خبرگزاری میراث فرهنگی – گردشگری - قزوین با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی از طبیعت متنوعی بهرهمند است که جدای از زیبایی، محصولات فراوانی را نیز به نام قزوین ثبت کرده است. این محصولات، در فرهنگ و زندگی مردم جا دارند و ایفای نقش میکنند.
با اطمینان میتوان گفت، از هر کس درباره غذاهای سنتی قزوین پرسیده شود، نخستین پاسخ، قیمهنثا خواهد بود. این غذا یکی از غذاهای سنتی قزوین است و معمولاً برای مراسم، بهخصوص نذرهای ماه محرم استفاده میشود.
مردم این دیار همواره سفرهای رنگین از انواع خوراکی و نوشیدنی برای مهمان میآرایند. غذای معروف قیمهنثا، انواع خورش قیمه، آلو، کنگر و ریواس، کباب تیهو، مرغ شکمپر، انواع دلمه و کتلتهای مختلف و انواع آش از غذاهای اصلی به حساب میآیند. اما چاشنیهایی مانند ترشیهای لیته، هندوانه و هفتبیجار یا ماست و خیار و همچنین نوشیدنیهای سکنجبین و آب زرشک یا انواع شربت را نباید از خاطر برد. شیرینیهای معروف قزوین همچون باقلوا یا نازک پستهای نیز طرفدار زیادی دارد.
در کنار مواد خوراکی که نام برده شد و مسافر قزوین امکان چشیدن و آشنایی با چگونگی تهیه آنها را دارد، برخی مواد غذایی هستند که طبق آیین خاصی و به شکل جمعی تهیه میشوند. سمنو یکی از این مواد است. آیین سمنوپزان را بانوان با آداب خاصی انجام میدهند و سرشار از اعتقادات مذهبی و سنتی است. بهعلاوه سخن از سمنو در سفره هفتسین دریچهی دیگری از فرهنگ ایرانی را برای گردشگر میگشاید.
جشن انار
اواخر شهریور ماه یا اوایل مهر یک روز از قبل یک روز تعیین میشود تا در آن روز اهالی دسته جمعی به مزارع انار بروند و همراه نواختن دایره و یا سرنا و دهل شروع به چیدن انار کنند. قبل از این روز کسی نمیتواند اناری بچیند.
جشن فندق
در بسیاری از روستاهایی که فندق به طور عمده کاشته میشود، در اواسط مرداد ماه جشن فندق به پا میکنند و مانند انارچینی همه با هم به مزارع میروند. ابتدا شخصی اشعاری بداهه خوانده و دیگران واگویه میکنند، سپس همه شروع به چیدن فندق میکنند. دخترانی که نامزد شدهاند گردنبندی از فندق به نام «گلوانه» برای همسران خود درست میکنند.