همیشه در مورد مضرات نوشابهها گفته شده است اما این بار به برخی از فؤاید آن نیز میپردازیم.
باشگاه خبرنگاران، نوشابه یکی از نوشیدنیهای بسیار محبوب این روزهاست و بسیاری از جوانان شاید روزانه یک لیوان نوشابه بنوشند؛ این درحالی است که بسیاری از پزشکان و متخصصین آن را منع میکنند؛ در این مطلب نگاهی داریم به مهمترین دلایل مضر بودن نوشابهها:
*مواد تشکیل دهنده:
افدرین: محرکی که روی اعصاب مرکزی بدن تأثیر میگذارد که معمولاً در داروهای کاهش دهنده وزن استفاده میشود، اما اثرات مخربی روی کارکرد قلب دارد.
تورین: آمینو اسید طبیعی که ضربان قلب و کارکرد ماهیچهها را تنظیم میکند که باز هم در مفید بودن آن برای بدن شک بسیاری وجود دارد.
ویتامین گروه ب: گروهی از ویتامینها که میتوانند شکر موجود در نوشابه را به انرژی تبدیل کرده و سبب ساخت ماهیچه شوند؛ البته این ویتامینها مصنوعی بوده و عمل اصلی را انجام نمیدهند.
کراتین: اسید اورگانیکی که برای تولید انرژی ماهیچهها مفید است؛ اما پزشکان استفاده از آن را اصلاً توصیه نمیکنند.
*موارد استفاده:
نوشابه برای تمیز کردن دستشویی: نوشابه که ما از آن به عنوان نوشیدنی خوشمزه یاد میکنیم میتواند به راحتی تمامی جرمهای دستشویی و تمام سطوح سرامیک و چینی را از بین ببرد؛ اسیدی که داخل این نوشیدنی وجود دارد به طور کامل همه باکتریها و کثیفیها را از بین میبرد.
برای استفاده از این ویژگی نوشابه تنها باید آن را در محل مورد نظر بریزید و سپس بعد از یک ساعت آن را بشویید حتماً با صحنهای روبرو خواهید شد که انتطار دیدن آن را ندارید.
پاک کردن چربی و گریس از روی لباس: یکی دیگر از موارد استفاده این نوشیدنی برای تمیز کردن لباس است؛ بهترین نتیجه را نیز بر روی لباسها گریسی خواهید گرفت؛ تنها کافی است یک بطری نوشابه را روی لباس خالی کنید و سپس آن را بشویید حتماً تمام چربیها و کثیفیهای روغن از بین خواهد رفت.
*موارد پزشکی:
نوشابه مسبب فشار خون بالا: فشار خون بالا یک عامل خطرزا برای بیماری قلب و عروق است؛ خطر حمله قلبی یا سکته مغزی برای کسی که میزان فشار خون او 5/13 بر 5/8 است 2 برابر کسی است که فشار خون او 5/11 بر 5/7 است.
بررسیهای محققان نشان میدهد به ازای هر قوطی نوشابه شکردار که در روز مصرف شده باشد، فشار خون به طور منظم بالاتر میرود؛ دادههای مربوط به بیش از 2 هزار و 500 نفر نشان میدهد که نوشیدن بیش از 355 میلی لیتر آب میوه شکردار یا نوشابه گازدار در روز میتواند توازن فشارخون را به هم بزند.
دانشمندان معتقدند که شکر زیاد در خون باعث به هم خوردن حالت عادی رگها و میزان نمک در بدن میشود؛ نوشیدنیهای رژیمی که با شیرین کنندههای مصنوعی شیرین شده باشند، چنین خطری را ندارند.
نوشابه عامل بد هضمی غذا: تقریباً همه مواد و ترکیبات موجود در نوشابه مضر هستند و هیچ ماده مفیدی در آن وجود ندارد؛ نوشابههای بیرنگ هم اگر چه فاقد رنگهای شیمیایی هستند، مضرات زیادی دارند و مصرف آنها توصیه نمیشود.
مصرف نوشابه با هدف هضم غذا و یا به عنوان نوشیدنی همراه غذا به هیچ وجه توصیه نمیشود، دستگاه گوارش بدن برای هضم غذا نیازی به نوشابه ندارد و نباید با هدف تسریع هضم غذا نوشابه مصرف کرد.
برخی افراد هم نوشابه را به عنوان یک نوشیدنی و برای خنک شدن بدن مصرف میکنند که به این افراد نیز توصیه میشود نوشیدنیهای سالم را جایگزین کنند؛ افرادی که با مشکل ترشح زیاد و یا کم اسید معده مواجه هستند باید با مراجعه به پزشک و درمان دارویی این مشکل را حل کنند و مصرف نوشابه نه تنها تأثیری در این زمینه ندارد، بلکه میتواند عوارضی هم به همراه داشته باشد.
نوشابه و خطر سکته بالا: مصرف مداوم و منظم نوشابه، خطر ابتلا به سکته قلبی را تا 61 درصد افزایش میدهد؛ پژوهشگران با تحقیق روی بیش از 2 هزار و 500 نفر، در صدد یافتن پاسخی برای پرسش مربوط به تأثیر نوشابه بر سلامت انسان پس از 9 سال بودند.
در نهایت آنان به این نتیجه رسیدند افرادی که به طور منظم نوشابه مصرف میکنند تا 61 درصد بیشتر از دیگران و کسانی که مصرف به مراتب کمتری دارند، در خطر ابتلا به سکته قرار میگیرند.
نوشابه عامل پوسیدگی دندان: یکی از مهمترین مسائلی که امروزه با آن مواجه هستیم، استفاده بیرویه نوجوانان و جوانان از نوشابههای گازدار و تنقلات حاوی مواد قندی است که در این سنین با توجه به افزایش فعالیتهای بدنی تمایل به مصرف این مواد نیز افزایش یافته و باعث ایجاد صدمات جبران ناپذیری بر بدن و دندانها میشود.
نوشابههای گازدار به دلیل وجود ترکیبات CO2 و تبدیل آن به اسید کربنیک باعث عدم جذب کلسیم مواد غذایی و در نتیجه ایجاد مشکلات اسکلتی و پوکی استخوان میشود و از طرفی حل شدن تدریجی مینای دندان و در نتیجه رنگ گرفتگی سطحی، ایجاد حساسیت، پوسیدگیهای ریز روی مینای دندان را به دنبال دارد.