خسارت 2100 ميليارد ريالي سيل به خراسانرضوي
در چهار ماهه امسال بيش از 55 مورد سيل و سيلاب در خراسانرضوي جاري شد و اين در حالي است كه تعداد كل سيل و سيلابهاي جاري شده در اين استان در سال گذشته 45 مورد بود. اما علت اين افزايش چيست؟ آيا عوامل انساني نيز در افزايش بروز اين حوادث دخيل بود؟
حجت علي شايانفر، مديركل مديريت بحران استان خراسانرضوي در گفتوگو با خبرنگار «حوادث» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خسارت ناشي از جاريشدن اين سيلابها در چهار ماهه نخست امسال را دو هزار و 148 ميليارد ريال اعلام كرد و گفت: عمده اين خسارات به بخشهاي كشاورزي، تاسيسات زيربنايي و اماكن تجاري و مسكوني وارد شد.
وي با بيان اينكه 11 تن نيز در جريان اين حوادث جان خود را از دست دادهاند، اظهار كرد: اين افراد در مناطق مختلف استان به دلايل متفاوتي نظير عدم رعايت موارد ايمني، بازيهاي كودكانه، عبور از پلها و مسيرهاي ناامن، ساكنشدن در حاشيه رودها و ... جان خود را از دست دادند.
مديركل مديريت بحران استان خراسانرضوي همچنين از تلفشدن يك هزار و 668 راس دام و وارد شدن آسيب به بيش از 50 خودرو در پي اين سيلها خبر داد و گفت: در همين مدت به چهار هزار و 280 واحد مسكوني نيز خسارت وارد شده كه حدود دو هزار باب آنان نيازمند تعميراتي اساسي و بازسازي است.
به گفته شايانفر، اين حوادث در بخشهاي مختلف استان رخ داده، اما در شهرستانهاي شمالي و غربي خراسانرضوي آمار آن بيشتر بود.
وي درباره دلايلي كه سبب جاريشدن اين سيلاب و افزايش شمار آن نسبت به سال گذشته در سطح استان شد، خاطر نشان كرد: علاوه بر شرايط اقليمي كه در تمام دنيا سبب بروز مشكلاتي در زمينه سيل و نيز خشكسالي شده است، مشكلات انسانساز نيز در بروز اين پديده بينقش نيست.
مديركل مديريت بحران استان خراسانرضوي افزود: از جمله مواردي كه در اثر دخالت انسان در طبيعت حاصل شده ميتوان به از بين بردن پوشش گياهي، احداث سازههاي غيرمقاوم، تجاوز به حريم رودخانه و ... اشاره كرد.
به گفته شايانفر، با توجه به اينكه در خراسانرضوي، رودخانه پر آب دائمي وجود ندارد، عدهاي با اين تصور كه رودخانهها همواره كم آب هستند، به حريم آن تجاوز كرده و اقدام به اسكان موقت در آن ميكنند. اما بايد توجه داشته باشند كه در برخي از فصول سال، اين رودخانهها پر آب شده و سبب وارد شدن خسارت مالي و جاني فراواني به آنان ميشود.
وي همچنين در خصوص تامين خسارات وارد شده به بخشهاي خصوصي و عمومي ناشي از سيل نيز به ايسنا گفت: در خصوص تاسيسات زيربنايي نظير آب، برق، راهها و ... در همان لحظات اوليه از منابع داخلي كه داريم نسبت به تعمير آنان اقدام ميكنيم اما بايد توجه داشت كه بازسازي اصلي آنان نيازمند اعتباراتي است كه بايد از سوي سازمان مديريت بحران كشور تامين شود.
مديركل مديريت بحران استان خراسانرضوي درباره خسارات وارد شده به منازل مسكوني نيز، اظهار كرد: به آن دسته از منازلي كه نيازمند بازسازي و تعميرات اساسي هستند، علاوه بر اينكه 1.5 ميليون تومان وام بلاعوض تعلق ميگيرد، 12.5 ميليون تومان نيز تسهيلات بازسازي داده ميشود.
شايانفر درباره اقدامات انجام شده پيرامون پيشگيري از وقوع سيلابهاي احتمالي در آينده، اظهاركرد: برنامههاي زيادي در كارگروههاي تخصصي كه رياست آن بر عهده شركت آب منطقهاي است، انجام شده، ضمن اينكه در بحث سدسازي و لايروبي رودها و مسيلها نيز اقداماتي انجام شد.
مديركل مديريت بحران استان خراسانرضوي از لايروبي و بازگشايي 31 رودخانه، جمعا به طول 60 كيلومتر با اعتباري 550 ميليون توماني خبر داد و گفت: البته براي اينكه از اين حوادث پيشگيري شده و خسارات آن نيز كم شود، بايد ميان مردم و دولت تعاملي مناسب برقرار شود.