0

تأثير آموزه‌هاي عاشورا بر انقلاب اسلامي

 
samsam
samsam
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 50672
محل سکونت : یزد

تأثير آموزه‌هاي عاشورا بر انقلاب اسلامي

 

انقلاب عظيم اسلامي ايران به رهبري احياگر حيات بشري، حضرت امام خميني1 يكي از معجزه‌هاي بزرگ قرن و از وقايع كم نظير سده معاصر به شمار مي‌آيد. اين انقلاب اسلامي با جان‌فشاني‌ها و فداكاري‌هاي بسيار زيادي به ثمر رسيده است. از آنجايي كه انقلاب اسلامي ايران برگرفته از قيام عاشوراست؛ بنابراين با تبين نهضت عاشورا، عوامل و اهداف آن مي‌توانيم علت شكل‌گيري انقلاب و اهداف آن را خوب درك كنيم. انقلاب حسيني، خاستگاه همه جنبش‌ها و انقلاب‌هاي تاريخ بشري و راهنماي همه انقلابيون بوده است؛ از اين‌رو بايد فرهنگ عاشورايي مورد تحليل قرار گيرد و ترويج شود تا ساير كشورها نيز به قيام عليه حاكمان جور برخيزند و با گسترش فرهنگ شيعي و اسلامي، جامعه را به مدينه فاضله تبديل نمايند.
 

تبيين نهضت عاشورا
نهضت عاشورا

نهضت عاشورا به رهبري امام حسين(ع)حركتي عظيم و انسان‌ساز در جهت احياي ارزش‌هاي انساني در طول تاريخ بشري است. عاشورا قيامي يك روزه نيست كه پايان يابد؛ بلكه يك فرهنگ است. فرهنگي كه جوامع بشري را از اسارت مرگبار ناداني و ذلت رهايي مي‌بخشد. عاشورا ستيز دائم حق با باطل و حقيقتي هميشه زنده است كه به حسينيان تاريخ راه و رسم آزادگي و شيوة ظلم ستيزي مي‌آموزد و به همه زورگويان ستم پيشه تاريخ درس عبرت مي‌دهد كه زورمداري و نيرنگ و دنياداري، عوامل پايداري براي پيروزي نيستند و آن‌ها كه به اين عوامل دل ببندند، بايد در انتظار شكست ننگين و خفّت بار باشند.  

بسترها و زمينه‌هاي عاشورا

قيام سالار شهيدان به عنوان بزرگ‌ترين حادثة تاريخ اسلام پس از رحلت پيامبر اكرم6 و به عنوان يك انقلاب بزرگ اجتماعي، داراي بسترها و زمينه‌هاي زيادي مي‌باشد؛ از جمله مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

1. فساد دستگاه خلافت و رهبري

در مكتب الهي، رهبري و امامت از جايگاه والايي برخوردار است و رهبر جامعة اسلامي بايد داراي ويژگي‌هايي باشد كه او را از ديگران ممتاز كند. هدف از امامت و رهبري برقراري قسط و عدالت و ايجاد محيطي پاك و سالم براي پرورش استعدادهاي انساني است. رسيدن به اين اهداف متعالي نيز ميسر نمي‌شود، مگر آنكه رهبران جامعه افراد شايسته، عادل، لايق، پيرو حق و عدالت و معتقد به مكتب و دلسوز جامعه باشند.
از اين‌روست كه شيعه معتقد است انبياي الهي و ائمه اطهار: بايد داراي مقام عصمت باشند تا بتوانند رهبري جامعة اسلامي را به عهده بگيرند و مردم را به راه راست رهنمون شوند.
پس از رحلت پيامبر اكرم(ص)با تشكيل سقيفه، جامعة اسلامي از مسير اصلي خلافت و رهبري منحرف گشت و رهبري جامعة اسلامي به دست نااهلان افتاد و با روي كار آمدن خلفاي سه‌گانه انحرافات و بدعت‌هاي زيادي در دين ايجاد شد؛ به گونه‌اي كه جامعة مسلمين را به اوج انحطاط و تباهي كشاند. عادت و خلق و خوهاي جاهلي را احيا كردند، سنت‌ها و ارزش‌هاي اصيل اسلامي را از بين بردند و تا جايي پيش رفتند كه حتي نامي از اسلام و پيامبر(ص)و حضرت علي(ع)باقي نماند.
پس از شهادت امام علي(ع) معاويه با فريب دادن مردم، امام حسن(ع) را از خلافت بر كنار نمود و خود بر مسند خلافت نشست و فساد و بي‌عدالتي را به اوج خود رساند، اما تا تحقق اهداف شوم خويش راه درازي در پيش داشت؛ بنابراين با دسيسه‌ اعطاي ولايت عهدي به فرزندش يزيد، در تصور خويش تداوم راهش را تضمين مي‌كرد. فرمانروايي يزيد بر عرصه وسيع حاكميت اسلام و تكيه زدنش بر اريكه خلافت به مثابه باز شدن سد عظيمي بود كه امام حسن مجتبي(ع) با صلح با معاويه مانع از حركت سيل‌آساي معاويه و دودمنانش شده بود، اما فرمانروايي يزيد بر عرصه خلافت به معناي راه افتادن سيلي مهيب‌تر، ويرانگر و پرقدرت‌تر از گذشته بود.
بنابراين امام حسين(ع) براي باز گرداندن خلافت به مسير اصلي خود، بر ضد حاكم زمانة خود قيام و خود را شايسته خلافت و رهبري معرفي كرد. آن حضرت خود را به عنوان خليفة منصوب از جانب خدا، موظف مي‌دانست كه مردم را از زير سلطة يزيد فاقد صلاحيت، خارج كند و خود، زمام امور را به دست گيرد.

2. انحطاط اخلاقي و خطر بازگشت به جاهليت

با آغاز بعثت (ص)و دعوت علني ايشان، تعليم و تربيت اسلامي توسط حضرت آغاز شد. ارزش‌ها جاي ضد ارزش‌ها را گرفت، معيارهاي برتري افراد كه قبيله و داشتن نسب، ثروت و مقام شمرده مي‌شد؛ تغيير يافت و ملاك برتري و فضيلت، تقوا، علم و جهاد معرفي شد. غارت و وحشي‌گري از ميان اعراب كم كم از بين رفت و جاي آن را صلح و برادري گرفت. زن كه مايه ننگ و سرافكندگي خانواده محسوب مي‌شد، ارج و منزلتي والا يافت و در نهايت تعاليم ارزشمند اسلامي به عصر تاريك جاهليت خاتمه داد.
آثار اين تحول و دگرگوني كه در دوران زندگي پيامبر اكرم(ص) به وضوح ديده مي‌شد و تا سال‌ها پس از رحلت ايشان نيز ادامه داشت، با روي كار آمدن عثمان و تعدّي بني‌اميه در نظام خلافت، جامعة اسلامي در سرآشيبي سقوط اخلاقي قرار گرفت، رفته رفته معيارهاي جاهلي زنده شد و رفاه طلبي، جايگزين ايثار و شهادت‌طلبي گرديد؛ بنابراين امام حسين(ع) براي احياي دوبارة ارزش‌هاي اسلامي و اخلاقي دست به قيامي مقدس زد.

3. ظهور بدعت‌هاب
از ديگر عوامل زمينه‌ساز عاشورا ظهور بدعت‌ها مي‌باشد. در تعريف بدعت گفته‌اند: <به وجود آوردن چيزي در شريعت كه نصّي از سوي بنيان‌گذاران شريعت در آن وارد نشده باشد، بدعت است>.
يكي از خطرهايي كه همواره مكتب‌ها را تهديد مي‌كند، پديد آمدن بدعت‌هاست؛ زيرا اساس شريعت را متزلزل مي‌كند. پيامبر بزرگوار اسلام(ص) كه همواره نگران به وجود آمدن اين خطر در دين بودند، آن را به مردم گوشزد مي‌كردند و در زمينه بدعت مي‌فرمودند: <هر بدعتي، گمراهي و هر گمراهي، طريق آتش است>.
بعد از رحلت به تدريج انحراف و بدعت در دين آغاز شد و با سيطرة امويان بر جهان اسلام بدعت‌ها به اوج خود رسيد؛ از جمله خواندن نماز جمعه در روز چهارشنبه، قضاوت‌هاي متفاوت با احكام اسلامي و ... . بني اميه احكام خدا را به بازيچه و مسخره مي‌گرفتند و هر طور كه مي‌خواستند عمل و در دين خدا تغيير و تبديل ايجاد مي‌كردند. يزيد علناً شراب مي‌خورد، به فساد و گناه تظاهر مي‌كرد و احكام اسلام را به راحتي زير پا مي‌گذاشت؛ به همين علت امام حسين(ع) به دفاع از حريم دين و مبارزه با بدعت‌ها پرداخت. امام در نامه‌اي به سران قبايل بصره نوشت:
<أدعوكم إلي كتاب الله و سنة نبيّه فإن السنةَ قد أميتتْ و إنّ البدعة قد أحييت؛ من شما را به كتاب خدا و سنت پيامبرش فرا مي‌خوانم؛ زيرا سنت (ص)از بين رفته و بدعت زنده شده است>.

علل و عوامل نهضت عاشورا
علل و عوامل متعددي در ايجاد نهضت عاشورا دخيل مي‌باشند؛ به گونه‌اي كه سبب شده است كه ماهيت اين واقعه بزرگ تاريخي پيچيده شود. به طور كلي سه عامل را مي‌توان در نهضت حسيني مؤثر دانست:

1. بيعت خواهي يزيد
پس از آنكه معاويه در نيمه رجب سال شصت هجري در دمشق درگذشت، يزيد با وجود آنكه پدرش براي ولايت عهدي از مردم بيعت گرفته بود، براي تحكيم پايه‌هاي حكومت خود، از مردم خواست كه با وي بيعت كنند. به اين منظور، نامه‌اي به وليدبن عقبه، والي مدينه نوشت تا از مردم مدينه براي او بيعت بگيرد.
وليد شبانه و پيش از بيعت گرفتن از مردم به سراغ امام(ع) رفت تا از امام بيعت بگيرد؛ اما امام(ع) از بيعت امتناع ورزيد و سپس فرمود: <و مثلي لا يبايع مثله و لكن نصبح و تصبحون و ننظر و تنظرون اينا أحقّ بالبيعة و بالخلافة؛ شخصيتي چون من، با امثال يزيد بيعت نمي‌كند. منتظر مي‌شويم تا معلوم شود كدام يك از ما به خلافت شايسته‌تريم>.
آن حضرت همچنين در جواب برادرش محمدبن حنفيه فرمود:
<برادرم، حتي اگر هيچ پناهگاه و مأوايي در دنيا نداشته باشم، با يزيد بيعت نمي‌كنم>.

2. دعوت كوفيان
با خودداري امام حسين(ع) از بيعت با يزيد و اطلاع يافتن مردم كوفه از اين ماجرا، آن‌ها با ارسال نامه‌هاي فراوان از آن حضرت دعوت كردند كه به كوفه برود و امامت آن‌ها را بپذيرد.
امام(ع)، ابتدا مسلم‌بن عقيل را براي تحقيق امر، به كوفه فرستاد. مسلم‌بن عقيل اخبار دل گرم كننده‌اي به امام حسين(ع) گزارش كرد. در نتيجه، حجت بر امام تمام و در حقيقت تكليفي از ناحية مردم به دوش امام گذارده شد. امام حسين(ع) در اين زمينه مي‌فرمايند:
<نامة مسلم‌بن عقيل كه مشعر به اجتماع و هماهنگي شما در راه ياري ما خاندان و مطالبة حق ما بود، دريافت نمودم. از خداوند مسئلت دارم كه آيندة همه ما را به خير كند و شما را اجر عظيم بدهد. من روز سه‌شنبه ذي حجه از مكه به سوي شما حركت نمودم. با رسيدن پيك من، شما كار خويشتن را سر و سامان بخشيد كه من نيز در اين چند روز خواهم آمد>.
با بي‌وفايي مردم ـ با آن همه نامه‌هايي كه نوشتند ـ هنگامي كه امام(ع) به سر حد كوفه ‌رسيد، با لشكر حر مواجه شد و به مردم كوفه فرمود: <شما مرا دعوت كرديد، اگر نمي‌خواهيد بر مي‌گردم>. اين سخن امام(ع) به معناي بيعت با يزيد و صرف نظر كردن از امر به معروف و نهي از منكر نبود.

3. امر به معروف و نهي از منكر
امر به معروف و نهي از منكر، از مهم‌ترين دستورات دين مبين اسلام است كه سعادت افراد جامعه در گرو عمل به اين اصل مي‌باشد. ترك اين فريضة مهم، موجب از هم گسيختگي جامعه و تسلط اشرار بر جامعه مي‌گردد. قرآن كريم بهترين امت‌ها را، امتي مي‌داند كه امر به معروف و نهي از منكر ‌كند.
در صدر اسلام علي‌رغم توصيه‌هاي اكيد (ص)دربارة اين فرضيه، سستي‌هاي زيادي انجام گرفت تا جايي كه پس از رحلت آن حضرت، اين اصل به تدريج به فراموشي سپرده شد. مسلمانان در مقابل محرمات و انحرافات ايجاد شده در دين يا سكوت اختيار كردند يا آن را به يكديگر وا گذاشتند. اين امر موجب شد تا حكومت در دست نااهلان و نابخردان قرار گيرد؛ با خانه‌نشين كردن امام علي(ع)، باب انحراف و بدعت در دين گشوده و راه هدايت بسته شد. پس از شهادت امام علي(ع)، جامعه وضعيت بدتري پيدا كرد؛ زيرا معاويه با در دست گرفتن حكومت، بدعت‌ها و انحرافات زيادي در دين ايجاد و ارزش‌هاي جاهلي را دوباره زنده كرد و ارزش‌هاي معنوي انساني را كم‌رنگ نمود. در حقيقت نابودي جامعه اسلامي به علت ترك فريضة مهم امر به معروف و نهي از منكر بود.
در چنين اوضاعي بود كه امام حسين(ع) خود را به قيام و نهي از منكر عملي مكلف دانست و در مناسبت‌هاي مختلف به بيان اين عامل پرداخت. آن حضرت در وصيت نامه‌اي به محمدبن حنفيه چنين نوشت: <همانا من از روي خودخواهي، خوش‌گذراني، فساد و ستمگري قيام نكردم؛ بلكه براي طلب اصلاح امت جدم به پا خواسته‌ام. هدف من، امر به معروف و نهي از منكر و حركت بر اساس سيره جدم رسول خد(ص) و پدرم علي‌بن ابيطالب(ع) است>.

اهداف نهضت عاشورا
امام حسين‌بن علي(ع)در سخنان و پيام‌هايش بارها به اهداف نهضت خود تصريح نمود:
1. اصلاح امت؛ 2. احياي سنت و سيره پيامبر اكرم(ص) و حضرت علي(ع)؛ 3. ستيز با ستمگران.
هر چند اهداف ديگري نيز در قيام آن حضرت وجود دارد، اما با كمي تعمق به اين نتيجه خواهيم رسيد كه همه آن‌ها از اين اهداف منشعب مي‌گردد.
1. اصلاح امت
هنگامي كه امام حسين(ع) با سپاه <حربن يزيد> روبه رو شد، ضمن سخناني به اهداف نهضت خود پرداخت و ‌فرمود: <آگاه باشيد، حكومت معاويه زير چتر شيطان قرار گرفته و از دستورات خدا دوري گزيده و فاسد را آشكار كردند>.
در دوران معاويه و يزيد تبعيض نژادي و اختلاف طبقاتي غوغا مي‌كرد. بني‌اميه بيت‌المال را در اختيار داشتند و اموال كلان را به حاشيه نشينان عياش و شهوتران مي‌دادند؛ در عوض مردم به سختي زندگي را مي‌گذراندند و حتي در طول ماه‌ها نمي‌توانستند حاجت خود را به حكومت برسانند.
امام حسين(ع) با مشاهدة اين اوضاع دست به قيامي خونين زد و در فرازهايي از سخن‌هاي خويش هدف خود را از اين قيام اصلاح امور امت اسلامي معرفي كرد و فرمود: <انما خرجت لطلب الاصلاح في أمة جدّي؛ قيام و خروج من براي اصلاح امور امت جدم است>.

2. احياي سنت و سيرة (ص)و حضرت علي(ع)
حكومت اموي از نخستين روز تشكيل حكومتش كه مدتي پس از رحلت (ص)پيش آمد، بر مبناي اسلام ستيزي تأسيس شد، ابوسفيان تأكيد كرد: <[همه] حقيقت بعث و نشر و برزخ و قيامت و حساب و كتاب و بهشت و جهنم را افسانه تلقي نمايند> و همت خود را براي قبض حكومت و دست به دست كردن آن صرف كنند. يادگار نخستين او، معاويه، همت خود را براي دفن نام (ص)و تحريف سخنان ايشان و جعل حديث به كار برد؛ همچنين تمام تلاش خود را در محو نمودن نام و آثار علوي و اهل‌بيت (ص)اختصاص داد؛ ده‌ها بدعت را در دين اسلام و ميان مسلمين به جاي گذاشت؛ حلال خدا را حرام و حرام را حلال كرد؛ به فرزندش يزيد درس تحريف داد و شيوة مبارزه با اصول اسلامي را به او آموخت. يزيد نيز مسير پدرش را در سنت شكني و اسلام ستيزي در پيش گرفت.
امام حسين‌بن علي(ع)در تمام دوران خلافت معاويه، به زمينه‌سازي براي مبارزه مؤثر پرداخت، ابزار لازم را فراهم ساخت و پس از به خلافت رسيدن يزيد، خاندان و ياران خود را فراخواند و آن‌گاه اعلام نمود:
<اي مردم! اي كوفيان! اي سپاه يزيد! اي كساني كه هدف قيام مرا مي‌طلبيد! من ستمگران اموي را چنين يافتم كه مقررات اسلامي و دستورات اسلام را مي‌شكنند، حرام خدا را حلال، حلال او را حرام مي‌كنند، سنت و سيره (ص)را عوض مي‌نمايند و... . من از همه به خدا و پيامبر نزديك‌ترم. وظيفة من از ديگران سنگين‌تر است؛ بنابراين براي حفظ سنت و سيرة جدم (ص)قيام نمودم>.

3. ستيز با ستمگران
امام حسين(ع) در مورد يزيد به فرماندار وقت مدينه، وليدبن عقبه، فرمود: <اي امير! يزيد مردي فاسق، شراب‌خوار، آدمكش، بي‌پروا در فساد ظاهري و... است، با او بيعت كنم؟ هرگز! من با او دست بيعت نمي‌دهم؛ زيرا جدم رسول خد(ص) فرمودند: خلافت براي فرزندان ابوسفيان حرام است>.
يزيد نه تنها شب و روز را به عياشي و شهوت‌راني مي‌گذراند و شراب مي‌نوشيد؛ بلكه حكم اسلام را زير سؤال مي‌برد و مي‌گفت: من شراب را به حكم عيسي‌بن مريم مي‌خورم. همچنين در ظاهر نيز آن‌چنان فساد مي‌كرد كه هواداران معاويه به وي نامه نوشتند كه يزيد آبروي تو را بر باد مي‌دهد.
امام حسين(ع) نيز براي مبارزه با چنين عنصري به پا خواست و فرمود:
<يزيديان از خدا بريدند، به صف شياطين و فتنه‌انگيزان پيوستند و به فساد و فحشا روي زمين پرداختند. جدم پيامبر اكرم(ص) فرمودند: هر كس پادشاه ستمگر و فاسدي را ببيند و در برابر خلاف‌هاي او بي‌تفاوت باشد، جايگاهش دوزخ خواهد بود

سه شنبه 30 آبان 1391  8:43 AM
تشکرات از این پست
samsam
samsam
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 50672
محل سکونت : یزد

پاسخ به:تأثير آموزه‌هاي عاشورا بر انقلاب اسلامي

 

اشاره

واقعه عظيم عاشورا با همه ابعاد و گستردگي‌اش تأثير مستقيمي در نهضت بزرگ امام خميني(قدس ره)دارد. در شماره گذشته به تبيين نهضت بزرگ عاشورا و بسترها و زمينه‌هاي به وجود آورندة اين واقعه سترگ پرداختيم و نيز اهداف آن را بيان نموديم. اينك در ادامه بحث به تأثير آموزه‌هاي عاشورا بر انقلاب اسلامي در دو بخش آموزه‌هاي اعتقادي و اخلاقي مي‌پردازيم.

قسمت دوم

بررسي‌ها نشان مي‌دهد كه مهم‌ترين علل انحطاط و سقوط جامعه اسلامي پس از رحلت پيامبر اكرم(ص)، برداشت نادرست از دين و فهم غلط معارف اسلامي بوده است. اين برداشت نادرست از دين، سبب شد كه افرادي دين را به نفع خود تفسير كنند و دين را ابزاري براي رسيدن به حكومت و اهداف خود قرار دهند.
در راستاي تحقق اين اهداف، دين‌شناسان واقعي همچون حضرت امام علي(ع)، سلمان فارسي و ابوذر غفاري كنار گذاشته شدند و افرادي همانند كعب‌الاحبار يهودي و ابوهريره ادعاي مسلماني كردند، مفتي اعظم مسلمانان گشتند و افرادي چون صحابه و ياران پيامبر(ص) را كافر و فاسق خواندند، آن‌گاه با جعل احاديث و تفسيرهاي انحرافي از دين، مردم را از حقيقت دين و ارزش‌هاي اصيل اسلامي دور نگه داشتند.
علاوه بر علماي درباري، فرصت طلبان و زراندوزاني چون طلحه و زبير براي حفظ منافع مادي و اقتصادي خويش امام علي(ع) را به كفر متهم نمودند و مقدس مآباني چون خوارج نهروان با تأويل آيات خدا بر حضرت علي(ع) شمشير كشيدند. در چنين شرايطي بود كه بني‌اميه حاكميت در جامعه اسلامي را در دست گرفتند و براي توجيه حكومت ظالمانه‌شان به ترويج انديشه جبرگرايانه پرداختند؛ انديشه‌اي كه احساس هرگونه مسئوليت اجتماعي را از انسان سلب مي‌كرد و چون با نام خدا و ارادة الهي صورت فريبنده‌اي داشت، در ظاهر صحيح به نظر مي‌آمد.
در آستانة قيام امام حسين(ع) مردم كه با القائات علماي درباري و احاديث جعلي پرورش يافته بودند، به راحتي پذيرفتند كه اگر امام علي(ع) شكست خورد، خدا نمي‌خواست تا او بر مسند حكومت باقي بماند و اگر حزب اموي زمام امور مسلمين را در دست دارد، خدا چنين موهبتي را به آنان عطا كرده است و اگر امام حسين(ع) كشته مي‌شود و خاندانش اسير مي‌گردند، خدا چنين خواسته است. بنابراين امام حسين(ع) با قيام خود مي‌خواست دين را احيا كند تا ارزش‌هاي اسلامي دوباره بر جامعه حاكم ‌گردد.
همان‌گونه كه در زمان امام حسين(ع) جامعه در زمينه عقايد ديني دچار آسيب جدي شده بود، در زمان حضرت امام خميني(قدس ره)نيز دين دچار آسيب‌هاي زيادي شده بود؛ از جمله آنكه در آن زمان دين به گونه‌اي رايج شده بود كه مردم آن را امري فردي و عبادي ـ مي‌دانستند و معتقد بودند كه دين به هيچ يك از امور سياسي، اجتماعي و فرهنگي جامعه كاري ندارد.
چنين برداشتي از دين همواره مطلوب و خاستة طبقات حاكم بر جامعه بوده است؛ زيرا با ترويج اين نوع تفكر و معرفي دين به عنوان آئين عبادي ـ فردي، از شورش‌ها و تظاهرات مردم عليه نظام حاكم جلوگيري مي‌شد.
حضرت امام خميني(قدس ره)بارها در كلام خود به احياي دين توسط سيد الشهداء(ع) اشاره كرده و فرموده است:
<حضرت سيدالشهداء(ع) ديدند كه معاويه و پسرش ـ خداوند لعنتشان كند ـ اين‌ها دارند مكتب را از بين مي‌برند، دارند اسلام را وارونه جلوه مي‌دهند، اسلامي كه آمده است براي اينكه انسان درست كند، نيامده است قدرت براي خودش درست كند، آمده انسان درست كند. اين‌ها، اين پدر و پسر ـ مثل اين پدر و پسر ﴿رضاخان و پسرش﴾ ـ اسلام را وارونه داشتند نشان مي‌دادند>.
امام خميني(قدس ره)همواره براي دلگرمي مردم به اسلام و بيدار شدن وجدان مذهبي ملت و شعور و استقلال و اعتماد به نفس در مسلمانان، بارها مردم را از قدرت اسلام آگاه مي‌ساخت و فرهنگ غني اسلام، اعتماد به نفس، اتحاد و همبستگي ملت مسلمان، بي‌نيازي مسلمين از ديگران و ديگر پايه‌هاي قدرت اسلامي را كه در دسترس مسلمان‌هاست، گوشزد و با فرياد رساي خويش اعلام مي‌كرد كه مسلمان‌ها با همين قدرت كه در اختيار دارند، مي‌توانند دژهاي كفر و ستم را يكي پس از ديگري فرو ريزند و بر آن‌ها پيروز گردند.
ايشان اين قدرت و توانايي اسلام را به غرب زدگان و به اصطلاح روشنفكران نيز گوشزد مي‌كرد كه بيدار شوند و به دامن ملت و اسلام باز گردند و از دشمني و كينه‌ورزي با آن‌ها دست بردارند.
امام(قدس ره)با الهام گرفتن از قيام عاشورا براي دميدن روح حيات ديني به ملت‌هاي مسلمان و به منظور ايجاد حركت و انقلاب در آن‌ها، اسلام ناب را كه دين حركت و انقلاب و كوشش است، احيا و بر آن تأكيد كرد و تبليغات شوم دشمنان كه ساليان دراز مسلمان‌ها را به خواب كشانيده بود، خنثي و مسلمين را بيدار نمود و به اسلام تحرك و پويايي و حيات بخشيد.

بدعت ستيزي

از ديگر آموزه‌هاي اعتقادي عاشورا بدعت ستيزي است. پس از رحلت پيامبر(ص) و با نفوذ تيره سفياني امويان، بدعت‌هاي زيادي در دين ايجاد شد؛ از جمله آنكه ملاك ارزش‌گذاري تغيير يافت. ملاك ارزش‌گذاري در اسلام تقوا و دينداري شمرده مي‌شد، اما در عصر امويان به مال و منال و تعصبات قومي و قبيله‌اي تغيير يافت. ايجاد بدعت از زمان عمر و با حرام كردن متعه به وجود آمد. بدعت‌هاي زيادي همچون پوشيدن لباس ابريشم، استعمال ظروف طلا و نقره، ترك مجازات دزد و... به وجود آمد و تا دوران حكومت معاويه ادامه يافت كه مهم‌ترين آن نيز تحميل ولايتعهدي يزيد بود.
در چنين شرايطي بود كه امام حسين(ع) مبارزه با بدعت‌هاي ايجاد شده را رسالت خود دانست و نسبت به سست شدن پايه‌هاي عقايد و جان گرفتن جاهليت حساسيت نشان داد و به قيام پرداخت. تأكيد امام(ع) بر احياي سنت و سيرة جدش رسول خدا(ص)، شيوه‌اي تأثيرگذار در بدعت ستيزي و حفاظت از دين بود. امام خميني(قدس ره)نيز با درس گرفتن از قيام مقدس امام حسين(ع)، با بدعت‌هايي كه شاه و عمالش در دين ايجاد كرده بودند، به مبارزه پرداخت.
محمدرضا شاه از سال‌هاي 39 و 40 با طرح لوايح شش‌گانه آمريكايي، انقلاب سفيد در 19 دي و برگزاري رفراندوم شش بهمن سال 134(قدس ره)در تأييد آن و به مدد حاميان خارجي‌اش، به طور حساب شده‌تر و ظريف‌تر مبارزه‌اي را آغاز و به دنبال آن، تلاش كرد تا فرهنگ جديدي هماهنگ و همسو با حكومت و سياستش خلق كند. فرهنگ شاه تركيبي از دو عنصر فرهنگ غربي و فرهنگ ايران باستان بود. او جشن‌هاي دو هزار و پانصدساله و جشن‌هاي تاج‌گذاري و... را به عنوان ابزاري براي ترويج فرهنگ ايران باستان مورد استفاده قرار داده بود. پخش گسترده فيلم‌هاي سينمايي، رمان‌هاي غربي، برگزاري جشن هنر شيراز و همانند آن‌ها براي توسعه و ترويج فرهنگ غربي و ايجاد بدعت در دين بود. همچنين از عناصر چهارگانه فرهنگ ايراني، تحت عنوان ميهن پرستي، به جغرافياي سياسي و طبيعي ايران تكيه مي‌شد.
از تاريخ دو هزار و پانصد ساله نيز به طور عمده به تاريخ ايران باستان، هخامنشيان و ساسانيان زرتشتي تكيه مي‌شد. دين اسلام كه عنصر اصلي فرهنگ ما بود، آماج اصلي تهاجمات شاه قرار مي‌گرفت. بزرگ‌ترين و آشكارترين تجاوز او به فرهنگ اسلامي مردم ايران، تغيير مبدأ هجري و تبديل آن به مبدأ شاهنشاهي بود. اين تغيير در حقيقت ايجاد بدعتي بزرگ در دين بود. شاه و عمال او در پوشش فعاليت‌هاي فرهنگي، براي اسلام زدايي و بدعت در دين تلاش مي‌كردند. امام خميني(قدس ره)نيز به مخالفت با رفتارهاي ضد ديني، مانند قمار، فيلم‌هاي غير اخلاقي و به ويژه مشروب خواري و مشروب فروشي مي‌پرداخت.
علت تأكيد امام(قدس ره)بر مبارزه با مشروب‌خواري نيز به اين دليل بود كه مصرف مداوم مشروبات الكلي، منجر به گسترش رفتارهاي ضد اخلاقي و ضد مذهبي مي‌گرديد.

امر به معروف و نهي از منكر

خداوند براي هدايت و راهنمايي بشر، دستورات و احكامي صادر نموده كه به وسيله كتب آسماني و نيز پيامبران الهي اعلام شده است. يكي از مهم‌ترين دستورات دين اسلام، وجوب امر به معروف و نهي از منكر است. در تعريف اين فريضه گفته‌اند: <معروف>، به معناي هر كار نيك، شايسته و خداپسندي است كه دين به آن دستور داده است و <منكر>، هر عمل ناپسند و خلافي است كه شيطان به آن دعوت كند. اين خوبي‌ها و بدي‌ها گاه در مورد مسائل فردي و جزئي و گاهي نيز در امور اجتماعي و حكومتي است. فريضه امر به معروف و نهي از منكر تا اندازه‌اي اهميت دارد كه طبق روايتي بر پا شدن ساير واجبات الهي منوط به پياده شدن اين فريضه است. تاريخ اجتماعي صدر اسلام مؤيد اين روايت مي‌باشد. تاريخ اجتماعي اسلام نشان مي‌دهد كه پيامبر گرامي اسلام(ص) با تكيه بر اصل نهي از منكر، ابتدا توانست پليدي‌ها و انحراف‌ها را از جامعة جاهلي عرب بزدايد و جامعه را اصلاح كند، سپس با بهره‌گيري از اصل امر به معروف، جامعه‌اي بنيان نهد كه در آن ايثار، شهادت، عدالت، رستگاري و... جايگزين شقاوت‌ها، كژي‌ها و ارزش‌هاي معنوي و انساني به جاي ارزش‌هاي جاهلي و غير انساني حاكم گردد.
پس از رحلت پيامبر(ص) جامعه اسلامي به اندازه‌اي به انحراف كشيده شد كه معروف‌ها، ترك و منكرها در جامعه رواج يافت. در زمان امام حسين(ع) ديگر به اين فرضيه مهم عمل نمي‌شد و در حقيقت چيزي از اسلام باقي نمانده بود.
در چنين زماني بود كه امام حسين(ع) انجام فريضه امر به معروف و نهي از منكر را بر خود واجب دانست. گاه با سخنراني و خطابه بر ضد بني اميه و گاه با مصادره كردن اموال از كاروان شام در دوران زمامداري معاويه و سرانجام در زمان سلطنت يزيدبن معاويه، به قصد اصلاح امور جامعه و نهي از منكر به همراه همه دارايي‌اش كه خاندان عصمت و طهارت: بودند، به قيام برخاست.
بي‌ترديد يكي از انگيزه‌هايي كه امام خميني(قدس ره)نيز بر آن تأكيد داشتند، رفع منكرات از دولت بود. فرياد امام(قدس ره)در برابر ظلم‌ها، غارت‌ها، چپاول‌ها و زير پا گذاشتن دستورات اسلام از سوي سردمداران رژيم،‌ قسمت عمده‌اي از حجم سخنراني‌هاي ايشان را در دوران نهضت تشكيل مي‌دهد. همة اين موارد در كنار دعوت به اجراي اسلام و پياده كردن احكام آن، محقق انگيزه امر به معروف و نهي از منكر بود. فرياد اسلام خواهي امام(قدس ره)حتي انگيزة ملت خواهي را تحت الشعاع قرار داد. امام(قدس ره)به صراحت در مقابل كساني كه به انگيزه‌هاي ملي در قيام شركت داشتند، مي‌فرمود:
<نهضت ما اسلامي است، قبل از آنكه ايراني باشد؛ نهضت مستضعفين سراسر جهان است>.
حضرت امام خميني(قدس ره)در دوران نهضت به منكراتي كه به دست رژيم صورت مي‌گرفت، اشاره‌هاي مكرري داشت؛ چنانكه در آغاز نهضت در پيامي به ملت فرمود:
<دستگاه حاكمه ايران به احكام مقدسة اسلام تجاوز كرد و به احكام مسلمة قرآن قصد تجاوز دارد. نواميس مسلمين در شرف هتك است و دستگاه جابره با تصويب نامه‌هايي خلاف شرع و قانون اساسي مي‌خواهد زن‌هاي عفيف را ننگين و ملت را سرافكنده كند>.
منكرات مختلفي كه امام(قدس ره)در جهت دفع آن به مبارزه پرداخت، منحصر به احكام فرهنگي نبود. ظلم سياسي، اقتصادي و حركت‌هاي ظالمانة شاه و قتل و غارت‌هاي رژيم، همه و همه در اين زمينه مؤثر بود.
حضرت امام(قدس ره)امر به معروف و نهي از منكر را از اصول مهم جامعة اسلامي مي‌دانست كه مصلح اجتماع و جامعه است و در اين زمينه مي‌فرمود:
<امر به معروف و نهي از منكر دو اصلي است در اسلام كه همه چيز را مي‌خواهد اصلاح كند؛ يعني با اين دو اصل مي‌خواهد تمام قشرهاي مسلمين را اصلاح بكند، به همه مأموريت داده، به همه، به تمام افراد زير پرچم مأموريت داده كه بايد وادار كنيد همه را به كارهاي صحيح و جلوگيري كنيد از كارهاي فاسد. اين طور نيست كه شما فقط يك مأموريتي داريد و آن اين است كه خودتان يك كارهاي خوبي بكنيد، از كار بد احتراز كنيد، مأموريت زيادتر از اين است، خودتان و همه را... و هيچ فرقي هم بين قشرها در اين امر نيست كه همه بايد اطاعت خدا بكنند و همه بايد حفظ اين پاسداري را بكنند>.

آموزه‌هاي اخلاقي

عزت و آزادگي

يكي از آموزه‌هاي اخلاقي عاشورا، عزّت و آزدگي است. آزادگي، حرّيت آدمي و رهايي او از قيد و بندهاي ذلت‌آور و حقارت‌بار است. آزادگي به آن معناست كه انسان كرامت و شرافت خود را بشناسد و به خاطر زندگي زودگذر دنيوي، تن به پستي و ذلت و حقارت نفس ندهد.
بسياري از انسان‌ها در مواجه شدن با سختي‌ها و مشكلات زندگي، به خاطر رسيدن به تمنيات دنيوي هرگونه حقارت و اسارت را مي‌پذيرند؛ اما احرار و آزادگان حتي از جان خويش مي‌گذرند و تن به ذلّت نمي‌دهند. نهضت عاشورا جلوة بارزي از آزادگي امام حسين(ع) و خاندان و ياران شهيد اوست. اگر آزادگي نبود، امام(ع) تن به بيعت مي‌داد و كشته نمي‌شد، اما وقتي مي‌خواستند به زور از آن حضرت به نفع يزيد بيعت بگيرند، زير بار نرفت و فرمود:
<لاَ وَاللهِ لاَ اُعطيكُم بِيَدِي إعطَاءِ الذَّليلِ وَلا أفِرُّ فِرارَ العَبيد؛ به خدا سوگند، نه دست ذلت به آنان مي‌دهم و نه چون بردگان تسليم حكومت آنان مي‌شوم>.
روح آزادگي امام(ع) سبب شد حتي در آن حال كه مجروح بر زمين افتاده بود، نسبت به تصميم سپاه دشمن براي حمله به خيمه‌هاي زنان و فرزندان، برآشوبد و آنان را به آزدگي دعوت كند: <إن لَم يَكُن لَكُم دِينٌ وَ كُنْتُم لاَتَخَافُون المَعَادَ فَكُونُوا أحرَارَاً فِي دُنْيَاكُم؛ اگر دين نداريد و از آخرت نمي‌ترسيد، لااقل در دنيا آزاده باشيد>.
حضرت امام خميني(قدس ره)نيز به پيروي از سالار شهيدان در آغاز مبارزه، براي حفظ عزت خود و ملت پس از فاجعه مدرسه فيضيه در مقابل طاغوت زمان اين چنين فرمودند:
<من اكنون قلب خود را براي سر نيزه‌هاي مأمورين شما حاضر كردم، ولي براي قبول زورگويي‌ها و خضوع در مقابل جباري‌هاي شما حاضر نخواهم كرد>.
مقام معظم رهبري در اين رابطه فرموده‌اند:
<عصري كه امام بزرگ و عظيم‌الشأن ما آغاز كردند، مشخصه‌هايي دارد كه عمدة آن‌ها عبارت است از ايجاد روح عزت و استقلال و استغنا و اعتماد به نفس، براي ملتي كه در طول ساليان متمادي سعي شده بود، اين روحيات از او گرفته شود و ديگران به سرنوشت او تسلط پيدا كنند>.
در فرمايشي ديگر فرموده‌اند: <يكي از كارهاي بزرگ امام، اعاده روح عزت به مسلمين بود؛ اين گونه نبود كه اسلام فقط در بحث‌ها و تحليل‌ها و دانشگاه‌ها و همچنين جامعه و زندگي مردم مطرح شود؛ بلكه بر اثر نهضت امام مسلمان‌ها در همه جاي عالم احساس عزت كردند. با كاري كه امام انجام داده، مسلمان‌ها در همه جاي دنيا احساس عزت مي‌كنند و به مسلماني و اسلام خود مي‌بالند>.
حضرت امام خميني(قدس ره)با انقلاب خونين خود عزت و شرف از دست رفته ملت را به آنان بازگرداند. اگر امروز ايران مي‌تواند در مقابل زورگويي‌هاي استكبار بايستد، نتيجة اعاده شخصيت، عزت نفس و كرامت انساني ملت ايران توسط رهبر فرزانه انقلاب است. اگر امروز ايران در جامعة جهاني سر بلند و در مجامع بين‌المللي از جايگاه ويژه‌اي برخوردار است، نتيجه اطاعت از بنيان‌گذار انقلاب است؛ در حقيقت و باطن امر نتيجه قيام عاشوراست كه امام حسين(ع) با نهضت خود عزت و آزادگي را براي هميشة تاريخ به جهانيان آموخت.
صبر و استقامت از مهم‌ترين مسائل در سرنوشت‌ ملت‌هاست. ملتي كه توان تحمل سختي‌ها و صبر در مسائل و مشكلات را نداشته باشد، هيچ‌گاه به پيروزي نمي‌رسد؛ شايد به همين دليل بود كه امام حسين(ع) از آغاز حركت و قيام خويش، اصحاب و انصار به خصوص اهل‌بيت خود را به صبر و شكيبايي توصيه مي‌كرد. گويا امام(ع) مي‌خواست به همة نسل‌هاي آينده اين درس بزرگ را بدهد كه بدون صبر هرگز به قلّة پيروزي نخواهيد رسيد.
آنچه حماسه كربلا را به اوج ماندگاري و تأثيرگذاري و فتح معنوي رساند، روحية مقاومت امام حسين(ع) و ياران و همراهان او بود؛ از همين‌رو امام از آغاز، نيروهايي را به همراهي طلبيد كه مقاوم باشند و در يكي از منزلگاه‌هاي ميان راه فرمودند: <ايها الناس! فَمن كان منكم يَصبر علي حد السيفِ و طَعنِ الأسنة فليقم معنا و إلاّ فلينصرف عنّا؛ اي مردم هر كه از شما كه تحمل تيزي شمشير و زخم و ضربت نيزه‌ها را دارد، همراه ما بماند و الا باز گردد>.
حضرت امام خميني(قدس ره)نيز در مورد وظايف عمومي مسلمين براي صيانت از اسلام مي‌فرمايد:
<شما پيرو پيشواياني هستند كه در برابر مصائب و فجايع صبر و استقامت كردند، كه آنچه ما امروز مي‌بينيم، نسبت به آن چيزي نيست. پيشوايان بزرگ ما حوادثي چون روز عاشورا و شب 1(قدس ره)محرم را پشت سر گذاشته‌‌اند و در راه دين خدا يك چنان مصائبي را تحمل كرده‌اند... عيب است براي كساني كه ادعاي پيروي از حضرت امير(ع) و امام حسين(ع) را دارند، در برابر اين نوع اعمال رسوا و فضاحت‌آميز دستگاه حاكمه خود را ببازند>.
در كلامي ديگر اين چنين مي‌فرمايد:
لكن فداكاري‌هايش [فداكاري‌هاي سيدالشهداء(ع)] را بايد حساب كنيم. بايد ارزش آن كاري كه او كرده است و آن بساط ظلمي كه به هم زد، است [را بيان كنيم]. مگر خون ما رنگين‌تر از خون سيدالشهداست؟ چرا بترسيم از اينكه خون بدهيم، يا اينكه جان بدهيم؟ آن دستورالعمل امام حسين(ع)، دستور است براي همه، كل يوم عاشورا و كل ارض كربلا دستور است به اينكه هر روز و در هر جا بايد همان نهضت را ادامه بدهيد.
حضرت امام(قدس ره)ضرورت صبر و استقامت در برابر مشكلات را مورد تأكيد قرار مي‌دهد و مي‌فرمايد: صبر، كليد ابواب سعادات و سر منشأ نجات از مهالك است. صبر، بليات را بر انسان آسان مي‌كند و مشكلات را سهل مي‌نمايد و عزم و اراده را قوت مي‌دهد. مقصد هرچه بزرگ‌تر باشد، رنج در راه آن هر چه زياد باشد، بايد انسان تحمل كند. اگر چنانچه استقامت كنيم، مؤيد به تأييد الهي هستيم.
امام خميني(قدس ره)كه همواره مردم را به صبر و استقامت دعوت مي‌نمود، استقامت را چنين معنا مي‌كرد:
<استقامت معنايش اين است كه اگر گرفتاري‌هايي پيدا شد در جهاد، اگر در جنگ‌هايي كه پيش مي‌آيد براي يك ملتي كه مي‌خواهد شرافتمند باشد، مي‌خواهد اسلام را و نهضت اسلامي را به ثمر برساند، از مشكلات هراس نداشته باشد، در مشكلات سستي نكند، اين امر خداست>.

عمل به تكليف الهي

مكتبي بودن يك مسلمان را از اينجا مي‌توان شناخت كه در همة ابعاد زندگي و كارهاي فردي و اجتماعي، نسبت به آنچه وظيفه ديني است، متعبد و عامل باشد. مسلمان واقعي در همه ابعاد زندگي خود عمل به تكليف را ملاك امور خود قرار مي‌دهد و به تكليف مي‌انديشد، نه به خواسته نفساني خود.
وقتي فرهنگ <عمل به تكليف> در جامعه و ميان افرادي حاكم باشد، همواره احساس پيروزي مي‌كنند و به تعبير قرآن كريم به <احدي الحسنيين> دست مي‌يابند و در مبارزات چه كشته شوند و چه به پيروزي نظامي سياسي برسند، هر دو صورت براي آنان نيكوست.
عمل به تكليف همواره با سختي و مشقت همراه و اين امر، با خواسته‌هاي نفساني انسان ناسازگار است. انسان مسئول همواره در معرض عوامل وسوسه‌انگيز قرار مي‌گيرد، به گونه‌اي كه عمل به تكليف را دشوار مي‌سازد. عوامل بازدارنده انسان از انجام مسئوليت بسيارند؛ سختي‌ها، عقيم ماندن فعاليت‌ها، حب و بغض‌ها و...، هر كدام لغزشگاه‌هايي است كه انسان مسئول را تهديد مي‌كند. تنها كساني مي‌توانند در مقام انجام مسئوليت و عمل به تكليف از تمامي اين موانع بگذرند كه ايمانشان به خدا قوي باشد.
امامان معصوم شيعه: اسوة خواص اهل حق در باب تكليف محوري هستند. اين برگزيدگان جهان هستي به چيزي جز تكليف نمي‌انديشيدند. اگر حضرت علي(ع) در دوره‌اي سكوت مي‌كند و به دفاع از حق مسلم خود نمي‌پردازد و 25 سال خانه‌نشين مي‌شود، براي حفظ اسلام و دين خداست و همين امر تكليف الهي ايشان است كه حضرت لب به اعتراض نمي‌گشايد. صلح امام حسن(ع) با معاويه نيز تكليف امام در آن برهه بوده است؛ زيرا جنگ و قيام عليه معاويه به صلاح نبوده است و منجر به از بين رفتن اسلام مي‌شد.
امام حسين(ع) نيز چون قيام عليه ظالمان را وظيفه و تكليف خود مي‌ديد، به مبارزه عليه يزيديان پرداخت. بر اين اساس حضرت در منزل <بيضه> مي‌فرمايد: <مردم آگاه باشيد، اينان ﴿بني‌اميه﴾ اطاعت خدا را ترك و پيروي شيطان را بر خود واجب كرده‌اند. فساد را ترويج كرده و حدود الهي را وانهاده‌اند. حلال خدا را حرام و فرمان‌‌هاي او را تغيير داده‌اند. من به هدايت و رهبري جامعة مسلمانان و قيام عليه اين همه فساد و هرزگي و زنده كردن دين جدّم پيامبر(ص)از ديگران شايسته‌تر هستم>. حضرت امام خميني(قدس ره)نيز با الهام از آموزه‌هاي عاشورا در قيام مقدسش، جهت برپايي حكومت اسلامي همواره به انجام تكليف و وظيفه مي‌انديشيد و كوچك‌ترين هراس و ترديدي به خود راه نمي‌داد، حتي اگر در اين راه به شهادت مي‌رسيد؛ زيرا مكرر به اين امر اشاره داشت كه ما مأمور به انجام وظيفه و تكليف هستيم، نه نتيجه.
بي‌ترديد امام(قدس ره)تنها شخصيتي بود كه در تمام عمر با بركت خود فقط يك هدف را تعقيب مي‌كرد و آن عمل به تكليف بود. آنچه را كه وظيفه احساس مي‌كرد، در انجام آن كوتاهي نمي‌كرد و هيچ عاملي مانع انجام وظيفه‌اش نمي‌شد.
از منظر صاحب نظران، امام(قدس ره)همه حركت خويش را براساس تكليف الهي انجام مي‌داد. در اولين سند تاريخي مبارزاتي كه از ايشان به يادگار مانده است، در پيامي به دانشمندان اسلامي و ديگر اقشار، كلام خويش را با موعظه الهي )قُلْ إِنّما أعِظُكُمْ بِواحِدَةٍ أنْ تَقُومُوا لِلّهِ مَثْني‏ وَ فُرادي‏( آغاز كرده است كه متضمن توجه دادن به تكليف‌گرايي است. با اين حال در عرصه‌هاي سخت تصميم‌گيري همواره توجه به تكليف الهي و وظيفة خدايي را گوشزد مي‌كرد. آنچه از امام(قدس ره)در اين‌باره نقل شده است، نشانگر خضوع ايشان در مقابل تكليف الهي است؛ به طوري كه محبوب‌ترين چيزها و كارها را در راه تكليف با رضايت و خرسندي ترك مي‌گفت.

اخلاص

از نظر اسلام، ارزش و اعتبار هر عملي بر مقصد و نيت صاحب آن عمل استوار است. پيامبر(ص) مي‌فرمايد: <إنّما الاعمال بالنيات؛ همانا ارزش اعمال به نيت‌هاست>. در طول تاريخ، هجرت‌هاي سرنوشت‌سازي توسط الهام‌آوران الهي رخ داده است، اما هجرت اباعبدالله(ع) با گذشت قرن‌ها به عنوان هجرتي نمونه و حماسه‌آفرين و جاودانه مطرح است كه ريشة اين عظمت و جاودانگي، همان خلوص نيت امام حسين(ع) و ياران اوست؛ آن‌گونه كه امام حسين(ع) در ضمن خطبه‌اي مفصل پيش از خروج از مدينه فرمود: <خدايا! تو مي‌داني كه آنچه از ما بود، هرگز نزاع بر سر قدرت و دنبال كالاي دنيا رفتن نبود؛ بلكه مي‌خواهيم مآلم دين و نشانه‌هاي مكتب را نشان دهيم و با ايجاد اصلاح در جامعه مظلومان ايمن شوند و فرائض و سنن تو اجرا شود>.
امام راحل(قدس ره)نيز نه تنها در نهان خود هدفي جز تحصيل حدود معطل و تحريك احكام راكد و ساكن اسلام را نداشت؛ بلكه كساني را نيز به ياري مي‌طلبيد يا پيشنهاد مساعدت آنان را مي‌پذيرفت كه همچون خود، مقصدي جز خداوند نداشتند و هرگز فرياد گروهي را كه در براندازي نظام طغيان و سلطه و يا برقراري نظام قسط و عدل، هوس مدارانه مبارزه مي‌كردند يا خودخواهانه مي‌انديشيدند، به ياري نمي‌پذيرفت و پيشنهاد شركت چنين افرادي را در نهضت اسلامي طرد مي‌نمود و اجازه نمي‌داد قيام خالصانه مسلمين، با حضور برخي افراد كه انحراف فكري يا التقاط عقيدتي يا فساد اخلاقي داشتند، مشوب و آلوده گردد.
سرّ دوري جستن از ياري گروه‌هاي منحرف، آن است كه براي وصول به حق، وسيله‌اي جز صراط مستقيم وجود ندارد؛ يعني با هر وسيله و راهي نمي‌توان به هر هدف و مقصدي رسيد. هدف معين، راه مشخص مي‌طلبد و راه معين، به هدف مشخص مي‌رسد و هدف، هرگز نمي‌تواند وسيله را توجيه كند؛ همچنان كه امام حسين(ع) فرمود: <مَن حَاولَ أمراً بِمَعصية اللهِ كانَ أفُوتَ لِمَا يَرجُوا و أسرَعَ لمَا يَحذر؛ اگر كسي بخواهد با معصيت پروردگار به چيزي نايل آيد، چنين رخداد تلخي سبب مي‌شود كه آنچه مورد اميدواري است، از ميان رود و آنچه مورد هراس اوست، زودتر فرا رسد>.
خط مشي امام حسين‌بن علي(ع) در موضع‌گيري‌هاي سياسي امام خميني(قدس ره)مشهود بود؛ به گونه‌اي كه هرگز اجازه نمي‌داد براي نيل به هدف مقدس از ترفندهاي سياست بازانه استمداد و از وسيلة ناصواب براي رسيدن به هدف استفاده شود.
حضرت امام(قدس ره)اخلاص به معناي واقعي را در زندگي شخصي، عبادي و در قيام و مبارزات خود پياده كردند. مقام معظم رهبري در زمينه اخلاص ايشان مي‌فرمايند:
<او چون مرد خدا بود و براي خود كار نمي‌كرد، خدا نيز بندة صالحش را هدايت كرد و به دل و ذهن او صفا و روشنايي بخشيد تا راه را پيدا كند؛ و به او جرأت و شهامت داد تا در مقابل دنيايي از دشمن بايستد و با دل او انس گرفت تا از روي گرداني انسان‌ها در روز غربت وحشت نكند. يك روزي امام(قدس ره)مثل نوح و ابراهيم8 در غربت و تنهايي و اقليت بود، اما از تنهايي و تهديد نترسيد و خدا را از همة خلايق بزرگ‌تر شمرد.
برادران و خواهران، شما كه بندگان مؤمن خدا هستيد و به خاطر او قيام و حركت و اقدام كرديد و شعار داديد و تصميم گرفتيد، جبهه را پر كرديد و شهيد داديد و در راه خدا انفاق كرديد و تن‌هاي خود را به زحمت انداختيد، بدانيد كه راز اصلي اين است كه با تكيه بر خدا به دنبال اهداف الهي حركت كنيد. به اعتقاد من مهم‌ترين و تعيين كننده‌ترين راز موفقيت او، همان اخلاص و توجه و اتصال به خدا بود. ايشان توانست معناي <اياك نستعين> را در عمل خود جستجو كند و به منبع قدرت لايزال الهي متصل شود. وقتي كه يك انسان كوچك و ضعيف طرف محدودش را به اقيانوس بيكران وصل كند، ديگر هيچ عاملي وجود ندارد كه بتواند بر او فائق آيد.
حضرت امام خميني(قدس ره)خويشتن را از شائبه‌هاي غير الهي از قبيل ريا، عجب، كبر، شهرت و آ‌نچه مانع رسيدن به حقيقت و ماية فساد عمل است، پيراسته بود. اخلاص در تمام وجود و سرتاسر زندگي امام عجين شده بود، تمام حركت‌هاي كوچك و بزرگ او در زندگي با نام و ياد خدا شكل مي‌گرفت و جز رضاي محبوب به چيزي نمي‌انديشيدند

چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا  2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا  3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا  4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا

پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com

تالارهای تحت مدیریت :

مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه

 

سه شنبه 30 آبان 1391  8:45 AM
تشکرات از این پست
samsam
samsam
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 50672
محل سکونت : یزد

پاسخ به:تأثير آموزه‌هاي عاشورا بر انقلاب اسلامي

 

اشاره

انقلاب اسلامي ايران، الهام گرفته از حادثه عظيمي است كه گستردگي‌اش همه اعصار و دوران‌ها را در بر مي‌گيرد. انقلاب اسلامي ايران نيز در سه بخش آموزه‌هاي اعتقادي، آموزه‌هاي اخلاقي و آموزه‌هاي سياسي از اين حادثه عظيم الگو گرفته است كه در قسمت پيشين به دو بخش آموزه‌هاي اعتقادي و اخلاقي پرداختيم و اينك در ادامه بحث به آموزه‌هاي سياسي مي‌پردازيم.

قسمت سوم

آموزه‌هاي سياسي

ولايت و رهبري

نهضت عظيم عاشورا با ابعاد گسترده و پيام‌هاي جاودانه خود همواره سرمشق و الگوي رهبران بزرگ دنيا قرار گرفته است. از جمله درس‌هاي سياسي عاشورا، شناخت جايگاه ارزشمند <ولايت و رهبري> و دفاع از ولايت و عترت مي‌باشد. ولايت از مهم‌ترين اصول اسلام است؛ زيرا امامت و رهبري نقش تعيين كننده‌اي در رشد و تكامل فرد و جامعه دارد و بدون رهبري صحيح، پيمودن راه‌هاي تكامل غير ممكن است.
امامت و رهبري انسان به دليل پيچيدگي آفرينش انسان و مسائل مربوط به هدايت و سعادت او، جز از طريق گزينش الهي امكان‌پذير نيست. اين برگزيدگان الهي هستند كه كاروان امت بشري را سازمان مي‌دهند و حكيمانه آن را به سوي سعادت حقيقي‌اش راهبري مي‌كنند.
در فرهنگ سياسي اسلام، امامت به آن نوع سياست و رهبري گفته مي‌شود كه براساس ايدئولوژي الهي و متكي بر وحي، كليه روابط انساني را براساس موازين و ارزش‌هاي اسلامي در بر مي‌گيرد. بنيادها، نهادها، روابط اجتماعي، آراء و عقايد، فرهنگ، اخلاق، بينش‌ها و سنت‌ها، خواسته‌ها و به طور كلي ارزش‌ها در راه تعالي و رشد فرد و جامعه هدايت مي‌شوند و انسان سازي و ايجاد امت واحد به جاي كشورداري و انسان پروري و فردمداري مدنظر قرار مي‌گيرد. اين نوع رهبري و سياستمداري خواه و ناخواه سعادت به مفهوم مادي آن و رفاه بهتر زيستن به معناي دنيايي آن را نيز به دنبال خواهد داشت، ولي هرگز به عنوان يك هدف اصيل مطرح نمي‌باشد. بر همين اساس وقتي اهداف و آرمان‌هاي مكتبي در اسلام جامه عمل به خود مي‌پوشد و جامعه اسلامي هنگامي به تشكيل امت دست مي‌يابد كه امام آن شناخته شود.
با تشكيل سقيفه و فراموشي واقعه غدير، در اصل امامت و رهبري انحراف ايجاد شد و افرادي كه نه از طرف خدا انتخاب شدند و نه داراي شرايط و صفات و ويژگي‌هاي رهبري بودند، رهبري و مقام والاي امامت را غصب كردند. افراد نالايقي همچون ابوبكر و عمر و عثمان روي كار آمدند و حضرت علي(ع) را از حق خود محروم نمودند؛ به تدريج انتصاب الهي فراموش شد و امام حسين(ع) نيز با نيرنگ‌هاي معاويه از حكومت كنار كشيد.
امام حسين(ع)كه ولايت و رهبري را حق خويش مي‌دانست؛ مردم را به سوي آن فرا مي‌خواند و به آن احتجاج مي‌كرد. هنگامي كه والي مدينه به دستور يزيد مي‌خواست از امام(ع) بيعت بگيرد، آن حضرت نپذيرفت و به فرزند زبير گفت: <هرگز بيعت نخواهم كرد؛ چرا كه امر خلافت پس از برادرم از آن من است>.
امام حسين(ع) بيعت نكرد و به مبارزه عليه يزيد پرداخت و با قيام خود، به معرفي <رهبري صالح> به امت اسلامي و افشاي رهبران ناشايست پرداخت.
حضرت امام خميني(قدس ره) نيز با الهام از قيام عاشورا امر ولايت و رهبري را در قالب تئوري ولايت فقيه در جامعه زنده كرد و معتقد بود: حاكميت ولي امر مسلمانان تمامي وظايف و اختياراتي را كه پيامبر6 و ائمه اطهار داشتند، به جز آنچه براساس ادله خاصي سلب مي‌شود، در بر مي‌گيرد؛ براساس اين تئوري، ولايت فقيه در قضاوت و فتوا دادن و امور احكام و عبادات خلاصه نمي‌گردد؛ بلكه تمامي مسائلي را كه با زندگي اجتماعي جامعه اسلامي مرتبط است، شامل مي‌شود؛ در جهت حفظ منافع و مصالح مسلمانان و دفع مفاسد از آنان تلاش مي‌كند و هر چند كه ولي فقيه از لحاظ ويژگي‌هاي شخصي با معصومين: تفاوت دارد، اين امر باعث ايجاد خللي در وظائف او در برابر امت اسلامي نمي‌شود. گستردگي اختيارات ولي فقيه عاملي است كه همه جنبش‌هاي انقلاب اسلامي در جهان را كه بيش از پيدايش تئوري ولايت فقيه از هم جدا و متفرق بوده‌اند، به همگرايي رسانده است.
از منظر شيعه رهبري ولي فقيه، استمرار حركت انبياء و تقويت و تحكيم نقش الهي در بعد انساني است؛ زيرا انسان خليفه خدا بر زمين و فقيه جامع‌ الشرايط با برخورداري از ويژگي‌هاي حاكم عادل، نائب امام زمان(عج) در زمان غيبت امام است. امام خميني(قدس ره) با پرداختن به مسئله حكومت اسلامي و رهبري بر پايه ولايت فقيه، دري را بر روي ملت‌هاي جهان به طور عام و شيعه به طور خاص گشودند.

پيوند دين و سياست

با آغاز بعثت پيامبر6، دين و سياست پيوند محكمي يافت كه تجلي آن در وجود پيامبر اكرم6 بود. پيامبر6 در جامعه آن زمان هم رياست ديني جامعه را بر عهده داشت و هم متكفل امور سياسي جامعه بود. اين‌گونه نبود كه پيامبر6 رياست ديني را به عهده داشته باشد و فرد ديگري متكفل امور سياسي باشد.
بحث جدايي دين از سياست، به جريانات سقيفه بر مي‌گردد. از اين‌رو عده‌اي از صاحب نظران گفته‌اند: <قتل الحسين يوم السقيفة>. تفاوتي كه روز سقيفه با عاشوراي سال 61 هجري دارد، در اين است كه روند اين جدايي ابعادي فزاينده يافته است.
امام حسين(ع) با قيام خود در پي آن بود كه سياست و ولايت را در تار و پود جوهر دين بازتاب دهد و پيكرة بي‌رمق و افسردة دين را با پيوند دين و سياست گرمي بخشد.
در آن وضعيت متأثر كنندة <جدايي دين از سياست>، چنانچه امام حسين(ع) در قيام خود به شهادت مي‌رسيد، با شهادت خويش پيكرة دين خدا را زنده مي‌نمود و چنانچه بر نيروهاي يزيدي غلبه مي‌يافت، معيارهاي ناعادلانه را به هم مي‌ريخت و دين و سياست را در اندام و اندازة واقعي عيان مي‌ساخت.
در قرون اخير نيز توطئه‌اي به صورت گسترده ابتدا در اروپا و مهد مسيحيت شروع شد و سپس به دنياي اسلام سرايت كرد. اين توطئه، مسئله <جدايي دين از سياست> بود كه نظام سلطه در مناطق گوناگون عالم به اشكال مختلف و حيله‌هاي گوناگون سعي در القاي آن داشت كه تا حدود زيادي موجب انزواي دين در جهان مسيحيت شد.
نظام سلطه با علم به اين‌كه آنچه در برابر ظلم مي‌ايستد و عليه نظام‌هاي فاسد مبارزه مي‌كند، دين است؛ براي آنكه حركت بر ضد خود را خنثي و آن را در قالب جريان‌هاي اجتماعي نفي كند، دين را از صحنة سياست كنار زد و با عنوان اينكه دين امري فردي و مربوط به امور دروني و اخروي است، مانع مداخله كليسا و مذاهب در امور سياسي شد.
در جهان اسلام نيز به تدريج تحقق رسالت‌هاي خطير و ضرورت پذيرش مسئوليت، تنها در رفتن به مساجد خلاصه شد كه آن نيز رفته رفته جنبة تشريفاتي و رفع وظيفه پيدا كرد. مساجد به صورت معابدي به طور كامل بريده از جامعه درآمد، منزوي و از مقتضيات امت اسلام دور شد. به اين ترتيب نظام سلطه جهاني با حيله‌هاي گوناگون در كليه جوامع، مردم را از صحنه سياست خارج كرد.
در چنين فضايي كه آرمان‌ها و ارزش‌ها مسخ شده بود، با تلاش حسيني ‌گونه امام خميني(قدس ره) رهايي از مسخ‌شدگي، بيهودگي همه‌گير و پيوند دين و سياست آغاز شد؛ به خصوص كه رژيم پهلوي در سال‌هاي آغازين دهة 1340 ﻫ .ش در تلاش بود تا آهنگ حركت‌هاي ضد اسلامي خويش را سرعت ببخشد. با چنين آهنگ شتاباني، سفره دين در حال برچيده شدن بود كه امام(قدس ره) با الهام از نهضت حسيني، تفسير احياگري از دين و سياست را ارائه داد.
حضرت امام(قدس ره) با تفسير جديدي كه از دين و سياست ارائه داد، نقشه‌هاي شوم خيانتكاران براي جدايي دين از سياست را نقش بر آب كرد و در زمينه خيانت‌هاي دشمنان اسلام بر اين امر چنين فرمود: <... سياست عبارت است از دروغ گفتن، خدعه، فريب، نيرنگ...> در جهت بيرون كردن دينداران از صحنة سياست، سياست را به گونه‌اي تفسير و القا كردند كه با دين در تضاد باشد و در نتيجه، مورد نفرت دينداران قرار گيرد. حضرت امام(قدس ره) در نجف خطاب به فضلا مي‌فرمودند: <اين‌ها از اول در ذهن شما وارد كردند كه سياست به معني دروغگويي و امثال آن مي‌باشد تا شما را از امور مملكتي منصرف كنند، و آن‌ها مشغول كار خودشان باشند و شما هم مشغول دعاگويي باشيد>.
رهبر انقلاب نسبت به تلاش‌هايي كه براي جدا كردن دين از سياست و حكومت انجام مي‌گرفت، هشيار و آگاه بود؛ پس عزم خود را بر آن داشت تا امكان پيوند ميان دين و سياست را در عمل و نه فقط با دليل و برهان‌هاي نظري، ثابت نمايد. بنابراين به تلاش و فعاليت و مجاهدت همراه با صبر و تحمل روي آورد. در اين زمان بود كه دست‌هاي گناهكار و ستمگر اقدام به آزار و تبعيد ايشان نمود. ولي اين دشواري‌ها نتوانست خللي در عزم و ارادة راسخ ايشان به وجود آورد.
حضرت امام(قدس ره) با اشاره به تزريق اين سخنان مبني بر اينكه شأن روحاني، از دخالت در سياست اجلّ است، مي‌فرمايد: <به ما اين‌ها تزريق كردند، ... كه شما حق دخالت در اين امور نداريد. اصلاً در شأن شما نيست! با اين اسم، كه ما يك قدري خوشحال بشويم كه آقا شما بالاتر از اين هستيد كه در سياست دخالت بكنيد! شما يك رجل روحاني هستيد؛ شما بايد مردم را تهذيب اخلاقشان را بكنيد؛ اخلاق براي مردم بگوييد؛ و امثال اين حرف‌ها. هم ‌منبرها را از محتوايي كه بايد داشته باشد، كه آن دخالت در امور سياست مملكت است؛ و هم مسجدها را و هم ساير طبقات روحانيون را و هم حوزه‌هاي علميه را از آن محتوايي كه اسلام از اول مي‌خواسته اين‌ها [داشته] باشند و اين كارها را بكنند [بازداشتند]>.
حضرت امام(قدس ره) در حوزه انديشه سياسي، مباني نو و جديدي را مطرح كردند. ايشان با احياي امر معقول حكومت كه تاكنون از سوي عالمان ديني و فقيهان با شك و ترديد به آن نگريسته مي‌شد، عدم جدايي سياست از ديانت را در عمل نشان دادند. دلايل اين پيوند را نيز ذكر كردند كه عبارتند از:
1. ماهيت دستورات و احكام و اراده در امور سياسي نسبت به امور عبادي و آيات عبادي آن از صد به يك هم بيشتر است و اين، نشانگر عنايت دين شريف به مسائل اجتماعي از جمله سياست است.
2. احكام اسلامي هميشه لازم‌الاجراست و اجراي آن‌ها جز از رهگذر برپايي حكومت اسلامي امكان‌پذير نيست.
3. تحقق و حفظ نظام و سد طريق اختلال در جامعه، منوط به استقرار حكومت اسلامي است.

نفي سازش با حكومت جور

قرآن كريم استكبار و وابستگي به آن، خود بزرگ‌بيني و سلطه‌جويي و به يوغ كشيدن ديگران را گناهي در حد شرك دانسته و منشأ ارتكاب ظلم و جرائم ضد انساني و طغيان مي‌شمارد. استكبار از ديدگاه قرآن، خصلتي است كه در هر فرد و جامعه‌اي بروز كند، هيچ‌گاه موضع حق ندارد و همواره از هواهاي نفساني و خواسته‌هاي شيطاني سرچشمه مي‌گيرد.
قرآن انسان‌ها را به مبارزه با ظلم و ظالمان دعوت كرده است و امام حسين(ع) با الهام از آيات قرآني مبارزه خود را عليه حكومت جور يزيد آغاز كرد. هنگامي كه امام(ع) با سپاهيان حر برخورد كرد، دلايل قيام خويش را چنين تشريح فرمود: <اي مردم از پيامبر خدا شنيدم كه مي‌فرمود: هر كسي سلطان ستمگري را ببيند كه حرام خدا را حلال مي‌نمايد و حلال را حرام مي‌شمارد و پيمان الهي را درهم مي‌شكند و با سنت و قانون پيغمبر مخالفت نموده، در ميان بندگان خدا راه گناه و معصيت و عداوت و دشمني را در پيش مي‌گيرد؛ و او در مقابل يك چنين سلطان ستمگري با عمل و يا گفتار خود مخالفت ننمايد و در برابر او سكوت كند، بر خداوند واجب است چنين فردي را در جايگاه همان حاكم ستمگر قرار داده و در آتش جهنم داخل كند. پس با يك چنين وضعي من به هدايت و رهبري جامعه مسلمين و قيام عليه اين همه فساد و مفسدين كه دين جدم رسول خدا را تغيير داده‌اند، از ديگران شايسته‌ترم>.
يكي از نمودهاي ارزش عاشورا در انقلاب اسلامي مسئله ناسازگاري با طاغوت و استكبار بود كه در تمام حركت‌ها و موضع‌گيري‌هاي امام(قدس ره) پيش از پيروزي انقلاب و پس از آن به طور كامل نمود داشت.
حتي وقتي شاه كه خود را در آستانه سقوط مي‌ديد، از موضع مديريت كشور تنازل كرد و حاضر بود به صورت يك جريان بايكوت شده در سياست، پادشاه افسانه‌اي باشد و حكومت نكند و حكومت را به دست مجلس آزاد و دولت منتخب آن مجلس بسپارد، بسياري از گروه‌هاي به اصطلاح مبارزه سياسي آن روز و برخي از افرادي كه در سنگر مرجعيت خود را همرزم امام خميني(قدس ره) مي‌پنداشتند، اين تنازل را قبول كردند و سعي داشتند ايشان را هم به قبول آن راضي كنند؛ از جمله يكي از روحانيون وابسته به جبهه ملي در اين خصوص نامه‌اي به امام خميني(قدس ره) در نجف نوشت و از امام(قدس ره) درخواست كرد تا ايشان براي تشكيل يك مجلس آزاد شوراي ملي و برگزاري انتخابات در كشور موافقت كند. امام(قدس ره) در موضع ناساگازري با طاغوت، قهرمانانه ايستاد و اعلام كرد به كمتر از سقوط سلطنت و محاكمه محمدرضاي جنايتكار رضايت نمي‌دهم. امام(قدس ره) در پاسخ‌نامه آن روحاني پيام فرستاد و تأكيد كرد كه اين نامه حتي شايسته پاسخ دادن هم نيست. در اطلاعيه‌اي كه در مرداد ماه 1357 صادر فرمود، موضع صريح ضد طاغوتي خود را اعلام كرد.
حضرت امام(قدس ره) در يكي از سخنراني‌هاي خود با ذكر علت قيام سيدالشهداء(ع) و با مقايسه آن زمان با زمان كنوني، مردم ايران را موظف كرد تا عليه حكومت جور بايستند و در اين زمينه چنين فرمود:
<از حضرت سيدالشهداء ـ سلام‌الله عليه ـ‌ خطبه‌اي نقل شده است كه در آن خطبه علت قيام خودشان را بر ضد حكومت وقت ذكر فرموده‌اند؛ و آن اين است كه فرموده‌اند خطاب به مردم كه پيغمبر اكرم فرموده است كسي كه ببيند يك سلطان جائري حلال مي‌شمرد حُرُماتِ الله را، چيزهايي را كه خداوند حرام كرده است اين آزاد مي‌گذارد، و مخالف سنت رسول‌الله عمل مي‌كند، و عهد خدا را مي‌شكند اگر كسي ديد كه يك سلطان جائري اين كارها را مي‌كند و مع ذلك ساكت شد و تغيير نداد با قول خودش، با عمل خودش اين انحرافي كه سلطان جائر پيدا كرده است تغيير نداد، خداي تبارك و تعالي حتم كرده است، ... جاي او را هم جاي همان سلطان جائر در آخرت قرار بدهد ... ولو اين آدم كه اين چيزها را از اين آدم مي‌بيند و ساكت است، همه كارهاي واجب و مستحب هم به جا بياورد، آدمي باشد كه سه وقت نماز مي‌خواند، در مساجد مي‌رود، آدمي باشد كه احكام خدا را همه را ترويج مي‌كند، موافق رضاي خدا عمل مي‌كند همة كارهاي خوب را مي‌كند، از همة كارهاي بد هم اجتناب مي‌كند، لكن ساكت است در مقابل سلطان جائر، به حَسَب اين روايتي كه نقل شده است از سيدالشهداء ـ سلام الله عليه ـ‌ كه به منزلة علت قيام ايشان است بر ضد حكومت وقت، اين است كه مي‌خواهند عمل به قول رسول‌الله بكنند كه مبادا يك‌وقت تخلف بكنند و كسي كه تخلف بكند، جاي او جاي همان سلطان جائر است.
... حالا ما حساب بكنيم ببينيم كه آيا حكومت وقت ما، سلطان وقت ما، اين اوصافي كه ذكر فرموده‌اند دارد؟ اگر اين اوصاف را دارد و ما ساكتيم، بايد همين معنايي كه فرموده‌اند بر ما منطبق بشود.
... ما مي‌بينيم كه اين كارهايي كه او كرده است، به اين احكام وقت ما و به سلطان وقت ما تطبيق مي‌شود؟ اين مسائلي كه رسول‌الله فرموده است، اين‌ها تطبيق مي‌شود بر اين؟ سلطان است؟ جائر است؟ اين‌ها معلوم كه الان سلطه دارد؛ <سلطان> يعني سلطه. الان سلطه دارد و جائر هم هست. خودش هم شايد قبول داشته باشد كه جائر است. همه كس هم مي‌داند كه اين آدم جائر است. خوب، مخالفت سنت رسول‌الله را نكرده؟ هر چه رسول‌الله فرموده است، ايشان عمل كرده؟! ... بله، در ايام عمرش براي اينكه من و شما را بازي بدهد، يك‌دفعه هم مي‌رود به حرم ... دو ركعت نماز هم مي‌خواند! ... اين براي اغفال من و شماست. آيا به سنت رسول‌الله عامل است؟ ... سنت رسول‌الله اين است كه دماء مسلمين محفوظ باشد، ايشان حفظ كرده است دماء مسلمين را؟!>.
حضرت امام(قدس ره) اين انقلاب اسلامي را محصول نهضت عاشورا مي‌دانست و در تمام مراحل انقلاب از ابتدا تا انتها، بر قيام سيدالشهداء(ع) تكيه كرد و محورهاي اصلي پيام‌ها، توصيه‌ها و سخنراني‌هاي ايشان را مي‌توان در نهضت جهاني امام حسين(ع) پيدا كرد.

چهار راه برای رسیدن به آرامش:
1.نگاه کردن به عقب و تشکر از خدا  2.نگاه کردن به جلو و اعتماد به خدا  3.نگاه کردن به اطراف و خدمت به خدا  4.نگاه کردن به درون و پیدا کردن خدا

پل ارتباطی : samsamdragon@gmail.com

تالارهای تحت مدیریت :

مطالب عمومی کامپیوتراخبار و تکنولوژی های جدیدسیستم های عاملنرم افزارسخت افزارشبکه

 

سه شنبه 30 آبان 1391  8:46 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها