بیانیه همایش «نقش راهبردی دانشگاهها و حوزههای علمیه در تحول هندسه قدرت جهانی»
کشورهای اسلامی سرعت تحول در جابجایی قدرت را راهبرد خود کنند
خبرگزاری فارس: در بیانیه پایانی همایش نقش دانشگاهها و حوزههای علمیه در تحول هندسه قدرت تاکید شده است: کشورهای مسلمان و مستقل میتوانند سرعت تغییر و تحول در جابجایی قدرت جهانی را راهبرد مشترک خویش سازند.
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، همایش ملی نقش راهبردی دانشگاهها و حوزههای علمیه در تحول هندسه قدرت جهانی که صبح امروز (یکشنبه) در دانشگاه عالی دفاع مقدس برگزار شد، با صدور بیانیهای پایان یافت.
متن کامل این بیانیه بدین شرح است:
انقلاب اسلامی مهمترین نقطه عطف تاریخی و مبداء ایجاد بزرگترین تحول در جهان جدید است، ملت بزرگ و فرهیخته و مسلمان ایران در یک میدان وسیع و در مقابله با جبهه استکبار جهانی قرار گرفته است.
اگرچه نظام سلطه با ابزار پول، قدرت نظامی و علم تلاش دارد تا کنترل نظام جهانی را عهدهدار شود، اما مشکل بزرگ او خلاء فکری و خلاء اندیشه راهنمای پیشرفت و رشد و توسعهای است که به بشریت ارائه میدهد، به همین دلیل جهان در شرایط حساس و در حال گذار از یک پیچ تاریخی بسیار مهم است و اوضاع جهان در حال تبدیل به یک شکل نوین و هندسه جدید حیات و قدرت است.
ما شرکتکنندگان در اولین همایش ملی «نقش راهبردی دانشگاهها و حوزههای علمیه در تحول هندسه قدرت جهانی» از دانشگاهها و حوزههای علمیه سراسر کشور به ندای حقطلبانه و عدالتخواهانه رهبر عظیمالشأن انقلاب اسلامی حضرت امام خامنهای (مدظله العالی) لبیک گفته و میدانیم در راه صعب، بزرگ و پرچالشی گام نهادهایم و در آغاز آن هستیم و براین باوریم که اعتقاد به وعده صدق پروردگار، تجربه پیروز و عینی قریب به 34 ساله جمهوری اسلامی در ساخت مستحکم نظری و عملی نظام مردمسالاری دینی به عنوان نظام الگو و الهامبخش و تفکر غالب در مصاف با اندیشه و عمل و هویت دنیای استکبار، وجود عزم و اراده جمع گستردهای از اندیشمندان در حوزه و دانشگاه برای توفیق ملت و کشور ایران در این برهه بسیار مهم و حساس تاریخی در نقشآفرینی در هندسه قدرت آینده جهان، و نیز رهنمودها و تبیین حکیمانه رهبر معظم انقلاب اسلامی «مدظله العالی» از تحول هندسه قدرت جهان، سرمایههای پیش روی ماست که جانها و دلها را آکنده از ایمان و انگیزه و امید برای این هدف مقدس کرده است.
با این نگاه و در این مسیر با تکیه بر آموزههای حیاتبخش اسلام ناب محمدی(ص) و ارزیابی نشانههای ظهور قدرتهای بلامنازع مردم در جهان و شناخت علائم افول و فروپاشی قدرت بازیگران مستکبر جهانی، بیانیه پایانی همایش ملی نقش راهبردی دانشگاهها و حوزههای علمیه در تحول هندسه قدرت جهانی نکات راهبردی زیر را به اطلاع ملت شهید پرور، آزاده و مسلمان ایران و اندیشمندان فرهیخته و آزاده جهانی میرسانیم.
1- شناخت درونزای مبانی معرفتی اندیشه اسلامی – ایرانی پیشرفت و هستیشناسی و نقد متفکرانه فلسفه قدرت در غرب و هندسه قدرت در جهان معاصر انکارناپذیر است. زیرا جبهه سلطه با اندیشهپردازی، مفهوم و گفتمانسازی دروغین، سازمان یافته و بکارگیری انحصار رسانهای در تلاش است «باطل خود را حق» «ظلم خود را عدالت» و «استبداد و استثمار خود را دموکراسی» و روابط غیرانسانی و تبعیضآمیز برای طبقهبندی شهروندان درجه 1 و 2 و 3 در کشورهای مختلف جهان را، تحت عنوان حقوق بشر ترویج نماید و منافع غرب را به نام قوانین بینالملل قرار دهد و سیستم و ابعاد قدرت و ساختار معیوب آن را مدیریت کند.
ما اعتقاد راسخ داریم که با بهرهگیری از آموزههای ادیان الهی و به ویژه اسلام ناب محمدی (ص) میتوانیم الگویی راستین و صادقانه برای بهبود زندگی بشر ارائه نمائیم و با تولید اندیشههای نوین و حکمت بنیانِ اسلامی، ترقی و تمدنسازی برپایه توحید، معنویت، اخلاق، عدالت، مشروعیت و مقبولیت جهانی را پایهریزی کنیم.
بنابراین داشتن مبانی اندیشهای منسجم و الهی و رشد و توسعه چندجانبه انسانی با رویکرد به بیداری اسلامی و نفی سلطه جهانی میتواند یکی از رویکردهای تحول آینده هندسه قدرت در جهان باشد.
2- درک این مفهوم بنیادین درجهان بر همگان آشکار شده که همه ملتها با اهتمام به مشخصات هویتی خویش از هندسه روابط کنونی در جوامع غربی و در سطح بینالملل خسته شدهاند و بحمدالله نشانههای ناپایداری هندسه قدرت در جهان آشکار شده است.
وظیفه دانشمندان و متفکران و فیلسوفان و اندیشهورزان و اصحاب رسانه در جوامع مسلمان و مستقل جهان است که نظام قدرت ناعادلانه سلطه غرب بر جهان معاصر را به چالش کشیده و با بصیرت آیندهنگارانه و پرهیز از غفلت و عبرت از تاریخ گذشته و توجه به علائم تحولات آینده کوشش نمایند تا مبانی معرفتی و اهداف بیداری اسلامی و مقاومت و آگاهی جهانی را تئوری پردازی نموده و آن را اندیشه و گفتمان مسلط در جهان سازند تا از این طریق معادله تبعیض آمیز و غیر انسانی جهان را به تعادل و توازن مبتنی بر حکمت اسلامی و انسانی متحول سازند.
3- نهادهای بینالمللی موجود از جمله سازمان ملل یکی از عوامل اساسی در ساختار معیوب هندسه قدرت جهانی هستند. سلطهورزان و جنگافروزان جهان معاصر در جنگهای اول و دوم جهانی با همان دستها و سرپنجههای خونین، خود را مدعی العموم مدیریت جهان انگاشتهاند و اختیار حق وتو را به خود اختصاص دادهاند. این وضعیت معیوب و نامعقول و پُر زیان، برای زندگیِ آزادانه بشر قابل ادامه نیست.
علاج این ساختار و مدیریت سلطه محور، خودباوری، اعتماد به نفس مسلمانان و آزادگان جهان به ویژه نخبگان اندیشهای و مدیریتی و گسترش همکاریها بین کشورهای مستقل و دارای ظرفیت مؤثر برای تغییر شرایط کنونی به منظور دستیابی به تحول و نیز رسیدن به شرائط مطلوب که ساختاری عادلانه توأم با عدالت، آزادی، صلح و برابری و معنویت برای همه انسانها در همه جوامع است، میباشد و تحقق این مهم نیازمند تلاش خستگیناپذیر و اهتمام نخبگان جوامع و مسلمانان بیدار و آزادگان جهان است.
ما شرکتکنندگان در این همایش اعتقاد راسخ داریم که این سازوکار غلط باید تغییر بنیادین یابد و همه انسانها در همه جغرافیای جهان با هر رنگ و نژاد و قبیله و زبان و فرهنگ و آداب و سنن مذهب از حقوق یکسان در همه عرصههای حیات تمدنی خویش بهرهمند گردند.
4- منطقه آسیای جنوب غربی، شمال آفریقا و شرق مدیترانه که محل ظهور همه انبیاء و ادیان توحیدی و الهی است در طی قرنهای گذشته تاکنون و در دوران نظام 2قطبی حاکم بر جهان و پارادایم حاکم بر جنگ سرد مورد هجمه، تفرقهافکنی، زورگویی و جنگافروزی زورگویان جهانی قرار گرفته و زائده خطرناک و مهلک ایجاد رژیم صهیونیستی در بین کشورهای منطقه ارمغان این شیوه مدیریت جهانی بوده که حاصل آن عقبماندگی جوامع ثروتمند اسلامی و آوارگی ملت مسلمان فلسطین شده است.
در هندسه جدید ژئوپلیتیکی دوره گذار، سرمایه اجتماعی در برابر قدرت ابزاری جهان غرب قرار گرفته است و رویارویی هندسه جدید ژئوپلیتیکی تحت عنوان (ژئوپلیتیک مقاومت) با ژئوپلیتیک سلطه از طریق مقاومتهای متنوع و فراگیری که در برابر نظام سلطه شکل گرفته نشان میدهد که کاربرد قدرت ابزاری آمریکا در مدیریت امنیت جهانی ماهیت پوشالی دارد.
5- پیدایش انقلاب شکوهمند اسلامی ملت بزرگ و مسلمان ایران که موج نوینی در بیداری اسلامی و مقاومت و استکبار ستیزی جهانی و استبداد زدائی داخلی را ایجاد نمود الگوی ارزشمندی را برای زیستن عزت مند به مردم منطقه و جهان ارائه نمود.
ما تکلیف تاریخی، ملّی و اسلامی خویش میدانیم که در جهت تئوریزه کردن مبانی معرفتی و پیشرفت و موج بیداری اسلامی و همچنین گسترش و تثبیت آن بکوشیم و این وعده تخلفناپذیر الهی را که با تغییر و تحول و خودآگاهی ملتها راه نجات از چنگال بیرحمِ ستمگران و مستکبران جهانی را نوید میدهد، محقق سازیم تا موج سوم بیداری اسلامی در جهان پایهریزی شود و از این رهگذر هندسه قدرت زورگویانه جهانی فروپاشیده و نظمی نوین، عادلانه، اسلامی مبتنی بر فطرت انسانی، حقگرائی و خداباوری انسانهای آزاده در جهان بنا گردد.
6- یکی از نشانههای بسیار مهم تحول در جهان، افول وجهه امریکاست. امریکا به عنوان قدرت اول ثروت، علم و فناوری نظامی دنیا چندین دهه با وجهه ساختگی ظاهری بر جهان مسلط شد و همین وجهه موجب گسترش نفوذ آن در جهان گردید.
امروز در پرتو یک جانبهگرایی و زیادهخواهی سران امریکا در جهان و هژمونی بیاعتنا به خواسته ملت آمریکا و سایر ملل جهان موجب افول و از بین رفتن کامل این وجهه جهانی شده است. دولت آمریکا هم اکنون در هیچ کشوری و میان هیچ ملتی، وجهه عمومی ندارد و این از نتایج تفکرات الهی و بصیرت آن دُردانة یگانه زمانة ما حضرت امام خمینی (ره) است که آمریکا را شیطان بزرگ نامید.
7- گفتمان رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (رحمتالله علیه) و تئوریزه کردن مکتب فکری بنیانگذار نظام جمهوری اسلامی و موج بیداری ملت مسلمان ایران و هدایتهای الهی رهبر فرزانه انقلاب اسلامی حضرت آیتالله امام خامنهای (مدظله العالی) پشتوانه بزرگ و مستحکم و مبانی اندیشه خداجویانهای برای مبارزه در برابر طاغوتهای زمانه و قدرتهای جهانی به عنوان چراغی پرفروغ نورافشانی میکند و ما دانشگاهیان و حوزویان به عنوان یک وظیفه خطیر اسلامی – انقلابی تعهد میکنیم که این مکتب فکری جهانشمول را در جوامع اسلامی نهادینه سازیم تا گفتمانسازی براساس اندیشههای این مکتب فکری برگرفته از اسلام ناب گفتمان مسلط بین جوامع و قدرت جهانی گردد.
از این طریق است که تحول در قدرت فکری انسانی مبنی بر توحید و معنویت و عدالت موجب فروپاشی نظام فکری و اندیشه کنونی قدرت درجهان غرب و ارمغان با ارزشی به جهان انسانیت برای زندگی توأم با سعادت خواهد بود.
8- ما شرکت کنندگان در این همایش تلاش جمعی و کوشش برنامهریزی شدهای را سازمان خواهیم داد که با تولید علم نافع و هوشمندسازی در اولویتهای علمی و تهیه نقشههای علمی عزتبخش با همکاری آزادگان و عالمان خداجوی جهانی تلاش بیوقفهای را آغاز نمائیم تا علم و فناوری را عامل اصلی تولید ثروت نموده و سهم دانش، تجربه و نوآوری را با همراهی نسل جوان و فرهیخته جوامع خویش در ترکیب تولید ثروت ملّی افزایش دهیم و نظام سلطه علمی یک طرفه جهانی را به نظامی عادلانه، شبکهای و چند سویه در تولید و بهرهبرداری علم و فناوری جهانی مبدل سازیم.
9- امید آنکه همکاری و وحدت حوزه و دانشگاه در باز مهندسی در این دوره بر محور تحول در علوم انسانی اسلامی شکل خواهد گرفت و از نتایج آن تولیدعلم بومی، انتقال دانش و انتشار آن، شکستن مرزهای دانش و تولید دانش نو برای آموزش افراد و تربیت نیروهای مهذب و متخصص، کادرسازی متناسب با نیازمندیهای بخشهای مختلف و جامعهپذیر کردن افراد از طریق نهادینهسازی امور فرهنگی و همچنین تفکر حکمت بنیان اسلامی و مفاهیم وحی و معرفی الگوی تمدن فرهنگی اصیل و الهی از وظایف اصلی و غیرقابل انکار عالمان دینی و استادان فرهیخته و متعهد دانشگاهی در جوامع اسلامی در بین سایر ملل آزادیخواه و سلطهستیز جهانی است که باید مورد توجه و اهتمام جدی واقع بشود.
10- راهبردهای تحول در هندسه قدرت جهانی در ابعاد علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی از قبیل ترویج فرهنگ نقد و آزاداندیشی، حفظ کرامت انسانی، دوری از تعصبهای قومی و طبقهای و تاریخی و جغرافیایی و تأکید بر تولید علم و نهضت نرمافزاری و انعقاد پیمانهای راهبردی بین جوامع مسلمان مستقل و ظلمستیز جهانی جهت تکمیل توانمندیهای آنان در سرتاسر جهان است.
تمدن سازی مبتنی بر معرفت اسلامی و الهی و انسانی جدید در جهان بایستی هدف قرار گیرد تا تحول و دگرگونی در هندسه قدرت یکجانبه و ثروتاندوز و استثمار کننده جوامع و انسانها و کشورهای جهانی ایجاد شود.
11- شناخت واقعی علم و درک و فهم درونی برای شناخت علمی پدیدههای مختلف زندگی، فهم صحیح نسبت به مبانی و معرفت درونزای پیشرفت و نیز هندسه قدرت جهانی است که با نفی تقلید و نقل کورکورانه اندیشههای غربی در عین بهرهگیری از تجارب ارزشمند جهان و افزایش توان فکری، فرهنگی و علمی جوامع مسلمان و آزاده جهان در همه جغرافیای جهانی براساس منابع حیات بخش وحی و پیوستگی عقل و علم و نقل در هندسه معرفت دینی متفکران نظام آینده معرفتی در جهان که ظرفیت تأثیرگذاری بر هندسه قدرت جهانی آینده را براساس جهانی بودن، جامعیت و جاودانه بودن دین مبین اسلام دارد با بهرهگیری از توانایی علمی، فرهنگی و توانایی دعوت و گفتمانسازی، قدرت اغنایی را در چارچوب قدرت نرم فرهنگی با هدف بازتولید تمدن و فرهنگ اسلامی از مأموریتهای تشکیک ناپذیر دانشگاهها و حوزههای علمی و همه اندیشمندان جهان اسلام میباشد.
12- ما شرکت کنندگان در همایش راهبردی تحول در هندسة قدرت جهانی براین باور اصیل اصرار میورزیم که مؤلفة اصلی قدرت در جهان، فرهنگ، اعتقادات، ارزشها و باورهای اسلامی و انسانی و معنوی است که در قالب قدرت نرم تجلی مییابد و با بهرهگیری هوشمندانه از آنها و تهاجم بیوقفه به نظام ارزشی حاکم بر قدرت جهانی با شناخت و نقد سازمانیافته بنیانهای فکری لیبرال دموکراسی غربی که زیرساختهای سلطه و سرکوب جهانی را برای دولتهای غربی ایجاد کرده، ضرورتهای مقابله با چنین رویکردی را از طریق تحرک اجتماعی، برسازی معنایی و هویت مقاومت فراهم میسازد.
بیداری اسلامی زیرساختهای هندسه جدید قدرت را فراهم میآورد. این امر با خلق نظریهها و تئوریهای متناسب با نیاز جامعه جهانی با تکیه بر تفکر متعالی و الهی و انسانی منبعث از مکتب وحی و آموزههای اسلام ناب محمدی (ص)، بنیانها و مکاتب و فلسفه فکری جدید و جذابی به جهانیان معرفی مینماید و این وظیفه اولی عالمان دینی و اندیشمندان دانشگاهی است تا نقش ارزندهای که از آنان مورد انتظار است در شکلدهی به نظام معرفتی قدرت مسالمتآمیز با مردمسالاری دینی و اسلامی و مشارکتجو و حقطلبی خدا خواهی آینده به جهان تشنه حقیقت معرفی گردد و با جریانسازی رسانهای مستقل، تأثیر امپراطوری رسانهای غرب را خنثی سازند.
13- کشورهای مسلمان و مستقل جهانی با خودباوری و گسترش همکاریها و همفکری بین ملتها و دولتهای مستقل به ویژه فرهیختگان و روشنفکران اجتماعی خود میتوانند سرعت تغییر و تحول در جابجایی قدرت جهانی را راهبرد مشترک خویش سازند و هندسه قدرت جهانی را براساس حکمت اسلامی طراحی کنند و پاسخ به نیازهای مختلف جوامع در سبک زندگی را از چشمه زلال اسلام استنباط نموده و در حوزه عمل کاربردی نمایند و به همگرائی و همکاری در ارتقای جایگاه مسلمانان و آزادگان جهان در ژئوپلتیک قدرت جهانی اهتمام ورزند.
انتهای پیام/