درياچه تفريحي توريستي سپتون شهرستان دهلران به دليل خشكسالي در اين شهرستان خشك شد؛ درياچهاي كه با خشك شدنش بسياري از پرندگان مهاجر را بيخانمان كرد.
در 95 كيلومتري شمال شرقي دهلران و 12 كيلومتري شمال روستاي سپتون از توابع بخش موسيان دهستان دشتعباس، بريدگيهاي طبيعي قرار دارد كه پس از احداث سد بزرگ كرخه، بخش عظيمي از آب برگشتي پشت سد به منطقه در روستاي سپتون هدايت ميشود.
اين روستا به لحاظ قرار گرفتن در ارتفاعات كوهستاني و درههاي عميقي كه دارد باعث شده آبهاي برگشتي سد كرخه روانه شود و درياچهاي زيبا به طول تقريبي40 كيلومتر و عرض حدود هفت كيلومتر در اين روستا ايجاد شود و درياچه زيبا به نام سپتون در اين روستا شكل بگيرد، اما متاسفانه به دليل كاهش نزولات آسماني، ديگر درياچهاي به اين نام در روستاي سپتون وجود ندارد.
رئيس اداره ميراث فرهنگي گردشگري و صنايع دستي شهرستان دهلران در اين باره به مهر گفت: عمق آب در برخي نواحي درياچه سپتون و وجود تعدادي تپههاي سنگي ـ رسوبي در ميان اين درياچه منظرهاي زيبا همچون جزيرههاي كوچك پديد آورده بود.
داوود رضايي افزود: وجود اين درياچه چشمانداز طبيعي منطقه را دوچندان كرده بود، به طوري كه كوچ دسته جمعي پرندگان مهاجر شامل مرغابي، درنا، قرقاول و سايرپرندگان به درياچه و فرود آمدن آنها در تپههاي شبيه به جزيره كه در دامنه ارتفاعات شبيه تالاب ميمانند هر بينندهاي را مشتاق بازديد از محل ميكرد.
به گفته وي، وسعت و دامنه درياچه در مناطق بكر شمال شرق شهرستان دهلران و كوهها و ارتفاعات غرب شهرستان انديمشك تا جنوب شرقي ارتفاعات حوزه استحفاظي شهرستان آبدانان امتداد يافته و همين باعث شده بود برخي حيوانات وحشي و بعضا انواع نادر آنها در كنار اين درياچه مشاهده شوند كه محيط زيست استانهاي تابعه به ايجاد مناطق حفاظت شده دربرخي نواحي اين درياچه اقدام كردهاند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي شهرستان دهلران تصريح كرد: باتوجه به كثرت ماهيان رودخانه، اداره كل شيلات استان در سنوات گذشته پرورش ماهي در اين درياچه اقدام كرده و چند دستگاه قايق موتوري براي استفاده ماهيگران و گردشكران به آب انداخته بهطوري كه در طول سال توريستها و بازديدكنندگان براي استفاده از مناظر طبيعي و قايق سواري به سپتون عزيمت كرده در اوقات فراغت و نهايت استفاده را از فضاي منطقه خود ميبردند.
اين مسئول گفت: يكي از مهمترين چشم اندازهاي درياچه سپتون در هنگام بارشهاي سيل آسا صورت ميگيرد، بهطوري كه با شدت بارش و برگشتي سريع آب موجهاي تندبادي با ارتفاع چهار تا شش متر در آن بهوجود ميآيد كه موجب پديد آمدن جزر و مدهاي متناوب در دامنه درياچه ميشود.
وي با بيان اينكه در خروجي سد كرخه از سمت روستاي ذوالفقار كانالهاي بزرگ آبرساني مزارع كشاورزان منطقه دشت عباس تعبيه شده كه مهمترين ويژگي سد است، اظهار كرد: در فصل بارندگي و بارشهاي فراوان عمق آب در برخي نقاط اين درياچه تا 40 متر برآورد شده، لذا در نقاط عميق و پرخطر درياچه علائم هشداري نصب شده است.
رئيس اداره ميراث فرهنگي گردشگري و صنايع دستي شهرستان دهلران گفت: متأسفانه به علت نبود ريزش نزولات جوي طي چند سال گذشته و خشكسالي بي سابقه در منطقه سطح آب درياچه بشدت كاهش يافته و بيشتر مناطق تحت پوشش آن به علت پس رفتگي آب، خشك و در نتيجه هيچگونه شباهتي با درياچه قبلي ندارد.
وي افزود: چنانچه امسال شاهد وضع بارندگي و شرايط جوي به صورت بارش فراوان در منطقه باشيم امكان احيا شدن اين درياچه زيبا خواهد بود و همين باعث ايجاد مناظر زيباي طبيعي در اطراف اين درياچه خواهد شد و از طرفي ديگر باعث جذب گردشگر و ايجاد موقعيت اقتصادي در منطقه ميشود.