موقعیت اقتصادی و اجتماعی
این استان از نظر اقتصادی جایگاه در خور توجهی در اقتصاد کشور دارد. بخش صنعت استان به علت نزدیکی با استان تهران، دارا بودن شبکه ارتباطی پیشرفته و راهآهن با استانهای تهران، خراسان، مازندران و جنوب کشور و کشف ذخائر معدنی مهم، طی سالهای اخیر از اهمیت ویژهای برخوردار شدهاست. توزیع جمعیت و تراکم آن در این استان یکسان نمیباشد و آهنگ افزایش آن با مقایسه تراکم نسبی سالهای گذشته از میزان مساوی تبعیت نمیکند.
صنعت و معدن
در اجراي مفاد قانون تأسيس شركت شهركهاي صنعتي ايران در سال 1364 شركت شهركهاي صنعتي سمنان تأسيس و فعاليت خود را آغاز نمود . شركت شهركهاي صنعتي سمنان هم اكنون داراي 11 شهرك صنعتي مصوب در شهرهاي سمنان، دامغان، شاهرود گرمسار، ايوانكي، شهميرزاد, مهديشهر, سرخه، آرادان وشهركهاي تخصصي گچ عبدل آباد و افتر مي باشد . لازم به ذكر است6 ناحيه صنعتي لاسجرد، ياتري، ابرسيج، فولادمحله، صيدآباد، بيارجمند، از سازمان جهاد كشاورزي استان به اين شركت انتقال يافت.
بر اساس اطلاعات موجود علاوه بر واحدهای صنعتی درحال تولید، واحدهای قابل توجه دیگری نیز در دست ساختمان است که از این تعداد بیشترین واحد در شهرستان سمنان (۵۶٪) و کمترین واحد در شهرستان دامغان (۱۳٪) مستقر هستند. با توجه به وضعیت زمینشناسی منطقه، این استان از نظر تنوع مواد معدنی نیز یکی از مناطق غنی کشور به شمار میآید. معادن فعال استان را زغال سنگ، کرومیت، گچ، نمک، سیلیس، سولفات دوسود، دولومیت، پتاس، خاکهای صنعتی، مس، سرب، روی، بوکسیت، منگنز، گوگرد، فسفات و... تشکیل میدهند[۴] همچنین دارا بودن رتبه نخست در توليد نمک، سولفات سديم و گچ، رتبه دوم توليد ذغالسنگ و همچنين رتبه سوم توليد کروميت در کل کشور از ویژگی های این استان است .