آنها همه چیز را زیبا میبینند
برای تعلیم و تربیت دختران به عنوان همسران و مادران آینده توصیههای فراوانی شده است و بخصوص والدین ملزم شدهاند كه در تربیت دخترانشان دقت زیادی كنند، چرا كه نخستین و مهمترین وظیفه والدین، وظیفه «تربیتی» آنان است كه به معنای ایجاد تغییرات مطلوب و به عبارت بهتر سازندگی هدفدار و اندیشیده در دختران میباشد.
نویسندهای چنین مینویسد كه چگونه برخی دختران جوان توسط خانوادهها وادار به مقایسه خود با یك شبح خیالی یعنی «دختران كامل» میشوند. آیا حقیقتا چنین دخترانی وجود دارند؟ آنها همواره ساكت، آرام و قابل كنترل هستند. هیچگاه پرجنب و جوش، ریاست طلب، خودستا، لاف زن و پرخاشگر نیستند. هیچ تفكر غلط یا احساس نادرستی در مورد آنها نیست. هیچ نوع نگرانی ندارند و دردسر ایجاد نمیكنند. همه از بودن با آنها لذت میبرند و آنها همه چیز را زیبا میبینند. براستی آیا چنین تصوری درست است كه به عنوان پدر یا مادر از دختر خود انتظار كامل بودن و بی نقص بودن داشته باشیم و آیا خود ما به عنوان یك انسان میتوانیم ادعای بی كم و كاست بودن را داشته باشیم؟ ما به عنوان والدین لازم است توقعات و انتظارات معقول و متعادلی از دختران خود داشته باشیم. میتوانیم با رفتار و رهنمودهای خود به آنان كمك كنیم تا هم قابل اعتماد باشند و هم سازگار.
اگر به توان و اخلاق و خصوصیات منحصر به فرد دخترمان احترام بگذاریم، به او كمك میكنیم تا بتواند نیروی اعتماد به نفس را در وجود خود بیدار كند. برای رسیدن به این هدف مهم بایستی مهارتهایی را به او بیاموزیم. یكی از این مهارتها كه جزو مهارتهای مهم زندگی نیز میباشد، مهارت حل مشكلات است. با آموزش این مهارت در واقع درهای بزرگی از فرصتها را به روی دخترانمان باز میكنیم كه در سراسر زندگی به او كمك خواهند كرد. دختران ما به مرور وارد دنیایی میشوند كه پیچیده و انباشته از رقابت است و پیوسته تغییر میكند. دختران باید بدانند چه طور در برخورد با تغییر، تضاد و بحران بتوانند مسائل و مشكلات را حل نمایند. بایستی به دختر خود بیاموزیم در این شرایط مشكل زا به طریقی صحبت كند كه دیگران سخن او را جدی بگیرند و بتواند موثر واقع شود. در غیر این صورت او دچار یاس و ناكامی میشود، مورد سوءتفاهم قرار گرفته یا سكوت میكند. وقتی او بداند هنگام مواجهه با مشكل یا بحران چه رفتاری داشته باشد میتواند با دیگران بهتر ارتباط برقرار كند. با یادگیری این مهارت (حل مشكل) او میتواند بیاموزد كه با ثبات و با قاطعیت رفتار كند.
والدین در برخورد و رفتار با دختر خود باید دقت داشته باشند كه شنونده خوبی باشند. چرا كه پدر و مادری كه به سخنان فرزند خود گوش میدهد مایه خیر و بركت هستند و باعث شكوفایی دختر خود میشوند، اما والدینی كه پیوسته دختر خود را انتقاد و سرزنش میكنند، عملكردی ویرانگر دارند و خطوط ارتباطی بین آنان و دخترشان قطع میشود. فراموش نكنید كه دختران نیاز به یك گوش بی طرف دارد تا بتواند به حل و فصل مشكلاتش بپردازد و آنها را سامان بخشد. سعی كنید با آنان همدردی داشته باشید. وقتی او با شرایط سختی مواجه میشود برای این كه پدر و مادر مسوول و موثری به حساب آیید با تمام وجودتان با وی همدردی كنید و به او اطمینان دهید كه برای حمایت او در كنارش هستید.
اگر در برخی مسائل او تقصیر كار است به او كمك كنید، اما نه به آن صورت كه دیگران را در جهت حمایت از دختر خود سرزنش از دیگر مهارتهای اساسی كه لازمه زندگی یك دختر میباشد، یادگیری و آموزش تحمل و پذیرش دیگران است. این به آن معناست كه دیگران حق دارند انتخاب كنند و به طریقی متفاوت از ما زندگی كنند. نباید در مورد زندگی آنان قضاوت كرد پس به دختر خود بیاموزید به اطرافیان خود با تمام تفاوتهایشان احترام بگذارد تا به این ترتیب بتواند براحتی با گروههای مختلف و سلایق متفاوت كنار آمده و زندگی كند.
به طور كلی میتوان گفت حتی تصور داشتن یك رابطه خوب میان والدین و دختران این امكان را فراهم میكند تا رابطه ممكن را ایجاد نمایید. بگذارید بداند كه شما به ویژگیهای اخلاقیاش اهمیت میدهید و راهنماییهایی را ارائه دهید كه بتواند مانند آنها عمل كند. او را تشویق كنید صریح صحبت كند و به وضوح آنچه نیاز دارد و خواسته خود را بگوید و منتظر نباشد كسی به طرز معجزه آسایی بداند او به چه میاندیشد و چه خواسته و نیازی دارد. او را تشویق كنید تا در مورد احساسات و عواطف خود، حقایق را بیان كند. برای مرزهایش احترام قائل شوید و درك كنید كه رفتارهای شما تا چه اندازه همسان یا متفاوت از رفتارهای دخترتان است و این تشابهات و تفاوتها را طبیعی بدانید.