اثر مراحل مختلف رشد بر ارزش غذايي يونجه همداني در چين دوم
9 : پژوهش و سازندگي تابستان 1384; 18(2 (پي آيند 67) در امور دام و آبزيان):62-67. |
|
اثر مراحل مختلف رشد بر ارزش غذايي يونجه همداني در چين دوم |
|
طباطبايي محمدمهدي,حجت حسن,زابلي خليل,عربي حسن علي,ساكي علي اصغر,هژبري فردين |
|
|
اين آزمايش جهت بررسي تغييرات بعضي از خصوصيات زراعي و ارزش غذايي يونجه همداني طي مراحل مختلف رشد در چين دوم انجام شد. صفات زراعي شامل طول بوته، درصد ماده خشك و نسبت برگ به ساقه و تركيب شيميايي نمونه هاي جمع آوري شده طي مراحل مختلف رشد (قبل از غنچه دهي، شروع غنچه دهي، غنچه دهي كامل، شروع گل دهي و گل دهي كامل) به روش تجزيه تقريبي تعيين شدند. قابليت هضم يونجه خشك در مراحل شروع غنچه دهي، شروع گل دهي و گل دهي كامل به روش In vivio با استفاده از تعداد 4 راس گوسفند نر مهربان انجام شد. ميانگين طول بوته از 24.36 سانتي متر در قبل از غنچه دهي به 60.18 سانتي متر در مرحله گل دهي كامل رسيد. تفاوت بين طول بوته در مراحل مختلف رشد از لحاظ آماري معني دار شد (p<%5). درصد ماده خشك بوته كامل با پيشرفت مرحله رشد افزايش يافته و از 20.18 درصد قبل از غنچه دهي به 27.10 درصد در گل دهي كامل رسيد و اختلاف آن ها از لحاظ آماري معني دار شد (p<%5). درصد ماده خشك ساقه و برگ نيز تغييراتي مشابه بوته كامل داشتند. بيشترين ميزان ماده آلي بوته كامل يونجه با 90.47 درصد در مرحله شروع گل دهي و كمترين مقدار آن با 89.62 درصد در مرحله غنچه دهي كامل بود ولي اختلاف آن ها از نظر آماري معني دار نبود. بيشترين مقدار پروتيين خام بوته كامل در مرحله اول رشد (قبل از غنچه دهي) 23.79 درصد و كمترين آن در مرحله آخر رشد (مرحله گل دهي كامل) 17.06 درصد و اختلاف آن ها از نظر آماري معني دار بود (p<%5). ميزان پروتيين خام ساقه و برگ نيز با افزايش سن گياه روند مشابهي را نشان داد. درصد الياف خام بوته كامل با افزايش سن گياه افزايش يافته و از 20.12 درصد در مرحله قبل از غنچه دهي به 27.50 درصد در مرحله گل دهي كامل رسيد و اختلاف آن ها از نظر آماري معني دار شد (p<%5). درصد قابليت هضم ماده خشك از 62.78 درصد در مرحله شروع غنچه دهي به 59.10 درصد در مرحله گل دهي كامل كاهش يافت ولي اختلاف آن ها از نظر آماري معني دار نبود. همين روند كاهش در مورد قابليت هضم پروتيين خام نيز وجود داشت. در مورد قابليت هضم الياف خام روند مشخصي وجود نداشت و تفاوت آن ها از نظر آماري نيز معني دار نبود. با اين حال، بيشترين مقدار قابليت هضم الياف خام در مرحله شروع گل دهي با 57.81 درصد و كمترين مقدار در مرحله شروع غنچه دهي با 53.02 درصد مشاهده شد. ارزش انرژي زايي يونجه بر حسب كل مواد مغذي قابل هضم (TDN) با پيشرفت مرحله رشد كاهش يافت و از 61 درصد در مرحله شروع غنچه دهي به 58 درصد در مرحله گل دهي كامل رسيد و تفاوت آن ها از نظر آماري معني دار نشد. با توجه به نتايج حاصله، به نظر مي رسد براي حصول يك خوراك با كميت قابل قبول و كيفيت بهتر، برداشت يونجه اگر بين شروع گل دهي %10) گلدهي) و گل دهي كامل %50) گل دهي) صورت گيرد، عملكرد در هكتار بيشتر خواهد شد.
|
|
كليد واژه: همدان، يونجه، مراحل رشد، خصوصيات زراعي، تركيب شيميايي و قابليت هضم |
|
|
نسخه قابل چاپ
|
أَلْعِلْمُ ثَلاثَةٌ: أَلْفِقْهُ لِلاَْدْیانِ، وَ الطِّبُّ لِلاَْبْدانِ،وَ النَّحْوُ لِلِّسانِ. .
دانش سه قسم است: فقه براى دین، و پزشکى براى تن، و نحو براى زبان.
دوشنبه 10 مهر 1391 9:57 AM
تشکرات از این پست