روز عرفه؛ روز شناخت نزدیك است، آنچنان نزدیك كه دل در تپش این روز به وجد آمده و ثانیه شماری میكند و لب برای ترنم دعای زیبای روز عرفه بیقراری میكند و چشمها در بارش توبه، امان از دست داده است و میتوان گفت قرائت دعای روحبخش عرفه امام حسین(ع) باعث جاری شدن اشك عاشقان بر گونههایی است كه خود را محتاج اجابت دعا از سوی حق می نمایانند...
روز عرفه، صحنه بازگشت بندگان به سوی خداوند است
حجت الاسلام والمسلمین "مصطفی رستمی"، مسوول نهاد نمایندگی مقام مظعم رهبری در دانشگاه بوعلیسینا در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه همدان با بیان اینكه روز عرفه صحنه بازگشت بندگان به سوی خداوند است، افزود: روز عرفه روزی است كه این صحرا به صورت ویژه و همه عالم به صورت عام، در معرض رحمت و لطف خداوند قرار می گیرد.
وی اظهار كرد: در روایات آمده است كسی كه در شب قدر بخشیده نشود به طور قطع در روز عرفات بخشیده خواهد شد.
رستمی با بیان اینكه برترین ویژگی روز عرفه این است كه روز دعاست، ادامه داد: به همین علت ما در روایات داریم آنقدر دعا در بعد از ظهر روز عرفه مهم است كه با وجود مستحب بودن روزه اگر كسی نتواند با زبان روزه، دعا بخواند بهتر است روزه نگیرد و بخواند.
وی اضافه كرد: این روز دعاهای زیادی از جمله دعای عرفه امام حسین(ع)، دعای عرفه امام سجاد(ع) و امام صادق(ع) دارد كه از دعاهای بسیار ارزشمندی است كه به طور قطع محبان، شیعیان و پیروان باید قبل از خواندن دعا با مضامین آن آشنا شوند.
مسؤول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه بوعلی سینا به تعریف واژه عرفه پرداخت و گفت: عرفه از ریشه عرفان و معرفت به معنای شناخت آمده است.
وی در ادامه بیان كرد: اینكه چرا به روز نهم ذی الحجه، روز عرفه گفته میشود به این علت است كه حاجیها در این روز به سرزمین عرفات یا عرفه می رسند و حتی به بیرون از مكه معظمه میروند و موظف هستند نخستین بخش عمل حج كه وقوف در عرفات است را انجام دهند.
رستمی عنوان كرد: در روایت داریم كه در سرزمین عرفات حضرت جبرئیل به حضرت ابراهیم(ع) معارف و مناسك حج را آموخت و حضرت آدم(ع) نیز در این سرزمین به معارفی دست یافت و همچنین توبه حضرت آدم در این سرزمین انجام شده است.
وی با بیان اینكه ممكن است دلایل دیگری برای این نامگذاری گفته شده باشد، افزود: سرزمین معرفت به ضعف انسان، اعتراف به گناهكاری انسان و توبه پذیری و مهربانی خداوند همه اینها به نوعی در صحرای عرفات به صورت زیبا در كنار هم قرار گرفته است.
یکی از خروجیهای دعا و نیایش، احساس فقر درونی است
مدیرکل تبلیغات اسلامی همدان با بیان اینکه یکی از خروجیهای دعا و نیایش، احساس فقر درونی است، افزود: این احساس دو گونه است؛ عدهای احساس فقر نسبت به دیگران میکنند که احساس فقر مذموم به شمار میآید.
حجت الاسلام والمسلمین "احد آزادیخواه" در گفتوگو با خبرنگار ایسنا افزود: احساس فقری زیباست و انسان را به سعادت میرساند که نسبت به غنا و بینیازی خدای متعال باشد.
وی اظهار کرد: معنای دعا و نیایش واقعی که نقطه اوج آنها در روز عرفه است به این معناست که یک نیاز مطلق دست به دامان یک بینیاز مطلق شود و این انسان را سعادتمند میکند.
آزادیخواه تصریح کرد: روز عرفه روز شناخت خود و سپس شناخت خدای خود است چرا که عده ای در خود گمشده اند و خدای خود را نشناخته اند و می توان گفت هر دو گروه گمراهند.
وی با بیان اینکه روزه گرفتن، دعا و نیایش و خواندن دعای عرفه از اعمال روز عرفه به شمار میآید، افزود: مهمترین اعمال در این روز دعا و نیایش است به گونهای که در تقویم هم به عنوان روز نیایش نامگذاری شده است.
مدیرکل تبلیغات اسلامی همدان عنوان کرد: با انجام دادن این اعمال انسان میتواند به عرفان واقعی برسد.
وی با بیان اینکه عرفه یعنی خود و خدای خود را با هم بشناسیم، اضافه کرد: امام حسین(ع) در دعای عرفه از ابتدا تا انتها به این دو مقوله ویژگیهای انسان و صفات متعالی خدای لایزال پرداخته است.
وی در پایان گفت: بهترین کار برای قشر جوان و همه انسانها که از عرفه انتظار معنویت دارند این است که دعایشان با شناخت خود و خدا و تفکر و اندیشه همراه شود تا به فیض دست یابند.
عرفه علم توأم با یقین است
یک مدرس دانشگاه بوعلی سینا نیز در گفتوگو با ایسنا گفت: فلسفه خلقت انسان رسیدن به معرفت نسبت به خدا، خود و جهان است و این سه از یکدیگر جدا نیستند.
"وحید مرکزی مقدم" افزود: اهمیت این موضوع به گونهای است که امام علی(ع) در این رابطه میفرمایند: "من عرف نفسه فقد عرف ربه"، "هرکس خود را شناخت خدا را شناخته است".
وی در ادامه به تعریف معرفت که معنای عرفه است، پرداخت و اظهار کرد: فرق بین دانش و معرفت این است که دانش به علم مطلق و هر آنچه یاد گرفتهایم و میدانیم اطلاق میشود، اما معرفت علمی است که به آن یقین پیدا کردهایم؛ یعنی علم توأم با یقین.
مرکزی مقدم تصریح کرد: علم و معرفت هر دو در زندگی موثر است اما علم توأم با یقین اثرگذاری بیشتری دارد.
وی بیان کرد: خداوند از انسانها خواسته علاوه بر داشتن علم، نسبت به جهان و مخلوقات معرفت پیدا کنند چرا که یک اصل مهم و اساسی به شمار میآید.
مرکزی مقدم ادامه داد: با توجه به اینکه جهان و حتی خود ما مظهر اسماء و صفات خداوند هستیم میتوانیم با شناخت آنها، نسبت به خداوند معرفت پیدا کنیم.
این مدرس دانشگاه بوعلی سینا در پایان عنوان کرد: نامگذاری یکی از روزها با نام روز عرفه، نشان دهنده موضوع شناخت است که بعد از رسیدن به شناخت ورود به عید قربان را داریم.
قرائت دعای عرفه نباید صرفا به صورت عربی باشد
معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا گفت: باید از همین امروز برای ایجاد فضای روحی مناسب زمینه سازی کنیم و دعای روز عرفه را چندین بار بخوانیم.
دکتر "مرتضی قائمی" به خبرنگار ایسنا گفت: خواندن دعای روز عرفه صرفا نباید به صورت عربی باشد بلکه باید به مفاهیم آن با تامل و دقت فراوان متوسل شویم تا زمینه اتصال با پروردگار ایجاد شود.
وی ادامه داد: خداوند مسیرهایی در ایام الله پیش روی انسان برای ارتباط برقرار کردن، فیض بردن، زمینهسازی روحی، شایستگی پیدا کردن و مشمول عنایت خداوند بودن فراهم کرده است به گونهای که در این ایام رحمت خداوند دو چندان شده و به صورت ویژه برای بندگان خود می فرستد.
وی در پایان اظهار کرد: بندگان گناهکار باید در این روزها خود را مشمول خاص رحمت خدا قرار دهند که قرائت دعای عرفه یکی از این فرصتها به شمار میآید و باید بدون هیچ گونه غفلت در مسیر رحمت قرار گیریم.
منبع: isna