خبرگزاری فارس: یکی از نویسندگان سرشناس ترکیه درباره معضل ممنوعیت حجاب اسلامی در این کشور تصریح کرد که حزب حاکم عدالت و توسعه نتوانست این مسئله را به طور اساسی حل کند.
به گزارش دفتر خبرگزاری فارس در ترکیه، پرفسور محمد آلتان عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه استانبول در گفتوگوی با فارس به تشریح دیدگاه های خود درباره مسئله حجاب اسلامی در ترکیه و کشمکش بین اقشار مسلمان و نظامیان لائیک درباره اعتقادات اسلامی پرداخت.
پرفسور آلتان با تاکید بر اینکه کشمکش بین مسجد و پادگان در ترکیه کماکان ادامه دارد، خاطرنشان کرد که حزب حاکم عدالت و توسعه می توانست معضل ممنوعیت حجاب اسلامی را به طور ریشه ای حل کند، ولی این کار را نکرد. وی افزود امروز دختران دانشجوی محجبه می توانند به راحتی و بدون مانع وارد دانشگاه ها شوند، ولی اگر فردا روزی این تصمیم تغییر کند، آن وقت امکان دارد این حق دوباره مصادره شود. وی تصریح کرد حزب حاکم عدالت و توسعه نتوانست این معضل را به طور ریشه ای حل کند و در عین حال نتوانست رژیم ترکیه را دموکراتیک سازد و تنها برای جلب آرای مردم فعالیت کرد.
پرفسور آلتان در بخش دیگری از اظهارات خود اظهار داشت که در روند کودتای پست مدرن 28 فوریه 1997 نظامیان از رسانه ها بهره برداری کردند و امروز حزب عدالت و توسعه همین کار را می کند.
در ذیل خلاصهای این گفتوگو به نظر خوانندگان فارس میرسد.
فارس – آیا به عقیده شما ارتباطی بین مسئله کردها و مسئله حجاب در ترکیه وجود دارد؟
آلتان – بله دارد. چونکه در ترکیه مسئله اصلی عدم اجرای حقوق پایه و آزادی های فردی و اجتماعی است. کلیه خصوصیات انسانی ناشی از انسان بودن از لحاظ حقوقی ضمانت شده است. در این روند ضمانت زبان مادری، لباس، طرز زیستن، امنیت جانی، نژادی، دینی، مذهبی،... لازم و اساس است. حال که چنین است حجاب نیز در حقیقت در ترکیه در چارچوب آزادی های دینی و وجدانی قرار می گیرد. همان گونه که یک فرد به همین دلیل حق دارد سر خود را بپوشاند، در عین حال ویژگی های ناشی از کرد بودن نیز باید ضمانت شود.
فارس – آیا مسئله حجاب یک مسئله اقتصادی هم هست؟
آلتان – مسئله حجاب در حقیقت هم به صورت یک مسئله سیاسی ناشی از موجودیت اسلام سیاسی مطرح است، هم به صورت یک حق و آزادی اساسی. ترکیه فاقد رژیمی دمکراتیک که به پوشش انسان ها کاری نداشته باشد است. از لحاظ اقتصادی هم در ترکیه کسانی که در زندگی دچار سختی بوده و از قشر محروم هستند تلاش می کنند تا محرومیت خود را در صحن مساجد به نوعی برطرف سازند و در مقابل آنها و ضد این گروه، در ترکیه انسان هایی هستند که دور پادگان ها گرد آمده مدد می جویند.
فارس – آیا حزب عدالت و توسعه اردوغان در مسئله حجاب ریاکارانه رفتار میکند؟
آلتان – حزب حاکم عدالت و توسعه می توانست معضل ممنوعیت حجاب اسلامی را به طور ریشه ای حل کند، ولی این کار را نکرد. امروز دختران دانشجوی محجبه می توانند به راحتی و بدون مانع وارد دانشگاه ها شوند، ولی اگر فردا روزی این تصمیم تغییر کند، آن وقت امکان دارد این حق دوباره مصادره شود. حزب حاکم عدالت و توسعه نتوانست این معضل را به طور ریشه ای حل کند و در عین حال نتوانست رژیم ترکیه را دمکراتیک سازد و تنها برای جلب آرای مردم فعالیت کرد.
فارس – با توجه به همین نکته گفته می شود در ترکیه معضل ممنوعیت حجاب کمی نرمتر شده است.
آلتان – درست است، اما این امر ماندگار و سیتماتیک نیست. یعنی هنوز هم نوع پوشش انسان ها متکی به اجازه دیگری است.
فارس – به عقیده شما قشری که از کودتای پست مدرن 28 فوریه 1997 بیشترین آسیب را دید، کدام قشر بود؟
آلتان – به عقیده من همه ترکیه، همه مردم ترکیه آسیب دیدند.
فارس – به نظر شما محاکمه صرفا نظامیان درگیر در این کودتا درست است؟
آلتان – این هم یک حساب سیاسی دیگر است، چونکه می بایست کل رژیم به محاکمه کشیده می شد. اما حزب عدالت و توسعه با محاکمه صرف نظامیان باز در پی خودشیرینی جلوی رای دهندگانش بود. در روند کودتای پست مدرن 28 فوریه 1997 نظامیان از رسانه ها بهره برداری کردند و امروز حزب عدالت و توسعه همین کار را می کند. کودتای 28 فوریه رژیم و ساختار موجود را تغییر نداد. کما اینکه این ساختار را قبلا نظامیان استفاده می کردند و الان اردوغان استفاده می کند. چیزی عوض نشده است.
فارس – پس در این صورت مغز متفکری که نظامیان را به سوی کودتای مذکور سوق داد چه کسانی بودند؟
آلتان – در کودتای 28 فوریه آمریکا نقش مهمی ایفا کرد. در ترکیه کودتاها در نتیجه لغزش ها در سیاست خارجی و به منظور جلوگیری از این لغزش و انحراف رخ می دهد.
فارس – تاثیر این کودتا و نامه هشدارآمیز نظامیان در 27 آوریل بر روی مسئله حجاب چگونه بود؟
آلتان – حجاب یک بهانه است. یعنی همان گونه که حزب عدالت و توسعه امروز با مشروبات الکلی مخالفت می ورزد، نظامیان هم در پادگان ها در مبارزه با مساجد از طریق مبارزه با حجاب برخورد می کنند. یعنی به جای نزای بر سر دمکراسی، جنگ پادگان با مسجد دنبال می شود.
فارس – نظر اقشار متدین در مورد موضع گیری حزب عدالت و توسعه درباره حجاب اسلامی چیست؟ آیا خواسته های آنان در این مورد از این حزب برآورده شد؟
آلتان – خیر، آنها خواهان راه حلی ماندگار بودند اما نشد. حزب عدالت و توسعه از مسئله حجاب بهره برداری سیاسی می کند و این معضل را حل نمی کند. البته اقشار متدین از این وضع راضی نیستند.
منبع : خبرگزاری فارس