-
نام بازی: چیستان (قلندر آی قلندر)
-
نام محلی: یالان پالان
-
اهداف کلی: آشنایی با خصوصیات پرندگان و سایر جانوران، دقت و هوشیاری، درک مفاهیم قانون و اطاعت از مجریان آن
-
اهداف جزئی: انجام ورزش و ایجاد شور و نشاط
-
تعداد بازیکن: حداقل 6 نفر
-
سن بازیکنان: 6 الی 14 ساله
-
ابزار لازم: یک دستمال و یک کمربند
-
محوطه بازی: جایی مانند حیاط مدرسه
شرح بازی:
بچه های علاقمند، دور هم جمع شده و با مشاوره یکی را به عنوان قلندر که آشنا به طرح چیستان و عبارت و پلنتومیم می باشد، انتخاب می کنند.
قلندر همه را به ترتیب قرعه به صف می کند و شلاق را به نفر اول تحویل می دهد، سپس چیستانی را همراه با حرکت دستها و چشم و صورت و غیره، مطرح می کند و بعد از پایان هر جمله ی آن بچه ها با هم می گویند: قلندر آی قلندر.
و اگر چیستان به زبان محلی باشد بچه ها خواهند گفت: لیِ گله های، لی گله.
خلاصه وقتی چیستان به آخر رسید و به فرض جواب آن عقاب باشد ولی نفر اول بخ فرض بگوید: کلاغ، قلندر می گوید کمر را بده به کلاغ اگر او بگوید ... کمر را بده به ... و همین طور دست به دست می گردد، تا اینکه بالاخره یکی خواهد توانست که جواب را پیدا کند و نام عقاب را ذکر کند که بنا به دستور قلندر (چال چادّاسین)، به پراکندن و شلاق زدن بچه ها از ناحیه ی پایین تنه می پردازد و آنها نیز سعی در فرار و گریز دارند تا شلاق نخورند.
قلندر می تواند در لحظه های شیرین بازی، بگوید: یالاندور (دروغ است)، که یابنده بایستی فوراً خود را به محضر قلندر برساند و سلام علیکم بگوید که اگر موفق شود باز با فرمانی تازه با شلاق به جان آنها خواهد افتاد و اما آنها با شنیدن لفظ دروغ است (یالاندور) بیکار نشسته و با سعی در دستگیری و بستن چشمهایش و ... پیش قلندر می آورند.
قلندر می پرسد: کمربند را چه کرده ای؟ چه کسی چشمانت را بست؟ چه کسی تو را پیش می آورد؟
اگر جواب 2 تا 3 سؤال صحیح بود، چشمانش را باز می کنند والّا بعد از خوردن شلاق از ناحیه ی پا، چشمانش را باز خواهند کرد، سپس تشکیل صف داده، چیستانی دیگر مطرح می شود:
بیر قوشوم وار بوخرتنه دیمدیگی وار بوخرتنه
قانادلاری بوخرتنه گوزلری واربوخرتنه
گویدن با خار، هر شیئی گورَر
دوشانی گوروب، انیب یییَر
جواب: عقاب
بیر قوشوم وار بوخرتنه دیمدیگی وار بوخرتنه
سینه سی وار، ساری ساری سَن دِ گیننَ، نَدور آدی!
جواب: بلبل
-
نکات: نام دیگر آن لی گله ها، لِی گله بوده و در بعضی نقاط آذربایجان این بازی با نام اِئلّلربیلر، سلام علیکم مشهور است.
-
نتیجه بازی: چنانچه از روند بازی پیداست و مربی بر حسب ذوق و سلیقه، با در نظر گرفتن مقاطع سنی دانش آموزان، می تواند چیستان هایی را شعرگونه، در بازی همراه با پانتومیم طرح کند تا موجب شکوفایی استعدادهای هنری و ادبی و علمی کودکان گردد.