وزیر امور خارجه در یک مصاحبه مطبوعاتی که در کاخ وزارت خارجه برگزار شد فاش ساخت که همزمان با برگزاری کنفرانس «هاوانا»توطئهای از سوی یک کشور خارجی و ضد انقلاب در جریان بود که با تصرف پاوه و حمله به دیگر شهرهای غرب کشور «کردستان آزاد»اعلام شود.
رخدادهای 26 شهریور 1357
امروز فرماندهان ارتش به همراه آیت الله خامنه ای خدمت امام رسیده و و به مدت یک ساعت به صورت خصوصی با امام گفت و گو کردند .
امام خمینی در دیدار با اعضای مجتمع آموزشی علمیه پیراسته با بیان اینکه سیاست ارث دولت نبوده و همه باید در آن دخالت کنند فرمودند : حرف ما این است که نه روحانی بلکه همه قشرها باید در سیاست دخالت بکنند سیاست یک ارث نیست که مال دولت باشد یا مال مجلس باشد یا مال افراد خاصی باشد.
امروز همچنین دکتر ابراهیم یزدی وزیر خارجه که از کنفرانس هاوانا به کشور بازگشته در یک کنفرانس خبری فاش ساخت « همزمان با برگزاری کنفرانس «هاوانا»توطئهای از سوی یک کشور خارجی و ضد انقلاب در جریان بود که با تصرف پاوه و حمله به دیگر شهرهای غرب کشور «کردستان آزاد»اعلام شود.»
خبر مهم دیگر امروز آنکه دولت نورمحمد تره کی رئیس جمهور افغانستان با کودتای حفیظ الله امین نخست وزیر این کشور سرنگون شده و این فرد خود عهده دار مسند ریاست جمهوری در افغانستان شد .
دیدار فرماندهان ارتش به همراه آیت الله خامنه ای با امام
بعد از ظهر امروز تیمسار سرلشکر محمد حسین شاکر رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران به همراه سرلشکر باقری فرمانده نیروی هوایی ، سرتیپ فلاحی فرمانده نیروی زمینی ، سرتیپ دانشور فرمانده کل ژاندارمری و آیت الله خامنه ای معاون وزیر دفاع در اقامتگاه امام خمینی با ایشان ملاقات کردند .در این دیدار فرماندهان نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران بطور خصوصی بمدت یک ساعت با امام خمینی گفت و گو کردند .
در پایان این دیدار سرلشکر شاکر گفت : در این دیدار گزارش ارتش جمهوری اسلامی ایران به حضور امام داده شد و از امام درباره اجرای برنامه های آینده ارتش کسب اجازه شد . رئیس ستاد ارتش ادامه داد : از وضع استان خراسان نیز گزارشی به عرض امام رسید .(1) اعضای مجتمع آموزشی علمیه پیراسته لنگرود امروز در اقامتگاه امام در قم با ایشان ملاقات کردند .
اهم بیانات رهبر انقلاب در این دیدار عبارت است از :
باید مقصد جمهوری اسلامی را آگاهانه تعقیب کنیم
1- آنچه در این نهضت مطرح است این است که ما وضعیت نهضت را بفهمیم و مقصد جمهوری اسلامی را آگاهانه تعقیب بکنیم .
دستور این بود نگذارند اسلام در ایران پیاده شود
2- تاکنون رژیم طاغوتی تمام احکام اسلامی را در همه کشور در کادرهای آموزشی و غیر آموزشی و وزارتخانه ها و ادارات در ارتش و در سایر جاها بر خلاف اسلام سیر داده بود. دستور این بود نگذارند اسلام در ایران تحقق پیدا کند .
بعد از ظهر امروز تیمسار سرلشکر محمد حسین شاکر رئیس ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران به همراه سرلشکر باقری فرمانده نیروی هوایی ، سرتیپ فلاحی فرمانده نیروی زمینی ، سرتیپ دانشور فرمانده کل ژاندارمری و آیت الله خامنه ای معاون وزیر دفاع در اقامتگاه امام خمینی با ایشان ملاقات کردند .در این دیدار فرماندهان نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران بطور خصوصی بمدت یک ساعت با امام خمینی گفت و گو کردند . |
می خواستند باور کنیم سیاست از دین جدا است
3- کوشش داشتند باور همه بیاورند که دین از سیاست جدا است آنوقت خودشان مشغول چپاولگری باشند و ملت کاری نداشته باشند که چه میگذرد و خارجی ها چه بر سر این مملکت می آورند .
همه باید در سیاست دخالت کنند / سیاست یک ارث نیست که مال دولت باشد
4- حرف ما این است که نه روحانی بلکه همه قشرها باید در سیاست دخالت بکنند سیاست یک ارث نیست که مال دولت باشد یا مال مجلس باشد یا مال افراد خاصی باشد.
5- سیاست معنایش اداره کشور و وضعی است که در کشور میگذرد و همه مردم این کشور در این معنا حق دارند ، خانمها حق دارند که در سیاست دخالت کنند و تکلیفشان این است روحانیون هم حق دارند در سیاست دخالت بکنند و تکلیف آنها است .
همه چیز اسلام سیاسی است / نمازهای جمعه و جماعت سیاسی است
6- دین اسلام یک دین سیاسی است که همه چیزش سیاست است حتی عبادتش .
7- نماز جمعه یک اجتماع سیاسی است در عین حالیکه برای عبادت است در خطبه نماز جمعه باید مسائل سیاسی روز مطرح بشود ، در نماز جماعت هم اینطور است ، نماز جماعت هم برای این است که مردم اجتماع کنند و مطلع بشوند از حال مملکت خودشان ، مطلع بشوند از حال برادران خودشان و گرفتاریهایشان .
8- مسجد مرکز تبلیغ است ، در صدر اسلام از همین مسجدها ارتش ها راه می افتاده و مساجد مرکز تبلیغ احکام سیاسی اسلام بودند . (2)
توطئه ضد انقلاب برای اعلام«کردستان آزاد»
«دکتر ابراهیم یزدی» وزیر امور خارجه در یک مصاحبه مطبوعاتی که در کاخ وزارت خارجه برگزار شد فاش ساخت که همزمان با برگزاری کنفرانس «هاوانا»توطئهای از سوی یک کشور خارجی و ضد انقلاب در جریان بود که با تصرف پاوه و حمله به دیگر شهرهای غرب کشور «کردستان آزاد»اعلام شود.
دکتر یزدی در همین مصاحبه ضمن برشمردن نتایج سفر هیئت نمایندگی ایران به کنفرانس کشورهای غیرمتعهد مسایل مطرح شده در مذاکرات خود را با سران کشورهای جهان«سوم» توضیح داد.وزیر امور خارحه همچنین برای اولین بار چگونگی مذاکرات خود را با صدام حسین رئیس جمهور عراق، ملاقات با «نورمحمد ترهکی» رییسجمهور سابق افغانستان و هیئت نمایندگی این کشور را برای خبرنگاران تشریح کرد.
یزدی در باره اختلاف نظر خود با آیت الله منتظری در مورد صدور انقلاب نیز گفت : با ایشان ملاقات داشتم ودر این مورد صحبت کردم ، مردم هر کشور باید خودشان انقلاب کنند و ما نمیتوانیم افراد به آن کشور بفرستیم که بجنگند، اما این حق ماست که ایدئولوژی مترقی اسلام را به مردم جهان بشناسانیم . |
یزدی گفت : ما در کنفرانس هاوانا به تشریح مبانی ایدئولوژیک و معرفی انقلاب اسلامی ایران پرداختیم. بخصوص که نزدیک به 1300 خبرنگار از تمام نقاط جهان به این کنفرانس آمده بودند و در برابر انحصارگریی امپریالیسم خبری، بهترین فرصت برای شناساندن انقلاب ایران بود .
وزیرخارجه ادامه داد: با سران جبهههای آزادیبخش تماس داشته است و ضمن در اختیار گذاشتن تجارب انقلاب ایران از تجارب آنها استفاده کرده است.
یزدی سپس توضیح داد:از مسایل ویژهای که مورد بحث قرار گرفت و بعضی وزرای خارجه کشورها آنرا مطرح میکردند این مساله بود که آیا باید با همهی ابرقدرتها به یک گونه برخورد نمود؟ سردسته کسانی که این سئوال را مطرح میکردند کوبا و طرفداران شوروی در کنفرانس بودند. اینها عقیده داشتند که شوروی و آمریکا را نباید دریک ردیف قرار داد وبه هردو یکسان نگاه کرد. در ایران نیز البته سازمانهایی مثل حزب توده ایران هستند که چنین عقیدهای دارند و این مساله مورد مذاکره قرار گرفت.
پیشنهاد ایران برای تعلیق عضویت مصر
وزیر خارجه همچنین توضیحات مفصلی در مورد پیشنهادات ایران برای تعلیق عضویت مصر داد و گفت ایران تعلیق عضویت این کشور را خواست و اغلب کشورهای عربی بخصوص الجزایر، فلسطین و سوریه نیز با آن موافق بودند و این منجر به محکوم کردن قرارداد کارتر، بگین سادات شد و تصمیم گرفته شد که در کنفرانس وزرای خارجه در 1981 نسبت به مساله مصر رسیدگی شود.
مذاکره با ترهکی
از وزیر خارجه در مورد ملاقات با رییسجمهور سابق افغانستان [ تره کی امروز استعفا داد ] در کنفرانس و هیئت افغانی سئوال شد ، یزدی پاسخ داد که افغانیها در این دیدار گله گزاری کردند و گفتند که ما در امور داخلی آنها دخالت میکنیم که توضیح دادیم چنین نیست.
یزدی ادامه داد : آنها خواستار این بودند که ما جلوی حرفهای مراجع تقلید را بگیریم که ما توضیح دادیم چنین امری اصولا غیر قابل اجرا است ، همچنین ما توضیح دادیم که قصد صدور انقلاب را نداریم ، اما تاثیر گرفتن مسلمانان افغانستان از ایران مسالهای طبیعی است و ما جلو این تاثیر را نمیتوانیم بگیریم.
توطئه ایجاد«کردستان آزاد»
وزیر خارجه در مورد آشوب های کردستان نیز گفت: ضد انقلاب قصد داشت هم زمان با تشکیل کنفرانس هاوانا با حمله به پاوه و شهرهای غربی ایران تشکیل کردستان آزاد را اعلام کند ولی با مسایلی که پیش آمد و فرمان قاطع امام مساله کردستان پایان یافت و چنین اجازهای به ضد انقلاب داده نشد.
امروز رادیو و تلویزیون کابل استعفای نور محمد تره کی روزنامه نگار و رئیس جمهور 62ساله افغانستان را اعلام کرد .اعلام استعفای تره کی همزمان با تیراندازی هایی در کابل مخصوصا در اطراف کاخ ریاست جمهوری صورت گرفت و باعث رواج این شایعه شد که امین علیه تره کی کودتا کرده است . |
در مبارزه برعلیه امپریالیسم ، استبداد واستعمار مشترک بودیم
از یزدی سوال شد: با توجه به اینکه سیاست ایران ضد امپریالیستی و مبتنی بر عدم وابستگی و استعمارزدایی است، ایا شرکت ایران در کنفرانس غیر متعهدها که بعضی از آنها تعهد دارند درست بود؟وزیر خارجه پاسخ داد که این درست است که همه به یک نسبت غیرمتعهد نیستند،اما ایران تنها نیست که بر علیه استعمار و امپریالیستها میجنگد و شاید ما با راه خیلی از آنها موافق نباشیم و روش آنها مورد نظر ما نباشد، اما در مبارزه برعلیه امپریالیسم واستبداد واستعمار مشترک هستیم و میتوانیم جبهه را تقویت کنیم. علاوه بر این ما در باره انقلاب ایران توضیح دادیم و مردم جهان سوم را با انقلاب ایران آشنا کردیم که مثبت و سازنده بود.
اختلاف دولت موقت با آیت الله منتظری
یزدی در باره اختلاف نظر خود با آیت الله منتظری در مورد صدور انقلاب نیز گفت : با ایشان ملاقات داشتم ودر این مورد صحبت کردم ، مردم هر کشور باید خودشان انقلاب کنند و ما نمیتوانیم افراد به آن کشور بفرستیم که بجنگند، اما این حق ماست که ایدئولوژی مترقی اسلام را به مردم جهان بشناسانیم کسی جلوی اشاعه ایدئولوژی اسلامی را آنطور که ما میشناسیم نمیتواند بگیرد اما نمیتوانیم افراد مسلح به کشورها بفرستیم مردم هر کشور باید خودشان انقلاب کنند.
خط مشی دولت با رهبر تفاوت دارد
از یزدی سئوال شد:آیا وقت آن نشده است که ایران با ملتها نه دولتها در تماس باشد؟ علاوه براین در جایی گفتید که ما به رهبر انقلاب چیزی را نمیتوانیم دیکته کنیم، مگر خط مشی رهبر انقلاب و دولت و سیاست خارجی متفاوت است؟ یزدی گفت: خط مشی دولت با رهبر تفاوت دارد ،دولت یک نهاد است اما رهبر نهاده نشده است دولت یک سلسله تعهداتی دارد که رهبر ندارد.(3)
کویت اعتراض آیت الله منتظری را نپذیرفت
دولت کویت امروز اعتراض ایران در این مورد که احمد عباس المهری فرزند آیت الله احمد مهری رهبر شیعیان کویت توسط مقامات این کشور بازداشت شده است را نپذیرفت . اعتراض ایران از طرف آیت الله منتظری برای مقامات کویتی ارسال شده بود .
سخنگوی دولت کویت در این زمینه گفت : کویت به صورت رسمی با دولت ایران سروکار دارد و از این رو به نقطه نظرهای شخصی اتباع ایران نمی تواند توجه داشته باشد . فرزند آیت الله مهری هفته گذشته توسط دولت کویت به اتهام سخنرانی تحریک آمیز در مساجد بازداشت شد . (4)
کودتا در افغانستان / تره کی سرنگون و حفیظ الله امین رئیس جمهور افغانستان شد
امروز رادیو و تلویزیون کابل استعفای نور محمد تره کی روزنامه نگار و رئیس جمهور 62ساله افغانستان را اعلام کرد .اعلام استعفای تره کی همزمان با تیراندازی هایی در کابل مخصوصا در اطراف کاخ ریاست جمهوری صورت گرفت و باعث رواج این شایعه شد که امین علیه تره کی کودتا کرده است .
بر اساس این گزارش های منتشره تره کی در جریان زد و خورد بر سر کسب قدرت با حفیظ الله امین نخست وزیر سابق و رئیس جمهور فعلی مجروح شد ولی به علت شدت جراحات وارده در بیمارستان درگذشت .(5)همین خبرگزاری گزارش داد که بین 50تا 60نفر از طرفداران امین و تره کی در جریان زد و خوردی که امروز بر سر کسب قدرت صورت گرفت کشته شده اند . (6)حفیظ الله امین پس از کودتای نظامی که 17ماه قبل در افغانستان صورت گرفت بانفوذترین عضو حکومت افغانستان محسوب می شد . (7)
پی نوشت:
1- اطلاعات ، 27شهریور 1358، صفحه 2
2- اطلاعات ، 27شهریور 1358، صفحه 12
3- کیهان ، 27شهریور 1358، صفحه 12
4- اطلاعات ، 27شهریور 1358، صفحه 12
5- این خبر روزهای بعد تکذیب شد ولی روزنامه ها 18مهرماه 58خبردادند که تره کی بر اثر بیماری درگذشته است ! بعد از این که حفیظ الله امین نخست وزیر سابق و رئیس جمهور فعلی بعد از 100روز زمامداری توسط کماندوهای شوروی سرنگون و کشته شد روشن گشت که تره کی نیز به همان راهی رفته است که داوود رئیس جمهور قبل از تره کی رفته بود ، تره کی خود با کودتا و قتل داوود به قدرت رسیده بود.
6- کیهان ، 27شهریور 1358، صفحه 1
7- کیهان ، 27شهریور 1358، صفحه 9 ، داوود اولین رئیس جمهور افغانستان پس از کودتای تیرماه سال 1352علیه ظاهر شاه که به منزله پایان حکومت پادشاهی در افغانستان بود توانست نزدیک 5سال ریاست جمهوری این کشور را بر عهده گیرد . در طول این مدت بیشترین ثروتها و سرمایه های اقتصادی ملت افغانستان توسط روسها به تاراج رفت . محمد داوود در سالهای آخر ریاست جمهوری خود از منافع یکجانبه روسها در روابط با دولت افغانستان گلایه مند شده بود . او به همین دلیل تلاش کرد تا چرخشی به سمت غرب کرده و رابطه با دولتهای غربی را توسعه دهد . وی یک سفر زنجیره ای به کشورهای ایران ، عربستان ، مصر و کویت و پاکستان بعمل آورد . این سفر و اظهارات داوود که با صراحت نقش و سیاست شوروی را در افغانستان مورد انتقاد قرار داده بود مقدمه کودتای خونین هشتم اردیبهشت ماه سال 1357و کشته شدن داوود بود . داوود در این کودتای نظامی و پرتلفات که دو حزب ائتلافی کمونیست یعنی خلق و پرچم به ریاست نورمحمد تره کی آن را رهبری می کردند همراه با تمامی اعضای خانواده و جمع قابل ملاحظه ای از مقامات و کارکنان ریاست جمهوری افغانستان به قتل رسید و حال نور محمد تره کی که خود حکومت را با یک کودتای خونین به دست گرفته بود توسط دوست و رفیق دیرین خود یعنی حفیظ الله امین سرنگون و کشته می شود و البته این خود پایان ماجرا نبود و حفیظ الله امین نیز در وقت خود با حمله کماندوهای شوروی و تنها چند ماه بعد از این که به ریاست جمهوری رسیده بود سرنگون و به قتل رسید .