هر کس در آن شب به عبادت خداوند متعال بپردازد، پاداش 170 سال (عبادت) به او داده می شود.
«عرفه» چه روزی است؟
عرفات نام جايگاهي است كه حاجيان در روز عرفه (نهم ذي الحجه) در آنجا توقف مي كنند و به دعا و نيايش مي پردازند و پس از برگزاري نماز ظهر و عصر به مكه مکرمه باز مي گردند و وجه تسميه آنرا چنين گفته اند كه جبرائيل عليه السلام هنگامي كه مناسك را به ابراهيم مي آموخت، چون به عرفه رسيد به او گفت:عرفت؟ و او پاسخ داد آري، لذا به اين نام خوانده شد. و نيز گفته اند سبب آن اين است كه مردم از اين جايگاه به گناه خود اعتراف مي كنند و بعضي آن را جهت تحمل صبر و رنجي مي دانند كه براي رسيدن به آن بايد متحمل شد. چرا كه يكي از معاني «عرف» صبر و شكيبايي و تحمل است.(1)
در حدیثی از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام چنین آمده است: « هرکس در روز عرفه، پیش از آن که برای دعا از منزل خارج شود و در فضای باز زیر آسمان به دعا مشغول گردد، 2 رکعت نماز بخواند و در پیشگاه خداوند عزوجل به گناهان و اشتباهات خود اعتراف کند، به کامیابی هایی که وقوف کنندگان در عرفات بدان نایل می-گردند، می رسد و تمام گناهان گذشته و آینده¬ی او آمرزیده می شود.»(2)
شب عرفه هم فضیلت دارد
آنچه همیشه مشهور بوده و بسیاری از مومنان بدان مبادرت ورزیده اند دعا و اعمال روز عرفه بوده است اما عبادت و راز و نیاز با معبود متعال در شبانگاه این روز بزرگ نیز بسیار مورد تاکید بوده است. سید بن طاووس به نقل از احمد بن جعفر بن شاذان در کتاب «اقبال الاعمال» به خلاصه ای از سخنان پیامبر گرامی اسلام اشاره می کند. حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم می-فرمایند: «در شب عرفه همه ی دعاهای خیری که می شود، مستجاب می گردد. نیز هر کس در آن شب به عبادت خداوند متعال بپردازد، پاداش 170 سال (عبادت) به او داده می شود و این شب، شب مناجات است و خداوند توبه ی هرکس را که بخواهد، می پذیرد.» در ذیل این سخنی دعایی که حضرت امام صادق علیه السلام به نقل از نبی گرامی اسلام فرموده اند ذکر شده است و این دعایی است که پیامبر درباره اش می¬ فرمایند: « هر کس این دعا را در شب عرفه یا شب های جمعه بخواند، خداوند او را می آمرزد.(3)
اولین کسی که دعا در روز عرفه را برگزار کرد
سید بن طاووس چنین آورده است که برخی روایات را دیده که اولین بار که مردم در عرفات برای دعا گرد هم آمدند در زمان حکومت حضرت علی علیه السلام بوده است . حضرت امیر علیه السلام برای اولین بار این عمل را به نقل از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم برای مردم نقل فرمودند و خود این استغاثه و دعا در این روز شریف را به همراه اجتماعی از مردم به جا آوردند. بی جهت نیست که شیعیان حضرت تا امروز این چنین پرشور و شعور و اینگونه مشتاق و دلداده هر سال در این روز مبارک گرد هم جمع می آیند ودست طلب به درگاه معبود متعال بلند می کنند.(4)
فضیلت زیارت امام حسین علیه السلام در روز عرفه
ابوجعفر ابن بابویه در کتاب « ثواب الاعمال» نقل کرده است که امام صادق علیه السلام درباره ی ثواب زیارت امام حسین علیه السلام را می شناسند، به زیارت او برود، برای او پاداش 1000 حج و 1000 عمره ی پذیرفته شده و 1000 بار شرکت در جنگ در رکاب پیامبر مرسل یا امام عادل نوشته می شود.»(5) همچنین در همان کتاب حدیث دیگری آمده است که امام صادق علیه السلام فرمود: «خداوند تبارک و تعالی پیش از اهل عرفات، برای زائران امام حسین علیه السلام تجلی نموده و حوائج آنان را برآورده و گناهانشان را می آمرزد و در مورد خواسته هایشان شفاعت می کند، آن گاه به سراغ اهل عرفات می رود و این عنایت را به آنان می کند.» (6)