0

اعتياد نوجوانان به اينترنت

 
iran313
iran313
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : مرداد 1390 
تعداد پست ها : 1561
محل سکونت : اصفهان

اعتياد نوجوانان به اينترنت

اعتياد نوجوانان به اينترنت

ورود تكنولوژيها و فناوريهاي نوين و همچنين افزايش استفاده از ماهواره، اينترنت ، موبايل و ...در ميان جوانان، نوجوانان و خانواده ها باعث بروز آسيبهاي اجتماعي زيادي در جامعه شده است به طوري كه ترويج خشونت، از بين رفتن ارزشها، رواج عشقهاي مجازي، روابط جنسي خطر آفرين و ... از جمله آسيبهاي ناشي از فضاي مجازي است. بر همين اساس نشستي با موضوع بررسي آسيبهاي اجتماعي نوپديد و ارائه راهكار براي مقابله با آنها در خبر گزاري مهر برگزار شد كه در آن دكتر فرهاد اقطار مدير كل پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي سازمان بهزيستي، دكتر حسن موسوي چلك مدير كل آسيبهاي اجتماعي وزارت تعاون ، كار و رفاه اجتماعي و دكتر مجيد ابهري آسيب شناس و متخصص علوم رفتاري حضور يافتند.
دكتر فرهاد اقطار در نشستي كه در مورد آسيب هاي اجتماعي نوپديد برگزار شد، افزود: برخي از آسيب ها طي چندين سال قبل در كشورهاي ديگر اتفاق افتاده اما در ايران ظرف چند سال گذشته رشد پيدا كرده به همين دليل يك آسيب اجتماعي نوپديد محسوب مي شود مانند مواد صنعتي جديد آ مفتامين كه آسيبي در گذشته بوده اما تعداد افراد مصرف كننده آن قدر كم بوده كه جزو آسيب محسوب نمي شده اما در حال حاضر تواتر آن زياد شده به طوري كه براساس اعلام خط ملي اعتياد مصرف آن به 35 درصد رسيده به همين دليل مي توانيم بگوييم يك آسيب جديد به حساب مي آيد.
وي افزود: تعدادجرم در كشور ما به حدي بالاست كه بيش از 100 نوع جرم تعريف شده در حالي كه در دنيا فقط 20 تا 30 جرم تعريف شده است.
مديركل پيشگيري از آسيبهاي اجتماعي سازمان بهزيستي در پاسخ به اين سوال كه تعريف ما دچار مشكل است يا جرم هاي موجود در كشور زياد است، گفت: اين جرم ها بستگي به ارزش فرهنگ كشور ما دارد كه تعداد آنها زياد شده است. برخي از فناوري هاي جديد به تازگي وارد كشور شده در حالي كه در دنيا يكي دو دهه قبل از آ ن استفاده مي شده مانند نسل سوم موبايل كه تازه وارد ايران شده است.
اقطار گفت: كره جنوبي رتبه اول كاربر اينترنتي را در دنيا دارد در حالي كه ايران در خاورميانه داراي بيشترين كاربر اينترنتي است.
وي افزود: قبل از اينكه يك فناوري وارد كشور شود بايد فرهنگسازي استفاده از آن نيز انجام شده باشد و در دنيا نيز اين گونه است به همين دليل مشكلي پيش نمي آيد اما در كشور ما چون اين فرهنگ سازي در قبال توليد فناوري ها ايجاد نشده يك آسيب نوپديد محسوب مي شود و در مجموع مي توان گفت هر صنعت و فناوري كه وارد مي شود با خود آسيب هايي نيز به همراه دارد.

اعتياد 35 درصد جوانان و نوجوانا ن به اعتياد به اينترنت

وي تاكيد كرد: براساس آمارهاي موجود 15 تا 35 درصد جوانان و نوجوانان در دنيا دچار اعتياد به اينترنت هستند به طوري كه چين اولين بيمارستان اعتياد به اينترنت را تاسيس كرده است .
به گفته وي ، در شرايطي كه تهديدهاي زيادي از سوي شبكه هاي خارجي فارسي زبان مي شود وبا پخش فيلمها و سريالهايي ارزشهاي ما را تهديد مي كنند بايد پيوستهاي فرهنگي براي مقابله با آنها داشته باشيم.
مديركل دفتر پيشگيري از آسيب هاي سازمان بهزيستي با اشاره به اينكه در سريالهاي ايراني در اغلب موارد ارزشهايمان زير سوال برده مي شود، افزود: از سوي ديگر ميزان خشونت نيز در سريالهاي ما بسيار زياد است به طوري كه اغلب آنها پليسي و جنايي هستند و در اين شرايط ما چگونه انتظار داريم كه كودكان ما دزدي ، كار با اسلحه ، خشونت ، ازدواج دوم ، دوستيهاي خياباني و ... را ياد نگيرند.
وي گفت: علت اين موضوع نيز اين است كه در حوزه تصميم گيري مسائل اجتماعي دانشگاهها و نخبگان دخيل نشده اند. كپي برداري از سريالها و فيلمهاي خارجي با پيوست فرهنگي فرق مي كند و بايد به جاي اين كار، براساس ارزشها و باورهاي مذهبي و ملي خود توليداتي در كشور داشته باشيم. تمامي دستگاهها براي انجام اقدامات فرهنگي مانند صدا و سيما، دانشگاهها بايد وارد عمل شوند و براي 10 سال آينده برنامه ريزي كنند .

قبل از ورود تكنولوژي جديد بايد فرهنگ سازي شود

در ادامه اين نشست سيد حسن موسوي چلك مديركل دفتر آسيب هاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي نيز گفت: جامعه ما در حال حاضر از جامعه سنتي به سوي جامعه صنعتي پيش رفته و هم اكنون نيز به سمت جامعه الكترونيك در حال حركت است. بنابراين مي توان گفت كه فضاهاي مجازي نقش بسيار تعيين كننده اي دارند به همين دليل امروزه مديريت دانش و اطلاعات نيازمند يك سري تغييرات در تكنولوژي هاست به طوري كه بايد به سمتي حركت كنيم كه در حداقل زمان بتوانيم حداكثر اطلاعات را به افراد ارايه دهيم. براي حركت به اين سمت نيازمند بازنگري جدي در حوزه نرم افزار، سخت افزار و تكنولوژي هاي جديد هستيم به طوري كه كشورهاي پيشرفته براي تاثيرگذاري فرهنگي از اين فضاي مجازي استفاده كرده و برنامه هاي كوتاه مدت و بلندمدت در اين حوزه تدوين كرده اند.
مديركل دفتر آسيب هاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي گفت: امكانات و تكنولوژي هاي جديد هم فرصت هستند و هم تهديد و چنانچه قبل از ورود اين كالاها و تكنولوژي ها نحوه درست استفاده از آن را ياد بگيريم تبعات منفي آن نيز كمتر خواهد شد.

به ازاي هر 100 نفر 130 تلفن همراه وجود دارد

به گفته وي، موبايل و ماهواره يك فرصت است ولي اينكه چگونه از آن استفاده مي شود جاي بحث زيادي دارد. در مجموع هيچ راهي جز تن دادن به تكنولوژي و فناوري هاي نوين نداريم و راهش نيز اين است كه تدابيري انجام دهيم تا عوارض منفي آن كمتر شود. اين موضوع لازمه اش آن است كه چنانچه كه تكنولوژي وارد كشور مي شود به همراهش پيوست فرهنگي و اجتماعي نيز آورده شود و در كنار آن به مردم هم آموزش استفاده صحيح از تكنولوژي داده شود و هم آثار مثبت و منفي آن گوشزد شود.
موسوي گفت: براساس اعلام مخابرات نفوذ تلفن همراه در ايران 130 است يعني به ازاي هر 100 نفر 130 تلفن همراه وجود دارد. اين موضوع از نظر سرعت انتقال اطلاعات خوب است اما چنانچه نحوه استفاده درست از آن را ياد نگيريم در خانه باعث اختلاف مي شود، در رانندگي تبعات منفي دارد و در سلامت فرد نيز تاثير منفي به دنبال خواهد داشت. همچنين بررسي روند تحولات تكنولوژي و امكانات نرم افزاري تلفن همراه در 10 سال اخير نشان مي دهد همه اين امكانات فرصت بهتري براي اطلاع رساني و همچنين تهديدي براي آسيب رساني محسوب خواهد شد چنانچه درست مديريت نشود.

نحوه صحيح استفاده از فناوريهاي جديد به مردم آموزش داده نمي شود

به گفته موسوي ، آموزش مجازي، كاهش هزينه، سرعت و يكسان سازي اطلاعات و استفاده از ويدئو كنفرانس از جمله مزيت هاي استفاده از اينترنت است اما در كشور ما استفاده درست از آن را مردم بلد نيستند و دليل آن نيز اين است كه اين موضوعات كالا ديده مي شوند و هيچ زماني بروشورهايي براي نحوه استفاده درست تلفن همراه، تلويزيون، ماهواره و يا اينترنت به مردم ارايه نمي شود.
مديركل دفتر آسيب هاي اجتماعي وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعي با اشاره به اينكه برخي از شركت ها تبليغات درستي براي فروش محصولات تكنولوژي هاي خود ندارند و فقط به فكر سود خود هستند، گفت: هنگامي كه اپراتور اول براي تبليغ خود عنوان مي كند از 12 شب تا 6 صبح تسهيلات به افراد ارائه مي شود هيچ فردي سوال نمي كند كه ممكن است در اين زمان كه همه مردم خوابند برخي افراد از اين تلفن به صورت نابجا استفاده كنند.
وي به جنگ نرم افزاري و ناتوي فرهنگي اشاره كرد و گفت: در حال حاضر درگير با تهاجم فرهنگي، شبيخون فرهنگي و ناتوي فرهنگي هستيم كه تمام اينها از طريق گسترش تكنولوژي ها و فضاي مجازي منتقل مي شوند. چنانچه به دنبال اين هستيم كه سلامت اجتماعي را افزايش دهيم بايد از تهاجم فرهنگي جلوگيري كرده و با ارايه راهكارهايي با جنگ نرم مقابله كنيم چون هرچه روي جوانان و نوجوانان كشورمان سرمايه گذاري كنيم آينده خود را تضمين كرده ايم.

جوانان در معرض آسيب ناشي از فضاي مجازي

وي تاكيد كرد: در فضاي مجازي بيشترين تهديد و آسيب متوجه جوانان و نوجوانان است و اين افراد هستند كه در معرض بيشترين خطاها قرار گرفتند و براساس تحقيقات انجام شده تهديد فضاي مجازي بر روي دختران بيشتر از پسران است و در آينده نيز بيشتر خواهد شد. با ابن همه هيچ مشكلي نيست كه راه حل نداشته باشد به طوري كه چند سال اخير نيز اين دغدغه در فضاي مجازي در حال ايجاد است و تشكيل شوراي عالي فضاي مجازي نيز كه امسال از سوي مقام معظم رهبري ابلاغ شد در اين خصوص و به منظور مبارزه با آسيب هاي ناشي از فضاي مجازي شكل گرفته است. نحوه استفاده بهينه از فضاهاي مجازي و حركت به سمتي كه واقع بينانه تر نگاه كنيم از جمله اقداماتي است در حال شكل گيري است كه البته بايد سرعت آن زياد شود.
موسوي افزود: هر زماني كه براي مديريت و كنترل آسيب هاي اجتماعي اقدام شود خوب است و لازمه اين كار نيز اين است كه در سياست گذاري هاي كلان به موضوع فرهنگي توجه زيادي شود. آسيب هاي اجتماعي و تهديدهاي ناشي از فضاي مجازي در سال هاي اخير بيشتر شده به طوري كه در قالب آسيب هاي اجتماعي نوپديد در جامعه شناخته شده اند و البته يك سري از آسيب ها نيز بازپديد هستند به طوري كه استفاده از آن در حال حاضر زياد شده مانند استفاده از الكل كه در حال افزايش است. در مجموع بايد به سمتي حركت كنيم كه باور كنيم كه فضاها و تكنولوژي ها و دسترسي به فناوري ها يك فرصت محسوب مي شوند و در صورت مديريت درست اين تهديدها از بين خواهند رفت.
وي در مورد همكاري ارگان هاي مختلف گفت: قوه قضائيه، نيروي انتظامي، سازمان هاي اجتماعي و فرهنگي همه بايد در اين خصوص همكاري هاي لازم را داشته باشند.
وي تاكيد كرد: لازمه مديريت تكنولوژي و فناوريها اين است كه عملكرد كشورهاي ديگر كه در اين خصوص خيلي از ايران جلوتر هستند بررسي شود و سپس با ايده گرفتن ازاقدامات آنان ، آنها را براي استفاده در كشورمان بومي كنيم و همچنين بايد گذشته خود را نيز آسيب شناسي كرده و با رويكرد به آينده، سياستهايي را تدوين و برمبناي آنها برنامه ريزي مناسبي انجام دهيم.

منبع: کیهان

 

امیدوارم لبخند امام زمان روزی شما باشد. باتشکر/

 

شنبه 1 مهر 1391  6:21 PM
تشکرات از این پست
reza_rasekhekhoon
reza_rasekhekhoon
کاربر طلایی3
تاریخ عضویت : آذر 1390 
تعداد پست ها : 878
محل سکونت : خوزستان

پاسخ به:اعتياد نوجوانان به اينترنت

نوجوانان و اعتياد اينترنتى

موسى کريمى نيا

مقدمه

زير چشم هايش گود افتاده است . صورتش تکيده و خسته است . وقتى همه خوابند او بيدار است و وقتى همه بيدارند او چرت مى زند . سر کارش تمرکز ندارد ، بى حوصله است ؛ حوصله آدم هاى دور و برش را ندارد .دلش مى خواهد ساعت ها تند تر بگذرند و او هر چه زودتر به خلوت اتاقش برسد ؛ به دکمه هايى که او را به خود مى خوانند ، به دريچه اى که چهره ديگرى از دنيا را به او نشان مى دهد . او بى قرار اين دنياى مجازى است .او همه علامت هاى يک معتاد را دارد . او يک معتاد اينترنتى است .بى ترديد ، اينترنت در زندگى افراد جامعه ، تغيير اساسى به و جود آورده است . اين تغيير را مى توان با اختراع تلفن در اوايل قرن بيستم و اختراع تلويزيون در دهه پنجاه مقايسه کرد . اينترنت ، بشارت دهنده کم کردن فاصله ها و گسترده کردن روابط ميان آدميان شده است .اما امر متناقض اين است که خود اين تکنولوژى گاه موجب تقليل و افت ساير روابط اجتماعى شده و تنهايى فرد را بيشتر کرده است .اينترنت مى تواند گريزگاهى براى کسانى که از مشکلات روانى رنج مى برند و دچار تشويش ، افسردگى و بى اعتمادى به نفس هستند نيز باشد . ارتباط مجازى از طريق اينترنت ، محملى را براى گريز از واقعيت و وسيله اى براى ارضاى نيازهاى هيجانى و روانى به وجود آورد .کسى که در روابط واقعى بين فردى توفيق چندانى نداشته ، اکنون از اين طريق قادر مى شود بى آن که چهره خود را برملا کند و نام خود را بگويد ، روابط گسترده اى را برقرار نمايد و احساسات خويش را بروز دهد .پيامدش اين است که منجر به ايجاد توهم صميميت مى شود و وقتى واقعيت خارج ، محدوديت هاى خود را نشان مى دهد ، واکنش هاى نا اميدانه اى را در فرد ايجاد مى کند .

آثار اجتماعى و روانى

اعتياد به اينترنت نيز مانند اعتياد به مواد مخدر ، الکل ، سيگار يا کافئين ، با علايمى هم چون افزايش نوسانات اخلاقى ، سخن نگفتن با ديگران ، قطع روابط اجتماعى ، کم خوابى ، نگرانى و استرس در کنار ضعف بينايى همراه است .کودکان و نوجوانانى که به اينترنت دلبستگى فراوان پيدا مى کنند و در حقيقت به آن معتاد مى شوند ، و براى ارضاى خود ساعت هاى متوالى ، بدون وقفه روى خط باقى مى مانند و زمانى که امکان دسترسى به اينترنت را نداشته باشند ، دچار تشويش ، لرزش دست و عصبانيت مى شوند ، استراحت و آرامش را فرا موش مى کنند و به اينترنت و وسوسه هاى آن فکر کرده و خيال پردازى مى کنند .

غريبه در خانواده

در درجه نخست ، وقتى يک نفر در محيط خانواده معتاد به استفاده از اينترنت باشد ، فرصت برقرارى تعامل با ساير اعضاى خانواده را از دستم مى دهد . همين امر موجب تشکيل يک چرخه معيوب مى شود که فرد هر روز بيش تر از گذشته از نظر عاطفى و روانى از ساير افراد خانواده فاصله بگيرد و به تنهايى خود و استفاده از اينترنت پناه برد .اين کم شدن روابط به نوبه خود موجب مى شود فرد ، مهم ترين منبع حمايت اجتماعى خود را تضعيف کرده يا احياناً از دست بدهد .از سوى ديگر با گسستن و تضعيف رابطه بين زن و شوهر يا والدين و فرزندان ، آن ها به جاى ارتباط با هم ، شنيدن حرف هاى هم ديگر و گوش سپردن به درد دل عضو ديگر خانواده ، محو فضاى مجازى اينترنت شده و سعى مى کنند تا خلا عاطفى به وجود آمده را با حضور شخص ديگرى پر کنند .

اُفت تحصيلى

بر اساس نظر سنجى هاى انجام شده در مدارس آمريکا ، 86 درصد از معلمان بر اين باورند که استفاده از اينترنت باعث شده تا دانش آموزان در انجام تکاليف درسى خود کوتاهى کنند .نظر سنجى ديگرى نيز نشان مى دهد 58 درصد از دانش آموزانى که در استفاده از اينترنت زياده روى مى کنند ، افت تحصيلى داشته اند .استفاده بيمارگونه از اينترنت ، نوجوانان را از فعاليت هاى مفيد و سازنده اى همچون انجام فعاليت هاى درسى ، ورزش کردن و ارتباط با دوستان و هم سالان باز داشته ودر فرآيند اجتماعى شدن آن ها مداخله مى کند .

کار يا سرگرمى

برخى از افراد به جاى آن که در ساعات کارى به وظايف خود بپردازند ، وقت شان را با سايت هاى اينترنتى و سرگرمى هاى آن مى گذرانند .در مشاغلى که احتياج به تمرکز و دقت فوق العاده دارند ، خطاى فردى مى تواند اثر هاى جبران ناپذيرى داشته باشد . اين که تمام ذهن و فکر فرد ، معطوف به اينترنت و استفاده از آن باشد ، مى تواند درصد احتمال خطا را بالا ببرد .از سوى ديگر ، فرد معتاد به اينترنت چون تمام انرژى ذهنى اش را روى استفاده از اينترنت سرمايه گذارى مى کند ، ديگر توانايى تفکر خلاقانه ، ارايه راه حل هاى ابتکارى را نخواهند داشت .گرچه ممکن است بهانه اين افراد براى استفاده از اينترنت ، دست يابى به اطلاعات مورد نياز باشد ، اما در عمل اين گونه افراد جز پرسه زدن بى هدف درسايت هاى گوناگون ، کار ديگرى انجام نمى دهند .

علايمى براى هشدار

شخص معتاد ، اينترنت را به شرکت در فعاليت هايى که پيش از اين ، مورد توجه اش بوده ، با ارتباط با اعضاى خانواده و دوستان ترجيح مى دهد و بيش تر مايل است با افراد جديدى که توسط اينترنت پيدا کرده ارتباط برقرار کند .روزى چندبار و به طور مرتب ، پست الکترونيکى خود را چک مى کند و هنگام اتصال ، متوجه گذشت زمان نيست .از خواب و استراحت صرف نظر مى کند و بدون اينترنت ، حالت آشفتگى ، عصبانيت ، بد اخلاقى و در نهايت افسردگى پيدا مى کند و زمانى که اين امکان فراهم شود ، تمام حالت هاى فوق در او از بين مى رود .

وداع با اخلاق !

دسترسى از طريق اينترنت به عکس هاى مستهجن ، از جمله مواردى است که جنبه اعتيادآور پيدا مى کند و ذهن بسيار ى از والدين را به خود مشغول کرده است .حتى اگرکودکان در استفاده از اينترنت زياده روى نکنند ، يک جست و جوى ساده براى دست يابى به مطالب مفيد ، ناخود آگاه مى تواند پايگاه هاى غير اخلاقى را ظاهر نمايد . انبوه نامه هاى الکترونيکى ، همچون سيل به صندوق پست الکترونيکى کودکان سرازير ميشود که همه گونه اطلاعات و مطالب در اين زمينه را ارايه مى دهند . البته راه هايى هم چون استفاده از نرم افزارهاى کنترلى وجود دارد . اغلب برنامه هاى پست الکترونيکى نيز قابليت فيلتر و مسدود کردن نامه هاى گوناگون را دارند.

جاده پيش گيرى و درمان

در صورت بروز هرکدام از علايم اعتياد ، منع کامل دسترسى به اينترنت نياز نيست و توصيه نيز نمى شود . بلکه ايجاد ساختار ى که در نهايت به کاهش اين دسترسى تا مرز اعتدال منجر شود لازم است .براى مثال ، استفاده يک نوجوان از شش ساعت در روز ، به يک ساعت کاهش يابد .استفاده از وسايلى مثل ساعت زنگ دار براى نشان دادن مدت زمان اتصال در اتاق فرزندتان مى تواند مفيد باشد .بهتر است در ازاى کاهش اتصال به شبکه ، براى او پاداشى در نظر بگيريد يا در صورت تخلف ، مجازاتش کنيد . اگر رايانه فرزندان در محل مجزا قرار دارد ، انتقال آن به مکانى مثل آشپزخانه ، اتاق ناهارخورى يا هر مکانى در منزل که به راحتى بتوان رايانه را مشاهده کرد مى تواند به شما کمک کند .تهيه فهرستى از فعاليت هاى جايگزين ، مفيد است . به تناوب استفاده از اينترنت را با ديگرسرگرمى هاى جذاب جايگزين کنيد .استفاده افراطى از اينترنت ، مى تواند پوششى براى مشکلات گوناگونى باشد که فرزندتان با آن روبه روست و در اين حالت ، نياز به درمان هاى خارج از خانه به کمک متخصص احساس مى شود . در اين حالت مى توانيد از مشاوران مدرسه يا مراکزدرمانى کمک بگيريد .

البته مراکز درمان اعتياد به مواد مخدر و الکل نيزمى تواند کمک فکرى بکند . روشن است که تجربه هاى آن ها درخور اعتياد اينترنتى نيست ؛ ولى مى توانند اطلاعات ارزشمندى در اختيار شما قرار دهند . البته مراکز درمان اين گونه از اعتياد را مى توانيد روى اينترنت بيابيد ؛ به شرط آن که خود دچار اعتياد نشويد !

منبع: مجله ديدار آشنا ، فروردين ـ ارديبهشت 85

 

ذکر تعجیل فرج رمز نجات بشر است          ما برآنیم که این ذکر جهانی بشود.

 

مدیر تالار های

دانستنی های علمی، نانوتکنولوژِی، نجوم، گیاهان و جانوران 

یک شنبه 2 مهر 1391  10:54 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها