رئيس بنياد ايران شناسي شعبه بوشهر گفت: به دنبال تماس و پيگيري شهروندان بوشهري يك كانال باستاني در منطقه ليان در ضلع جنوبي شهر بوشهر كشف شد.
دكتر عبدالكريم مشايخي در گفت وگويي افزود: اگرچه بي توجهي مسئولان كشوري و استاني در گذشته و سودجويي زمين خواران بخش عظيمي از گنجينه هاي باستاني ليان و ريشهر را در بوشهر به زير خاك برده و حتي به نابودي كشانده است اما هنوز گاه و بي گاه رگه هايي از بقاياي اين آثار پيشينيان در دل خاك خود را جلوه گر مي سازد.
وي اظهار داشت: اثر باستاني كشف شده در ضلع شرقي ديوار بيمارستان سلمان فارسي در امتداد جاده اي كه به محله هاي سرتل و امامزاده عبدالمهيمن منتهي مي شود در زيرزميني كه به تازگي خاكبرداري شده واقع شده كه حدس و گمان هاي بسياري به دنبال داشته است.
مشايخي يادآور شد:
اين كانال به بلندي تقريبي سه متر با طول گسترده كه اطراف آن را با سنگ خاراي تراشيده شده سنگ چيني كرده اند نمايان شده است.
وي اظهار داشت: با توجه به اينكه اين كانال در فاصله سه كيلومتري قلعه ريشهر قرار گرفته است و به منطقه ليان باستان نيز نزديك است احتمالاً مربوط به دوره عيلامي است.
مشايخي تصريح كرد:
با توجه به بازبيني دقيق و بررسي كارشناسانه دكتر سرافراز از باستان شناسان بنام كشور، وي نيز تأييد كردند كه اين كانال با مصالحي كه در آن به كار رفته است متعلق به دوره عيلامي است و احتمالاً براي آبرساني از آن استفاده مي شده است.
وي گفت: اين در حالي است كه با استناد به اقوال معمرين آن منطقه و برخي گزارش هاي تاريخي يك احتمال ديگر نيز وجود دارد كه قابل بررسي است.
دكتر مشايخي افزود:
گمانه دوم اين است كه اين كانال بخشي از خندق باستاني است كه از قلعه ريشهر شروع و تا منطقه سرتل و امامزاده امتداد مي يافته و در مواقع خطر و حساس تاريخي، آن گاه كه جان مدافعان قلعه ريشهر در معرض خطر قرار مي گرفت گريزگاهي بوده كه فقط مدافعان از آن اطلاع داشته و استفاده مي كرده اند.
مدير ايران شناسي شعبه بوشهر يادآور شد:
قدر مسلم براي دسترسي به يك نظريه مستند تاريخي اين مهم نيازمند پژوهش هاي باستان شناسي است كه اميد است مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري استان بوشهر در اين راستا اهتمام لازم را انجام دهند.