دانشگاه اراک یکی از دانشگاه های بزرگ ایران و یکی از دانشگاه های دولتی شهر اراک است. موقعیت فیزیکی این دانشگاه به گونهای است که به دو دانشگاه مجزا تقسیم گردیده و دانشکده علوم پایه در مجتمع دانشگاهی در حال احداث شهر اراک در کمربندی اراک در منطقه ای بین سردشت و سنجان واقع شده که در این مجتمع تمام امکانات دانشگاهی در حال احداث می باشد و دارای امکانات مطلوبی می باشد. و دیگری که همان دانشگاه قدیمی شهر اراک به حساب می آید در مرکز شهر در کنار پارک امیرکبیر می باشد و دانشکده علوم انسانی در این مکان قرار دارد. هم اکنون دارای دو شعبه یکی در کنار پارک امیر کبیر و یکی در واحد پردیس واقع در سردشت است که هم اکنون دو دانشکده فنی و مهندسی و علوم پایه در این مکان قرار دارند.
دانشگاه اراك به عنوان دانشگاه توسعه يافته و جامع در حال حاضر داراي 4 دانشكده و تعداد 85 رشته تحصيلي از جمله : 1رشته كارداني، 1 رشته كارشناسي ناپيوسته و 29 رشته كارشناسي پيوسته و 44 رشته كارشناسي ارشد و 10 رشته دكتري مي باشد و بصورت روزانه و شبانه نسبت به تربيت دانشجويان و تامين نيروي انساني متعهد و متخصص براي اداره و توسعه ايران اسلامي اقدام مي نمايد.
از مهرماه 1391 شعبه محلات دانشگاه اراك در سه رشته مهندسي علوم كامپيوتر، مهندسي نرمافزار و مهندسي صنايع دانشجو ميپذيرد.
تاریخچه
در سال ۱۳۵۰ تعدادی از اساتید دانشگاه تهران و دانشسرای عالی سابق، مقدمات تاسیس یک موسسه آموزش عالی خصوصی را در اراک ایجاد نمودند و در مهرماه همان سال، فعالیت این واحد آموزشی در چهار رشته فیزیک، شیمی، زیست شناسی و زبان و ادبیات فارسی با پذیرش ۴۸۰ دانشجو با نام «مدرسه عالی مرجان» در محلی استیجاری آغاز شد. این موسسه در اواخر سال ۱۳۵۱ با نام «مدرسه عالی علوم اراک» وابسته به دانشگاه تربیت معلم تهران و با مدیریت دولتی و با افزودن رشته ریاضی به فعالیت خود ادامه داد. در آذرماه سال ۱۳۶۸ این موسسه به طور مستقل و با عنوان «دانشگاه تربیت معلم اراک» فعالیت خود را پی گرفت. این دانشگاه در سال ۱۳۷۰ در رشته علوم تربیتی با گرایش تکنولوژی آموزشی و در رشته دبیری الهیات و معارف اسلامی و همچنین در سال ۱۳۷۱ و ۱۳۷۳ به ترتیب زبان انگلیسی و رشته های دبیری ادبیات عرب و تربیت بدنی اقدام به پذیرش دانشجو نمود. همچنین با هدف توسعه تحصیلات تکمیلی، کارشناسی ارشد شیمی با سه گرایش شیمی آلی، شیمی معدنی و شیمی تجزیه در سال ۱۳۷۳ شروع به فعالیت نمود و پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد در رشته های فیزیک و ادبیات فارسی از سال تحصیلی ۱۳۷۸ آغاز گردید. علاوه بر این به منظور استفاده بهینه امکانات آموزشی دانشگاه از سال ۱۳۶۹ در چهاررشته فیزیک، شیمی، زیست شناسی و ادبیات فارسی نیز اقدام به پذیرش دانشجوی شبانه نمود. در سال ۱۳۷۵ با تصویب طرح جامع به «دانشگاه تربیت معلم اراک» تغییر نام یافت. با توجه به صنعتی بودن استان و نیاز به وجود دانشکده فنی ومهندسی این دانشکده در سال ۱۳۷۹ با پذیرش دانشجو در رشته مهندسی شیمی آغاز به کار نمود. همچنین در بهمن ۱۳۸۰ در رشته مهندسی عمران نیز دانشجو پذیرفته خواهد شد. از طرفی به دنبال سفرریاست محترم جمهوری و با عنایت ویژه به منظور راه اندازی دانشکده کشاورزی اقدام به خرید مزرعه ای به مساحت ۱۶۰ هکتار گردید و اخیراً مجوز تأسیس این دانشکده از سوی شورای آموزش عالی صادر شده و به زودی در رشته های وابسته به دانشکده کشاورزی نیز دانشجو پذیرفته خواهد شد.رشته کاشت و برداشت گیاهان دارویی و معطر کاردانی با پذیرش دانشجو از بهمن ماه سال جاری دایر می گردد. ضمناً موافقت اصولی برای ایجاد رشته های مهندسی کامپیوتر و تاریخ نیز اخذ و به زودی راه اندازی می شود در حال حاضر دانشگاه اراک مجموعاً در قالب سه دانشکده و ۲۸ رشته و گرایش در مقطع کارشناسی ودر دوره های شبانه و روزانه و سه رشته در مقطع کارشاسی ارشد فعالیت دارد.
گروه مهندسی شیمی که قدیمی ترین و بهترین رشته دانشکده فنی و مهندسی است به صورت زیر است:
گروه مهندسی شیمی در سال 1 با پذیرش 35 دانشجو در رشته مهندسی شیمی گرایش مهندسی پالایش با مدیریت آقای دکتر عبدالرضا مقدسی شروع به فعالیت نمود. در سال 1384 با هدف توسعه تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد مهندسی شیمی با دو گرایش مهندسی شیمی پیشرفته و مهندسی پلیمر آغاز به کار نمود.در حال حاضر مدیر گروه مهندسی شیمی جناب آقای دکتر سید محسن حسینی می باشند