود تو کرده، دامنش را آرامگاه، جانش را سپر بلای تو ساخته است، گرم و سرد جهان را به خاطر تو به جان خریده، بنابراین تو باید به همین اندازه از او سپاسگزاری و قدردانی کنی، ولی انجام چنین حقشناسی به قدری سنگین است که تو آن را، جز به یاری و توفیق الهی، نمیتوانی انجام دهی.»
پیامبر(ص) فرمود: دو کار است که خداوند در همین دنیا کیفر آن را به صاحبش میرساند و مجازات زودرس دارد ، اول، ظلم و تجاوز و دوم، آزردن پدر و مادر. همچنین آن حضرت فرمود: سوگند به خداوندی که مرا به پیامبری برانگیخت، انس یک شب تو با مادر، از یک سال جهاد در راه خدا بهتر است.
حضرت علی(ع) در این باره به نقل از پیامبر میفرماید: احترام بانوان را پاس نمیدارد، مگر كسی كه بزرگوار و كریم است و به ایشان اهانت نمینماید مگر كسی كه پست و فرومایه است. آن حضرت در جایی دیگر، مقام مادری را مورد تقدیس و ستایش قرار میدهدو میفرماید: اگر فرزند در حق مادر محبت كند، نمیتواند یك روز بارداری وی را جبران كند.
منبع : اينترنت