اولين مورد، باكتري «ليستريا» است.
اين باكتري باعث بروز سقط جنين ميشود؛ به طوري كه 88 درصد از زنان باردار به دليل وجود اين باكتري ناشي از مصرف برخي از مواد غذايي در بيمارستان بستري شده و 30 درصد هم جنين خود را از دست ميدهند. زنان باردار 20 برابر بيشتر از ساير افراد در معرض ابتلا به اين باكتري هستند؛ چرا كه اين عامل بيماري زا ميتواند از جفت عبور كرده و جنين را تحت تاثير قرار دهد.
به همين دليل مواد غذايي كه عامل بروز اين باكتري و بيماريهاي مرتبط ميشوند را زنان باردار نبايد مصرف كنند. اين مواد غذايي شامل غذاهاي آماده، ماهي دودي، پنير نرم، شير جوشانده نشده، گوشت فريز شده و غذاهاي نيمه آماده، اين مواد حاوي باكتري ليستريا هستند.
به گزارش ايسنا، دومين مورد كه زنان باردار بايد از آن دوري كنند، جيوه است.
اين ماده يك فلز با شدت مسموميت بالاست كه در صورت در معرض قرار گرفتن به مدت طولاني و دائم ميتواند به سيستم مركزي عصب و ساير ارگانهاي بدن نظير كبد و دستگاه گوارش اثر مخرب بر جاي بگذارد.
باكتريهاي درون رودخانهها و اقيانوسها ميتواند جيوه را به متيل جيوه تبديل كند كه اين ماده درون بدن ماهيها و ساير آبزيان باقي ميماند و پس از صيد و مصرف به بدن انسانها منتقل ميشود.
براساس اعلام آكادمي ملي علوم آمريكا، هر ساله 60 هزار نوزاد با درجه بالاي جيوه در بدنشان به دنيا ميآيند كه اين موضوع باعث بروز صدمات مغزي غيرقابل جبراني در اين كودكان ميشود. البته نوع و درجه علايم صدمات و ضايعات به ميزان و دوز جيوه در بدن اين كودكان بستگي دارد.
در سال 2004 ميلادي، اداره غذا و داروي آمريكا FDA و آژانس حفاظت از طبيعت EPA در گزارشي مشترك اعلام كردند كه اين ماده براي زنان باردار، زنان جوان كه در سن بچهدار شدن قرار دارند و كودكان و نوزدان بسيار مخرب و زيانآور است.
در اين گزارش كه هنوز هم معتبر است، غذاهايي كه اين افراد نبايد مصرف كنند به شرح زير است: ماهياني كه ميزان جيوه درون بدن آنها مشخص نيست، نبايد صرف شود. كوسه، شمشير ماهي، ماهي ماكرو، مهره ماهي از جمله ماهيهايي است كه حاوي جيوه فراوان هستند. به همين ترتيب، نبايد بيش از 340 گرم هر هفته از ماهيهاي تن، ماهي سالمون و گربه ماهي مصرف شود.
ماهيهايي كه از رودخانههاي محلي صيد ميشود چون تن آلباكور نيز داراي مقادير بالاي جيوه هستند و تنها بايد 170 گرم هر هفته از آن صرف شود. صدفها و ميگوها هم جزو اين ليست هستند.
سومين موردي كه باعث بروز سقط جنين و بيماريهاي مرتبط با تولد ميشود، بيماري با منشا انگل توكسوپلاسماست.
اين انگل از حيوانات خونگرم نظير گربههاي خانگي به فرد منتقل ميشود. به همين دليل، اكثر پزشكان و متخصصان زنان به خانمهاي باردار توصيه ميكنند از نزديك شدن و تماس با اين حيوانات خودداري كنند تا هم سلامت خود و هم سلامت جنينشان را حفظ كنند.
البته بايد به اين نكته اشاره كرد كه ابتلا به اين انگل نشانهاي ندارد و تنها بر جنين اثر ميگذارد و باعث بروز ناهنجاريهاي چشمي و مغزي و عقب افتادگي ذهني در نوزاد ميشود.
همچنين اگر اين انگل در گوشت موجود باشد، دماي بالا و يا پايين ميتواند آن را نابود كند؛ به طوري كه مواد غذايي چون آبزيان خام، سبزيجات و ميوههاي نشسته، گوشتهاي نيمه پخته و دودي حاوي اين انگل هستند كه نبايد آنها را مصرف كنيم.
به گزارش ايسنا، براساس اعلام دپارتمان بهداشت آمريكا ميتوان با شست و شوي كامل دستها و تمامي سطوح و مواد غذايي و يا دوري جستن از حيوانات خانگي به ويژه گربهها از ورود اين انگل مخرب به داخل بدن جلوگيري به عمل آورد.
چهارمين مورد عامل بيماريزايي و سقط جنين، باكتري سالمونلا است.
اين عامل بيماريزايي نشانههايي چون تب بالا، استفراغ، تهوع و مننژيت را شامل ميشود. اين عامل ميتواند باعث بروز تب تيفوييد نيز شود، اما با پختن و گرما دادن مواد غذايي ميتوانيد اين باكتري را نابود كنيد. مواد غذايي كه نبايد آنها را مصرف كرد شامل آبزيان خام، گوشت و لبنيات پاستوريزه نشده و مواد غذايي خانگي است.
به گزارش ايسنا، پنجمين مورد ماده سمي «پولي كرونتيد بي فنيل» يا به اختصار PCB كه تا سال 1970 ميلادي در محصولات الكتريكي مورد استفاده قرار ميگرفت، به دليل دارا بودن مواد سمي بسيار قوي منع شد، اما به دليل اينكه در مدت طولاني تجزيه ميشود، امروزه براي زنان باردار مشكل ساز شده است.
اين ماده متاسفانه از طريق سطوح غني از چربي نظير شير مادر در جذب بدن جنين شده و ناتواناييهاي ذهني، وزن كم حين تولد و عدم رشد مغزي را در پي دارد. همچنين سر اين نوزادان كه در معرض اين ماده قرار گرفتهاند كوچكتر از بقيه است. مواد غذايي نظير آبزياني كه از سدها و درياچههاي اطراف تاسيسات برقي و الكتريكي PCB صيد ميشوند، حاوي مقادير زيادي از اين ماده هستند.