عرفات سرزمین بسیار مقدّسى است كه خداوند كریم، آنجا را براى ضیافت و پذیرایى از میهمانان خود مقرّر فرموده و سفره خاصّ انعام و اكرامش را در دامن كوه رحمت گسترانیده و از كافّه میهمانانش، دعوت به عمل آورده است كه در ساعت معیّن همه با هم بر گرد خوان نعمت بىدریغش بنشینند و از بحر موّاج كرم و رحمت بىكرانش به قدر ظرفیّت و استعداد خویش برخوردار گردند.
عرفه، سرزمین عشق است و شور؛ نور است و سرور؛ توبه است و تقوا؛ ارتباط است و اتصال؛ درد است و درمان؛ خداى است خدا و رحمت اوست كه در انتظار رهپویان راه رسول الله است.
در عرفات است كه آدمى به خود و خدایش معرفت پیدا مىكند و درهاى سعادت و نیك بختى را به روى خود مىگشاید و ... .
دعاى عرفه امام حسین(علیه السلام)
بشیر و بشر فرزندان غالب اسدى روایت كردهاند:
در روز عرفه در عرفات خدمت امام حسین(علیهالسلام) بودیم. آن حضرت با گروهى از اهل بیت، فرزندان و شیعیان خود با نهایت تذلّل و خشوع از خیمه خود بیرون آمدند و در جانب چپ كوه ایستادند.
آنان روى مبارك را به سوى كعبه گردانیدند و دستها را برابر صورت گرفتند و مانند مسكینى كه طعام طلبد، این دعا را خواندند:
«الحمدلله الذى لیس لقضائه دافع ولا لعطائه مانع ... اللهّم إنّى أرغبُ و أشهد بالرُّبوبیّة لك مقرّاً بأنك ربّى و أنّ إلیك مردّى... .»
آن حضرت مقدارى از دعا را كه خواند، اشك از چشمان مباركش جارى شد و كسانى كه در اطرافش بودند، دعا و گریه او را شنیده و مىدیدند و آمین مىگفتند و همگى با صداى بلند مىگریستند تا آفتاب غروب كرد.
روز عرفه، روز مغفرت همه
امام زین العابدین فرمودهاند وقتى وقوف رسول خدا(صلى الله علیه و آله) در عرفات به پایان رسید و غروب آفتاب نزدیك شد، رسول اكرم(صلى الله علیه و آله) فرمود: اى بلال! به مردم بگو ساكت شوند. بعد از آن كه مردم سكوت كردند، رسول خدا(صلى الله علیه و آله) فرمود:
محققاً پروردگار شما امروز بر شما منّت گذاشت، نیكانتان را مشمول مغفرت گردانید و سپس به آنان حق شفاعت درباره بَدان شما عنایت فرمود. در نتیجه بدان شما را نیز به شفاعت نیكانتان بخشید. اینك حركت كنید در حالتى كه عموماً بخشیده شده و مشمول عفو و رحمت و مغفرت حضرت حق گشتهاید.
روز بخشش گناه
حضرت صادق(علیه السلام) مىفرماید هنگامى كه حاجى وارد مكه مىشود، خداوند دو ملك را بر او موكّل مىفرماید كه طواف و نماز و سعى او را نگه دارند و چون در روز عرفه وقوف كرد، بر شانه راست او مىزنند و مىگویند: گذشتههایت را خدا آمرزید، مواظب آینده خود باش.
برگرفته از داستانها و حكایتهای حج، رحیم کارگر