ایربگ در خانه
پس از اختراع کمربند ایمنی، در اتومبیلها برای جلوگیری از صدمه دیدن افراد، محققان به دنبال روش های جدیدی گشتند ایربگ یکی از آنها بود.
می دانیم که در خودروها بیشتر تلفات جانی به دلیل ضربه خوردن به بدن فرد است که ممکن است این ضربه به شیشه جلو یا کنار ماشین باش، ساده ترین کار برای کاهش این ضربات و همچنین کاهش تلفات جانی بستن کمربند ایمنی است.
البته همانطور که در مطلب قبل عنوان شد کمربند ایمنی وسیله ای است که نیم تنه بالای افراد را تحت محافظت خود قرار می دهد و از پرتاب شدن سرنشین به سمت جلو جلوگیری می کند، کمربندها در ابتدا به صورت دو نقطه ای بودند و به مرور زمان به صورت سه نقطه ای در آمدند که مطلب آن را بخوانید. از کمربند ایمنی استفاده کنید
در حال حاضر می توان به وسیله دیگری برای حفظ جان انسان ها اشاره کرد که به آن کیسه های هوا یا ایربگ می گویند.
کیسه های هوا یکی از موثرترین روش ها برای محافظت در هنگام تصادفات است.
کیسه هوا دستاوردی است که در جلوی اتومبیل ها تعبیه شده و در هنگام برخورد شدید خودرو این کیسه ها به سرعت پر از گاز شده و از برخورد سرنشین با قسمت جلوی خودرو جلوگیری می کند.
اگرچه کیسه های هوا از موثرترین روش های محافظت است اما استفاده کمربند ایمنی به همراه کیسه های هوا الزامی است زیرا کیسه های هوا فقط از برخورد سرنشین با قسمت جلوی اتومبیل جلوگیری می کند ولی در برخورد با طرفین موثر واقع نمی شوند.
اما در هنگام استفاده از کیسه های هوا می بایست به این نکته توجه کرد که فاصله بین سرنشین و کیسه هوا باید حفظ شود زیرا در صورت کم بودن فاصله امکان آسیب رسیدن به سرنشین وجود دارد.
می توان گفت تعبیه کیسه های هوا در سقف نیز می تواند موثر واقع شود اگرچه به اندازه تعبیه ی این کیسه ها در جلو و طرفین موثر نیست.
در ایربگ 3 قسمت وجود دارد
** کیسه نازکی از پارچه نایلونی که در فرمان و داشبورد و به تازگی در درها و صندلیها تا شده و جاسازی می شود.
** سنسور تصادف که سبب یا بادشدن و فعال شدن کیسه هوا می شود. فعال شدن کیسه هوا وقتی اتفاق می افتد که نیروی تصادف، حداقل، معادل نیرویی باشد که در اثر برخورد با یک دیوار آجری با سرعت 16 تا 24 کیلومتر بر ساعت است. این سنسور اطلاعات موردنیاز را از یک شتاب سنج که در یک تراشه جاسازی شده دریافت می کند.
** سیستم فعال کردن ایربگ: (inflation system) بادشدن آن NaN3 را با KNO3 ترکیب کرده و گاز نیتروژن تولید می کند.همین نیتروژن گرم است که باعث باد شدن ایربگ می شود.
استفاده از ایربگ در زلزله
کیسه های هوا به عنوان راهی برای محافظت در مقابل زلزله هم شناخته شده اند.
به تازگی ژاپنی ها از کیسه های هوا برای مجهز کردن خانه های خود در برابر زلزله استفاده کرده اند.
در ژاپن پس از زلزله های متعدد و خرابی های ناشی از آن یکی از شرکتهای این کشور در حال استفاده از کیسه های هوا به عنوان محافظ برای خانه هایی است که جدیدا ساخته می شوند.
ژاپنی ها از کیسه های هوا در خانه های خود استفاده می کنند، وقتی زمین میلرزد کیسه های هوا در زیر خانه پر از هوا می شود و گویی خانه بر روی یک قایق بادی شناور است و این سبب می گردد که شناور شده و از صدمات جلوگیری کند
از آنجایی که این کیسه ها به هنگام برخورد پر از گاز می شوند، با تعبیه این نوع کیسه ها در زیر خانه های خود باعث کاهش تلفات می شوند.به این صورت که وقتی زمین میلرزد کیسه های هوا در زیر خانه پر از هوا می شود و گویی خانه بر روی یک قایق بادی شناور است و این سبب می گردد که شناور شده و از صدمات جلوگیری کند.
روش کار این کیسه ها به این صورت است که یک حسگر در آن ها وجود دارد به محض احساس شدن حرکت این حسگر کمپرسور را فعال کرده تا به سرعت کیسه پر از هوا شود و با ایجاد فشار خانه به اندازه ی 3 سانتیمتر به بالا رفته و به عنوان عایق خانه در برابر لرزش عمل میکند.
پس از پایان لرزش ها افراد خانه می توانند به وسیله ی دریچه ای که در خانه تعبیه شده باد کیسه را خالی کرده تا خانه به حالت اولیه ی خود بازگردد.
اما آزمایش بر روی این روش ادامه دارد و مشخص نیست که چقدر موثر خواهد بود.