به گزارش خبرنکار مهر، رویش گیاهان و علفهای هرز این روزها به شکل نامناسبی آثار تاریخی فارس را در خطر قرار داده است.
این معضل در محوطه های تاریخی مختلفی نظیر تخت جمشید نیز وجود داشته و کارشناسان تاکید دارند که با نوعی داروهای خاص می توان نسبت به نابودی این علفهای هرز و گیاهان اقدام کرد.
این مشکل تا آنجایی پیش می رود که در ایام تابستان آتش سوزیهایی در محوطه های تاریخی نطیر شهر تاریخی بیشاپور در کازرون رخ می دهد که طی این رویداد، گیاهان مذکور به صورت عمدی یا غیر عمد دچار حریق شده و بناهای تاریخی را در معرض خطرات جدی قرار می دهند.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: رویش انواع گیاهان در میان جداره ها و درزهای دیوارها و همچنین در سطوح مختلف آثار باستانی موجود در شهر تاریخی بیشاپور، همچنان روند فرسایش آثار 1700ساله این شهر باستانی را شدت می بخشد.
محسن عباسپور افزود: بررسی مقایسه ای وضعیت فعلی برخی از بناهای موجود در بیشاپور به ویژه بناهایی که گچ اندود بودند، با وضعیت چند سال پیش آنها، به وضوح موید آن است که رویش گیاهان به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل فرسایشی شهر بیشاپور محسوب می شود.
وي ادامه داد: در اين راستا باید هرچه زودتر و پیش از آنکه شهر بیش از این تخریب شود، درخصوص حل این چالش، اقدامی اساسی صورت گیرد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون اظهار داشت: با نگاهی به بناهای کاوش شده بیشاپور می توان به وضوح مشاهده كرد که بسیاری از دیواره های این شهر با لایه های نسبتا ذخیم گچ و با تزیینات گچ بری پوشانده شده بودند و فرسایش ناشی از وجود گیاهان بیش از هرچیز اندودهای گچی بیشاپور را هدف گرفته است.
عباسپور گفت: در شرایط فعلی متأسفانه رشد گیاهان در فاصله میان اندودهای گچ و سطوح سنگی دیوارها، طی گذشت چند سال باعث گسترش شکاف و در نهایت ورقه شدن و تخریب این لایه های گچی شده که با مقایسه وضعیت فعلی بسیاری از دیوارها با وضعیت چند سال پیش آنها، به راحتی می توان به عمق این فاجعه پی برد.
عباسپور افزود: علاوه بر دیواره های گچی، بناهای سنگی شاخصی همچون معبد آناهیتا نیز سال هاست که با مشکل رشد گیاهان دست و پنجه نرم می کنند.
وي بيان كرد: در این خصوص نیز گرچه شدت تخریب به اندازه تخریب های موجود در دیواره های گچی نیست، اما با نگاهی کارشناسانه می توان اذعان كرد که فرسایش ناشی از ریشه دوانی گیاهان در درزهای موجود در دیواره های سنگی نیز وجود دارد.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون ادامه داد: وضعیت خانه هایی که در آن سکونت داریم را بررسی می کنیم و با آنکه خانه های امروزی عمر چندانی هم ندارند، با این وجود کاملاً دقت می کنیم که در وضعیت دیوارهای آن هیچ مشکلی پیش نیاید و اصلاً برایمان قابل تصور نیست که مثلاً درزی در یکی از دیوارهای خانه مان باشد و از آن درز گیاهی هم روییده باشد.
وي گفت: اما ظاهرا عین خیالمان هم نیست بنایی که 1700سال از عمر آن می گذرد و به طور حتم بسیار حساس و شکننده است، با چنین فرسایش هایی مواجه شود.
عباس پور با بيان اينكه بیشاپور به لحاظ گستره فرسایشی موجود در آن به مرگ تدریجی و خاموش دچار شده، افزود: از یک سو ریشه های گیاهان رطوبت را در دیواره ها نگه میدارند و روند فرسایش را تشدید می کنند و از طرف دیگر آتش سوزی های تعمدی که به دلیل وجود سطح وسیعی از گیاهان خشکیده در بیشاپور صورت می گیرد، حرارت مضاعفی را متوجه بناهای این شهر 1700ساله می کنند.
عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون ادامه داد: در خصوص جلوگیری از وقوع آتش سوزی در بیشاپور سال گذشته با همکاری دادگستری، سازمان زندانها و همچنین اداره میراث فرهنگی شهرستان کازرون، با ایجاد کانالهای آتش بر، اقدام پیشگیرانه مناسبی برای جلوگیری از گسترش آتش در شهر انجام شد که با توجه به وضعیت فعلی مجموعه بیشاپور، انتظار می رود این اقدام ارزنده ظرف روزهای آینده تکرار شود.
وي گفت: همچنین امید می رود بالاخره زمانی فرا رسد که پایگاه پژوهشی بیشاپور از یک مرکزی که تنها نام آن به گوش می رسد، پا را فراتر گذاشته و در خصوص مشکلات بیشاپور احساس مسئولیت کرده و با اقدامات کارشناسانه شروع به جلوگیری و کنترل رشد گیاهان در سطح مجموعه كند.