حجم آب پرتقال
هدف: دانش پژوهان گرامی در این جا می خواهیم ببینیم چند درصد پرتقال از آب و چند درصد آن از مواد جامد تشکیل شده است.
اطلاعات اضافی: آیا شما تا کنون میوه خشک خورده اید؟
اگر پاسخ شما مثبت است، آیا تا کنون به فرایند خشک شدن آن میوه فکر کرده اید؟ حجم زیادی از میوه هایی مانند پرتقال، گریپ فروت و لیمو از آب تشکیل شده اند. فرایند خشک کردن همه آب میوه را از بین می برد و فقط اجزای جامد آن باقی می مانند.
موادی که نیاز دارید به شرح زیر می باشند:
1- یک عدد پرتقال در اندازه متوسط
2- دستمال کاغذی
3- فویل آلومینیومی
4- ترازو
5- چاقو
6- مداد یا خودکار
7- دفترچه یادداشت
8- فن الکتریکی
مراحل کار:
1- پرتقال خود را روی ترازو قرار دهید و وزن آن را بر حسب گرم در دفترچه یادداشت خود یادداشت کنید. شما به این مقدار برای تعیین درصد آب پرتقال خود نیاز دارید.
2- از چاقو برای بریدن پرتقال به برش های باریک استفاده کنید. این برش های باریک زمان خشک شدن را کوتاه تر می نماید.
3- ورقه فویل آلومینیومی را به اندازه کافی بزرگ ببرید تا بتوانید همه برش های پرتقال را روی آن پهن کنید.
4- دستمال کاغذی را روی فویل پهن کنید.
5- وزن فویل آلومینیومی و دستمال را اندازه بگیرید. هر جند که وزن آن ها فقط چند گرم می باشد، اما شما به این اندازه گیری برای محاسبه دقیق درصد آب در پرتقال نیاز دارید.
6- فویل آلومینیومی خود را بر روی یک سطح جامد قرار دهید.( مثلا یک میز)
7- برش های پرتقال را بر روی دستمال پخش کنید.
8- این مرحله شامل، مرحله ی خشک کردن برش های پرتقال است. بهتر است فویل آلومینیومی در یک سطح جامد که گرم و تمیز است و هوا در آن جا جریان دارد پهن شود. اگر جریان هوا در محل مورد نظر وجود ندارد از یک فن الکتریکی برای این کار استفاده کنید.
9- فرآیند خشک شدن برش های پرتقال از چند ساعت تا چند روز بسته به محیط زمان می برد. پیشرفت فرآیند خشک شدن را هر 12 ساعت یکبار بررسی کنید. زمانی که کاملا خشک شدند باید وزن آن ها را با ترازو اندازه بگیرید.
10- فویل آلومینیومی را با برش های روی آن روی ترازو بگذارید و وزن آن ها را یادداشت کنید.
11- درصد آب پرتقال را تعیین کنید.
نکته: فرآیند خشک شدن برش های پرتقال می تواند کمی خسته کننده باشد، شما می توانید برای سرعت بخشیدن به این کار، برش ها را نزدیک
منبع حرارتی قرار دهید و از فن الکتریکی برای ایجاد جریان هوا استفاده کنید.
نتیجه: درصد نهایی آب پرتقال شما چقدر است؟
وزن برش های خشک شده به همراه فویل را اندازه بگیرید سپس عدد به دست آمده را از عددی که از اندازه گیری وزن فویل و دستمال حساب کرده بودید کم کنید. برام مثال اگر وزن برش های شما 75 گرم بود و وزن فویل و دستمال 15 گرم بود شما باید 75 را از 15 کم کنید.
برای تعیین درصد مواد جامد در پرتقال، باید وزن برش های خشک شده را بر وزن پرتقالی که اول وزن کرده بودید تقسیم کنید. برای مثال اگر پرتقال شما در ابتدا 300 گرم باشد و وزن خشک شده آن 60 گرم باشد باید 60 را بر 300 تقسیم کنید و ضربدر عدد 100 کنید.
در صد مواد جامد = 100 ( وزن اولیه / وزن خشک شده )
در نهایت درصد آب پرتقال را از طریق فرمول زیر محاسبه می کنیم.
درصد آب = 100 × ( وزن اصلی / (وزن خشک شده – وزن اصلی ))