0

نهج الفصاحة، مجموعه كلمات قصار حضرت رسول اكرم«ص»

gps0064
gps0064
کاربر نقره ای
تعداد پست ها : 1751

گفتار محمد از گفتار آسمانى فروتر و از گفتار انسانى فراتر است.

1 آفة الشّجاعة البغى و آفة الحسب الافتخار و آفة السّماحة المنّ و آفة الجمال الخيلاء و آفة الحديث الكذب و آفة العلم النّسيان و آفة الحلم السّفه و آفة الجود السّرف و آفة الدّين الهوى. 
سركشى آفت شجاعت است، تفاخر آفت شرافت است، منت آفت سماحت است، خود پسندى آفت جمال است، دروغ آفت سخن است فراموشى آفت دانش است، سفاهت آفت بردبارى است، اسراف آفت بخشش است، هوس آفت دين است. 

2 إئتوا الدّعوة إذا دعيتم. 
وقتى شما را دعوت كردند بپذيريد. 

3 إئت المعروف و اجتنب المنكر و انظر ما يعجب أذنك أن يقول لك القوم إذا قمت من عندهم فأته و انظر الّذي تكره أن يقول لك القوم إذا قمت من عندهم فاجتنبه. 
نيك‏ كردار باش و از كار بد بپرهيز ببين ميل دارى ديگران درباره تو چه بگويند همانطور رفتار كن و از آنچه نمي خواهى درباره تو بگويند بركنار باش. 

‏4 آفة الدّين ثلاثة فقيه فاجر و إمام جائر و مجتهد جاهل
آفت دين سه چيز است، داناى بد كار و پيشواى ستم كار و مجتهد نادان 

5 آفة العلم النّسيان و إضاعته أن تحدّث به غير أهله. 
آفت دانش فراموشيست و دانشى كه بنا اهل سپارى تلف ميشود. 

6 آكل كما يأكل العبد و أجلس كما يجلس العبد. 
مانند بندگان غذا ميخورم و مانند آنها بر زمين مى‏نشينم. 

7 آمروا النّساء في بناتهنّ. آية المنافق ثلاث، إذا حدّث كذب و إذا وعد أخلف و إذا ائتمن خان. 
با زنان درباره دخترانشان شور كنيد . نشان منافق سه چيز است، سخن بدروغ گويد، از وعده تخلف كند و در امانت خيانت نمايد. 

8 أبى اللّه أن يجعل لقاتل المؤمن توبة. 
خداوند از گناه قاتل مؤمن نميگذرد و توبه او را نمى‏پذيرد. 

9 أبى اللّه أن يقبل عمل صاحب بدعة حتّى يدع بدعته. 
خداوند عمل بدعتگذار را نمى پذيرد تا از بدعت خويش دست بردارد

10 إبتغوا الرّفعة عند اللّه تحلم عمّن جهل عليك و تعطي من حرمك. 
اگر ميخواهيد پيش خداوند منزلتى بلند يابيد خشونت را به بردبارى و محروميت را به عطا تلافى كنيد. 

11 أبد المودّة لمن وادّك فإنها أثبت. 
آنكه با تو در دوستى مى‏زند با وى ره دوستى گير كه اين گونه دوستى پايدارتر است. 
چهارشنبه 14 مرداد 1388  4:11 PM
تشکرات از این پست
gps0064
gps0064
کاربر نقره ای

پاسخ به:نهج الفصاحة، مجموعه كلمات قصار حضرت رسول اكرم«ص»

12 إبدء بنفسك فتصدّق عليها فإن فضل شيى‏ء فلأهلك فإن فضل شيى‏ء عن أهلك فلذي قرابتك فإن فضل عن ذي قرابتك شيى‏ء فهكذا و هكذا إبدء بمن تعول. 
صدقه را از خويشتن آغاز كن اگر چيزى فزون آمد بكسان خود ده اگر از كسان تو چيزى فزون آمد بخويشان ده و اگر از خويشان نيز چيزى فزون آمد به ديگران ده و همچنين صدقه را از عيال خويش آغاز كن. 

13 أبى اللّه أن يرزق عبده المؤمن إلاّ من حيث لا يحتسب. 
خدا روزى بنده مؤمن خويش را از جائى كه انتظار ندارد ميرساند

14 إبدؤا بما بدأ اللّه به. 
صدقه را از آنچه خداوند آغاز كرده است آغاز كنيد. 

15 أبشروا و بشّروا من وراءكم أنّه من شهد أن لا إله إلاّ اللّه صادقا لها دخل الجنّة . 
شما را مژده ميدهم و شما بديگران مژده دهيد كه هر كس شهادت دهد كه خدائى جز خداى يگانه نيست و بدان معتقد باشد وارد بهشت ميشود

16 أبغض الحلال إلى اللّه الطّلاق. 
 منفورترين چيزهاى حلال در پيش خدا طلاق است. 

17 أبغض الخلق إلى اللّه من آمن ثمّ كفر. 
منفورترين مردم پيش خدا آن كس است كه ايمان آورد و سپس كافر شود. 

18 أبغض الرّجال إلى اللّه ألألدّ الخصم. 
منفورترين مردان در پيش خدا مرد لجوج و ستيزه جوست. 

19 أبغض العباد إلى اللّه من كان ثوباه خيرا من عمله: أن تكون ثيابه ثياب الأنبياء و عمله عمل الجبّارين. 
منفورترين بندگان در پيش خدا كسى است كه جامه وى از كارش بهتر باشد، يعنى جامه او جامه پيمبران باشد و كار وى كار ستمگران. 

20 أبغوني الضّعفاء فإنّما ترزقون و تنصرون بضعفاءكم. 
ناتوان را پيش من آريد زيرا شما ببركت ناتوانان خود روزى مى‏خوريد و يارى مى‏شويد. 

21 أبلغوا حاجة من لا يستطيع إبلاغ حاجته. فمن أبلغ سلطانا حاجة من لا يستطيع إبلاغها ثبّت اللّه قدميه على الصّراط يوم القيامة. 
حاجت كسى را كه از ابلاغ آن ناتوانست ببزرگان برسانيد زيرا هر كس حاجت درمانده ‏اي را ببزرگى برساند روز رستاخيز خداوند پاهاى وى را بر صراط استوار ميسازد. 

22 إبن آدم أطع ربّك تسمّى عاقلا و لا تعصه فتسمّى جاهلا. 
فرزند آدم!پروردگار خويش را فرمانبردار باش تا ترا خردمند خوانند و از فرمان وى بيرون مباش كه ترا نادان شمارند. 

23 إبن آدم إذا أصبحت معافى في جسدك آمنا في سربك عندك قوت يومك فعلى الدّنيا ألعفاء . 
فرزند آدم وقتى تن تو سالم است و خاطرت آسوده است و قوت يكروز خويش را دارى جهان گو مباش. 
چهارشنبه 14 مرداد 1388  4:11 PM
تشکرات از این پست
gps0064
gps0064
کاربر نقره ای

24 إبن آدم عندك ما يكفيك و تطلب ما يطغيك إبن آدم لا بقليل تقنع و لا بكثير تشبع 
فرزند آدم، آنچه حاجت ترا رفع كند در دسترس خود دارى و در پى آنچه ترا بطغيان واميدارد روز ميگذارى، باندك قناعت نميكنى و از بسيار سير نميشوى. 

25 أتاني جبريل فقال يا محمّد عش ما شئت فإنّك ميّت و أحبب ما شئت فإنّك مفارقه و اعمل ما شئت فإنّك مجزيّ به. و اعلم أنّ شرف المؤمن قيامه بالّليل و عزّه إستغناؤه عن النّاس . 
جبريل پيش من آمد و گفت اى محمّد هر چه ميخواهى زنده بمان كه عاقبت خواهى مرد، هر چه را ميخواهى دوست بدار زيرا از آن جدا خواهى شد و هر چه ميخواهى بكن كه پاداش آن را خواهى ديد و بدان كه شرف مؤمن بپا خاستن شب است و عزت وى بى نيازى از مردم‏

26 أتاني جبريل فقال بشّر أمّتك إنّه. من مات لا يشرك باللّه شيئا دخل الجنّة قلت يا جبريل و إن سرق و إن زنى قال نعم قلت و إن سرق و إن زنى قال نعم قلت و إن سرق و إن زنى قال نعم و إن شرب الخمر. 
جبريل پيش من آمد و گفت امت خود را بشارت بده كه هر كس بميرد و چيزى را با خدا شريك نسازد به بهشت ميرود گفتم اى جبرئيل و اگر دزدى كرده باشد و اگر زنا كرده باشد؟گفت آرى گفتم و اگر دزدى كرده باشد و اگر زنا كرده باشد؟گفت آرى گفتم و اگر دزدى كرده باشد و اگر زنا كرده باشد گفت آرى و اگر هم شراب خورده باشد

27 أتحبّ أن يلين قلبك و تدرك حاجتك؟إرحم اليتيم و امسح رأسه و أطعمه من طعامك يلن قلبك و تدرك حاجتك. 
آيا دوست دارى دلت نرم شود و حاجت خود بيابى بر يتيم رحمت آور وى را بنواز و از غذاى خويش بدو بخوران تا دلت نرم شود و حاجت خود بيابى. 

28 أتحسبون الشّدّة في حمل الحجارة إنّما الشّدّة أن يمتلي أحدكم غيظا ثمّ يغلبه. 
آيا گمان ميكنيد نيرومندى در بردن سنگ است، نيرومند حقيقى آنست كه خشمگين شود و بر خشم خود غالب گردد. 

29 إتّخذوا عند الفقراء أيادي فإنّ لهم دولة يوم القيامة. 
با فقرا دوستى كنيد زيرا در روز رستاخيز دولتى بزرگ دارند.

30 أتدرون ما العضة؟. . نقل الحديث من بعض النّاس إلى بعض ليفسدوا بينهم. 
آيا ميدانيد سخن چينى چيست؟ سخن چينى آنست كه سخنى را از كسان پيش ديگران نقل كنند و ميان آنها را بهم بزنند

31 أترك فضول الكلام و حسبك من الكلام ما تبلغ به حاجتك
از سخنان بيهوده چشم بپوش سخنى كه رفع حاجت كند ترا كفايت كند. 

32 أتركوا الدّنيا لأهلها فإنّه من أخذ منه فوق ما يكفيه أخذ من حتفه و هو لا يشعر. 
دنيا را بمردم دنيا واگذاريد زيرا هر كس از دنيا بيش از حد كفايت بر گيرد در هلاك خويش ميكوشد اما نميداند. 

33 إتّق اللّه في عسرك و يسرك. 
در سختى و سستى از خدا بترس

34 إتّق اللّه و لا تحقرنّ من المعروف شيئا و لو أن تفرغ من دلوك في إناء المستسقي و أن تلقى أخاك و وجهك إليه منبسط.  
از خدا بترس و هيچ كار نيكى را حقير مشمار گر چه كار نيك منحصر باين باشد كه دلو خويش را در ظرف تشنه‏اى بريزى و برادر خود را با روى گشاده ملاقات كنى. 

35 إتّق دعوة المظلوم فإنّما يسأل اللّه تعالى حقّه و إنّ اللّه تعالى لا يمنع ذا حق حقّه. 
از دعاى مظلوم بپرهيز زيرا وى بدعا حق خويش را از خدا ميخواهد و خدا حق را از حق دار دريغ نميدارد. 

36 إتّقوا اللّه واعد لوا بين أولادكم كما تحبّون أن يبرّوكم. 
از خدا بترسيد و ميان فرزندان خود بعدالت رفتار كنيد همانطور كه ميخواهيد با شما بنيكى رفتار كنند. 

37 إتّقوا دعوة المظلوم فإنّها تحمل على الغمام يقول اللّه تعالى و عزّتي و جلالى لانصرنّك و لو بعد حين. 
از نفرين مظلوم بترسيد زيرا نفرين وى بر ابرها ميرود و خداوند مى گويد بعزت و جلال من سوگند كه ترا يارى ميكنم اگر چه پس از مدتى باشد. 

38 إتّقوا الحجر الحرام في البنيان فإنّه أساس الخراب. 
از استعمال سنگ حرام در ساختمان بپرهيزيد كه مايه ويرانى است. 

39 إتّقوا فراسة المؤمن فإنّه ينظر بنور اللّه عزّ و جلّ. 
از فراست مؤمن بترسيد كه چيزها را با نور خدا مينگرد. 

40 إتّقوا الشّحّ فإنّ الشّحّ أهلك من كان قبلكم و حملهم على أن سفكوا دماءهم و استحلّوا محارمهم. 
از بخل بپرهيزيد زيرا كه بخل پيشينيان را هلاك كرد و آنها را وادار كرد كه بخون يكديگر دست بيالايند و محارم خويش را حلال شمارند. 
چهارشنبه 14 مرداد 1388  4:12 PM
تشکرات از این پست
gps0064
gps0064
کاربر نقره ای

41 إتّقوا النّار و لو بشقّ تمرة فإن لم تجدوا فبكلمة طيّبة. 
از آتش بپرهيزيد و گر چه بوسيله يك پاره خرما باشد و اگر نداريد بوسيله سخنى نيك. 

42 إتّق المحارم تكن أعبد النّاس و ارض بما قسم اللّه لك تكن أغنى النّاس. 
از چيزهاى حرام بپرهيز تا از همه كس عابدتر باشى و بقسمت خويش راضى باش تا از همه كس ثروتمندتر باشى. 

43 أتقى النّاس من قال الحقّ فيما له و عليه. 
از همه مردم پرهيزگارتر آنكس است كه حق را بر نفع و ضرر خويش بگويد. 

44 إتّقوا الدّنيا فو الّذي نفسي بيده إنّها لأسحر من هاروت و ماروت. 
از دنيا بپرهيزيد، قسم به آنكس كه جان من در كف اوست كه دنيا از هاروت و ماروت ساحرتر است. 

45 إتّقوا اللّه في النّساء فإنّهنّ عندكم عوان. 
درباره زنان از خدا بترسيد كه آنها پيش شما اسيرند. 

46 إتّق اللّه حيثما كنت و أتبع السّيّئة الحسنة تمحها و خالق النّاس بخلق حسن. 
هر كجا هستى از خدا بترس؛به دنبال گناه كار نيك انجام بده تا آن را محو كند و با مردم خوش اخلاق و نيكو رفتار باش. 

47 إتّقوا دعوة المظلوم فإنّها تصعد إلى السّماء كأنّها شرارة. 
از نفرين مظلوم بترسيد كه چون شعله آتش بر آسمان ميرود. 

48 إتّقوا دعوة المظلوم و إن كان كافرا فإنّها ليس دونها حجاب. 
از نفرين مظلوم بترسيد اگر چه كافر باشد، زيرا در برابر نفرين مظلوم پرده و مانعى نيست . 

49 إتّقوا اللّه و أصلحوا ذات بينكم. 
از خدا بترسيد و ميان خويش را اصلاح كنيد. 

50 إتّقوا الدّنيا و اتّقوا النّساء فإنّ إبليس طلاّع رصّاد و ما هو بشيى‏ء من فخوخه بأوثق لصيده في الأتقياء من النّساء. 
از دنيا بترسيد و از زنان بپرهيزيد زيرا شيطان نگران و در كمين است و هيچيك از دامهاى وى براى صيد پرهيزكاران مانند زنان مورد اطمينان نيست. 

51 إتّقوا الظّلم فإنّ الظّلم ظلمات يوم القيامة. 
از ستمگرى بپرهيزيد كه ستمگرى مايه تاريكى روز رستاخيز است. 

52 إتّقوا صاحب الجذام كما يتّقى السّبع إذا هبط واديا فاهبطوا غيره. 
از بيمارى كه بخوره مبتلا است بپرهيزيد چنانكه از شير ميگريزيد اگر در دره‏اى فرود آمد شما در دره ديگر فرود آئيد.

53 إتّقوا زلّة العالم و انتظروا فيئته. 
از لغزش دانا بترسيد و منتظر باز گشت وى باشيد. 
چهارشنبه 14 مرداد 1388  4:13 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها