0

هر روز مطالبی زیبا و جالب از تکنولوژی

 
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

رتبه‌‌هاي كاذب سايت‌هاي ايراني باتقلب‌وشارژ پول!

 

رتبه‌‌هاي كاذب سايت‌هاي ايراني باتقلب‌وشارژ پول!
گروه علمي: روند رو به افزايش روش‌هاي كاذب براي بالا رفتن رتبه (رنكينگ) سايت‌هاي ايراني در جدول سايت‌هايي چون آلكسا و گوگول شدت گرفته و به يك تب هيستريكي شديد مبدل شده است! توسعه و افزايش روز افزون سايت‌هاي اينترنتي كه به نوعي يك تجارت هم محسوب مي‌شود در فضاي مجازي با بروز بسياري ناهنجاري‌ها و روش‌هاي غيرپسنديده و به تعبير صحيح‌تر متقلبانه همراه شده است. گرچه بسياري از مردم عادي و كاربران معمولي اصولا به رتبه‌ سايت‌ها به عنوان يك اصل نگاه نمي‌كنند و قبل از هر چيز كيفيت و رويكرد سايت‌ها باعث مراجعه آنان به سايت‌هاي مورد بازديد مي‌باشد؛ اما اين نگاه در بين بسياري از مديران سايت‌ها حاكم نيست و آنان قبل از كيفيت، به فكر كميت و به موازات آن ميزان بهره‌وري و سودآوري سايت خود فكر مي‌كنند! در واقع اين روزها با گذري گذرا به سايت‌هاي مختلف خبري، اجتماعي، هنري، ورزشي، سرگرمي و... به اين تناقض‌ نگرشي كاملا پي خواهيد برد: رقابتي شديد براي بالا بردن كاذب رتبه سايت‌ها!!
نمونه‌اي از تبليغ بالابردن رنكينگ (رتبه) در يك سايت داخلي!
به عبارت ديگر در عرصه رقابت بين سايت‌ها، در نگاه پرخي مديران سايت‌ها، اصل بر كيفيت و ميزان اقبال كاربران «اصل» نيست. مهم اين است كه به هر روش و شيوه‌اي حتي دروغين و متقلبانه و يا شبه‌تقلبي بتوانيد رتبه خود را ارتقاء ببخشيد، همين!! به گزارش گروه علمي و فناوري بهارنيوز، يكي از مولفه‌هاي مهم سايت‌هاي اينترنتي، ميزان موفقيت يك سايت در جذب كاربر در مرور زمان دارد. در واقع تعداد كاربران يك سايت به مثابه «تيراژ» يك روزنامه (نسخه كاغذي) دارد. بالفرض اگر در يك كشور بالاترين تيراژ چاپي يك روزنامه ۱۰۰۰۰۰ نسخه باشد اين روزنامه در رتبه اول تيراژ روزنامه‌هاي آن كشور قرار مي‌گيرد. در فضاي اينترنتي اما اين تيراژ به ميزان بازديد از صفحات يك سايت (و عمدتا صفحه اول آن) اختصاص مي‌يابد كه البته آمار ميزان آن در مقايسه با آمار ميزان تيراژ يك روزنامه بسيار سخت‌تر و به تعبيري غيرقابل مقايسه است. بر همين اساس بوده كه طي ساليان اخير سايت‌هايي در فضاي مجازي ايجاد شده‌اند كه هدف خود را شفافيت و تعيين (تيراژ) و در واقع ميزان رجوع مردم (كاربران) به سايت‌ها در كل جهان بيان كرده‌اند. مهم‌ترين اين سايت‌ها گوگل آناليزور (google analytics)، آلكسا، وبگذر،و... هستند كه اهالي حرفه‌اي فضاي وب معمولا براي اطلاع از رتبه يك سايت به آنها رجوع مي‌كنند. به اضافه برخي از صاحبان ‌آگهي كه دادن آگهي كالا يا خدمات خود را مي‌خواهند به سايت‌هايي بدهند كه داراي رتبه بالايي در بين سايت‌هاي همنوع باشند. اما همين موضوع و خصوصا با توسعه و رشد روز به روز تعداد سايت‌ها باعث شده است تا روش مديران بسياري از سايت‌ها براي ارتقاء رتبه خود به شيوه‌هاي غيرحرفه‌اي سوق پيداكند. 

يكي از متخصصان عرصه فضاي مجازي در گفت‌وگو با خبرنگار بهارنيوز گفت: سايت آلكسا در حال حاضر در بين سايت‌هاي هم‌نوع خود بيشترين مرجعيت را براي رتبه‌بندي (رنكينگ) سايت‌هاي جهان پيدا كرده است، زيرا طي چند سال كه از فعاليتش مي‌گذرد سعي نموده در ارائه ميزان واقعي رتبه‌ها، حرفه‌اي عمل كند اما با اين وجود هنوز روش‌هايي براي دور زدن و دست‌يابي به رتبه‌هاي كاذب خصوصا در بين مديران سايت‌هاي داخلي وجود دارد. وي افزود: قبل از هرچيز بايد بدانيم كه سايت‌هايي همچون آلکسا، سايت‌ها رو بر اساس ارزش محتوا رتبه بندي نمي کنند بلکه تنها معيارشان بازديدهاست و فقط بايد با اين ديد به رتبه‌ها نگاه کنيد. حال در نظر بگيريد كه حتي همين رتبه‌ها نيز آلوده به ريا و تقلب شده باشند!

وي افزود: تا ۲ سال پيش آلكسا، براي فراگير كردن سايت خود روش تول‌بار (Tool bar) را به سايت‌ها پيشنهاد داده بود كه از آن طريق هر سايتي تولبار آلكسا را در طراحي خود بارگذاري
 
سايت‌هايي از روش pop up براي بالابردن رتبه خود استفاده مي‌كنند كه عمدتا از پشتوانه مالي بخش غيرخصوصي برخوردار بوده و از كيسه بيت‌المال براي نشان دادن موفقيت خود در جذب كاربر، ميليونها تومان هزينه مي‌كنند!
 

مي‌كرد فارغ از ميزان واقعي كاربران، داراي رتبه‌هاي خوب مي‌شد. اين روش پس از مدتي و خصوصا هنگامي كه مديران آلكسا در فراگير كردن شهرت جهاني خود اطمينان حاصل كردند، منتفي شد و آلكسا رسما گفت كه بودن Tool bar در سايت شما ديگر در رتبه شما تاثيرگذار نيست و با آلگوريتم‌هاي نوين به رتبه‌بندي سايت‌ها اقدام كرد، زيرا مورد انتقاد قرار گرفته بود كه در تعيين رنكينگ‌ها صادقانه عمل نمي‌كند و فقط هواي سايت‌هايي را دارد كه Tool bar آلكسا را در سايت‌هاي خود قرار داده‌اند. (به سرورهاي الکسا، کوئري فيک با آيپي هاي هاي مختلف و با پارامتهاي ساختگي بفرستيد و درنتيجه اون رتبه‌تان کاهش پيدا کند!!)

اين متخصص فضاي مجازي ادامه داد: از حدود ۲ سال پيش آلكسا سعي نموده تعداد ipهاي ورودي به هر سايت را مبناي رتبه‌بندي‌هاي خود قرار دهد كه اين امر تا حدود زيادي به صحت آمار موجود كمك كرده است اما باز هم راه‌هاي كاذب براي دور زدن اين روش هم ادامه يافت. وي در همين رابطه ادامه داد: متاسفانه طي اين مدت بسياري از سايت‌هاي داخلي با بارگذاري كدهايي در scrip it سايت خود به صورت كاذب و كاملا دروغين ipهاي جعلي توليد و روانه فضاي مجازي مي‌كردند كه البته اخيرا آلكسا و گوگل به اين ترفندها نيز آگاهي يافته و نهايت تلاش خود را براي مبارزه با اين نوع سايت‌ها به كار برده‌اند كه از جمله قرار گرفتن در black list اين سايت‌ها بوده است.
اين متخصص فضاي وب در ادامه گفت‌وگو با بهارنيوز ادامه داد: تازه‌ترين روش‌ها براي ارتقاء روش pop up است. ‌Pop up‌ها و صفحات خودكار از روش‌هاي تبليغ داخل بسياري از وب‌سايت‌ها، باز شدن پنجره‌هاي موسوم به پاپ‌آپ است. گرچه در دراز مدت مي‌تواند بدترين روش براي تبليغ نيز همين روش باشد، (كاربران معمولا به‌جاي بستن پنجره پاپ‌آپ، پنجره وب‌سايت را هم مي‌بندند و ديگر به آنجا سر نمي‌زنند مگر اينكه مجبور باشند) اما در كوتاه مدت رتبه سايت را ارتقا مي‌بخشد.

اين روش گرچه يك تقلب شبيه توليد كاذب ip به شمار نمي‌آيد و به عنوان هزينه تبليغاتي از آن ياد مي‌شود و گوگل و آلكسا نيز هنوز آن را غيرقانوني نمي‌دانند؛ اما در نهايت يك روش منصفانه براي عرصه رقابت نيست. 
اين شيوه به مثابه آن است كه شما با روزنامه همشهري كه در تهران تيراژ بالايي دارد قرارداد منعقد كنيد كه روزنامه شما را هم كه تيراژ و خوانندگان اندكي دارد در درون روزنامه‌اش و به دست خواننده خود برساند! كه احتمالا داراي منبع و پشتوانه مالي سرشار غيرخصوصي هستيد!
در فضاي مجازي نيز اينگونه روش‌هاي هزينه بر نيز عمدتا توسط سايت‌هايي انجام مي‌شود كه از پشتوانه مالي غيرخصوصي برخوردارند و بابت هزينه‌هاي ميلياردي براي ارتقا رتبه كاذب خود نگراني ندارند!

اگر همين سايت براي يک ماه پاپ آپ نگذارد و هر روز هم هزاران ايميل براي کاربران ارسال نکنند ترافيکشان به شدت افت مي کند چون کاربرمحور و داراي مقبوليت و محبوبيت نيستند. براي مثال در حال حاضر کافيست ليست ۵۰۰ سايت بالاي ايراني را نگاهي اجمالي بياندازيد و ببينيد آيا واقعا ارزش واقعي بسياري از آنها در رتبه بندي رعايت شده است؟ سايت‌هايي كه بسياري از آنان حتي نامشان را كاربران هم نمي دانند! اگر سايتي بخواهد فورا به زير ۱۰۰ ايران برسد اولا بايد چند ماه و ماهي ۴-۳ ميليون تومن هزينه پاپاپ کند و بعدش هم آنقدر محتواي خوبي داشته باشه که بتواند کاربرانش را حفظ كند.
وي افزود: گرچه تبليغات پاپ آپ از نظر تجاري براي سايت‌ها خوبست و فروش و درآمد را افزايش مي‌دهد، اما چون رتبه سايت به شكل طبيعي و رقابتي و كيفي بالا نرفته و با همين روش در الکسا بالا آمده بسياري از متخصصان فضاي وب، اين روش را نيز مذموم مي‌دانند. نهايتا اين سئوال پيش روي ما قرار دارد كه آيا سايتي که با ‌Pop up‌ در بين ۱۰۰ سايت نخست الکساي ايران است به نظر شما مي‌تواند براي تبليغ مفيد باشد؟! مطمئنا خير! زيرا وقتي سايت شما را بسياري از كاربران به نام هم نشناسند و اسم غريبي در فضاي مجازي و در بين سايت هاي هم نوع باشد بالا رفتن كاذب رنكينگ نيز همچون كف روي‌ آب خواهد بود كه به سرعت محو خواهد شد زيرا سايت شما «كاربرمحور» نيست. 

وي در پايان به مديران سايت‌هاي داخلي خصوصا سايت‌هاي خبري كه ادعا دارند مي‌خواهند در اطلاع‌رساني جامعه نقش مثبت را ايفاء كنند اين گونه روش‌ها را كنار گذاشته و مبناي فعاليت خود را براي رقابت سالم و اخلاقي بنا كنند و يقينا مردم و كاربران فضاي مجازي هم سره را به خوبي از ناسره تشخيص مي‌دهند و در دراز مدت نمي‌توان با روش‌هاي ناسالم براي خود مشتري (كاربر) و تيراژ (ميزان بازديد) ايجاد كرد. بايد با مردم صادق باشيد و توليد كيفي به كاربران ارائه دهيم تا مشتري (كاربر) دائمي ما باشند. بياييد سلامت كاري را از خود آغاز كنيم و سپس به مردم درس اخلاق، انصاف، رقابت عادلانه و... بدهيم.

 

http://www.baharnews.ir/vdci.uayct1auubc2t.html

 

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  2:59 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

آیا کتب درسی جای خود را به تبلت ها می دهند؟

 

tablet-classroom-samsung-flickr

علمولوژی: چند روز قبل در مورد یک کتابخانه بدون کتاب حرف زدیم، الان هم می خواهیم در مورد یک مدرسه بدون کتاب حرف بزنیم. بله! درست شنیدید، یک مدرسه بدون کتاب تحصیلی.

تصور چنین مدرسه ای برای افرادی که با کتاب و دفتر و تخته سیاه درس خوانده اند بسیار دشوار است اما برای کودکان و نوجوانانی که اسباب بازی هایشان تبلت ها و گوشی های لمسی هستند امری طبیعی خواهد بود.

«کریستین کویین» سخنگوی شورای شهر نیویورک و کاندیدای شهرداری معتقد است که حذف کتب درسی در مدارس و جایگزینی آنها با تبلت ها می تواند صرفه جویی در هزینه ها باشد و فرصت های تحصیلی خوبی به دنبال داشته باشد.

خانم کوین می گوید: «به خاطر وجود اینترنت، معلمان می توانند درس ها و موضوعات خود را با دانش آموزان خود در سرتاسر دنیا به اشتراک بگذارند. معلمان می توانند مطالب مورد نظر خود را در کتب درسی آنلاین قرار داده تا دانش آموزان بتوانند با تبلت ها این مطالب را در خانه و یا مدرسه دنبال کنند. در حال حاضر ما سالانه ۱۰۰ میلیون دلار برای کتاب های درسی هزینه می کنیم. این پول برای خرید تبلت و پوشش آن به اندازه تمام دانش آموزان مدارس عمومی نیویورک کافی است».

البته این مسائلی که خانم کویین به آن اشاره می کند شاید در تئوری خوب و مثبت باشد اما کارا بودن این روش نسبت به روش های قدیمی و استفاده از کتب درسی باید مورد بررسی قرار گرفته و اثبات شود. در باره این مسئله نظرات و نتیجه گیری های ضد و نقیضی وجود دارند.

پیش تر در تحقیقی که توسط Houghton Mifflin Harcourt انجام شده بود، مشخص شد دانش آموزانی که درس جبر را با تبلت خود مطالعه کرده اند ۲۰ درصد نمرات بهتری نسبت به آنانی که از کتاب درسی استفاده می کردند، کسب کرده اند. همچنین در تحقیقات دیگری هم گفته شده دانش آموزان با استفاده از کتب درسی بهتر می توانند مطالب آموزشی را به ذهن خود بسپارند.

نظر شما در مورد حذف کتب درسی از سیستم آموزشی چیست؟

 

http://elmology.ir/lifestyle/%DA%A9%D8%AA%D8%A8-%D8%AF%D8%B1%D8%B3%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%AC%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%A8%D9%84%D8%AA-%D9%87%D8%A7/

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:03 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

پیرمرد بی‌گناهی که خیلی‌ها فکر می‌کنند دزد آی‌فون‌شان است!

«وین دابسون»، ۵۹ سال دارد، او دو سال است که بازنشست شده است، اما در این مدت اصلا نتوانسته است از ایام بازنشستگی خود استفاده کند و روز خوش ندیده است. علتش؟

علتش، آدم‌هایی هستند که در تمام ساعات شبانه‌روز جلوی خانه او می‌آیند و آی‌فون‌شان را می‌خواهند، آنها سر «دابسون» فریاد می‌زنند، شواهد را به او نشان می‌دهند، پلیس را خبر می‌کنند و قسم می‌خورند که آی‌فون‌شان در خانه وین است.

ولی «دابسون» یک دزد نیست!

او در لاس وگاس زندگی می‌کند، یک مشکل در خدمات شرکت «اسپرینت» باعث شده است که برنامه مشهور Find My Phone که محل گوشی‌های گم‌شده یا به سرقت رفته را مشخص کند، خانه او را به اشتباه نشان مال‌باختگان بدهد، حتی در دو مورد برنامه‌های رصدکننده پلیس، به اشتباه نشان دادند که از خانه او گزارش وقوع خشونت داده شده است و پلیس به اشتباه به خانه وین آمد.

thumbnail img

شرکت اسپرینت می‌گوید که مشغول بررسی مطلب است، اما تا زمانی که آنها متوجه باگ مسبب این مشکل شوند، دابسون محبور است که نزدیک در خانه بخوابد تا بتواند به سرعت پاسخ مردم را بدهد، مدت‌هاست که او نتوانسته است، شبی به راحتی بخوابد.

بدبختی‌های دابسون از سال ۲۰۱۱ شروع شد، زمانی که در نیمه‌شبی در یک پایان هفته، کسی به در منزلش ضربه زد، او در را باز کرد و زوج جوانی را دید که گوشی‌شان را طلب می‌کردند. دابسون گیج شد و از آنها پرسید که در مورد چه چیزی صحبت می‌کنند.

بعد از بالا گرفتن مشاجره، هر دو طرف پلیس را خبر کردند، افسران پلیس آمدند، گوشی موبایل پیدا نشد و زوج هم محل را ترک کردند.

اما به زودی مشخص شد که دابسون با مشکل بزرگ‌تری رو در رو است. این بار او زنی را دید که در حیاط پشتی‌اش سر گردان است، قبل از اینکه وین بتواند با او حرف بزند، او از روی نرده‌ها پرسید، در منزلش را زد و گوشی‌اش را خواست. زن اصرار می‌کرد و می‌گفت با این گوشی از نوه‌هایش عکس گرفته و این عکس‌ها خیلی برایش باارزش هستند.

دابسون از زن دعوت کرد که به داخل منزل بیاید و خانه را بگردد، همزمان پلیس را خبر کرد و با شرکتی که به این زن، خدمات تلفنی می‌داد، تماس گرفت. تکنیسین شرکت اسپرینت متوجه مشکل شد، اما راهی برای حل مشکل ارائه نکرد.

این تکنسین به دابسون گفت که سیستم GPS، محل کاملا دقیق را نشان نمی‌دهد، هر زمانی که سیستم از تعیین محل دقیق بازبماند، یک محل را به عنوان جایی که بهتر است جستجو از آن آغاز شود، پیشنهاد می‌کند و به دلایل ناشناخته‌ای این محل دقیقا منطبق بر خانه دابسون است!

گوشی‌های موبایل هوشمند با آمیزه‌ای از فناوری GPS و سیستم مثلثی‌سازی triangulating، تعیین موقعیت می‌کنند. این سیستم به کاربران امکان می‌دهد که در مورد وضعیت ترافیکی و یا رستوران‌های اطراف یا وضعیت هوا، به سهولت اطلاعاتی متناسب با موقعیت خود دریافت کنند.

در سال ۱۹۹۷، مقامات پلیس متوجه یک مشکل شدند، در آن زمانی از هر سه تماس تلفنی که با ۹۱۱ برقرار می‌شد، یکی از گوشی‌های موبایل بود. برخلاف تلفن‌های کابلی که به صورت خودکار، محل شخص تماس‌گیرنده، مشخص می‌شد، زمانی که کاربر موبایل اطلاعات به پلیس نمی‌داد، پلیس‌ها نمی‌توانستند، محل او را مشخص کنند. اما بعد از مدتی شرکت‌های مخابراتی این مشکل را برطرف کردند. امروزه، ۷۰ درصد تماس‌هایی که با پلیس گرفته می‌شود، با گوشی‌های موبایل است، اما توزیع‌کنندگان نیروی پلیس، به یاری فناوری هیچ مشکلی در اعزام نیرو ندارند و می‌توانند با تقریب ۵۰ تا ۳۰۰ متر، نیرو اعزام کنند.

یک کاربرد دیگر این فناوری، تعیین موقعیت گوشی‌های گم‌شده است، اما این فناوری، یک فناوری بی‌عیب و نقص نیست، نمونه‌اش همین مورد آقای دابسون است.

در آخرین ماه سال میلادی پیش، دابسون متوجه شد که وضعیت از حالت یک مزاحمت آزارنده در حال تبدیل شدن به یک وضعیت خطرناک است:

یک بار ۴ مرد جوان در ساعت دو و نیم بعد از نیمه شب، در خانه را کوفتند و گوشی از دست‌ رفته‌شان را خواستند. صاحب گوشی با استفاده از اپلیکیشن خانه دابسون را پیدا کرده بود.

دو هفته پیشتر، پلیس به دنبال تماس زنی که در حال مشاجره با یک کرد بود، به اشتباه راهی خانه دابسون شده بود. افسران پلیس خوشبختانه متوجه اشتباه خود شدند و عذرخواهی کردند.

وین حالا بر روی در منزلش تابلویی نصب کرده است که روی آن نوشته شده است که گوشی کسی را ندارد و بهتر است با پلیس تماس بگیرند.

01-16-2013 02-53-02 AM

به نظر می‌رسد یک مشکل نرم‌افزاری باعث  ترجمه اشتباه اطلاعات در سیستم جهت‌یابی شرکت اسپرینت شده باشد، مشکلی که مسئولان شرکت در حال تلاش برای برطرف کردن آن هستند.

منبع

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:04 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

تشخیص گفتار به نسخه آزمایشی مرورگر کروم اضافه شد

در حالی که این روزها راهکارهای نرم‌افزاری مختلفی مانند Siri یا Google Now برای ایجاد ویژگی دادن دستورات صوتی در تلفن‌های هوشمند معرفی شده است، به‌نظر می‌رسد این تکنولوژی به صورت گسترده‌ای قرار است در مرورگرهای اینترنتی نیز مورد بهره برداری قرار بگیرد. شرکت گوگل در آخرین نسخه آزمایشی مرورگر کروم، قابلیت تشخیص گفتار را به برنامه خود اضافه کرد تا از حالا به پیشواز آینده برود.

google-chrome

نسخه آزمایشی جدید کروم این قابلیت را به سایر اپلیکیشن‌ها می‌دهد تا به کمک این ویژگی بتوانند بدون نیاز به دریافت دستور از طریق کیبورد کاربر، صدای او را جایگزین نمایند.

 
00:00
 
00:00
 

ویدیوی بالا نحوه عملکرد این ویژگی را به خوبی به نمایش می‌گذارد. شما نیز با نصب نسخه ۲۵ کروم می‌توانید با مراجعه به این صفحه، عملکرد ایده جدید گوگل را تجربه کنید.

در نظر داشته باشید که ویژگی تشخیص گفتار در حال حاضر تنها در نسخه دسکتاپ کروم وجود دارد. برای استفاده از این ویژگی می‌توانید از نسخه آزمایشی مرورگر گوگل کروم استفاده کنید.

 

http://weblogina.com/news/chrome-beta-integrates-speech-recognition/

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:05 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

برای اولین بار مصرف اینترنت موبایل در تلفن‌های هوشمند از تبلت‌ها پیشی گرفت

در حالی که ویژگی‌های موجود در تبلت‌ها آن‌ها را دستگاه‌های ایده‌آل‌تری برای وبگردی‌های روزانه و جایگزینی با کامپیوترهای شخصی تبدیل کرده است، به نظر می‌رسد کاربران علایق خود را برای استفاده از اینترنت روی این گجت‌ها تغییر داده‌اند. اگر بخواهیم نتایج بررسی Arieso را باور کنیم، باید قبول کنیم این اتفاق بالاخره رخ داده است.

1112121.jpg

این شرکت در مطالعات مشابهی که طی ۳ سال گذشته انجام داده، اعلام کرده است که میزان استفاده از اینترنت موبایل روی تلفن‌های هوشمند برای اولین بار در این بررسی‌ها از تبلت‌ها پیشی گرفته است.

بر اساس این تحقیقات، کاربران آیفون ۵ بیش از هر کاربر تلفن هوشمند دیگری، از اینترنت موبایل استفاده می‌کنند. این کاربران چهار برابر بیشتر از صاحبان آیفون 3G و ۵۰ درصد بیشتر از صاحبان آیفون 4S از اینترنت استفاده می‌کنند. از طرف دیگر، کاربران گوشی‌های Galaxy S3 سامسونگ بیش از هر کاربر دیگری اقدام به آپلود فایل می‌کنند که می‌توان حدس زد آن‌ها عکس‌ها و ویدیوهای بیشتری را حتی نسبت به صاحبان آیفون ۵ روی اینترنت قرار می‌دهند.

در بررسی مشابهی که Arieso در سال گذشته انجام داد، تبلت‌ها صدرنشین آمارهای این شرکت بوده‌اند. مطمئنا با توجه به رقابت نزدیک اندروید و iOS و تولید گجت‌های جدیدی در هر دو دسته تلفن‌های هوشمند و تبلت‌ها در سال جاری، باید ببینیم نتایج تحقیقات سال آینده، به همین نسبت جالب خواهند بود یا نه.

 منبعArieso

 

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:06 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

اختلال‌های اينترنتي ایران تمامی ندارد

م.ر.بهنام رئوف - تا همین چند سال پیش لنگر کشتی‌های در حال حرکت در خلیج فارس یکی از بلاهای همیشگی اینترنت ایران بود. کشتی‌هایی که استراحت و لنگر انداختن آنها باعث پاره شدن چند باره فیبرهای نوری خلیج فارس می‌شد و گاهی حتی تا چند هفته سرعت اینترنت را با کاهش روبه‌رو می‌کرد. همین امر باعث شد تا مسوولان زیرساخت به فکر مسیرهای جایگزین برای تامین پهنای باند کشور باشند و پروژه‌های جدیدی در این بخش تعریف کنند. 

به تدریج و با نهایی شدن مراحل اجرایی این پروژه‌ها وابستگی كشور به کابل مسیر جاسک- فجیره که 18 سال پیش و به طول 150 کیلومتر اجرا شده بود کاهش یابد؛ چرا که درصد بالایی از پهنای باند از طریق مسیرهای جایگزین شمالی کشور و درصدی نیز از سوی مسیرهای جدید جنوبی تامین می‌شد.

** زلزله و سرعت اینترنت کشور
در حالی که به دلیل تمهیدات صورت گرفته از سوی زیر ساخت چند سالی بود که خبر از قطعی‌های فیبر نوری شنیده نمی‌شد، اما این بار زلزله گرجستان باعث ایجاد اختلال در سرعت اینترنت به خصوص در استان‌های شمالی کشور شد. اوایل هفته گذشته از مخابراتی‌ها خبر می‌رسد از هفته پیش اینترنت برخی استان‌ها از سمت زیرساخت با اختلال تامین می‌شود و این اختلال به دلیل قطعی لینک گرجستان است. خبرگزاری فارس در این باره گزارش داد که از یک هفته پیش اینترنت برخی استان‌های کشور برای شرکت مخابرات از سمت شرکت ارتباطات زیرساخت با اختلال و کمبود تامین می‌شود.
به سبب این موضوع ارتباط اینترنت برخی استان‌های کشور دچار اختلال شده و این اختلال در استان البرز و برخی نقاط استان تهران محسوس‌تر از سایر استان‌ها است. همچنین شنیده‌ها حاکی از این است که منبع اختلال قطعی لینک پهنای باند ایران، گرجستان بوده است. این موضوع از سوی مدیرکل روابط عمومی شرکت ارتباطات زیر ساخت نیز تایید شد. 
مهدی خدایی در این باره گفت: در هفته گذشته زلزله‌ای در گرجستان رخ داده که به دلیل این زلزله ارتباط اپراتور روس با ایران قطع شد. اما خدایی این را هم اضافه کرد که هر زمان مشکلی برای هر یک از درگاه‌های اینترنت ایجاد شود این امکان وجود دارد که بسته به نیاز از دیگر فروشنده‌های اینترنت ظرفیت بیشتری برای جایگزینی خریداری شود. وی تاکید کرد: البته تا زمان درخواست و تامین ظرفیت جدید مدت زمانی لازم است، اما در این مدت نیز تاثیر این اختلال برای کاربر نهایی از 7 تا 8 درصد کاهش سرعت آن هم در ساعات پیک مصرف تجاوز نمی‌کند.
بعد از رسانه ای شدن این موضوع اما روابط عمومی زیر ساخت اعلام کرد که اینترنت کشور از نظر زیرساختی مشکلی نداشته، اختلالات جدی نبود اما رسانه‌ها بزرگش کردند. این بار مهدی خدایی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: از لحاظ تامین پهنای باند در شرکت ارتباطات و زیرساخت هیچ مشکلی وجود ندارد و از این بابت همه چیز طبیعی است.
وی در عین حال یادآور شد: اختلالاتی که به واسطه تامین پهنای باند در اینترنت کشور رخ داد، بسیار کوتاه مدت بود. این مشکل به دلیل آن ایجاد شده بود که امکان تهیه پهنای باند از یکی از درگاه‌های شمالی کشور دچار اختلال شده بود که بلافاصله درگاه‌های دیگر جایگزین این درگاه شد و پهنای باند لازم تهیه شد. خدایی همچنین عنوان کرد: این اختلال بسیار کوتاه مدت بود و شاید به 24 ساعت هم نمی‌رسید و به همین دلیل ممکن بود برای دوره‌ای بسیار کوتاه کاربران در ساعت پیک مصرف تا حد کمی افت کیفیت را حس کنند. 
او تاکید کرده بود که وضعیت اینترنت کشور طی این مدت مشکل خاصی نداشته و بحث بر روی اختلالات اخیر موضوعی بوده که رسانه‌ها آن را بزرگ کرده‌اند. وی همچنین یادآور شد: مخابرات و شرکت‌های PAP باید در سرویس‌های خود نوعی بازنگری داشته باشند چرا که ممکن است بخشی از این مشکل به آنها مربوط شود که پهنای باند خود را بیش از حد میان کاربران تقسیم می‌کنند.

** حق مصرف کننده! 
در گذشته و همزمان با قطعی‌های مکرر فیبرنوری از یک سو و مشکلاتی که ارائه‌دهندگان سرویس‌های اینترنتی با آن روبه‌رو بودند بحث حقوق مصرف‌کننده بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفت. به شکلی که بعدها قرار داد کیفیت سطح خدمات (SLA) نهایی و مورد تصویب سازمان تنظیم مقررات قرار گرفت. به دنبال این قرار داد کاربران اینترنت در کشور می‌توانستند نسبت به کیفیت نامطلوبی که دریافت می‌کردند شکایت کرده و در صورت احراز مشکل از شرکت ارائه‌دهنده خدمات خسارت دریافت کنند. 
اما اختلالات صورت گرفته جدید به خصوص در استان‌های شمالی باعث شد تا باری دیگر بحث خسارات کاربران در این بخش باز شود. این بار مدیر کل نظارت بر سرویس‌های فناوری اطلاعات سازمان تنظیم مقررات ارتباطات در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: طی روزهای اخیر با قطعی کلی اینترنت مواجه نبوده‌ایم و در زمینه افت کیفیت و اختلالات ایجاد شده نیز در صورت مستندسازی، کاربران می‌توانند از اپراتورها خسارات خود را دریافت کنند.
علیرضا اصغریان گفت: از سال گذشته زنجیره پرداخت خسارت موافقتنامه سطح سرویس (SLA) مطابق مصوبه شماره 90 کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات اجرایی شد که بر اساس آنها اپراتورها ملزم می‌شوند در صورت اختلال و قطعی غیر مجاز بر اساس جداول تعیین شده نسبت به پرداخت خسارت به کاربران خود اقدام کنند.
او در ادامه گفت: در بخش‌هایی ممکن است به دلیل اختلالات ایجاد شده کیفیت خدمات کاهش پیدا کرده باشد که بر اساس مستندسازی‌هایی منطبق با SLA، شرکت‌های ارائه‌کننده اینترنت ملزم به پرداخت خسارت به کاربران می‌شوند که البته به دلیل آنکه این شرکت‌ها هم پهنای باند مورد نیازشان را از شرکت ارتباطات زیرساخت تامین می‌کنند، می‌توانند از این شرکت خسارت بگیرند.

** هر قطعی خسارت ندارد
اصغریان ادامه می‌دهد که طی سال‌های گذشته همواره مصادیقی برای پرداخت خسارات وجود داشته و ما این رقم‌ها را در خبرها اعلام کرده‌ایم. اما باید این موضوع را کمی شفاف‌تر توضیح دهیم و بگوییم هر قطعی و کندی به معنای پرداخت خسارت نخواهد بود و کاربران بسته به نوع سرویسی که از اپراتورها می‌گیرند، به آنها اجازه می‌دهند که حدی مجاز از قطعی و اختلال داشته باشند. بنا بر مصوبه 90 کمیسیون تنظیم مقررات، تعرفه‌های مختلفی که برای خسارت سرویس‌های مختلف پیش‌بینی شده، بر روی سایت این سازمان اعلام شده است اما با این وجود هر قطعی به این معنی نیست که کاربر می‌تواند خسارت بگیرد.
براساس قوانین تعریف‌ شده، شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی SLA در صورتی که بیش از حد‌ مجاز قطعی ماهانه داشته باشند، موظف هستند براساس میزان قطعی غیرمجاز، جریمه‌ای را در شارژ‌های ماهانه مشترکان خود بازپرداخت کنند. البته بر اساس این قانون نوع دسترسی کاربران به اینترنت به شیوه‌های مختلفی چون برنزی، نقره‌ای، طلایی و الماس تقسیم می‌شود و در هر یک از این سیستم‌ها کاربر بنا بر هزینه‌هایی که پرداخت می‌کند به تسهیلات ویژه‌ای نیز دسترسی پیدا می‌کند.

** کدام قطعی‌ها خسارت دارند
با فرض 30 روز برای هر ماه و 24 ساعت برای هر روز و 60 دقیقه برای هر ساعت، مدت برقراری یک لینک دو ماه با میزان دسترسی 100 درصد برابر با 43 هزار و 200 دقیقه خواهد بود؛ در این میان اغلب شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات اینترنتی با حدی از قطعی مواجه هستند که برای حد مجاز این قطعی‌ها جداولی طراحی شده و لازم است در صورتی که بیش از حد تعریف شده در ارائه‌ خدمت قطعی وجود داشته باشد، جریمه‌ای به ازای آن پرداخت شود.
به گزارش دنیای اقتصاد بر اساس این جدول یکی از مدل‌ها مدل برنزی نام گرفته که میزان دسترسی آن 99 درصد اعلام شده و تا 432 دقیقه یعنی کمتر از 7/5 ساعت در ماه زمان مجاز قطعی در این بخش است. طبق قوانین تمامی افرادی که به هنگام عقد قرارداد اشاره نکرده‌اند که به عنوان مثال علاقه‌مند به استفاده از سرویس‌های طلایی، نقره‌ای یا الماس هستند، برنز محسوب می‌شود.
سرویس نقره‌ای سرویس دیگری است که 4/99 درصد دسترسی دارد و حدود 259.2 دقیقه مجاز به قطعی‌های ماهانه است. اما در سرویس‌ طلایی که برای آن دسترسی 9/99 درصد تعریف شده شرکت ارائه‌کننده‌ خدمات تنها مجاز است 2/43دقیقه در ماه قطعی داشته باشد و درنهایت در سرویس موسوم به الماس که 99/99 درصد دسترسی برای آن تعریف شده تنها 259 ثانیه در ماه قطعی اینترنت مجاز است.
بر اساس قوانین تعریف شده در سازمان تنظیم مقررات رادیویی برای قطعی‌های غیرمجاز بسته به میزان آنها جریمه‌های 5 تا 100 درصد برای شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ خدمات تعریف شده و شرکت‌ها موظف شده‌اند در صورتی که در ارائه‌ هر سرویس بیش از حد مجاز قطعی داشتند، خسارت آن را در همان ماه پرداخت کنند. بنابر آنچه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی کشور اعلام کرده، قطعی‌هایی که ناشی از قوه قاهره مانند حوادث طبیعی باشند شامل جریمه نمی‌شوند، در این موارد و تنها مدت زمان قطعی از آبونمان کسر می‌شود. همچنین اگر قطعی اتصال به دلیل خرابی تجهیزات مشترک باشد، شرکت ارائه‌کننده خدمات جریمه نخواهد شد.
قطعی‌هایی که بنا به درخواست مشترک صورت بگیرند (مواردی مانند انتقال محل سکونت، تست شبکه داخلی و...) قطعی‌های ناشی از تخطی مشترک از قوانین و مقررات، قطعی ناشی از عدم پرداخت صورت حساب نیز از دیگر مواردی هستند که در آنها جریمه‌ای برای شرکت ارائه‌کننده خدمات در نظر گرفته نشده است.

 

http://itanalyze.com/articles/2013/01/18/20193.php

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:08 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

شبکه ملی اطلاعات عملیاتی شد

رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران از عملیاتی شدن فاز جدید پروژه شبکه ملی اطلاعات خبر داد و گفت: در این فاز جدید اشتراک گذاری اطلاعات بین دستگاههای اجرایی مختلف و پیاده سازی پنجره واحد خدمات را برای ارائه سرویس منسجم به مردم خواهیم داشت.

علی حکیم جوادی در گفتگو با خبرنگار مهر، پیاده سازی شبکه ملی اطلاعات را مهمترین پروژه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برشمرد که حتی با وجود برکناری رضا تقی پور- وزیر ارتباطات – کماکان در حال پیگیری است و اظهار داشت: این پروژه تنها مورد نظر دکتر تقی پور نبوده و یک پشتوانه قانونی دارد؛ به این معنی که در قانون برنامه پنجم مهمترین پروژه ای که تکلیف اجرای آن به وزارت ارتباطات سپرده شده است همین پروژه شبکه ملی اطلاعات است که اجرای آن بدون وقفه در حال انجام است.
معاون وزیر ارتباطات تمامی پروژه های ارتباطی در دست اقدام وزارت ارتباطات را متاثر از شبکه ملی اطلاعات عنوان کرد و گفت: اتصال دستگاههای دولتی به شبکه ملی اطلاعات مانند گذشته با جدیت در حال انجام است و هم اکنون نیز وارد فاز جدید اجرای این پروژه شده ایم.
حکیم جوادی با تاکید براینکه اشتراک گذاری اطلاعات بین دستگاههای مختلف و پیاده سازی پنجره واحد خدمات از جمله برنامه های فاز جدید اجرای شبکه ملی است، ادامه داد: در این راستا هفته گذشته نشستی با معاون نوسازی و تحول اداری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور داشتیم تا پنجره واحد خدمات دستگاههای مختلف را به مرحله بهره برداری برسانیم.
حکیم جوادی با اشاره به مرحله اشتراک گذاری اطلاعات دستگاههای اجرایی و برقراری تعامل در ارائه خدمات تصریح کرد: برای مثال هفته گذشته نیز تفاهمنامه ای با سازمان امور کتابخانه های کشور به امضا رسید که با پیاده سازی شبکه ملی کتابخانه ها، بالغ بر 2800 کتابخانه به یکدیگر متصل شده و اشتراک گذاری تمام اطلاعاتشان با وزارتخانه ها و دستگاههای مرتبطی چون وزارت علوم صورت گیرد.
وی به مهر گفت: در این راستا مجموعه ای نیز در سازمان فناوری اطلاعات در حال ایجاد است که اطلاعات مورد نیاز دستگاههای اجرایی را شناسایی و نحوه مبادله آن را فراهم کند. به این ترتیب به جرات می توانیم بگوییم که شبکه ملی اطلاعات به اوج بلوغ خود رسیده و وارد مرحله تبادل اطلاعات شده است.
معاون وزیر ارتباطات، تبادل اطلاعات را باعث صرفه جویی در چرخش اطلاعات عنوان کرد که مردم به راحتی می توانند از طریق پنجره واحد خدمات، سرویسهای مدنظرشان را دریافت کنند که این موضوع پیاده سازی الکترونیکی خدمات دولت را به مرحله عملیاتی شدن می رساند.
رئیس سازمان فناوری اطلاعات با بیان اینکه برای اجرایی شدن پنجره واحد خدمات، آیین نامه ضوابط و استاندارد پرتالهای دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است خاطرنشان کرد: براین اساس شناسایی سرویس ها و خدمات برای ارائه از طریق پنجره واحد صورت می گیرد و مواد 62 و 70 قانون برنامه پنجم توسعه در این بخش محقق خواهد شد.

 

 

http://itanalyze.com/news/2013/01/18/20187.php

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:08 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

آغاز تفکیک ترافیک شاپرک و شتاب

مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی با اعلام اینکه فعالیت سامانه شاپرک (شبکه الکترونیکی پرداخت کارت) باعث خلوت شدن شبکه‌های بانکی شده است، گفت: امیدواریم مشکلات روزهای پایان سال‌های گذشته در بانک‌ها کاهش یابد.

ناصر حکیمی در گفتگو با مهر از برنامه ریزی بانک مرکزی برای رفع مشکلات طرح شاپرک خبر داد و گفت: هم اکنون با یک تاخیر 4 تا 5 ساعته مبالغ به حساب استفاده کنندگان از سامانه های فروشگاهی واریز می شود.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی اظهار داشت: هم اکنون میزان تراکنش های موفق در سیستم شاپرک 98.1 درصد است و این یک رکورد محسوب می شود، بنابراین میزان تراکنش های ناموفق نسبت به آبان ماه که شاپرک نبود، بسیار کاهش یافته است.
حکیمی ادامه داد: بی نظمی هایی در اوایل آذرماه برای واریز مبالغ به حساب دارندگان سامانه های فروشگاهی داشتیم که در اواخر همان ماه مرتفع شد و ما هم اکنون هیچ پرداختی که به روز بعد موکول شود، در سطح کل شبکه نداریم.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر سیستم تسویه و وضعیت انجام تراکنش ها و نحوه پاسخ دهی پایانه های فروش به مراتب روند بهتری داشته است.
این مقام مسئول در بانک مرکزی درباره اختلالی که در روزهای تعطیل و یا ایام پرترافیک در دستگاه های خودپرداز رخ می دهد و باعث مشکل در استفاده از خدمات الکترونیک بانکی می شود، گفت: در این زمینه مشکل حادی وجود ندارد و از وقتی که شاپرک فعال شده است، شبکه بانک ها خلوت تر شده اند.
به گفته حکیمی، هم اکنون عملکرد خودپردازها، اینترنت بانک و سرویس های گوناگون بانکی به حدود 98 درصد رسیده در حالی که قبل از فعالیت شاپرک این میزان در حد 90 درصد بوده است.
مدیرکل فناوری اطلاعات و ارتباطات بانک مرکزی، تصریح کرد: خلوت شدن شبکه بانک ها در خدمات رسانی به مشتریان در یکماه اخیر باعث شده که اوضاع شبکه های الکترونیک بانکی از گذشته بهتر شود و امیدواریم در روزهای پایانی سال نیز مشکلات سال های گذشته به مراتب کمتر شود.

 

http://itanalyze.com/news/2013/01/16/20173.php

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:09 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

سه دیتا سنتر استانی بهمن به بهره برداری می رسند

معاون سازمان فناوری اطلاعات ایران از رونمایی از چندین پروژه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه فجر امسال خبر داد و گفت: 3 دیتا سنتر استانی در بهمن ماه به بهره برداری می رسد.

 
علی حکیم جوادی در گفتگو با مهر، با اشاره به پروژه های در دست اقدام وزارت ارتباطات وفناوری اطلاعات و بهره برداری از آنها در دهه فجر امسال اظهار داشت: هم اکنون مراکز داده – دیتا سنتر- استانی در استانهای خوزستان، همدان و فارس مراحل آماده سازی خود را طی می‌کند و در بهمن ماه به بهره برداری نهایی خواهد رسید.
 
وی راه اندازی دیتاسنترهای استانی را از جمله برنامه های وزارت ارتباطات برای پیاده سازی نهایی پروژه دیتاسنتر ملی برشمرد و خاطرنشان کرد: هم اکنون راه اندازی مراکز داده استانی در 20 استان کشور نهایی شده که برخی از این پروژه ها به پیمانکاران سپرده شده و برخی نیز به بهره برداری رسیده است.
 
حکیم جوادی رونمایی از شبکه های ملی در ذیل شبکه ملی اطلاعات را از دیگر پروژه های وزارت ارتباطات عنوان کرد که در بهمن ماه کلید می خورد و گفت: در دهه فجر امسال راه اندازی چندین آزمایشگاه حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات را با برخی دانشگاههای کشور در برنامه داریم.
 
http://www.ictna.ir/id/052810/
هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:09 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

ایرانی‌ها دنبال چه گوشی‌هایی هستند؟

گوشی‌های تلفن همراه از جمله کالاهایی هستند که حتی نوسانات نرخ ارز و بالا‌ رفتن قیمت‌ها هم بازار آن‌ها را زیاد از سکه نینداخته است.

 
تازه‌ترین آمار گمرک حاکی از آن است که در شش ماه نخست امسال بالغ بر 417 تن انواع گوشی تلفن همراه به ارزش بیش از 92 میلیون دلار وارد کشور شده است که این رقم از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 185.9 و 346.6 درصد رشد را نسبت به مدت مشابه در سال قبل نشان می‌دهد.
 
اما این‌که کاربران در این بازار پررونق با توجه به انواع قابلیت‌ها دنبال چه برندها و گوشی‌هایی می‌گردند، سوالی است که جواب آن تا حدی با حدسیات افراد متفاوت است، چرا که برخی فکر می‌کنند خریداران تلفن همراه این روزها بیش‌تر به دنبال آخرین مدل‌های تلفن و جدید‌ترین و پیشرفته‌ترین گوشی‌ها هستند، اما به گفته‌ی رییس انجمن فروشندگان سیم‌کارت، گوشی و لوازم جانبی گوشی‌های که از نظر قیمت و امکانات در حد متوسط قرار دارند، گوشی‌های محبوب در میان مشتریان موبایل ایرانی به‌شمار می‌روند.
 
افشار فروتن لاریجانی در گفت‌وگو با ایسنا، در این باره می‌گوید: اگر قرار باشد گوشی‌های تلفن همراه را به سه دسته گوشی‌های ساده فاقد دوربین و حافظه، گوشی‌های دارای دوربین وحافظه و قابلیت دسترسی به اینترنت و نهایتا گوشی‌های پیشرفته که کار نوت‌بوک را انجام می‌دهند تقسیم کنیم، گروه دوم پرطرفداران‌ترین گوشی‌ها به‌شمار می‌روند.
 
وی ادامه می‌دهد: این گوشی‌ها علاوه بر این‌که اغلب امکانات مورد نیاز را برای کاربر فراهم می‌کنند، از نظر قیمت هم در شرایط متوسطی قرار دارند و در نهایت از نظر کارایی نظر اکثر کاربران را جلب می‌کنند.
 
فروتن در عین حال می‌گوید: در این میان گوشی‌های پیشرفته اگرچه ممکن است قابلیت‌های بیشتری داشته باشند، اما در اصل اکثر نیاز‌های کاربران به واسطه‌ی همان گروه دوم تامین می‌شود و اغلب افرادی که به خریداری گوشی‌های پیشرفته می‌پردازند، برحسب علاقه شخصی و نه نیاز مبرم اقدام به خرید این دسته می‌کنند.
 
بنا بر آمارهای گمرکی در میان گوشی‌هایی که در شش ماهه اول سال وارد کشور شده‌اند، امارات با سهم 60.8، کره جنوبی با سهم 7.5 و چین با 17.8 درصدی از کل واردات گوشی تلفن همراه ایران به ترتیب اصلی‌ترین مبادی ورود این کالا به کشور شناخته می‌شوند.
 
اما نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد که یک برند فنلاندی بیش‌ترین سهم را در مصرف گوشی تلفن همراه در بین شهروندان تهرانی دارد.
 
در نظرسنجی مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) از 2721 تن پرسیده شده است که سه مورد از آخرین گوشی‌های موبایل را که اعضای خانواده آنها خریداری کرده‌اند، نام ببرند. با توجه به این‌که هر پاسخگو می‌توانسته به سه نوع گوشی موبایل اشاره کند، طبیعی است که تعداد پاسخ‌ها بیشتر از تعداد پاسخگویان باشد.
 
نتایج این نظرسنجی نشان می‌دهد که بیش از نیمی از شهروندان تهرانی، معادل 52.8 درصد، از گوشی‌های موبایل شرکت نوکیا استفاده می‌کنند. بعد از آن گوشی‌های موبایل شرکت سونی‌اریکسون با 20.3 درصد در رده دوم، گوشی‌های موبایل شرکت سامسونگ با 18.9 درصد در رتبه سوم،‌ گوشی‌های موبایل جی.ال.ایکس با 1.1 درصد در رده چهارم و گوشی‌های موبایل شرکت موتورولا با 0.7 درصد در رتبه پنج قرار گرفتند. ضمن این‌که 6.2 درصد نیز از گوشی‌های سایر شرکت‌ها استفاده می‌کنند.
 
http://www.ictna.ir/id/052808/
هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:10 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

ایمیل «ایران» از دسترس خارج شد

در حالی که مسوولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کاربران را برای حفظ امنیت اطلاعاتشان به استفاده از پست‌های الکترونیکی داخلی تشویق و در مواردی اجبار می‌کنند كه براساس خبرهای منتشر شده، ایمیل ایرانی موجود روی درگاه خدمات الکترونیکی «ایران» از دسترس خارج شده است. این اتفاق موجب بروز مشکلات ارتباطی برای مسوولان دولتی شده که مکلف به استفاده از این ایمیل برای کارهای خود هستند.

 
به گزارش تسنیم، توسعه و راه‌اندازی ایمیل‌های ایرانی که بعد از جدی شدن انتقال میزبانی ارگان‌های دولتی به داخل کشور قوت گرفت، این روزها ظاهرا با چالش مواجه شده است و گاه و بی‌گاه از دسترس خارج می‌شوند.
حال سوال اینجاست که دستگاه‌های دولتی که مکلف به استفاده از ایمیل‌های داخلی برای ارتباطات کاری و محرمانه هستند، چطور می‌توانند با این رویه کنار بیایند و اگر تا دیروز از خدمات سرویس‌دهنده‌ای استفاده می‌کردند که در تمامی زمان‌ها و با بهترین خدمات در دسترس بود، حال باید کارهای خود را با ایمیل ایرانی تطبیق دهند؟
ایمیلی که هنوز فراگیر نیست و تنها بخش‌هایی که مکلف به استفاده از آن هستندف اجبارا به سمت آن رفته‌اند و جالب‌تر زمانی که برخی مسوولان ایمیل ایرانی را صرفا برای کارهای سازمانی خود قرار داده‌اند و از ایمیل خارجی دیگری برای ارتباطات شخصی استفاده می‌کنند و زمانی که خبرنگاری درصدد برقراری ارتباط الکترونیک با آنها است، ایمیل شخصی خود را به او می‌دهند. 
هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:10 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

میزان سایت‌های فیلتر شده کاهش می‌یابد؟

ایتنا- صبح، به سراغ کامپیوترتان می‌روید. وارد سایتی دیروز در حال استفاده از آن بوده‌اید، با پیغام فیلرت شدنش مواجه می‌شوید.

 
میزان سایت‌های فیلتر شده کاهش می‌یابد؟



حتی اگر شما از آن دسته کاربران اینترنت باشید که در طول ماه تنها یک بار و برای انجام تحقیقی خاص به فضای مجازی سر می‌زنید، بی‌شک به سایت‌هایی که دسترسی به آن‌ها ممنوع شده برخورده‌اید. 

سایت‌هایی که گفته می‌شود تا حدود ۹۰ درصد به درخواست مردم فیلتر شده‌اند اما با این حال به نظر می‌رسد مشکلات هم در فیلترینگ آنها نقش داشته است. 

به گزارش ایتنا از ایسنا، این روزها به دنبال افزایش استفاده مردم از اینترنت و گسترش ضریب نفوذ آن، بازار پرسودی به نام بازار فیلترشکن‌ها ایجاد شده و برخی از کاربران فضای مجازی به طور ماهانه هزینه‌ای را بابت خرید فیلترشکن‌ها صرف می‌کنند تا مواجهه با سایت‌های فیلتر شده مانع از انجام فعالیت‌های آنها نباشد. البته بر اساس قوانین استفاده از انواع این فیلترشکن جرم محسوب می‌شود و مجازات خاص خود را هم دارد. 

میزان سایت‌های فیلتر شده کاهش می‌یابد؟ 
در ارتباط با این موضوع گاه اینگونه اعلام می‌شود که حجم بالایی از سایت‌ها به دلیل جرائم اقتصادی فیلتر می‌شوند البته چندی پیش مدیر عامل مجمع فعالان فناوری اطلاعات و رسانه‌های دیجیتال انقلاب اسلامی ‌(فرا)، گزارش‌های مردمی را دلیل بسیاری از فیلترها دانسته و در این باره به ایسنا گفته بود: در برهه‌ای از زمان روزانه دو تا سه هزار گزارش مردمی داشتیم که سایت‌های متخلف و دارای محتوای مجرمانه را معرفی می‌کردند. 

البته مهدی صرامی در پاسخ به این سوال که آیا معنی این حرف فیلتر شدن روزانه دو تا سه هزار سایت است ادامه داده بود: فیلترینگ تنها روش برخورد با سایت‌های متخلف نیست و همه اشتباهات منجر به فیلتر کردن یک سایت نمی‌شود. 

در مواجهه با سایت‌های متخلف گاه از امر به معروف و نهی از منکر کار شروع شده و در مراحل بعدی به تذکر می‌رسد اما اگر مشکل برطرف نشود درنهایت طبیعتا سایت می‌تواند فیلتر می‌شود. 

ساز و کار فعلی فیلترینگ نامناسب است 
دبیر شورای عالی اطلاع‌رسانی نیز چندی پیش بر ناکافی و نامناسب بودن سازوکار فعلی فیلترینگ تاکید و اظهار کرده بود: از نظر ما هم این سازوکارها هم ناکارآمد است و هم ناکافی اما در شورای عالی اطلاع‌رسانی برنامه‌ای در این زمینه نداریم و امیدواریم شورای عالی فضای مجازی در این زمینه برنامه‌هایی داشته باشد. 

حمید شهریاری در عین حال یادآور شده بود: البته دبیرخانه شورای عالی اطلاع‌رسانی هم پیش از این اقداماتی دراین بخش انجام داده و فیلترینگ را در سه رتبه طبقه‌بندی کرده بود. اما از نظر ما بهتر آن است که خود والدین این کار را انجام دهند. 

فیلترینگ یک تصمیم‌گیری سیاسی صرف نیست 
به طور غالب آمار دقیقی از آمار سایت‌های فیلتر شده منتشر نمی‌شود اما نگاهی کوتاه به برخی استان‌ها که آمار فیلترینگ خود را اعلام کرده‌اند گویای آن است که در سه ماهه اول امسال بیش از ۱۰۰ سایت ایرانی و خارجی فیلتر شده است. 

در این میان اگرچه هیچ گاه نمی‌توان انتظار دسترسی بدون محدودیت به تمام سایت‌ها را داشت اما مدتی است بحث‌هایی مبنی بر کاهش فیلترینگ مطرح شده و اینگونه بیان شده که در آینده با سرمایه‌گذاری بیش‌تر و بهره‌گیری از امکانات فنی بخشی از سایت‌ها که به دلیل موضوعات فنی پالایش شده‌اند، رفع فیلتر خواهند شد. 

در این زمینه دبیر شورای عالی فضای مجازی می‌گوید: قطعا این موضوع بحث ساده‌ای نیست و اگر شما هم جای ما باشید، از یک سو می‌خواهید کاهش مضرات داشته باشید و از سوی دیگر تاکید دارید در زمینه دسترسی به سایت‌های مفید مشکلی وجود نداشته باشد. 

اما انجام این کار تنها یک تصمیم‌گیری سیاسی نیست و امکانات فنی در این زمینه مهمترین حرف را می‌زند. 

مهدی اخوان حرف‌های خود را اینگونه دنبال می‌کند که در این بخش به غیر از سرمایه‌گذاری راهکار دیگری وجود ندارد و لازم است سرمایه‌گذاری‌های مناسب صورت بگیرد تا مجهز شویم و بتوانیم فیلترینگ را به شکل مناسبی انجام دهیم. 

وی در عین حال با تاکید بر اینکه به طور قطع سیاست این شورا اعمال حداقلی فیلترینگ خواهد بود، از تشکیل کارگروهی برای بررسی این موضوع و یافتن راهکارهای مناسب جهت کاهش فیلترینگ خبر می‌دهد. 

این در حالیست که در حال حاضر صفحه پیوندها که به عنوان صفحه سایت‌های فیلتر شده شناخته می‌شود و به جای صفحه اصلی این سایت‌ها باز می‌شود، چهارمین سایت پربازدید کشور شده است. 

سایت های فیلتر شده چقدر کم می شوند؟ 
اما این که پس از اعمال این شیوه‌ها تا چه میزان حجم سایت‌های فیلتر شده کاهش می‌یابد موضوعی است که بنا به گفته دبیر شورای عالی فضای مجازی نمی‌توان رقم و درصدی برای آن اعلام کرد اما با این حال موضوع کاهش میزان سایت‌های فیلتر شده امری است که به آن اشاره شده است. 

البته به گفته اخوان ما حتما به فیلترینگ در داخل کشور نیاز داریم وبه هیچ عنوان اینگونه نیست که بخواهیم ادعا کنیم کلا فیلتر را برخواهیم داشت، در تمام دنیا هم بحث فیلترینگ اعمال می‌شود، اما باید اصول آن به نحوی ترسیم شده باشد که تنها محتواهایی که به جامعه ضرر می‌زنند، محدود شوند. 

اما اکنون شما با بسیاری سایت‌ها مواجهید که ده‌ها یا صد‌ها صفحه مختلف دارند و مثلا در یکی از این صفحات یک محتوای نامناسب قرار گرفته و به دنبال آن همه صفحات و کل سایت فیلتر شده است.

 

http://itna.ir/vdcgyy9x.ak9tw4prra.html

 

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:12 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

تالیا دوباره جان می‌گیرد

ایتنا - رییس هیئت مدیره شرکت مخابرات ایران: اعتبار تالیا را بازمی‌گردانیم.

 
تالیا دوباره جان می‌گیرد



رییس هیئت مدیره شرکت مخابرات ایران چندی پیش از تمدید مجدد قرار‌داد شبکه پیمانکاری سیم‌کارت‌های اعتباری تالیا برای مدت ۱۰ سال خبر داد.


به گزارش ایتنا از ایسنا، با توجه به تغییر مالکیت در پروژه تالیا و مدت زمان کمتر از سه سال به پایان اعتبار قرار‌داد این پیمانکار، هیئت مدیره شرکت مخابرات ایران تصمیم به تمدید ۱۰ ساله این قرار‌داد گرفت تا این اپراتور مجددا احیا شود.

سیدهاشمی از برنامه‌های جدید برای توسعه و تغییرات چشمگیر در پروژه سیم‌کارت‌های اعتباری تالیا خبر داده و تاکید کرده است که اعتبار را دوباره به مشترکان تالیا بازمی‌گردانیم. 

براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده شش میلیون سیم‌کارت اعتباری از شبکه تالیا واگذار خواهد شد و مالکان جدید اپراتور اعتباری تالیا، کوشش خود را برای احیای دوباره این شبکه و رقابت با اپراتور‌های فعلی کشور به کار خواهند بست.

به گفته رییس هیئت مدیره شرکت مخابرات ایران براساس برآورد‌های مالی صورت گرفته پروژه تالیا بعد از خصوصی‌سازی مخابرات ۴۰ میلیارد تومان به مخابرات ضرر مالی وارد کرده است و تمامی کوشش مخابرات این است که زیان‌دهی این پروژه را به صفر رسانده و از آن کسب درآمد کند. 


در هر حال مسئولان می‌گویند بازار سیم‌کارت ایران هنوز اشباع نیست و با وجودی که ضریب نفوذ تلفن همراه ۹۲ درصد است، اما این فناوری قابلیت آن را دارد که ضریب نفوذ آن در میان مردم، به بیش از ۱۵۰ درصد برسد. بنابراین برای تالیا هنوز فرصت فعالیت وجود دارد.

 

http://itna.ir/vdcauonu.49nyy15kk4.html

 

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:12 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

فارمارینا؛ اولین بازی آنلاین ایرانی سبک مزرعه‌داری به‌زودی رونمایی می‌شود!

فارنت: بازی‌های آنلاین در ایران سابقه چندانی ندارند اما با این وجود سازندگان بازی آنلاین در کشورمان توانسته‌اند به خوبی خودی نشان دهند. تا آنجا که حالا ظاهرا باید منتظر رونمایی از اولین بازی آنلاین ایرانی سبک مزرعه‌داری باشیم.

Farmarina-01

استودیو بازی‌سازی مدریک اعلام کرده که در حال ساخت مراحل پایانی بازی انلاین فارمارینا است که پیش از این نام مزرعه رویایی بر آن گذاشته شده بود. فارمارینا اولین بازی مزرعه‌داری آنلاین و مبتنی بر مرورگر‌های وب (Browser Based) در کشور خواهد بود که از نمونه‌‌های خارجی آن می‌توان به بازی مشهور فارم‌ویل اشاره کرد که طرفداران بسیاری در سرتاسر جهان دارد..

در این بازی همانطور که گفتیم و از نام بازی نیز مشخص است شما نقش یک مزرعه‌دار را ایفا می‌کنید که با امور روزمره‌ای مانند پرورش گیاهان، دام‌پروری، ماهی‌گیری، مهندسی، ساخت و ساز و بسیاری از فعالیت‌های مشابه دیگر روبرو هستید که خب طبیعتا با افزایش فعالیت در هر کدام از آنها به درجه مهارت (Skill) بیشتری در آنها دست خواهید یافت و با پرورش و کشت محصولات دامی و زراعی و فروش انها می‌توانید در بازی درآمد کسب کنید و مواد و ابزار مورد نیاز برای توسعه بازی را بدست آورید.

Farmarina-03

در این بازی می‌توانید با دوستانتان اتحادیه‌ها و گروه‌های مختلف را تشکیل بدهید تا با همکاری یکدیگر به مهارت‌ها و دستاورد‌های بزرگتری دست پیدا کنید. در قالب فعالیت‌های گروهی اتفاق‌های جالبی انتظار شما را می‌کشد مثلا با تلاش گروهی می‌توانید راز پرورش گیاهی اسرار‌آمیز را کشف کنید و آن را به رشد نهایی خودش برسانید.

اگر کمی تخصصی‌تر بخواهیم حرف بزنیم باید بگویئم که فارمارینا شامل عناصر متنوع سبک نقش‌آفرینی (RPG) و ویژگی MMO است و تنوع آبجکت‌های موجود در بازی، علاوه بر خاصیت Set شدن آن‌ها با یکدیگر به جذابیت بازی نیز کمک فراوانی کرده است. طراجی بازی در حد خوب و شاید به راحتی بتوان گفت که عالیست و سازنده بازی سعی بر ارائه محیطی کاملاً قابل درک و ساده، ویژگی‌ها و نکات بسیار دقیق در بازی داشته تا رضایت هر دو دسته گیمر‌های حرفه‌ای و تازه‌کار‌ها را جلب نماید.

Farmarina-02

“فارمارینا” یک بازی رایگان خواهد بود و تا این لحظه در نمایشگاه‌های گیمزکام (GamesCom) آلمان، Dubai World Game Expo و بازی های رایانه‌ای تهران با مخاطبان خود ملاقات داشته است.

 

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:13 PM
تشکرات از این پست
AliFanoodi
AliFanoodi
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : شهریور 1391 
تعداد پست ها : 17248
محل سکونت : خراسان جنوبی

Tile Launcher صفحه استارت ویندوز ۸ را به اندروید می برد

 

اندروید کاملا حول شخصی سازی می چرخداز ابزارکها و والپیپیرها تا قفلهای نمایشگر، ROMهای سلیقه ای و سایر موارد، خرید یک دستگاه اندروید صدها گینه شخصی سازی را در اختیارتان قرار می دهداندروید، بر خلاف بیشتر سیستمهای عامل دیگر، حتی به شما امکان شخصی سازی رابط کاربری صفحه خانگی آن را به شکل راه اندازهای شخصی می دهدقبلا، ما مجموعه وسیعی از راه اندازهای اندروید را پوشش دادیم و امروز، یکی دیگر برای شما داریمTile Launcherتایل لانچر، بر مبنای راه انداز اصلی Android 4.2 Jelly Bean، عناصر رابط کاربری مدرن ویندوز ۸″ را در بسته ای کوچک و سریع به اندروید می آورد.

راه انداز در حال حاضر در اوائل بتا است و به آن تعدادی که در راه اندازهای رایج دیگری همچون Apex، نووا، GO Launcher EX و غیره ممکن است بیابید امکانات در اختیار شما قرار نمی دهدبا این حال، این لانچر تجربه سریع و بانشاطی را ارائه می کند که بیش از آنکه به ویژگیهای متعدد پرداخته باشد به سرعت توجه داشته است.

بر خلاف Launcher8 و LauncherWP8 که رابط کاربری شبیه Windows Phone 8 دارند، تایل لانچر به دنبال الهامگیری از صفحه استارت ویندوز ۸ که کنار آن قابل اسکرول است می باشدمیانبرهای این اپلیکیشن به صورت کاشیهای قشنگی ظاهر می شوند و امکان شخصی سازی آنها مطابق میلتان را خواهید داشتعلاوه بر این، می توانید پس زمینه کاشی را تغییر دهید، میانبر انتخاب شده را تغییر نام دهید، و از طریق تغییر سایز کاشیها برای آیتمهای اضافی جا باز کنیدشما همچنین می توانید رنگ پس زمینه App Drawer رابین حالتهای تیره و روشن تغییر دهیددر تمام حالتهای دیگر، App Drawer فرقی با حالت اندرویدی ندارد.

Tile-Launcher_AndroidTile-Launcher_App-Drawer

با کلیک کردن طولانی مدت می توانید تغییر سایز، حذف یا شخصی سازی یک کاشی را انجام دهیددستگیره های تغییر سایز روی خود کاشی در اختیار شما قرار می گیرند، و یک دکمه سطح ذباله بر روی میله بالایی به شما امکان حذف آن را می دهد، و با دکمه آچار امکان دسترسی به تنظیمات آن از جمله رنگ پس زمینه، کاشی، آیکون را خواهید داشتتغییر شفافیت پس زمینه نیز از طریق حرکت دادن اسلایدر شفافیت به سمت راست و چپ انجام می شودوقتی این کار انجام شد، کافیست روی دکمهSave کلیک کنید تا تغییراتتان اعمال شود.

Tile-Launcher_Tile-SettingsTile-Launcher_Tile-Options

کلیک طولانی مدت روی Home Screen به شما گزینه های بیشتری برای انتخاب والپیپر، قفل چیدمان کاشی فعلی را می دهد تا پس از پیکربندی اش بر طبق میلتان آن را به طور اتفاقی اصلاح نکنید، و تنظیمات راه انداز را تغییر دهیدشما می توانید چند گزینه مرتبط با رفتار کلی، تنظیمات دسکتاپ و تنظیمات کاشی را مورد استفاده قرار دهیددر General Section، شما می توانید زمینه کشوی ابزاری که قبلاً در این مرور به آن اشاره شد، و همچنین اعمال بسته های آیکون شخصی، را تغییر دهید (هرچند به نظر می رسد این گزینه در حال حاضر محدود باشد). به طور مشابه، بخش دسکتاپ به شما اجازه می دهد تا جهتگیری صحنه، رفتار اسکرولینگ والپیپر (ویژگیهای معکوس کردن اسکرولینگ برای دستیابی به حداکثر تأثیر تطبیقی)، سطح تنزل پس زمینه و اندازه شبکه صفحه خانگی را تغییر دهیدنهایتا، بخش Tiles به شما امکان مشخص سازی ساختارهای پیش‌فرض برای کاشیها از جمله برچسب، آیکون، رنگ متن، رنگ پس زمینه و شفافیت پس زمینه کاشی را می دهد.

Tile-Launcher_SettingsTile-Launcher_Settings_

در مجموع، Tile Launcher افزونه خوبی به کتابخانه همیشه در حال رشد اندروید و طراحی حداقلگرایانه اش است و عناصر کاشی سبک ویندوز ۸ سبب می شوند تا ارزشی مناسب برای همگان داشته باشد، به ویژه برای هواداران Modern UIمایکروسافت.

دانلود تایل لانچر

منبع: addictivetips.com

 

هی گنه کرديم و گفتيم خدا مي بخشد...
عذر آورديم و گفتيم خدا مي بخشد...
آخر اين بخشش و اين عفو و کرامت تا کي...!!!
او رحيم است ولي ننگ و خيانت تا کی...!!!
بخششي هست ولي قهر و عذابي هم هست...
آي مردم به خدا روز حسابي هم هست...
زندگي در گذر است...
آدمي رهگذر است....
زندگي يک سفر است....
آدمي همسفر است...
آنچه مي ماند از او راه و رسم سفر است...
 
"رهگذر ميگذرد"
دوشنبه 2 بهمن 1391  3:14 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها