77 ژئوپارك در 25 كشور جهان به ثبت رسيده است، حركتي پرشتاب كه از سال 1383 آغاز شد و بسرعت طرفداران فراواني بين علاقهمندان به علوم زمين در سراسر جهان يافت.
ايران كه يكي از كشورهاي داراي گوناگوني زمينشناسي كمنظير است، مطالعات مربوط به ژئوپاركها را از سال 1379 ميلادي در سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور آغاز كرد و نتيجه آن، ثبت نخستين ژئوپارك جهاني ايران و خاورميانه در جزيره قشم بود.
ثبت ژئوپارك قشم از سوي سازمان منطقه آزاد قشم و به پيشنهاد و با همكاري سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور سرآغازي بود براي حركتي گسترده در سراسر كشور جهت شناخت و معرفي مناطق داراي توان براي ثبت ژئوپاركهاي جديد.
امروزه پژوهشگران و دانشجويان زيادي در دانشگاهها، سازمانها و نهادهاي گوناگون به موضوع ژئوپاركها و ژئوتوريسم علاقهمند شده و مطالعاتي در اين زمينه به انجام رساندهاند. نتايج اين پژوهشها به صورت پاياننامهها، مقالات و كتابها منتشر شده است.
سال 1388 نخستين اطلس توانمنديهاي ژئوپارك و ژئوتوريسم ايران از سوي سازمان زمينشناسي و اكتشافات معدني كشور و با همكاري پايگاه ملي دادههاي علوم زمين كشور منتشر شد كه در آن، مهمترين ژئوسايتهاي كشور همراه عكسهاي پرشمار و نقشهها و اطلاعات گوناگون معرفي شدند.
در اين كتاب همچنين 20 منطقه كه اولويت بالاتري براي ثبت ژئوپاركهاي جديد در سطح جهاني دارد، معرفي شده كه در تصوير ، محدوده و نام آنها مشخص شده است.
نكته مهم اين است كه توانمندي كشور براي ثبت ژئوپاركهاي جديد به اين فهرست ختم نشده و مناطق ارزشمند ديگري نيز در كشور يافت ميشود كه ميتوان آنها را حداقل در فهرست ژئوپاركهاي ملي قرار داد.