0

گیاهان دارویی

 
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

یافته*ی علمی درباره*ی زعفران / خاصیت های فراوان این گیاه



زعفران، سرطان کبد را مهار می*کند. در درمان آلزایمر موثر است و در درمان اختلالات قاعدگی نیز نقش مهمی را ایفا می*کند.
زعفران
زعفران، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز است و علاوه بر استفاده در پخت و پز، دارای مصارف درمانی بسیاری نیز هست. این پیاز غلاف قهوه*ای رنگی دارد و دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و 3 رشته کلاله قرمز رنگ است.
قسمت مورد استفاده گیاه زعفران، کلاله نارنجی رنگ گل آن است.
زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران به دست می*آید در واقع از هر 100 تا 200 هزار گیاه زعفران، حدود 5 کیلوگرم گل زعفران به دست می*آید که وزن 5 کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم می*رسد.
متخصصین طب گیاهی نیز از دیرباز با خواص زعفران آشنا بوده و آن را برای درمان انواع بیماری*ها مانند خستگی*های مفرط درد لثه، بیماری*های قلبی، افسردگی، آسم، بی*خوابی، سیاه سرفه، درد شکم و سنگ*های کلیه توصیه می*کردند.
مصرف زعفران باعث کاهش سطح کلسترول بد و نیز بهبود جریان خون در بدن می*شود. برخی از متخصصین طب گیاهی بر این باورند که استفاده از زعفران باعث تقویت حافظه می*شود.
مصرف زعفران برای افرادی که دارای اختلالات عصبی هستند و یا حافظه خود را از دست داده*اند توصیه می*شود.
علت عوارض پیش از قاعدگی و علایم افسردگی، تغییرات در فعالیت سروتونین است که زعفران روی ماده شیمیایی سروتونین در مغز و نحوه فعالیت آن اثر می*گذارد

استفاده از زعفران در درمان بیماری*های چشمی موثر است؛ زعفران از آن جا که حاوی خواص آنتی*اکسیدانی فراوانی است متخصصین طب گیاهی آن را برای درمان ضعف بینایی توصیه می*کنند و با مصرف آن ماهیچه*های چشم تقویت می*شود و مصرف منظم آن باعث بهبود بینایی حتی در سنین بالا نیز می*شود.
زعفران خون را تصفیه می*کند و خاصیت ضد التهابی دارد و برای تسکین دردهای ناشی از آرتروز توصیه می*شود.
البته خانم*های باردار فقط با نظر پزشک می*توانند زعفران مصرف کنند و اگر قرار است کودکان نیز از این گیاه مصرف کنند در مورد مقدار مجاز آن با پزشک متخصص کودکان مشورت کنید چرا که آنان بسیار حساس هستند.
زعفران، سرطان کبد را مهار می*کند
پژوهش تازه*ای نشان می*دهد، زعفران با بهبود فرایند اپوپتوز، جلوگیری از تکثیر بی*رویه سلول*ها و اثر ضد التهابی که دارد، می*تواند آغاز سرطان کبد یا گسترش آن*را به شکل قابل*توجهی در موش*ها مهار کند.
سرطان سلول*های کبدی یا HCC، پنجمین سرطان شایع جهان و سومین عامل مرگ در مبتلایان به سرطان به شمار می*رود. ابتلا به هپاتیت B، C و بیماری کبد چرب، در معرض سرطان*زاهای محیطی مانند DEN قرار گرفتن، مصرف بی*رویه آهن و استفاده از مشروبات الکلی می*تواند زمینه ابتلای فرد را به این سرطان کشنده فراهم کند. تحقیق روی موش*های آزمایشگاهی نشان می*دهد، عصاره زعفران به وضوح می*تواند نقش یک محافظ شیمیایی قوی را در برابر این عوامل بازی کند.
به گزارش ساینس دیلی، پژوهشی که توسط محققان دانشگاه امارات متحده عربی انجام شده نشان می*دهد زعفران که پیش از این خاصیت آنتی*اکسیدانی آن به اثبات رسیده، به خوبی می*تواند از کبد در برابر پیشرفت سرطان و عوامل سرطان*زایی مانند دی*اتیل*نیتروزآمین یا DEN که در تنباکو، وسائل آرایشی، بنزین و غذاهای فراوری شده، وجود دارد، حافظت کند.
استفاده از زعفران در درمان بیماری*های چشمی موثر است؛ زعفران از آن جا که حاوی خواص آنتی*اکسیدان فراوانی است متخصصین طب گیاهی آن را برای درمان ضعف بینایی توصیه می*کنند

این پژوهشگران دو هفته پیش از القای ماده سرطانی به موش*ها، رژیم حاوی زعفران آن*ها را با دوزهای گوناگون 75، 150و 300 میلی*گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز آغاز کردند و آن را به مدت 22 هفته ادامه دادند.
نتایج نشان می*دهند گروهی از موش*ها که بالاترین دوز عصاره زعفران را دریافت کرده*اند، کاملاً از ایجاد سلول*های سرطانی در کبد مصون مانده*اند. در گروه*های دیگر که درمان پیش از القا آغاز شده نیز کاهش پروتئین*هایی که نشانه اولیه وجود سرطان هستند، به وضوح دیده می*شود و روند پیشرفت یا آغاز بیماری به مراتب کندتر شده است.
عمرو امین که سرپرستی این تحقیق را به عهده داشته، می*گوید: «یافته*های ما نشان می*دهند زعفران با کمک به اجرای فرایند اپوپتوز یا مرگ تنظیم*شده سلولی، جلوگیری از تکثیر بی*رویه سلول*ها و اثر ضد التهابی این نقش ضد سرطانی را بازی می*کند».

عصاره زعفران موثر در درمان آلزایمر
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران طی تحقیقی برای نخستین بار تأثیر مثبت عصاره گیاه زعفران را در درمان آلزایمر اثبات کردند.
دکتر شاهین آخوندزاده، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکارانش در این تحقیق، طی مطالعه*ای 22 هفته*ای با بررسی 54 بیمار مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط تأثیر زعفران را بر روی بیماران مشاهده کردند.
در این مطالعه افراد را به 2 گروه تقسیم کردیم و در شرایط یکسان به یک گروه از بیماران عصاره زعفران به صورت کپسول و گروه دیگر داروی Donepezil داده شد که نتیجه روند درمان در هر دو گروه یکسان بود.
زعفران خون را تصفیه می*کند و خاصیت ضد التهابی دارد و برای تسکین دردهای ناشی از آرتروز توصیه می*شود

استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با ارائه نتایج این تحقیق در همایش بین*المللی «زعفران، داروی گیاهی هزاره سوم» خاطرنشان کرد: نتیجه این مطالعه نشان داد که عصاره زعفران می*تواند داروی بیماری آلزایمر باشد. وی با اشاره به این که قدمت زعفران به قدمت تاریخ ایران است، اظهار کرد: 85 درصد زعفران دنیا در استان خراسان تولید می*شود و به همین نسبت 85 درصد تحقیقات دنیا در خصوص زعفران نیز در دانشگاه*های ما صورت گرفته است.

زعفران
زعفران ؛ مفید در درمان اختلالات قاعدگی

اصلی*ترین و مهم*ترین ترکیبات زعفران همان ترکیبات زردرنگ، تلخ و معطری است که در درمان اختلالات قاعدگی و افسردگی موثر است.
یک بررسی علمی که توسط سحر کامران سامانی، مهندس علوم و صنایع غذایی و رقیه کامران سامانی، کارشناس تکنولوژی پرتوشناسی (رادیولوژی) انجام شد، نشان داد مصرف صحیح زعفران که حاوی ترکیبات زردرنگ (مشتقات کروستین) است، می*تواند تولید سروتونین را در مغز کنترل و درمان اختلالات قاعدگی و افسردگی را در بر داشته باشد.
ترکیبات زردرنگ زعفران (مشتقات کروستین) به خوبی در آب محلول هستند؛ پیکروکروسین از جمله ترکیبات تلخ است و مهم*ترین ترکیب مواد معطر (اسانس) سافرانال است.
زعفران دارای خواص نیروبخش و قاعده*آور بوده به طوری که دم کرده زعفران و مصرف هر روز 2 تا 3 فنجان در 3 نوبت آثار مهمی در معالجه اختلالات قاعدگی دارد. زعفران، قاعدگی را تحریک کرده و درد کمر ناشی از اختلال قاعدگی را آرام می*کند.
این پژوهش نشان می*دهد علت عوارض پیش از قاعدگی و علایم افسردگی، تغییرات در فعالیت سروتونین است که زعفران روی ماده شیمیایی سروتونین در مغز و نحوه فعالیت آن اثر می*گذارد.
سروتونین نوعی انتقال*دهنده عصبی است که نقش مهمی در خوابیدن، تعدیل حالت و رفتار، اشتها و... دارد. اتصال سروتونین به برخی سلول*های تحریک*کننده، نشان*دهنده علائم افسردگی است؛ به علاوه شرایط بیولوژیک و عوامل خاصی مانند تولیدمثل، هورمون*های ژنتیک، بارداری، زایمان و یائسگی در افسردگی تأثیر دارند.
بررسی این دو محقق بیانگر این است که در فرآیند افسردگی در مغز با کمبود غلظت سروتونین روبه*رو هستیم. افرادی که میزان تولید سروتونین در مغز آن*ها پایین است، برای بهبود روحیه خود بیشتر به غذای رنگین (زعفران) روی می*آورند که سروتونین را در مغز زیاد می*کند، در نتیجه کاهش افسردگی را در پی خواهد داشت.

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

جمعه 13 مرداد 1391  6:52 PM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

آشنایی با تاریخچه گیاهان دارویی

از آنجا که انسان جزئی از طبیعت است بطور مسلم برای هر بیماری ، طبیعت گیاه مداوای آن را عرضه کرده است. انسان هر چه به طبیعت نزدیکتر شود، سالم*تر است و بیشتر عمر می*کند. به همین دلیل انسان هرچه به طبیعت روی آورد و از نعمات آن بیشتر بهره می*برد، جهت درمان بیماری خود سریع*تر ، بهتر و مطمئن*تر درمان می*شود. باید گفت که انسان تنها با داروهای شیمیایی مداوا نمی*شود. همه عوامل طبیعی نقش درمان و دارو نهایتا نقش پیشگیری را در برابر بیماریها دارند. وجود گیاهان دارویی در طبیعت یکی از نعمتهای بزرگ الهی است.





 
تاریخچه استفاده انسان از گیاهان دارویی
سابقه درمان بیماریها با گیاهان دارویی به قدمت تاریخ زیست انسان بر روی کره زمین است. انسان به حکم تجربه ، علم و اندیشه جانوران بنا به مقتضیات خود در طول عمر حیات در کره زمین به کمک گیاهان دارویی خود را مداوا کرده و می*کنند. گیاهان دارویی در باغ خدا می*رویند. در دشتها ، مراتع وسیع ، جنگلها و ... پیدا می*شوند. بدست کسی کاشته نشده و به همت کسی هم آبیاری نشده است. هزاران سال است که بدین منوال در چرخه حیات بوده و طبیعت را آرایش می*دهند.
رابطه گیاهان دارویی و بیماری
 

هر خاکی و هر آب و هوایی ، بستر انواع از گیاهان دارویی است. بنابراین همه چیز در همه جا نمی*روید و حکمت خلقت در این است که هر جا بیماری هست، قطعا نوع گیاه دارویی آن نیز یافت می*شود. از طرفی همه گیاهان داویی در یک فصل خاص نمی*رویند. هنوز کسی رابطه بین شیوع بیماری در یک فصل یا یک زمان و وفور گیاهان دارویی آن فصل را جستجو نکرده است، ولی می*دانیم که بسیاری از بیماریها در فصل خاص شیوع پیدا می*کنند و بعضی از گیاهان دارویی شناخته شده و ناشناخته نیز در همان فصل به وفور یافت می*شوند. 

ترکیبات مهم گیاهان دارویی 

هر ماده که در گیاهی پیدا می*شود دارای نقش خاصی در گیاه می*باشد. ماده می*تواند در ساختمان گیاه برای انجام اعمال حیاتی بکار رفته باشد، ماده می*تواند در ساختار خواص فیزیکی و شیمیایی گیاه نقش داشته باشد. 

  • روغنهای عطری: مواد عطری ، درمان بخش تمیز کننده، ضد عفونی کننده، محرک اشتها ، هضم کننده غذا ، ضد درد ، ضد نفخ معده و روده و ضد اسپاسم عضلانی می*باشند.
  • آلکالوئیدها: انواع مواد مخدر از جمله مرفین ، کدئین و کوکائین در شمار آلکالوئیدها هستند. هر کدام از این مواد نقش مخصوص و معین د درمان بیماریها دارند.
  • مواد پروتئینی: مواد پروتئینی از ترکیب اسیدهای آمینه ایجاد شده*اند نصف اسیدهای آمینه را انسان قادر به سنتز آنها نیست و باید توسط تغذیه گیاهی و جانوری وارد بدن شوند.
  • مواد تلخ مزه: بسیاری از گیاهان دارای مزه تلخ مزه هستند مانند کاسنی که خواص دارویی و درمانی دارد. مواد تلخ مزه غیر سمی محرک اشتها بوده و تحرک کننده بسیاری از اندامهای برای فعالیت بیشتر مانند کبد و کیسه صفرا هستند.
  • فلاونوئیدها: فلاونوئیدها مواد موثری هستند که عمدتا در گیاهان عالی یافت می*شوند این مواد انواع سموم در بدن را خنثی می*کنند.
  • تاننها: خاصیت ضد درد دارند، لثه*ها و پوست دهان را محکم و تمیز می*کنند. اثر مثبت روی جدار معده و روده*ها دارند.
  • مواد لعاب*دار: وظیفه این مواد این است که مایعات را به این مواد متصل می*کنند. این مواد موجب کاهش کلسترول خونمی*شوند. گیاه پنیرک ، ختمی و بارهنگ ، غنی از مواد لعاب*دار هستند.
  • از دیگر مواد موجود در گیاهان دارویی* می*توان به ویتامینها ، اسیدهای گیاهی و قندها اشاره کرد.

تهیه و تبدیل گیاهان دارویی 

هر گیاهی در طبیعت دارای روند رشدی ویژه خود می*باشد. خواص گیاهان در فصول ، هفته*ها وقتی روز و شب متغیر است به عنوان مثال بعضی از گیاهان به هنگام صبح و بعضی به موقع عصر و شب معطر می*شوند. بنابراین از نظر خواص دارویی ، زمان مناسب برداشت محصول دارای اهمیت خاصی است. قسمتهای مختلف گیاه نیز دارای اثرات متفاوت هستند. 

در بسیاری از موارد ماده موثر عمدتا در برگ ، شکوفه ، ساقه ، ریشه ، بذر یا میوه است. همیشه گلها را قبل از ظهر یعن زمانی که شبنم یا رطوبت شبانه از بین رفته است جمع آوری می*کنند. هنگامی که جمع آوری برگ مورد نظرات بعد از هر قبل از غروب آفتاب ، کار جمع آوری انجام می*شود. بعضی از گیاهان باید در ظروف سربسته و یا در کیسه کتانی نگهداری شوند. کسانی که ذخیره سازی می*کنند باید مرتبا از نمونه*ها بازدید کرده واز آفات و امراض احتمالی آگاه باشند.
تهیه پودر گیاهان داویی
 

درطول سال تهیه گیاه تر و تازه میسر نیست. لذا گیاهان جمع آوری شده را بعد از خشکیدن باید به ورت پودر درآورده وقتی حتی*المقدور در شیشه*های دهان گشاد نگهداری کرد. پودر می*تواند شامل اندامهای گیاهی باشد که جداگانه نگهداری می*شود. 
گیاهان دارویی مهم 

گل سرخ ، بومادران ، الکیل کوهی ، برگ بو ، لیموترش ، وانیل ، نعنا ، فلفل سیاه ، جعفری ، میخک ، پرتقال ، هل ، کافور ، زنبق ، بابونه و ... از گیاهان دارویی مهم هستند. 
برخی گیاهان دارویی 

آرتیشو «داروئى»آقطی سیاه «داروئی»آوکادو «داروئی»اسطوخودوس «داروئی»اسفناج «داروئی»))
((انبه «داروئی»
انجیر «داروئی»انگور «داروئی»باباآدم «داروئی»بابونه «بابونه»بادام «داروئی»

بادام زمینی «داروئی»بادمجان «داروئی»باقلا «داروئی»برنج «داروئی»بلوط «داروئی»به «داروئی»

پسته «داروئی»پرتقال «داروئی»پیاز «داروئی»تخم کتان «داروئی»ترب و تربچه «داروئی»تمبر هندی «داروئی»

توس «داروئی»جعفری «داروئی»جو «داروئی»جودوسر «داروئی»چای کوهی «داروئی» چغندر «داروئی»خاک شیر «داروئی»ختمی «داروئی»خرما «داروئی»

خیار «داروئی»دارچین «داروئی»دم اسب «داروئی»ذرت «داروئی»رازیانه «داروئی»روناس «داروئی»خواص دارویی ریحانزرد آلو «داروئی»زردچوبه «داروئی»زرشک «داروئی»

زعفران «داروئی»زنجبیل «داروئی»زوفا «داروئی»زیتون «داروئی»زیره سبز «داروئی»سنبل الطیب «داروئی»سیب «داروئی»سیب زمینی «داروئی»

سیر «داروئی»شاه پسند وحشی «داروئی»شبدر قرمز «داروئی»شلغم «داروئی»شنبلیله «داروئی»شوید «داروئی»شیرین بیان «داروئی»صبر زرد «داروئی»عدس «داروئی»علف هفت بند «داروئی»عناب «داروئی»فندق «داروئی»

قاصدک «داروئی»قهوه «داروئی»کاهو «داروئی»کدو «داروئی»کنجد «داروئی»کوشاد «داروئی»گاوزبان «داروئی»گردو «داروئی»گریپ فروت «داروئی»گزنه «داروئی»گشنیز «داروئی»گلابی «داروئی»

گوجه فرنگی «داروئی»لوبیا «داروئی»لوبیای سویا «داروئی»لیمو ترش «داروئی»مارچوبه «داروئی»مامیران کبیر «داروئی»موز «داروئی»

میخک «داروئی»خواص دارویی نارگیلنخود «داروئی»نعناع «داروئی»هل «داروئی»هلو «داروئی»هندوانه «داروئی»هویج «داروئی»

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

جمعه 13 مرداد 1391  6:52 PM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

گیاهی کوچک با خواص درمانی بزرگ

میخک گیاهی بسیار کوچک اما با خواص درمانی فراوان است که در عین حال به عنوان یک ادویه شفابخش و خوش عطر در تهیه غذاها مورد استفاده قرار می*گیرد.

میخک معمولاً به عنوان یک ادویه آشپزخانه و در ترکیب با فلفل، دارچین و زردچوبه و سایر ادویه*ها برای تهیه پودر ادویه کاری، مورد استفاده قرار می*گیرد.

از روغن میخک نیز در تولید عطرها، صابون*ها و یا به عنوان ماده طعم دهنده در لوازم پزشکی و دندان*پزشکی استفاده می*شود.

این گیاه به علت زیبایی خاصی که دارد امروز در بیشتر نقاط دنیا به عنوان گیاه زینتی پرورش داده می*شود البته در مناطق سردسیر این گیاه در گلخانه و گرمخانه نگه داری می*شود.

در قدیم میخک ادویه ای گران قیمت بود که تنها پادشاهان و ثروتمندان می*توانستند از آن استفاده کنند.

فواید میخک

1-* تحریک دستگاه گوارش و کمک به هضم غذا و متابولیسم: در طب سنتی چین از این چاشنی برای درمان حالت تهوع و مشکلات گوارشی استفاده می*شود. میخک جریان آنزیمی را افزایش داده و در نتیجه فعالیت گوارشی را تقویت می*کند. به علاوه میخک تأثیر بی*حسی موضعی دارد و به همین دلیل برای درمان معده درد و حالت تهوع مفید است.

2- کاهش درد دندان: استفاده از میخک برای کاهش دندان درد موثر است و همچنین به کاهش عفونت*های دهانی کمک می*کند. آغشته کردن محل پوسیدگی دندان به روغن میخک در تسکین درد دندان موثر است.

میخک تقویت کننده مغز است و کسانی که حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.

اوژنول همانند بی*حس*كننده*های موضعی موجب مهار هدایت پیام*ها از گیرنده*های حس درد به طور محیطی می*شود و با مهار التهاب و تاثیر بر مسیر درد به صورت مرکزی موجب تسكین درد مزمن نیز می گردد. میخک در حدود 20 برابر قدرتمندتر از اوژنول و دیگر ترکیبات ضد درد می باشد.

3- درمان سرفه: جویدن میخک به همراه یک تکه کوچک از نمک معمولی به تولید بیشتر آب دهان کمک کرده و در نتیجه تحریک پذیری در گلو را کاهش می*دهد.

4- کاهش استرس و آرام کردن تنش*های روانی: اگر احساس می*کنید استرس دارید مقداری آب را به همراه کمی برگ ریحان، برگ نعنا و میخک بجوشانید سپس از این جوشانده برای تهیه چای سیاه استفاده کنید. این نوشیدنی را همراه با کمی عسل مصرف کنید. معجون گیاهی به دست آمده، تنش*های شما را تسکین می*دهد.

5- میخک درمان کننده*ی سرطان است و حتی از ابتلا به سرطان نیز جلوگیری می*کند.

ترکیبات شیمیایی

غنچه*های گیاه میخک پس از باز شدن یعنی قبل از این که رنگ خاکستری و ارغوانی آن تبدیل به قرمز شود، باید چیده و خشک شوند، میخک که به عنوان ادویه و دارو به کار می*رود، پودر این غنچه*ها است.

غنچه میخک دارای 16 درصد و ساقه*های درخت در حدود 5 درصد و برگ*های آن دارای 2 درصد اسانس روغنی است که از تقطیر این قسمت*ها به دست می*آید.

اسانس میخک دارای بویی قوی و طعمی سوزاننده است و این اسانس سفید رنگ است و اگر در مجاورت هوا قرار گیرد رنگ آن تیره و غلیظ می*شود.

اسانس میخک دارای اوژنول، اربوفیلین، الکل بنزیلیک، بنزوات دو متیل، فورفوول و اتیلن است.

اوژنول که ماده اصلی میخک است آرام کننده و ضد عفونی کننده است و از آن در دندان*پزشکی برای آرام کردن درد دندان استفاده می*شود.



میخک در طب سنتی

* میخک از نظر طب قدیم ایران خیلی گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.

* برای رفع دندان درد و گوش درد یک قطره از اسانس میخک و یا روغن آن را روی دندان بمالید و یا در گوش بچکانید.

* میخک تقویت کننده مغز است و کسانی که حافظه ضعیف دارند باید از دم کرده میخک استفاده کنند.

* این گیاه برای رفع سردرد مفید است، ضعف اعصاب را درمان می*کند و برای رفع تنگی نفس موثر است.

* کسانی که مبتلا به بیماری وسواس هستند برای درمان آن باید میخک بخورند.

میخک جریان آنزیمی را افزایش داده و در نتیجه فعالیت گوارشی را تقویت می*کند.

به علاوه میخک تأثیر بی*حسی موضعی دارد و به همین دلیل برای درمان معده درد و حالت تهوع مفید است.

* مقوی معده و جهاز هاضمه است، کبد و کلیه را تقویت می*کند، سکسکه را برطرف می*کند.

* کسانی که قطره قطره ادرار می*کنند برای درمان آن باید چای میخک بنوشند.

* میخک اشتها آور است و بدن را تقویت می*کند.

* برای ترمیم قرنیه چشم و برطرف کردن لکه در چشم، می*توان چند قطره از محلول آبی میخک در چشم چکاند.

* میخک تب بر و برای گردش خون و قلب مفید است.

* برای درمان کمردرد، چای میخک و یا دو قطره اسانس میخک را با آب گرم و یا چایی مخلوط کنید و بنوشید.

* نوشیدن یک فنجان چای میخک بعد از غذا، گاز و درد معده را از بین می*برد.

* استفاده از میخک، گرفتگی عضله را از بین می*برد.

طرز استفاده

برای تهیه*ی چای یا دم*کرده*ی میخک، مقدار 10 گرم میخک را با یک لیتر آب جوش مخلوط و به مدت 5 دقیقه دم کنید.


مضرات

همان طور که گفته شد، میخک بسیار گرم است و بنابراین برای گرم مزاجان مناسب نیست و ممکن است باعث ناراحتی کلیه و روده*ها شود. این گونه افراد باید میخک را با صمغ عربی مخلوط کنند و سپس بخورند.

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

جمعه 13 مرداد 1391  6:52 PM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

 گیاه زرشک

زرشک
کليات گياه شناسي
زرشک درختچه اي است داراي ساقه خاردار که ارتفاع آن تا 4 متر نيز مي رسد. چوب اين درخت قهوه اي ، قرمز و يا زرد رنگ مي باشد. برگهاي آن بيضي شکل با دندانه هاي اره اي و گلهاي آن خوشه اي و زرد رنگ است. شاخه هاي زرشک تيغ زيادي دارد. ميوه زرشک قرمز رنگ ، گوشتي ، بيضوي شکل و داراي طعمي ترش است. قسمت مورد استفاده اين گياه ريشه ، پوست ريشه و ساقه ، برگ گل و ميوه آن است.

ترکيبات شيميايي

در تمام قسمتهاي اين گياه آلکالوئيدهاي بربرين Berberine ، اکسياکانتين Oxyaconthine ، بربامين Berbamine وجود دارد. مقدار آلکالوئيد در پوست ريشه زرشک بيشتر از قسمتهاي ديگر اين گياه است. ميوه زرشک داراي حدود 4 درصد مواد قندي ، 65 درصد اسيد ماليک و اسيد تارتاريک و مقداري صمغ مي باشد. زرشک گونه هاي مختلف دارد که مهم تر از همه آنها دو نوع است که يکي به نام زرشک بي هسته و ديگري زرشک با هسته (داراي دو هسته) مي باشد.

خواص داروئي

قابض است.
تقويت کننده قلب و کبد است.
بواسير خوني را درمان مي کند.
خونريزي را برطرف مي کند.
براي برطرف کردن بيماريهاي کبدي مفيد است. 

صفرابر است.
دم کرده زرشک را براي برطرف کردن ناراحتيهاي دهان غرغره کنيد. 


خواص ريشه و پوست ساقه

صفرابر و مسهل است.
کبد را پاک و تقويت مي کند.
اعمال دستگاه گوارش را منظم مي کند.
سوء هاضمه را از بين مي برد.
بي اشتهايي را برطرف مي کند.
براي رفع يبوست مفيد است.
در درمان يرقان و زردي موثر است.
نقرس و رماتيسم را برطرف مي کند.
خانمهائي که بين دو عادت ماهيانه خونريزي دارند بايد براي برطرف کردن آن از ريشه و ساقه زرشک استفاده کنند.
آنهائي که مبتلا به ورم طحال هستند مي توانند براي معالجه از اين گياه کمک بگيرند.
واريس را درمان مي کند.
براي معالجه بواسير نافع است.
براي برطرف کردن سوزش ادرار مفيد است.
فشار خون را پائين مي آورد.
براي شست و شوي چشم مي توانيد از جوشانده ريشه و ساقه و زرشک استفاده کنيد. 


خواص برگ

آب آوردگي بدن را برطرف مي کند.
اسهالهاي مزمن را درمان مي کند.
برگ زرشک داراي مقدار زيادي ويتامين C مي باشد بنابراين در درمان بيماري اسکوربوت اثر مفيد دارد.
جويدن برگ زرشک باعث محکم شدن لثه و دندان مي شود.
درموقع آنژين و گلو درد ، دم کرده برگ زرشک را غرغره کنيد. 


طرزاستفاده

جوشانده زرشک: مقدار 20-10 گرم پوست ريشه يا ساقه و يا ميوه زرشک را در يک ليتر آب ريخته و آنرا بجوش بياوريد سپس آنرا از روي اجاق برداشته بگذاريد براي مدت 10 دقيقه بماند. اين جوشانده را صاف کرده و با شکر يا عسل شيرين کنيد. مقدار مصرف روزانه آن سه فنجان در فاصله بين غذاهاست.
دم کرده زرشک: مقدار 40 گرم زرشک را در يک ليتر آب جوش ريخته و بگذاريد مدت 10 دقيقه بماند سپس آنرا با شکر يا عسل مخلوط کنيد. مقدار مصرف آن سه فنجان در روز و در فاصله بين غذاهاست 


مضرات

مصرف مقدار زياد زرشک و يا ساقه و برگ آن براي زنان حامله مناسب نيست زيرا رحم را تحريک مي کند و ممکن است باعث سقط جنين شود.

مصارف غذائي زرشک :
مکمل برنج و زعفران ، دلمه ، ته چين , زرشک پلو با مرغ , انواع کوکو ، کوفته ، انواع آش , مارمالاد ، آبميوه ، شربت ، پلوکي ، سوهان عسلي ، رنگهاي طبيعي و ...

- مصارف داروئي :
تقويت کننده قلب و کبد ، صفرا بر ، مسکن حرارت معده ، تصفيه کننده خون ، بند آورنده سيلان خون ، منقض کننده خون ، درمان اسکوربوت ، خوش بو کننده دهان ، تنظيم کننده ترشح صفرا ، متعادل کننده اعمال روده ، کاهش دهنده فشار خون ، کاهنده قند خون ، ضد نقرس ، ضد التهاب ، ضد اسپاسم ، درمان ديابت و مسهل
مصرف طبي زرشك به دورة مصر باستان مي رسد كه فراعنه و ملكه ها، اين گياه را با تخم رازيانه به منظور درمان طاعون مصرف مي كردند. امروزه، گفته ميشود اين گياه درد مفصلي، روماتيسم و تورم ناگهاني پسوريازيسرا تسكين مي بخشد. انواع عفونتهايي كه زرشك مي تواند در درمان آنها مؤثر واقع شود عبارت است از: عفونت گلو، مجاري ادراري، مجاري معده اي- روده اي، ريه ها، عفونتهاي مخمري و اسهال.
سبوس ريشه و ساقه اين گياه خاصيت درماني دارد. ريشه وساقه اين گياه زردرنگ است و اروپاييها و آمريكاي شمالي براي رنگ آميزي لباس از آن استفاده مي كردند. اما تركيبات موجود در سبوس اين گياه زرشك را به عنوان يك گياه درماني مطرح كرده است.
سبوس و پوسته اين گياه درماني مطرح كرده است. سبوس و پوسته اين گياه حاوي الكالوئيد هست، كه به عقيده برخي از افراد آنتي بيوتيك است و به عقيده متخصصان طب گياهي سبب تحريك خاصيت ضد عفوني غشاي مخاطي بدن ميشود.
به منظور پي بردن به اين ادعا، اگر قطره اي زرشك را روي زبان خود بگذاريد، دهان شما آبكي خواهد شد. اين بدان معنا نيست كه زرشك طعم خوبي دارد، بلكه اين گياه تقريباً تلخ است بلكه به گفته كارشناسان طب گياهي، وقتي دهان شما آبكي ميشود سبب ميشود كه بتوانيد با عفونت مبارزه كنيد. اين گياه در اثر تحريك بخشهايي از سيستم ايمني بدن اين اثر را بر جاي مي گذارد.
معرفي گياه
زرشك گلي است كه طول آن به 9 پا مي رسد، و داراي شاخه هاي خاكستري است. برگهاي آن داراي دندانه هاي سوني است. بين ماههاي آوريل و ژوئن غنچه ها و گلهاي زرد روشن از آن جوانه مي زنند. اين غنچه ها و گلها در فصل پاييز رنگ قرمز گيلاسي به خود مي گيرند كه به صورت بوته هاي خميده رشد مي كنند. مي توانيد از زرشك رسيده براي تهيه مربا استفاده كنيد، يا آنرا همانند "قرقاط" مصرف كنيد. زرشك كمي ترشتر است ولي به اندازه قرقاط تلخ نيست.
تركيبات گياه
سبوس و ريشة زرشك حاوي انواع بسياري از مواد شيميايي به نام "آلكالوئيد ايزوكينولين" است. دانشمندان و محققان اين تركيبات را در طول ساليان متمادي مورد تحقيق و بررسي قرار داده اند، و پي بردند كه آنها در واقع خواص آنتي بيوتيكي دارند.
برخي از آنها باعث پايين آوردن تب، كاهش تورم و فشار خون شده و به تنظيم ضربان قلب و انقباض عضلات قلب كمك مي كنند.
اشكال موجود
زرشك در شكل چاي، كپسول، عصاره ها، مايع يا تنتورها و يا پماد موضعي عرضه ميشود. عصاره هاي حاصل از اين ماده به صورت دارويي حاوي 8 تا 12 درصد محتواي الكالوئيد ايزوكينولين استاندارد شده است.
نحوه مصرف
اگر به علت عفونتهاي مكرر غالباً آنتي بيوتيك زياد مصرف كرده ايد، پزشك شما به عوض داروهاي تجويزي، ممكن است داروهاي گياهي را نيز مدنظر قرار دهد.
دلايل متعددي براي اين ادعا وجود دارد. زرشك مي تواند احساس سرحال بودن به شما دهد و شما را از ساير معالجات نجات دهد.
همچنين، ميزان مقاومت به آنتي بيوتيكها رو به افزايش است. به منظور رهايي از اين وضعيت. بسياري از معالجين به ساير راههاي درمان بيماريها روي مي آورند. دليل ديگر اين است كه بدن شما در واكنش به انواع آنتي بيوتيكها دچار تغييرات ميشود و اين تغييرات هميشه خوب نيست.
فلور نرمال كه در بدن همه ما وجود دارد و ما را در مبارزه با عفونت كمك مي كند، مي تواند در اثر مصرف مكرر آنتي بيوتيكها از بين برود. درمانگر ممكن است شما را ياري كند تا اين "باكتري خوب" good bacteria را از طريق رهايي مقطعي از مصرف انواع آنتي بيوتيكها، دوباره در خود بازيابيد.
بنا به دلايل مشابه. پماد زرشك را نيز مي توان براي درمان ورم مفاصل يا پسوريازيس تجويز كرد، چون داروهايي كه به طور مرتب براي درمان اين حالات مصرف ميشوند ممكن است تعادل بدن شما را مختل سازند.
غالباً عوارض جانبي ناشي از معالجات درماني قوي سبب تحريك واكنشهايي در بدن ميشوند كه به مثابه يك بيماري كاملاً جديد مي تواند جلوه كند. صرفنظر از هرگونه دليل، وقتي درمانگر شما بداند كه قطع مصرف دارو هيچگونه خطري براي سلامتي شما ندارد، مي تواند در عوض، مصرف زرشك را تجويز كند.
زرشك همچنين مي تواند به عنوان يك روش پيشگيرانه توصيه شود. هرگز نبايد بيش از پنج تا هفت روز زرشك مصرف كرد. اگر معده شما حساس است، مصرف اين ماده به مدت سه تا پنج روز احتمالاً كافي است. براي درمان گلودرد، عفونتهاي مثانه، اسهال، برونشيت يا عفونتهاي مخمري از اشكال قابل مصرف زرشك حالت مورد نظر را بر گزينيد:

چاي: 2 تا 4 گرم ريشه خشك زرشك خيس خورده، روزانه 3 بار.
تنتور: (محلول 5.1 ساخته شده از گياه و الكل يا گل، الكل و آب) به ميزان 3 تا 6 ميلي ليتر (2.1 يا 2.1 1 قاشق چايخوري، روزانه سه بار)
عصاره هاي خشك: 250 تا 500 ميلي گرم، روزانه سه بار. 

براي درمان آرتريت، پسوريازيس، ناراحتيهاي پوستي: 10 درصد عصاره زرشك را روزانه سه بار روي پوست بدن بماليد.
بايد توجه داشت كه پاره اي از عفونتها در صورت مصرف نكردن آنتي بيوتيك ممكن است خطرناك باشند. هرگز در اين فكر نباشيد كه در صورتي كه بدن شما به آنتي بيوتيك قويتر نياز دارد به جاي آن از گياهاني مانند زرشك استفاده كنيد. اطمينان حاصل كنيد كه دستورالعملهاي درمانگر خود را رعايت مي كنيد.
نكات احتياطي
اگر زرشك به صورت صحيح استفاده شود ماده دارويي بي خطري است، اما در صورت باردار بودن از مصرف آن اجتناب ورزيد.
تداخل هاي احتمالي
ميزان مصرف بالاي اين گياه به مدت طولاني مي تواند سبب ناراحتي معده و روده هاا شود، و جذب ويتامين B كافي در بدن را مشكل كند.

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

جمعه 13 مرداد 1391  6:52 PM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

خواص درماني جينسنگ (jingseng)

هزاران سال است که گياهان براي کسب انرژي ، دور کردن ارواح خبيثه و تقويت ارگان هاي خاصي از بدن به کار رفته اند ، امروزه نيروبخش هاي رايج در شرق چون جينسينگ و دانگ گويي (Dang gui) از نيروبخش هاي غربي چون رزماري و مريم گلي رايج تر و محبوب تر هستند. گياهان نيروبخش مي توانند به روش هاي متفاوتي طبقه بندي شوند. به عنوان افزايش دهنده انرژي يا کي (Qi) تغذيه کننده خون يا مايعات بدني ، تنظيم بين اخلاط در پزشکي ايورودايي و منبع انرژي توليد مثل و زاد و ولد مي باشد. 

يکي از گياهان نيروبخش و مقوي که مشهوريت زيادي در جهان دارد جينسينگ مي باشد که بهتر است آن را گياه جواني يا نوشدارو بناميم. در کتب سنتي و به عربي ريشه گياه را «جنسه» و «جنسا» مي نامند. به فرانسوي و انگليسي Ginseng و Asiatie ginsengو Chinsese ginseng گفته مي شود. گياهي است از خانواد? عشقه Araliaceae مي باشد که نام علمي آن Panax ginseng مي باشد.

اين گياه Panax ginseng که بيش از 5000 سال است در چين به کار مي رود. براي پزشکان عرب قرن نهم ميلادي شناخته شده بود. مارکوپولو در مورد اين گياه شگفت کمياب نوشته است : «هنگامي که هيئتي از سوي پادشاه سيام بالوئي چهاردهم ديدار کرد گياه جينسينگ را به او معرفي کردند. از آن پس ثروتمندان اروپايي براي رفع خستگي و ناتواني از جينسينگ استفاده مي کردند. همچنين اين گياه در قرن هجدهم ، در آمريکا هم شهرت يافت ، مخصوصاً وقتي کشف شد که گياه پاناکس کينکفوليوس (Panax quonquefolius) در آن قاره بومي است.
مشخصات :

گياهي است چند ساله ، برگ هاي آن مرکب داراي 7-5 برگچه که به طور گروهي با دمبرگ هاي خود از يک نقطه خارج و تشکيل يک برگ مرکب را مي دهند. هر برگچه ، بيضي با کنار? دندانه دار منظم ، نوک تيز و با گلبرگ هاي مشخص مي باشد. ريشه گياه که در قسمت مستعمل آن مي باشد دراز، ضخيم يک شاخه يا منشعب و دو شاخه ، طول آن يک متر و بيشتر و قطر آن در ناحيه يقه گياه تا 10 سانتي متر مي رسد. پوست خارجي ريشه گياه به رنگ زرد ، طعم آن کمي شيرين ، شبيه مغز ريشه شيرين بيان است. البته در بعضي گونه ها اندکي تلخ مي باشد. اين گياه در کوهستان هاي چين و منچوري مي رويد و از داروهاي شفابخش معروف چيني است که هم اکنون در تمام داروخانه هاي چين و اغلب داروفروشي هاي اروپا و آمريکا عرضه مي شود.

ترکيبات شيميايي :

از نظر ترکيبات شيميايي براي اينکه به اسرار خواص شفابخش اين ريشه پي برده شود ، مطالعات وسيعي صورت گرفته است و آنچه که تا به حال گزارش شده است اين است که اين گياه داراي گلوکوزيدهاي استروئيدي به نام پاناکيلون ، يک ساپونين به نام پاناکسوزيد يا پاناکسين ، مواد صابوني ، يک اساس روغني فرار به نام پاناسين و يک هورمون و ويتامين B و ويتامين D ، ترکيبات استيلني ، استرول ها و سرانجام يک گلوکوزيد به نام جينسينگ مي باشد.

اين دارو تونيک ، محرک ، بازساز و مقوي است. مرکز سيستم اعصاب و تنفس را تحريک مي کند و اين اثر دارو مربوط به وجود دو گلوکوزيد به نام هاي پانوکسيد آ و پانوکسيد ب آن جدا شده اند. از ريشه گياه 2-1 درصد کولين برحسب وزن و بتاسيتوسترول به دست مي آيد. از اين دارو براي تهي? داروهاي جواني که در ترکيبات داروهاي به کار مي رود استفاده مي شود.

از گزارش ديگري آمده است که در سال 1974 ريشه اين گياه و ساير اعضاي اندام گياه براي يافتن اسرار شگفت انگيز شفابخش آن تحت بررسي دانشمندان قرار دارد و تاکنون چندين ماده عامل فيزيولوژيک از آن جدا شده است، از آن جمله عمده ترين آن عبارتند از پانکسين که مقاومت عضلات را در برابر بي نظمي ها و ناراحتي ها افزايش مي دهد و پانکس اسيد که متابوليسم و سيستم عروقي را اصلاح مي کند و پاناکولين يا پانکس ويلون که روي سيستم غدد مترشحه داخلي يا آندوکرين اثر مي گذارد و پاناسن که مرکز اعصاب را تحريک مي کند و در آخر جينسينگ براي بيماري قند اثر مثبت دارد. 

خواص و کاربرد:

ريشه جينسينگ شايد معروفترين داروهاي چيني باشد که از دوران کهن تاريخ تا حال همواره آثار شفابخش آن مورد توجه حکماي طب سنتي قرار داشته است و دارد. از نظر خواص به طور کلي ، نيروبخش ، مقوي ، محرک ، بادشکن و نرم کننده مي باشد. بررسي هاي زيادي روي اين ريشه به عمل آمده که به اسرار شفابخش آن در موارد معالجه قطعي بي نظمي هاي عصبي ، کم خوني ، ضعف ، کمبود تعرق و بي نظمي تنفس ، فراموشي و نسيان ، تشنگي مداوم ، بي ميلي جنسي ، خستگي شديد ، سوء هاضمه ، دردهاي ناحيه قلب و تهوع و ... پي برده شود. خوردن آن به صورت جوشانده يا عصاره يا به صورت اسانس و يا مستقيماً از جرم گرد ريشه به صورت خام صورت مي گيرد. خوراک آن نيرو و توانايي ايجاد مي کند تا در دوران نقاهت پس از بيماري ، بي نظمي هاي غده هاي بدن و ضعف اعصاب از بين رود و کار طبيعي و شفادهنده آنها اعاده گردد. متابوليسم قندها و هيدراتهاي کربن در بدن را منظم مي کند و موجب مي شود که مصرف اکسيژن به طور مداوم و عادي انجام گيرد و براي آرام کردن اشخاصي که ناراحتي هاي رواني دارند ، بسيار نافع است و يک نوع مسکن موثر براي مغز مي باشد. چند نوع از Panax در بازار دنيا عرضه مي شود که از نظر خواص و مرغوبيت در رديف هاي متفاوتي قرار مي گيرند.

انواع جينسينگ :

1- جينسينگ کره اي يا چيني(Pnax ginseng) :

در برخي مناطق کوهستاني هند و چين کاشته مي شود و از نظر ريشه غده اي آن مورد توجه مي باشد. در چين و ژاپن از جوشانده يا دم کرده غد? زيرزميني خشک آن براي نرم کردن سينه و به عنوان مقوي معده و تب بر استفاده مي شود. در هندوچين جوشانده ساقه ضخيم زيرزميني به عنوان تقويت و تجديد قوا در دوره نقاهت بيماران و زنان پس از وضع حمل داده مي شود. اين دارو به عنوان نوشدارو در آن مناطق براي انواع بيماري ها تجويز مي شود و اختصاص به يک بيماري خاص ندارد. جينسينگ چيني يا کره اي يکي از نادرترين و گرانترين گياهان مي باشد. يک تونيک تجديد کننده انرژي ، مخصوصاً در طحال و ريه . پژوهش هاي جديد ، وجود ترکيبات استروئيدي شبيه هورمون هاي جنسي انسان را در آن نشان داده است. اين گياه باعث تقويت سيستم ايمني و کاهش خستگي هم مي شود. نحوه مصرف به صورت جوشانده و تنتور مي باشد که در جوشانده به عنوان تونيک عمومي 3 تا 10 گرم آن را در 500 ميلي ليتر آب مي جوشانيم و در حالت تنتور که در درمان اسهال ناشي از ضعف دستگاه گوارش مصرف مي شود و همچنين در درمان آسم و سرفه مزمن نيز استفاده مي شود.

مي توان از کپسول حاوي 500 ميلي گرم تا 4 گرم از پودر ريشه نيز به عنوان تقويت کننده استفاده نمود.

اگرچه پاناکس جينسينگ عموماً بي خطر است اما عوارض جانبي هم دارد. در دوران بارداري يا در صورت بالا بودن فشارخون از مصرف مقدار زياد يا به مدت طولاني بايد پرهيز کرد. همچنين از مصرف ساير محرک ها مانند چاي ، قهوه و نوشابه هاي کولادار همراه با پاناکس جينسينگ بايد خودداري نمود.

2- پاناکس نوتو جينسينگ (Panax noto ginsing) : 

که داراي ساقه زيرزميني ضخيم است و براي تقويت و جلوگيري از خونريزي ، بندآوري خونريزي خارجي يا داخلي، تف کردن با اخلاط خوني ، خونريزي از بيني ، عادات ماهيانه بيش از حد متعارف و وجود خون در ادرار و مدفوع به کار مي رود. عده اي از دانشمندان خواص آن را شبيه خواص گياه .Cynura pinnatifida Dc مي دانند و از نظر قابض بودن و بندآوردن خونريزي و جوش دادن زخمها مانند آن گياه تلقي مي شود. استوارت معتقد است که براي جوش دادن زخمهاي پوست بسيار مؤثر است. دانشمند ديگري به نام چيو اصولاً اين دو گياه را تحت يک نام چيني آنها ذکر کرده است ولي به هر حال در عين حال که شبيه هستند ولي دو گياه مختلف مي باشند و مؤثرترين آنها جنسه مي باشد که نوشدارو به معناي واقعي مي باشد و در موقع خريد بايد دقت کرد که ريشه گياه اصيل خريداري گردد. اين جينسينگ که جينسينگ کاذب هم ناميده مي شود به عنوان ضد درد و براي قطع خونريزي ( داخلي و خارجي ) به کار مي رود. همچنين به داروهاي مربوط به بيماري هاي عروقي و قلبي و آنژين صدري اضافه مي شود. در دوران جنگ ويتنام سربازان ويت کنگ از اين گياه براي افزايش سرعت بهبودي زخم هاي گلوله استفاده مي کردند. قسمت مورد استفاده اين گياه ريشه آن مي باشد که بصورت پودر مي باشد که در کپسول ها و يا قرص هاي 2-1 گرمي براي درمان زخم و خونريزي ها و يا درد به کار مي رود و براي درد ناشي از زخم معده آن را با پوست درخت نارون مخلوط مي کنند. در دوران بارداري از پاناکس نوتو جينسينگ نبايد استفاده کرد ، زيرا ممکن است روي جنين اثر بدي داشته باشد.

3- پاناکس کينکفوليوس(Panax quinquefolius) : 

در عده اي از مدارک علمي نيز اين گونه که اصولاً بومي آمريکاي شمالي مي باشد و سابقاً از آنجا به چين برده و کاشته مي شده نام برده مي شود که در حال حاضر تقريباً در بازار معروفيتي ندارد. اين جينسينگ آمريکايي هم يک تونيک مي باشد که در چين براي تب و خستگي ناشي از بيماري هاي مزمن لاغر کننده ، مانند سل بکار ميرود و همچنين در درمان سرفه هاي ناشي از ضعف ريه هم مفيد است. قسمت مورد استفاده اين گياه نيز ريشه مي باشد که به دو صورت تنتور و پودر مي باشد که در تنتور به عنوان تونيک يا همراه گياهاني مثل زنجبيل شامي و پوست درخت توت براي سرفه مزمن و ضعف ريه استفاده مي شود. پودر ريشه پاناکس کينکفوليوس در کمبود انرژي به صورت قرص يا کپسول در دوزهاي 2-1 گرمي استفاده مي شود.

4- جينسينگ سيبري (Eleutherococcus Senticosus) :

بخش مورد استفاده اين گياه ريشه مي باشد (مانند بقيه گونه هاي جينسينگ) و بعنوان داروي ضد اسپاسم و ضد روماتوئيد است و توان انسان را در برابر استرس افزايش مي دهد و هيجان زايي آن کمتر از جينسينگ چيني و کره اي مي باشد و براي کساني که به دنبال تحريک کننده قوي تري هستند روش مصرف آن به صورت تنتور يا کپسول حاوي 500 ميلي گرم پودر ريشه مي باشد ، البته بصورت قرص هاي دارويي نيز کاربرد دارد.

نظري به تحقيقات جديد علمي در مورد خواص درماني جينسينگ :

درباره جينسينگ تحقيقات علمي گسترده اي در جهان به عمل آمده است. تنها دانشمندان روسي بيش از 400 طرح تحقيقاتي در مورد آثار شفابخش جينسينگ سيبري انجام داده اند. نتايج تمام تحقيقات نشان داده است اشخاصي که از دم کرده جينسينگ استفاده مي کنند معمولاَ سالمتر و شادابترند و در برخورد با ناملايمات زندگي استقامت بيشتري از خود نشان مي دهند ، انرژي بيشتري براي کار دارند و تمرکز حواس آنها خيلي بهتر و بيشتر است.

دکتر فرانسورت(Dr.Norman Franworth) که يکي از دانشمندان معروف گياهان دارويي است تجربيات روسها را در مورد جينسينگ کاملاً تأييد مي نمايد. نظريه دکتر فرانسورت در مورد خواص جينسينگ اين است که جينسينگ يک آداپتوژن است. آداپتوژن يک اصطلاح فني و پزشکي مي باشد که آن را اولين بار پزشک معروف روسي به نام برخمان (Dr.I.I.Berkhman) ، از آکادمي علمي شوروي ، تعريف کرده است و اين لقب را براي توضيح خواص شفابخش جين سنگ به کار برده است.

يک آداپتوژن ماده اي است بي ضرر که نقش تعديل کننده در بدن را دارد ، يعني ورود آداپتوژن به بدن موجب مي شود هرچيزي که در بدن در حالت عدم تعادل يا غير نرمال است عادي و نرمال شود. مثلاً اگر فشارخون خيلي زياد است تا حد عادي آن را کاهش مي دهد و اگر فشارخون پايين افتاده و کم است ؛ آن را تا حد عادي و طبيعي ، متناسب با فيزيولوژيي بدن افزايش مي دهد. به اين ترتيب وجود آداپتوژن در يک ماده غذايي و ورود آن به بدن آثار فيزيولوژيکي گسترده اي شبيه ضداکسيدکننده ها دارد. البته در جينسينگ مواد ضداکسيدکننده نيز وجود دارد که خاصيت مفيد آداپتوژن جينسينگ را تشديد و تحريک مي کند.

تحقيقات علمي جديد ديگري نشان مي دهد که فرايند تعديل کردن نه فقط در جينسينگ بلکه در اغلب مواد خوراکي نيز وجود دارد. مثلاً محققان وزارت کشاورزي آمريکا اخيراً کشف کرده اند که عنصر کروم که به مقدار خيلي کم براي بدن لازم است از عوامل آداپتوژن مي باشد و آثار دو بعدي دارد و در دو جهت مخالف براي تعديل اختلالات و عدم تعادل هاي فيزيولوژيکي بدن اثر مي گذارد. مثلاً قند خون را تعديل مي کند ، يعني اگر زايد برحد نرمال باشد تا حد نرمال کاهش مي دهد و اگر کمتر از حد نرمال شده است آن را تا حد نرمال و طبيعي بدن افزايش مي دهد. به نظر مي رسد اين خاصيت برقراري تعادل بيوشيمي در بدن که اصل Yin-Yang معروف چيني ها را به خاطر مي آورد در اغلب گياهان شفابخش و مواد خوراکي طبيعي يافت مي شود.

از نظرمقدار و مدت مصرف ، عده اي از دانشمندان توصيه مي کنند که روزانه 2/1-1 قاشق مربا خوري از گرد ريشه جينسينگ 6 ساله در مدت يک ماه خورده شود و سپس دو ماه بعد از آن خورده نشود ، ولي عده اي نيز معتقدند که تا مدت ها هر روز از پودر جينسينگ مي توان خورد. جينسينگ را بصورت جوشانده نيز مي توان خورد. براي اين کار 2/1 قاشق مربا خوري گرد جينسينگ را در يک پيمانه آب جوش (220 گرم ) ريخته و بگذارند 10 دقيقه ريزريز بجوشد و 2 پيمانه در روز از اين جوشانده بخورند.


مقدار خوراک از گونه P.ginseng :

اين دارو بصورت عصاره آبي در شيشه هاي کوچک يا در کپسول عرضه مي شود.

1- شيشه ها به ظرفيت 50 سانتي متر مکعب است که در آن 40 گرم از جرم ريشه گياه وجود دارد. از اين عصاره سه بار در روز و در هر بار 20-10 قطره بايد خورد.

2- کپسول ، در هر کپسول 700 ميلي گرم جرم ريشه گياه وجود دارد که از اين کپسول ها روزي يک بار و دو کپسول بايد خورده شود.

3- آمپول ، در هر آمپول 2-1 گرم از جرم ريشه گياه موجود است و ظرفيت هر آمپول از نظر مايع و جرم ريشه گياه 10 سانتي متر مکعب مي باشد و آمپول ها در بسته بندي هايي که در هر بسته 10 آمپول مي باشد ، عرضه مي شود که حاوي 12000 ميلي گرم جرم ريشه گياه جينسينگ است ، از اين آمپول ها روزي بايد يک عدد خورد (اين آمپول ها براي تزريق نيست و فقط بايد خورده شود).

به طور کلي مقدار خوراک از جرم ريشه گياه در حدود 5/1-1 گرم در روز مي باشد که علاوه بر موارد فوق مي توان به صورت جوشانده نيز تهيه کرد و خورد.

به طور کلي مي توان گفت که جينسينگ گياهي است گرم ، خنک ، تمام گونه هاي آن شيرين و تا حدي اشتهاآور است و باعث ترشح شيره گوارشي مي شود و به عنوان تقويت کننده ، محرک ، کاهنده قند خون و کلسترول خون ، تقويت کننده و محرک دستگاه ايمني بدن به کار برده مي شود. اين گياه داروي خوبي براي ريه ها مي باشد و مشکلات و بيماري هاي مزمن ريه را به سرعت بهبود مي بخشد.

قرن هاست که چيني ها سالمند از جينسينگ به عنوان داروي تقويتي استفاده مي کنند. سابقه استفاده چيني ها از اين گياه به 5000 سال پيش مي رسد. گرچه غربي ها جينسينگ را در زمان مارکوپولو شناختند ، اما استفاده وسيع آن را از قرن هيجدهم شروع کردند. امروزه از جينسينگ به عنوان بخش اصلي بسياري از داروهاي ترکيبي گياهي استفاده مي کنند.

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

جمعه 13 مرداد 1391  6:53 PM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

 فرآوری گیاهان دارویی

تاریخچه 

مسلماً اطلاعات مربوط به اثرات و خواص دارویی گیاهان از زمان های بسیار دور به تدریج به دست آمده و سینه به سینه منتقل گشته است . بر طبق سنگ نوشته ها و شواهد دیگر به نظر می رسد مصریان و چینیان در زمره اولین جمعیت های بشری بوده اند که فراتر از 27 قرن قبل از میلاد مسیح از گیاهان به عنوان دارو استفاده می کردند . 

مردم یونان باستان خواص دارویی گیاهان را به خوبی می دانستند . بقراط حکیم بنیانگذار طب یونان قدیم و شاگرد وی ارسطو برای استفاده از گیاه در درمان بیماری ها ارزش زیادی قائل بودند . آنها علاوه بر استفاده از گیاهان یونان از گیاهان کشورهای دیگر نیز استفاده می کردند . بعد از اینان یکی از شاگردان ارسطو به نام تئوفراست مکتب درمان با گیاه را بنیانگذاری کرد . یعنی در درمان بیماری ها فقط از گیاهان استفاده می نمود. پس از آن دیوسکورید در قرن اول میلادی مجموعه ای از 600 گیاه دارویی با ذکر خواص درمانی هر یک را تهیه و به شکل کتابی درآورد که این کتاب بعدها سرآغاز بسیاری از مطالعات علمی در زمینه گیاهان مذکور گردید بطوریکه مثلاً جالینوس پزشک معروف یونانی در کارهای خود از کتاب دیوسکورید استفاده کرد . 

در قرون هشتم تا دهم میلادی دانشمندان ایرانی ، ابوعلی سینا ، محمد زکریای رازی و دیگران به دانش درمان با گیاه رونق زیادی دادند و کتابهای چون قانون و الحادی را به رشته تحریر درآوردند . در قرن سیزدهم ابن بیطار مطالعات فراوانی در مورد خواص دارویی گیاهان انجام داد و خصوصیات بیش از 1400 گیاه دارویی را در کتابی که از خود به جای گذاشته یادآور شد . 

پیشرفت اروپائیان در استفاده از گیاهان دارویی در قرن هفده و هجده ابعاد وسیعی یافت و از قرن نوزدهم کوشش های همه جانبه جهت استخراج مواد مؤثره از گیاهان دارویی ، تعیین معیار معین برای تجویز و مصرف آن شروع شد . و اکنون با در دست داشتن نتایج آزمایش ها و تحقیقات بسیار با کمال اطمینان می توان به تشریح علمی مزایای موجود در مواد مؤثره گیاهان دارویی در رابطه با انسان و حیوانات پرداخت.

________________________________________
جمع آوری و محصول برداری گیاهان دارویی

نکات لازم در بهره برداری گیاهان دارویی: 

تعداد گیاهانی که امروزه به عنوان گیاه دارویی مورد استفاده قرار می گیرد بسیار زیاد است ولی تنها عده ای از این گیاهان در فارماکوپه ها و کتب دارویی به عنوان گونه دارویی یا افیسینال ( officinal) قلمداد می شود و در بین این تعداد تنها گیاهانی که دارای اثر درمانی مهم هستند و یا مواد مؤثره خاصی دارند به علت مصارف زیادی که دارند بطور انبوه پرورش داده می شوند. 
پرورش گونه های دیگر از این گیاهان که دارویی نیستند، چون در طب عوام مورد توجه است معمول می*باشد .
بهره برداری از گیاهان دارویی خودرو و همچنین پرورش آنها بایستی متناسب با میزان احتیاجات سالانه یک ناحیه صورت گیرد، زیرا اگر بیش از حد مورد نیاز بهره برداری یا کشت شود، باعث می شود به علت عدم مصرف در انبارها باقی بماند و در نتیجه غالب آنها که حاوی اسانس می باشند، خواص درمانی خود را به خاطر از دست دادن اسانس از دست می دهند و تنها مخارج بیهوده ای صرف تهیه آنها می*گردد. 

بطور کلی در بهره برداری از گیاهان خودرو این نکات باید مورد توجه قرار گیرد : 

الف ـ مطابق قوانین حفظ محیط زیست از هر گونه گیاهی باید در هر منطقه تعداد قابل ملاحظه و مشخصی موجود باشد. یعنی اگر تعداد پایه های یک گیاه در ناحیه ای کم باشد با جمع آوری آن جز زیان نتیجه ای حاصل نخواهد شد و از گسترش آن جلوگیری خواهد شد. 

ب ـ اگر مکان وسیع و مجهزی برای خشک کردن گیاهان دارویی موجود نباشد هرگز نباید اقدام به جمع آوری مقدار زیادی از گیاهان گردد زیرا همیشه بعد از جمع آوری باید مقدمات خشک کردن فراهم شود تا حداکثر استفاده را از گیاهان به عمل آورد . 

بررسی و مطالعه گیاهان منطقه بهره برداری: 

منظور از بررسی گیاهان یک منطقه این نیست که تمامی گونه های گیاهی موجود در آن ناحیه مورد مطالعه قرار بگیرد زیرا این عمل مستلزم وقت زیاد و دانش گیاهشناسی است که تنها از عهدة عده محدودی از گیاهشناسان مجرب برمی آید. 

بنابراین اطلاعات گیاهشناسی متخصصین مذکور باید در حدی باشد که تشخیص انواع دارویی از غیر دارویی برای آنها میسر باشد. در غیر اینصورت ممکن است به جای جمع آوری یک گونه دارویی گونه مشابه آن که فاقد اثر درمانی است یا حتی حاوی مواد سمی است جمع آوری شود
نکات فنی در جمع آوری و محصول برداری گیاهان دارویی
مواد متشکله اندامهای یک گیاه بسیار متفاوت است و تنها قسمتهای بخصوصی از گیاه برای تهیه دارو مورد استفاده قرار می گیرد. باید توجه داشت که میزان مواد مؤثر در اندامهای گیاه ثابت نیست و متناسب با کیفیت رشد گیاه تغییر می کند. 


جمع آوری گیاهان دارویی در زمانی که گیاه دارای حداکثر میزان مواد مؤثره است باید انجام گیرد زیرا میزان مواد مؤثره گیاه در طول سال و حتی در ساعات یک روز متغیر است. 

به عنوان مثال کورم سورنجان در پاییز فاقد مواد تلخ و عاری از کلشی سین است و در عوض دارای مقادیر زیادی نشاسته می باشد، در صورتی که در فصل بهار و اوایل تابستان کورم گیاه دارای مزه تلخ و حداکثر مقدار ماده مؤثره کلشی سین بوده و جهت رفع نقرس جمع آوری می شود و یا در گیاه بذر البنج میزان آلکالوئید آن در فصل زمستان کمتر از تابستان می باشد و میوه شوکران که دارای 3 درصد آلکالوئید ***ی این می باشد که در هنگام رسیدن میوه مقدارآن به 1 درصد می رسد. 

در مورد اهمیت ساعات مختلف روز در امر جمع آوری گیاه، می توان برگهای گل انگشتانه را در نظر گرفت که مقدار گلیکوزید آن در بعدازظهر بیشتر از صبح می باشد و یا برگهای بید که میزان گلیکوزیدهای آن در روز بیشتر از ساعات شب می باشد. مثال قابل توجه دیگر در مورد خانواده سیب زمینی است که میزان آلکالوئیدهای آنها در هنگام صبح بیش از بعدازظهر است. 

نکته مهم در مورد گیاهان اسانس دار این است که برداشت آنها باید در صبح زود انجام گیرد یعنی درست در زمانی که خورشید از روی برگها شبنم ها را خشک می*کند چون در این زمان میزان اسانس بالا می باشد. در صورتیکه در طی روز بر اثر نور خورشید واکنش های شیمیایی در گیاه انجام می گیرد و مقدار اسانس کم خواهد شد. 

علاوه بر این باید سعی شود که محصول برداری در یک روز صاف انجام گیرد
زمان برداشت اندامهای مختلف گیاهان داروئی
معمولاً به استثنای عده ای از گیاهان که محصول برداری آنها تابع شرایط خاصی می باشد، بقیه اندام ها را در مواقع زیر بهره برداری می نمایند : 

a ) ریشه 

اندامهای زیرزمینی به خصوص ریشه و ریزوم ها را بطور کلی در اوخر پائیز (زمان استراحت گیاه) محصول برداری می نمایند. ولی باید توجه داشت بهره برداری ریشه ها بر حسب گیاه یکساله، دو ساله و چند ساله فرق می*کند: 

ریشه و ریزوم گیاهان یکساله : قبل از گل دادن گیاه 

ریشه و ریزوم گیاهان دو ساله : بعد از پایان رشد و نمو سال اول (در پائیز و اواخر زمستان) 

ریشه و ریزوم گیاهان چند ساله یا دائمی هم در بهار قبل از رشد و نمو گیاه و هم در پاییز بعد از پایان رشد و نمو گیاه (در سال دوم به بعد) 

در بهره برداری از ریشه گیاهان همواره باید توجه داشت که انواع سخت و چوبی شده یا تیره رنگ و فاسد و توخالی جمع آوری نشود. 

ریشه درختان و درختچه های دارویی را در پاییز یا زمستان از زمین خارج می سازند. 

معمولاً ریشه هایی که پوست آنها مصرف دارویی دارد باید زمانی که قسمت مرکزی ریشه رشد کرده و سخت شده است بهره برداری شود. بعلاوه بایستی ریشه گیاه در مرحله ای باشد که پوست آن رشد قابل ملاحظه ای پیدا نموده باشد تا جداکردن آن از قسمت سخت و چوبی شده به راحتی مقدور گردد. 

بنابراین اگر برداشت ریشه ها و ریزوم ها زودتر از موعد انجام گیرد ریشه ها و ریزوم ها، گوشتی و اسفنجی شکل بوده و در اثر خشک شدن به سرعت خرد شده و کیفیت خود را از دست می دهند و اگر دیرتر جمع آوری شوند سخت و غیر قابل استفاده خواهند شد. 

b ) پوست 

پوست گیاهان دارویی را هم در بهار (قبل از شروع فعالیتهای گیاهی) و هم در پائیز برداشت می*کنند. معمولاً پوست ریشه و ساقه های نسبتاً مسن ارزش بیشتری دارند.

پوست ریشه و ساقه گیاهان دارویی اگر دارای مواد رزینی باشد باید در بهار (یعنی هنگام شروع جریان شیره گیاهی) از قسمت میانی (چوبی) جداسازی شوند. 

C ) پیاز 

پیازها را در پائیز کمی پس از خاتمه گل دادن و ظاهر شدن میوه جمع آوری می*نمایند.

d ) برگ 

برگهای گیاهان علفی و یکساله را باید خیلی زود و قبل از اینکه برگهای آن پیر شود چید. 

برگهای گیاهان دو ساله باید در سال دوم برداشت شود. 

باید توجه کرد که محصول برداری باید در صبح و در هوای خشک و بدون شبنم انجام گیرد. 

برگ درختان دارویی را از زمان ظاهر شدن گلها تا رسیدن کامل میوه بایستی چید. 

برگ گیاهان اسانس دار در زمان گل دادن چیده می شود.

ساقه برگ دار گیاهان علفی پس از رشد کامل برگها و کمی قبل از شکفته شدن گلها چیده می*شود. 

برگهای بدون اسانس در صورتیکه دارای پهنک و برگ باشند را کمی قبل از ظاهر شدن گلها می*چینند. 

در مورد گیاهانی که در طول زمستان هم رشد می*کنند می*توان دو مرتبه محصول برداری کرد.

نکته مهم در مورد بعضی گیاهان یکساله مثل ریحان و گاوزبان اینکه نباید برگهای آن را تا نزدیک زمین محصول برداری نمود چون برگهای پایین مجدداً رشد نموده لذا می*توان عمل محصول برداری را در طول تابستان چندین بار تکرار نمود. 

e ) گل 

قبل از باز شدن یعنی در زمانیکه عمل آمیزش در شرف انجام شدن است یا بلافاصله بعد از باز شدن در هنگام صبح بعد از تبخیر شبنم چیده می شود.

چند استثناء :

1 – بنفشه سه رنگ و بنفشه معطر باید پس از شکفتن کامل گل و درشرایط خاص محصول برداری شود. 

2 – در برخی گیاهان مثل گل سرخ ، افسنطین ، انواع تمشک ، زالزالک به صورت غنچه یا شکفته برداشت می شوند. 

3 – سر شاخه گلدار برخی گیاهان معطر و اسانس دار مثل آویشن، زوفا و ریحان وقتی گل در شرف شکفته شدن کامل می باشد برداشت می شود.

f ) میوه 

میوه به دو صورت وجود دارد : 

1 – آبدار : اگر به حالت تازه مصرف داشته باشد باید بعد از رسیدن کامل برداشت شود. 

2 – خشک : قبل از خارج شدن دانه برداشت می شود. 
و میوه های اسانس دار (رازیانه ، انیسون ، زیره و …) باید در پائیز به صورت کاملاً خشک برداشت شود به اینصورت که سر شاخه میوه دار را قطع کرده و بر روی پارچه تمیزی تکان می دهیم.

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

جمعه 13 مرداد 1391  6:53 PM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

 

خانواده میخک Caryophylaceae  :

خانواده میخک یا کاریوفیلاسه یکی از خانواده‌های گیاهی است که تعداد گیاهان وابسته زینتی آن زیاد نیست.

از گیاهان زینتی این خانواده می‌توان به دایانتوس کاریوفیلوس Dianthus caryophillus، دایانتوس باراباتوس Dianthus barbatusیا قرنفل و ژیپسوفید اشاره کرد.

میخك معمولی Dianthus caryophillus
بر اساس مدارک و اسناد تاریخی میخک دایانتوس یک گیاه بسیار قدیمی است و حداقل 300 سال قبل از میلاد مسیح بعنوان گل مورد علاقه افراد در مراسم مختلف مورد استفاده بوده است (دایانتوس به یونانی به معنی بوی خدایان است). احتمالاً بوی خوش و رایحه این گل در طی این سال‌ها و شاید در اثر عملیات به نژادی از بین رفته و بر اثر تغییرات ژنتیكی دارای خصوصیات دیگر شده است.

بطور کلی میخک‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند:
1- میخک‌های تک شاخه یا میخک‌هایی که اصطلاحاً تحت نام میخک‌های استاندارد معروف هستند. این گیاهان گل‌های درشت، تک شاخه و دم گل بسیار بلندی دارند.
2- میخک‌های خوشه‌ای یا پا کوتاه که اصطلاحاً میخک‌های مینیاتوری می‌نامند . در این گروه گل‌های اِسپریل از گل‌های چند شاخه، منشعب و ریز تشکیل شده‌اند که دم گل‌های کوتاهی دارند.
کاربرد و مصرف میخک‌ها بیشتر بستگی به فرهنگ عامه مردم و شناخت مردم دارد. در ایران اصولاً مردم گل‌های شاخه بلند با گل درشت‌تر می‌پسندند. اما در نزد اروپاییان گل‌هایی با دم گل کوتاهتر و در اندازه کوچکتر مطلوب است. بطور متوسط هر سال حداقل 10 تا 15 رقم جدید از میخک به دنیا معرفی می‌شود، لذا برای رشد و نمو این گیاه باید با دانش روز و تکنولوژی‌های پرورش آن آشنا شویم.
پرورش میخک‌ در گلخانه‌ها و سیستم‌های حفاظت شده اثر بهتر و مناسب‌تری را در عملكرد دارد. در ایران فقط فصولی از سال یعنی زمستان و پاییز این گیاه را در گلخانه پرورش می‌دهند و در بقیه فصل‌ها آن را از سیستم گلخانه‌ای خارج کرده و در هوای آزاد کشت می‌کنند.
اگر میخک بعنوان یک گیاه یکساله کشت شود معمولاً بین 60 تا 80 بوته در یک متر مربع كاشته می‌شود. از آنجا که تعداد 200 شاخه گل بریده در هر متر مربع عدد مناسبی بوده و با هزینه‌های این محصول همخوانی بسیار خوبی دارد، در مجموع پرورش میخك‌ها به صورت 35 تا 45 بوته گل در متر مربع مناسب است. اما باید در نظر داشت كه هدف از کشت آن حداقل یک محصول دو ساله باشد.
میخک‌ها عمدتاً از گروه گیاهان متمایل به روزهای بلند هستند. غیر از طول روز نکته حائز اهمیت در مورد میخک اندوخته غذایی خاک به مقدار کافی است. به همین منظور خاک‌های غنی از مواد غذایی، عمیق و حاصلخیز برای کشت و كار میخک توصیه می‌شود. خاک مناسب برای پرورش میخک مخلوطی از خاک برگ، خاک لومی، پیت و مقدار کمی کود دامی پوسیده شده می‌باشد. در چنین ترکیبی بشرط اینکه عمق خاک حداقل 35 تا 50 سانتیمتر باشد گیاهان را مستقیم در بستر اصلی گلخانه کشت می کنند در نتیجه محصول مورد انتضار یعنی حداقل 200 شاخه در هر متر مربع در سال بدست می آید.
در تغذیه میخك كلات‌های روی و آهن نقش مهمی دارند. هم‌چنین در کشت و کار میخک عناصر غذایی، ماکروالمنت‌ها و میکروالمنت‌ها به خاك افزوده می‌شوند.
عامل بسیار مهمی که در تغذیه میخک نقش تعیین کننده‌ای دارد کاربرد انیدرید کربنیک یا گاز CO2 است.
کاربرد CO2 یا دی اكسید كربن به عنوان یك گاز و یكی از نهادهای اصلی عمل فتوسنتز اهمیت فراوان دارد و مقدار آن بین 300 تا 1000 قسمت در میلیون در سنین مختلف توصیه شده است. در سنین جوانی وقتی که گیاه 6 تا 8 برگ دارد در حدود ppm 3000 انیدرید کربنیک در گلخانه استفاده می‌شود و این کار تا دوره قبل از گل دهی ادامه می‌یابد.تکثیر میخک بوسیله قلمه‌های سبز و میانی ساقه انجام می‌گیرد.
کاربرد هورمون‌ها زمانی توصیه می‌شود که سرعت ریشه زایی گیاه از نظر اقتصادی مهم باشد. میخک گیاه سخت ریشه زایی نیست اما در مراكز تولیدی بزرگ میخك جهت كوتاه کردن فاصله زمانی ریشه دار شدن به کمتر از سه روز از هورمون‌ها استفاده می‌كنند. برای ریشه زایی از ایندول بوتیریک اسید IBA یا ایندول استیک اسید IAA به مقدار 2000 تا 4000 قسمت در میلیون (ppm) استفاده می‌شود. بعد از تکثیر و ریشه دار شدن، گیاه را به محل اصلی که از شرایط ویژه‌ای برخوردار باشد منتقل می‌كنند.
با توجه به اینکه میخک گیاهی با ساقه خیلی قطور است و از استحکام چندانی برخوردار نیست، لذا برای پرورش آن توجه به نکاتی ضروری است.
مرحله اول - سربرداری یا Pinching؛ در مرحله اولیه رشد گیاه شروع می‌شود وقتی 6 تا 8 برگ روی گیاه ظاهر شد، آخرین جوانه برگی قطع می‌شود تا از بخش‌های پایین شاخه زایی صورت بگیرد.
مرحله دوم – مرحله گل دهی؛ بعد از پایان مراقبت‌های لازم از گیاه مرحله گل دهی فرا می‌رسد. وقتی كه غنچه اول ظاهر شد تعداد زیادی غنچه‌های دیگر در اطراف وجود دارند كه حذف آن‌ها ضرورت و اهمیت خاصی دارد. بهترین زمان برای برداشت گل‌ها وقتی است که 25 تا 30 درصد گل‌های مزرعه شکفته شده باشند. برای میخك زمانی كه یك سوم طول گلبرگ‌ها از غنچه خارج شده باشد بهترین زمان چیدن (برداشت) گل است.
هم‌چنین دو گروه از عوامل در ماندگاری گل‌های شاخه بریده دخالت دارند. الف) عوامل قبل از برداشت ب) عوامل بعد از برداشت گل.

عوامل قبل از برداشت
1) نور مناسب؛
2) درجه حرارت مناسب؛
3) تغذیه.

عوامل بعد از برداشت
1) مرحله برداشت گل (كه در هر گلی متفاوت است)؛
2)كنترل مقدار اتیلن تولیدی.
برخی از مواد بازدارنده نظیر ترکیبات نقره و كاربرد اتانول به مقدار 8% جایگزین بسیاری از مواد نگهدارنده هستند. با استفاده از این تركیبات عمر گل‌های بریده میخک گاهی تا سه برابر زمان عادی آن افزایش می‌یابد.

میخك فضای آزاد Dianthus barbatus
میخك فضای آزاد یا میخک چمنی با داشتن گل‌های قرمز منظره زیبایی را ایجاد می‌کند. تکثیر آن بوسیله بذر و روش رویشی انجام می‌شود.
قرنفل یکی دیگر از گیاهان خانواده میخک است که دارای رنگ‌های متنوع و نهنج برجسته است و بطور کامل خصوصیات کاریوفیلاسه را داراست.

گیاه صدفی
گیاه صدفی یا ژیپسوفید دارای گل‌های سفید رنگی است که مقاومت خوب آن در برابر خاک‌های آهکی و گچی سبب شده تا نام ژیپسوفید را به آن دهند. ژیپسوفید بعنوان یک شاخه بریده و گیاه فضای سبزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:19 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

كنجد یكی از قدیمی ترین گیاهان زراعی روغنی جهان است و از زمان های قدیم در ایران كشت می شود و زمانی از صادرات مهم كشور به شمار می رفت. كشت كنجد در مناطق گرمسیری كشور مانند استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، جیرفت و فارس متداول است و در استان مازندران هم به دلیل تنوع كشت، كنجد به صورت زراعت اصلی در بهار و یا به صورت كشت مخلوط همراه با پنبه در بهار و همچنین به عنوان كشت دوم بعد از برداشت غلات بسیار مورد توجه كشاورزان منطقه می باشد و از سوی دیگر كاربرد روزافزون روغن استحصالی از این گیاه در صنعت موجب افزایش تقاضا جهت افزایش سطح زیركشت آن می باشد.
مصرف اصلی دانه كنجد در تهیه ی حلوا و شیرینی پزی است. روغن كنجد برای طبخ مواد خوراكی مختلف، در تهیه ی عطرها و به عنوان حلال در داروسازی مصرف می شود.
كنجد گیاهی گرمادوست و روز كوتاه است و به هوای گرم و نور فراوان احتیاج داشته و به حرارت پایین حساس است. با این حال، هوای بسیار گرم بیش از 40 درجه سانتی گراد موجب نقصان تشكیل كپسول ها می شود و در واقع حرارت مطلوب رشد كنجد حدود 27 درجه سانتی گراد است. تولید كنجد در نواحی با حداقل 150 روز بدون یخبندان امكان پذیر است. این گیاه اساسا یك محصول خاص مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری تلقی می شود. كنجد معمولا در مناطقی با ارتفاع كمتر از 1000 متر از سطح دریا می روید، هر چند كه برخی از انواع آن ممكن است در ارتفاعات بالاتر نیز قادر به رشد باشند. كنجد به عنوان یك محصول مقاوم به خشكی و گرما شناخته شده است و لیكن برای تولید و عملكرد بالا به رطوبت احتیاج دارد. به زیادی رطوبت خاك و عدم تهویه نسبتا حساس است و به همین جهت كنترل آبیاری كنجد ضرورت دارد. كنجد مقاوم به خشكی است. در انواع خاك ها رشد می كند مشروط بر آنكه از نظر تهویه و زهكشی محدودیتی وجود نداشته باشد. با این حال خاك های دارای بافت متوسط را ترجیح می دهد. كنجد به شوری خاك غیرمقاوم است و اسیدیته خنثی را ترجیح می دهد.
عملیات مربوط به شخم و آماده نمودن زمین و اجرای دیسك جهت خرد كردن كلوخ با توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه در اوایل فروردین توصیه می گردد. مقادیر كودهای موردنیاز هم شامل 50 كیلوگرم اوره، 100 كیلوگرم فسفات در هكتار قبل از كاشت و 25 كیلوگرم اوره بر هر هكتار به صورت كود سرك در زمانی كه ارتفاع گیاه به 20 سانتی متر رسیده است، قابل مصرف می باشد. همچنین در صورت نیاز می توان كود پتاسه را به مقدار لازم به خاك افزود. با اجرای دیسك دوم در اواخر فروردین كه بعد از پاشیدن كود انجام می یابد، زمین مربوطه برای كاشت آماده می گردد.
بذور را بایستی قبل از كاشت با یكی از قارچ كش های موجود و رایج بر طبق توصیه ی فنی كارشناسان و مروجین ضدعفونی نمود. از سموم علفكش با توجه به نوع علف و قبل از كاشت طبق نظر كارشناسان ذیربط استفاده كرد. میزان بذر مصرفی برای زراعت كنجد 6 تا 7 كیلوگرم بذر برای یك هكتار توصیه می گردد و زمان مناسب بذر پاشی نیز بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه قابل پیش بینی می باشد.
برای كشت كنجد فواصل بین خطوط كاشت حدود 50 الی 60 سانتی متر و فاصله ی بوته روی خطوط 5 سانتی متر مناسب می باشد. عمق كاشت به نوع خاك بستگی دارد و حداكثر تا 5/2 سانتی متر كافی به نظر می رسد. میزان اسیدیته خاك جهت كاشت این گیاه باید بین 5/6 تا 5/7 باشد و به علت حساسیت گیاه كنجد به خاك های شور، كشت این گیاه در زمین های شور مناسب نمی باشد. به هر حال بذرهای كنجد در زمین هایی كه دارای كلوخ باشد یا عمق كاشت به دقت تنظیم نگردد و یا زمین سله بسته باشد، به خوبی و به طور یكنواخت سبز نمی گردد.
در تعیین تاریخ كاشت كنجد رعایت سه نكته ی اساسی ضروری است، اول درجه حرارت مناسب جهت سبز كردن، دوم پایداری دمای هوا به منظور اینكه پس از سبز كردن افت حرارت پدید نیاید، سوم زمان گلدهی مصادف با گرمای بیش از حد نگردد زیرا منجر به عدم باروری گلها شده و تعداد كپسول های تشكیل شده كاهش می یابد. حداقل حرارت خاك برای جوانه زدن و سبز شدن كنجد حدود 20 درجه ی سانتی گراد است. در این حرارت كنجد 4 تا 7 روزه سبز می شود. كاشت می تواند هنگامی انجام شود كه میانگین شبانه روزی حرارت هوا به 20 تا 25 درجه ی سانتی گراد رسیده باشد. با توجه به شرایط جوی مناطق كشت كنجد و نیازهای این گیاه، كنجد یكی از آخرین زراعت های بهاره است كه كشت می گردد. در مناطق گرمسیر كشت كنجد اغلب بعد از برداشت گندم و جو انجام می شود. در مناطق پنبه كاری می توان یك تا دو هفته پس از پایان كشت پنبه به كشت كنجد اقدام نمود. در مناطقی كه ذرت و سویا كشت می گردد باید حداقل 20 روز پس از سویا این گیاه را كاشت.
چون رشد اولیه ی گیاهچه ی كنجد كمتر از علف های هرز سریع الرشد منطقه می باشد، بنابراین ایجاد یك بستر مناسب و عاری از علف های هرز برای برخورداری كنجد از رشد مناسب و مطلوب اهمیت فراوان دارد. ریشه های گیاه كنجد نازك و فیبری شكل می باشد و به آسانی آسیب پذیر است. به همین دلیل زیر و رو كردن خاك های اطراف گیاهچه ی این گیاه دشوار است. برای مبارزه علف های هرز می توان از روش های مكانیكی، شیمیایی و یا توام استفاده نمود. اگر كشت به صورت سنتی و در هم انجام گرفته باشد، بایستی به وسیله كارگر و با دست، اقدام به وجین علف های هرز نمود. در كشت به صورت ردیفی نیز می توان از ادوات كشاورزی نظیر كولتیواتور نسبت به از بین بردن علف های هرز موجود بین خطوط اقدام نمود. بدیهی است در این روش برای حذف علف های هرز روی خطوط بایستی از طریق وجین دستی عمل نمود.
هر چند كه گیاه كنجد به عنوان یك گیاه مقاوم به خشكی و گرما شناخته شده می باشد با این وجود برای تولید و عملكرد بیشتر نیازمند رطوبت است، بنابراین در صورت مشاهده تشنگی گیاه باید به نسبت به انجام آبیاری حتی الامكان در هنگام شب اقدام نمود. البته آبیاری بیش از اندازه و پی در پی نیز برای كنجد زیان آور است، به دلیل آن كه موجب شدت یافتن بیماری بوته میری و پوسیدگی ذغالی در این گیاه می گردد.
وجین كاری در صورت نیاز تا دو مرحله ضروری است و هنگامی كه گیاه به ارتفاع بیش از 20 سانتی متر رسیده و بوته ها از استحكام نسبی برخوردار شده باشند این عمل انجام می گیرد. در ضمن عمل خاك دادن پای بوته در صورت نیاز انجام می پذیرد.
آفات رایج گیاه كنجد شامل آگروتیس یا طوقه بر، شته و كرم برگ خوار می باشد كه در مراحل اولیه یا در طول رشد این گیاه ایجاد خسارت می نمایند. در این ارتباط، لازم است با استفاده از تركیب سم سوین با سبوس مبادرت به طعمه پاشی یا با استفاده از سموم مالاتیون، دیازینون مطابق با مقدار توصیه اقدام به محلول پاشی كرد.
از جمله بیماری های مهمی كه گیاه كنجد را در منطقه مورد تهدید و حمله قرار می دهند، می توان به بیماری گل سبز، بوته میری و پوسیدگی ذغالی اشاره نمود. در این خصوص بهترین راه كنترل بیماری پوسیدگی ذغالی و بوته میری، استفاده تناوب زراعی است كه جهت كنترل بیماری های فوق الذكر بایستی حتما رعایت گردد.
در برداشت سنتی بهترین زمان برداشت زمانی است كه رنگ برگ ها و كپسول ها زرد رنگ شده است و با برداشت مناسب می توان تا حد زیادی از ریزش دانه ها جلوگیری نمود. برای این كار ابتدا بوته ها را توسط دست برداشت نموده و پس از دسته بندی، بایستی آن ها را به صورت سروپا (چاتمه) قرار داد تا بعد از گذشت چند روز كاملا خشك شوند. در این حالت با چند تكان تدریجی دانه های گیاه از غلاف ها جدا خواهند شد.
كنجد را هنگامی برداشت می كنند كه دانه ها در كپسول های پایینی رسیده باشند. اگر چه در این مرحله برگ ها ریزش یافته است اما كپسول ها هنوز سبز می باشد. ارقام شكوفا را با دست از خاك بیرون كشیده و یا با داس درو، سپس دسته بندی می نمایند. دسته ها را 2 تا 3 روز در مزرعه به طور ایستاده بر هم تكیه داده تا از رطوبت آن ها كاسته شود. سپس دسته ها را روی برزنت یا پلاستیك به طور وارونه تكان می دهند. دانه هایی كه به این طریق به دست می آید كیفیت بسیار خوبی دارد. پس از این عمل بوته ها را با كمباین یا خرمن كوب و یا ضربات چوب می كوبند تا بقیه ی دانه ها جدا شود.
ارقام ناشكوفا را می توان با دروگر برداشت نمود و سپس همانند ارقام شكوفا عمل كرد و یا بوته ها را موور درو و در مزرعه رها كرد تا خشك شود. پس از آن بوته های خشك شده را با كمباین مجهز به انگشتی های بلند كننده مورد برداشت قرار داد.
وجود تركیبات لزج و مخاطی در ساقه و نیام ها سبب می شود كه دوران خشك شدن طولانی باشد. به همین جهت كمباین كردن مستقیم ارقام ناشكوفا به دلیل طولانی گشتن دوران خشك شدن عملی نیست.



كنجد یكی از قدیمی ترین گیاهان زراعی روغنی جهان است و از زمان های قدیم در ایران كشت می شود و زمانی از صادرات مهم كشور به شمار می رفت. كشت كنجد در مناطق گرمسیری كشور مانند استان های خوزستان، سیستان و بلوچستان، جیرفت و فارس متداول است و در استان مازندران هم به دلیل تنوع كشت، كنجد به صورت زراعت اصلی در بهار و یا به صورت كشت مخلوط همراه با پنبه در بهار و همچنین به عنوان كشت دوم بعد از برداشت غلات بسیار مورد توجه كشاورزان منطقه می باشد و از سوی دیگر كاربرد روزافزون روغن استحصالی از این گیاه در صنعت موجب افزایش تقاضا جهت افزایش سطح زیركشت آن می باشد.
مصرف اصلی دانه كنجد در تهیه ی حلوا و شیرینی پزی است. روغن كنجد برای طبخ مواد خوراكی مختلف، در تهیه ی عطرها و به عنوان حلال در داروسازی مصرف می شود.
كنجد گیاهی گرمادوست و روز كوتاه است و به هوای گرم و نور فراوان احتیاج داشته و به حرارت پایین حساس است. با این حال، هوای بسیار گرم بیش از 40 درجه سانتی گراد موجب نقصان تشكیل كپسول ها می شود و در واقع حرارت مطلوب رشد كنجد حدود 27 درجه سانتی گراد است. تولید كنجد در نواحی با حداقل 150 روز بدون یخبندان امكان پذیر است. این گیاه اساسا یك محصول خاص مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری تلقی می شود. كنجد معمولا در مناطقی با ارتفاع كمتر از 1000 متر از سطح دریا می روید، هر چند كه برخی از انواع آن ممكن است در ارتفاعات بالاتر نیز قادر به رشد باشند. كنجد به عنوان یك محصول مقاوم به خشكی و گرما شناخته شده است و لیكن برای تولید و عملكرد بالا به رطوبت احتیاج دارد. به زیادی رطوبت خاك و عدم تهویه نسبتا حساس است و به همین جهت كنترل آبیاری كنجد ضرورت دارد. كنجد مقاوم به خشكی است. در انواع خاك ها رشد می كند مشروط بر آنكه از نظر تهویه و زهكشی محدودیتی وجود نداشته باشد. با این حال خاك های دارای بافت متوسط را ترجیح می دهد. كنجد به شوری خاك غیرمقاوم است و اسیدیته خنثی را ترجیح می دهد.
عملیات مربوط به شخم و آماده نمودن زمین و اجرای دیسك جهت خرد كردن كلوخ با توجه به وضعیت آب و هوایی منطقه در اوایل فروردین توصیه می گردد. مقادیر كودهای موردنیاز هم شامل 50 كیلوگرم اوره، 100 كیلوگرم فسفات در هكتار قبل از كاشت و 25 كیلوگرم اوره بر هر هكتار به صورت كود سرك در زمانی كه ارتفاع گیاه به 20 سانتی متر رسیده است، قابل مصرف می باشد. همچنین در صورت نیاز می توان كود پتاسه را به مقدار لازم به خاك افزود. با اجرای دیسك دوم در اواخر فروردین كه بعد از پاشیدن كود انجام می یابد، زمین مربوطه برای كاشت آماده می گردد.
بذور را بایستی قبل از كاشت با یكی از قارچ كش های موجود و رایج بر طبق توصیه ی فنی كارشناسان و مروجین ضدعفونی نمود. از سموم علفكش با توجه به نوع علف و قبل از كاشت طبق نظر كارشناسان ذیربط استفاده كرد. میزان بذر مصرفی برای زراعت كنجد 6 تا 7 كیلوگرم بذر برای یك هكتار توصیه می گردد و زمان مناسب بذر پاشی نیز بر اساس شرایط آب و هوایی منطقه قابل پیش بینی می باشد.
برای كشت كنجد فواصل بین خطوط كاشت حدود 50 الی 60 سانتی متر و فاصله ی بوته روی خطوط 5 سانتی متر مناسب می باشد. عمق كاشت به نوع خاك بستگی دارد و حداكثر تا 5/2 سانتی متر كافی به نظر می رسد. میزان اسیدیته خاك جهت كاشت این گیاه باید بین 5/6 تا 5/7 باشد و به علت حساسیت گیاه كنجد به خاك های شور، كشت این گیاه در زمین های شور مناسب نمی باشد. به هر حال بذرهای كنجد در زمین هایی كه دارای كلوخ باشد یا عمق كاشت به دقت تنظیم نگردد و یا زمین سله بسته باشد، به خوبی و به طور یكنواخت سبز نمی گردد.
در تعیین تاریخ كاشت كنجد رعایت سه نكته ی اساسی ضروری است، اول درجه حرارت مناسب جهت سبز كردن، دوم پایداری دمای هوا به منظور اینكه پس از سبز كردن افت حرارت پدید نیاید، سوم زمان گلدهی مصادف با گرمای بیش از حد نگردد زیرا منجر به عدم باروری گلها شده و تعداد كپسول های تشكیل شده كاهش می یابد. حداقل حرارت خاك برای جوانه زدن و سبز شدن كنجد حدود 20 درجه ی سانتی گراد است. در این حرارت كنجد 4 تا 7 روزه سبز می شود. كاشت می تواند هنگامی انجام شود كه میانگین شبانه روزی حرارت هوا به 20 تا 25 درجه ی سانتی گراد رسیده باشد. با توجه به شرایط جوی مناطق كشت كنجد و نیازهای این گیاه، كنجد یكی از آخرین زراعت های بهاره است كه كشت می گردد. در مناطق گرمسیر كشت كنجد اغلب بعد از برداشت گندم و جو انجام می شود. در مناطق پنبه كاری می توان یك تا دو هفته پس از پایان كشت پنبه به كشت كنجد اقدام نمود. در مناطقی كه ذرت و سویا كشت می گردد باید حداقل 20 روز پس از سویا این گیاه را كاشت.
چون رشد اولیه ی گیاهچه ی كنجد كمتر از علف های هرز سریع الرشد منطقه می باشد، بنابراین ایجاد یك بستر مناسب و عاری از علف های هرز برای برخورداری كنجد از رشد مناسب و مطلوب اهمیت فراوان دارد. ریشه های گیاه كنجد نازك و فیبری شكل می باشد و به آسانی آسیب پذیر است. به همین دلیل زیر و رو كردن خاك های اطراف گیاهچه ی این گیاه دشوار است. برای مبارزه علف های هرز می توان از روش های مكانیكی، شیمیایی و یا توام استفاده نمود. اگر كشت به صورت سنتی و در هم انجام گرفته باشد، بایستی به وسیله كارگر و با دست، اقدام به وجین علف های هرز نمود. در كشت به صورت ردیفی نیز می توان از ادوات كشاورزی نظیر كولتیواتور نسبت به از بین بردن علف های هرز موجود بین خطوط اقدام نمود. بدیهی است در این روش برای حذف علف های هرز روی خطوط بایستی از طریق وجین دستی عمل نمود.
هر چند كه گیاه كنجد به عنوان یك گیاه مقاوم به خشكی و گرما شناخته شده می باشد با این وجود برای تولید و عملكرد بیشتر نیازمند رطوبت است، بنابراین در صورت مشاهده تشنگی گیاه باید به نسبت به انجام آبیاری حتی الامكان در هنگام شب اقدام نمود. البته آبیاری بیش از اندازه و پی در پی نیز برای كنجد زیان آور است، به دلیل آن كه موجب شدت یافتن بیماری بوته میری و پوسیدگی ذغالی در این گیاه می گردد.
وجین كاری در صورت نیاز تا دو مرحله ضروری است و هنگامی كه گیاه به ارتفاع بیش از 20 سانتی متر رسیده و بوته ها از استحكام نسبی برخوردار شده باشند این عمل انجام می گیرد. در ضمن عمل خاك دادن پای بوته در صورت نیاز انجام می پذیرد.
آفات رایج گیاه كنجد شامل آگروتیس یا طوقه بر، شته و كرم برگ خوار می باشد كه در مراحل اولیه یا در طول رشد این گیاه ایجاد خسارت می نمایند. در این ارتباط، لازم است با استفاده از تركیب سم سوین با سبوس مبادرت به طعمه پاشی یا با استفاده از سموم مالاتیون، دیازینون مطابق با مقدار توصیه اقدام به محلول پاشی كرد.
از جمله بیماری های مهمی كه گیاه كنجد را در منطقه مورد تهدید و حمله قرار می دهند، می توان به بیماری گل سبز، بوته میری و پوسیدگی ذغالی اشاره نمود. در این خصوص بهترین راه كنترل بیماری پوسیدگی ذغالی و بوته میری، استفاده تناوب زراعی است كه جهت كنترل بیماری های فوق الذكر بایستی حتما رعایت گردد.
در برداشت سنتی بهترین زمان برداشت زمانی است كه رنگ برگ ها و كپسول ها زرد رنگ شده است و با برداشت مناسب می توان تا حد زیادی از ریزش دانه ها جلوگیری نمود. برای این كار ابتدا بوته ها را توسط دست برداشت نموده و پس از دسته بندی، بایستی آن ها را به صورت سروپا (چاتمه) قرار داد تا بعد از گذشت چند روز كاملا خشك شوند. در این حالت با چند تكان تدریجی دانه های گیاه از غلاف ها جدا خواهند شد.
كنجد را هنگامی برداشت می كنند كه دانه ها در كپسول های پایینی رسیده باشند. اگر چه در این مرحله برگ ها ریزش یافته است اما كپسول ها هنوز سبز می باشد. ارقام شكوفا را با دست از خاك بیرون كشیده و یا با داس درو، سپس دسته بندی می نمایند. دسته ها را 2 تا 3 روز در مزرعه به طور ایستاده بر هم تكیه داده تا از رطوبت آن ها كاسته شود. سپس دسته ها را روی برزنت یا پلاستیك به طور وارونه تكان می دهند. دانه هایی كه به این طریق به دست می آید كیفیت بسیار خوبی دارد. پس از این عمل بوته ها را با كمباین یا خرمن كوب و یا ضربات چوب می كوبند تا بقیه ی دانه ها جدا شود.
ارقام ناشكوفا را می توان با دروگر برداشت نمود و سپس همانند ارقام شكوفا عمل كرد و یا بوته ها را موور درو و در مزرعه رها كرد تا خشك شود. پس از آن بوته های خشك شده را با كمباین مجهز به انگشتی های بلند كننده مورد برداشت قرار داد.
وجود تركیبات لزج و مخاطی در ساقه و نیام ها سبب می شود كه دوران خشك شدن طولانی باشد. به همین جهت كمباین كردن مستقیم ارقام ناشكوفا به دلیل طولانی گشتن دوران خشك شدن عملی نیست.

نویسنده: مهندس مهران محمودی عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:20 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

دکتر محمد حسین صالحی سورمقی، گیاهان دارویی مفید برای پوست را به شرح زیر نام می برد:

آواکادو ، آویشن ، اسیدهای گیاهی ، انگور ، بابونه ، بادام ، بادام زمینی ، پنیرک ، توت فرنگی ، جو دو سر، حنا ، خارمریم ، ختمی ، زیتون ، شنبلیله ، شیرین بیان ، شاهتره ، صبرزرد ، عسل ، گزنه ، ماست ، همیشه بهار و هویج.

در متن پایین تعدادی از گیاهان دارویی مفید برای بهبود و رفع برخی عوارض پوستی را بیان می کنیم که تعدادی با هم و تعدادی به تنهایی استفاده می شوند.

این نکته ی خیلی مهم را باید متذکر شویم که بیان موارد استفاده ی این گیاهان دارویی، تنها بر اساس وظیفه اطلاع رسانی سایت می باشد و به هیچ عنوان به معنای تجویز یا تکذیب مورد درمانی ذکر شده نمی باشد.



1- خارش پوست

الف) عصاره گیاه شاهتره، اسانس برگ گیاه برگ بو، روغن اسطو خودوس و اسانس نعناع، هر کدام به تنهایی برای رفع خارش پوستی مفیدند که می توانید آن ها را به قسمت خارش دار بمالید.



ب) 4 تا 6 گرم مغز بادام شیرین و 4 تا 6 گرم مغز بادام تلخ را با 60 گرم قند بسایید و حاصل را با دو لیوان آب مخلوط کنید. در نتیجه نوعی شیر بادام به صورت امولسیون به دست می آید که باید آن را در مدت 24 ساعت به موضع خارش دار بمالید.



ج) یک قسمت گل حلوا را با یک قسمت ریشه انجبار و یک قسمت درمنه به مدت پنج دقیقه بجوشانید (منظور از قسمت، نسبت مواد به هم می باشد). سپس جوشانده را صاف کنید. حاصل صافی را پس از سرد شدن روزی دو تا سه بار به محل خارش دار بمالید.



د) برگ سنا، پوست هلیله زرد، مدرسنگ و سفیداب قلعی (از هر کدام یک قسمت) را بکوبید و با 20 قطره روغن گل سرخ و 20 قطره روغن بنفشه مخلوط کنید. سپس مخلوط حاصل را روی محل مورد نظر قرار دهید.



2- دمل و زخم

کتیرا، تخم مرو، تخم کتان، گل بابونه و گل ختمی (از هر کدام یک قسمت) را بکوبید و با دو لیتر شیر مخلوط کنید و روی حرارت قرار دهید تا بپزد. ماده ی حاصل را چند نوبت به موضع مورد نظر بمالید.



3- اگزما و جوش های صورت

2 تا 4 گرم گیاه گلدار بنفشه سه رنگ را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزی سه بار، هر بار یک فنجان میل کنید.

توجه : در مصرف خارجی از دم کرده آن می توان جهت پاک کردن زخم های عفونی و ناراحتی های پوستی نیز استفاده کرد.



4- شکاف پاشنه پا و ناراحتی های پوستی

2 تا 4 گرم اسانس و گل بابونه اصلی را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به محل ناراحتی پوستی بمالید.



5- اگزما و زخم های پوستی

الف) 2 تا 4 گرم پوست بلوط را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و موضع مورد نظر را با آن شستشو دهید.

ب) گیاه تازه علف چشمه را له کرده و به صورت ضماد بر روی موضع قرار دهید.



6- قارچ های پوستی

الف) مقداری تخم شنبلیله را بکوبید و با آب مخلوط کنید تا به شکل خمیر درآید. سپس آن را روی محل مورد نظر قرار دهید.

ب) 10 تا 20 گرم حنا را در دو لیوان آب جوش حل کنید و مدت نیم ساعت صبر کنید. سپس آن را بدون صاف کردن به موضع قارچی بمالید و مدت نیم ساعت روی پوست باقی بگذارید. در انتها موضع  را با آب گرم شستشو دهید.



7- جوش و ورم پوست 

100 گرم ریشه زنجبیل شامی را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به صورت لوسیون یا کمپرس گرم استفاده کنید.



8- محافظت پوست و رفع شکنندگی آن

4 تا 6 گرم شیره تازه گل همیشه بهار را با 600 گرم کره یا چربی دیگری مخلوط کنید. سپس به موضع مورد نظر بمالید.

این گیاه دارویی همچنین برای التیام زخم های سطحی بدن ، سوختگی ، سرمازدگی ، رفع دانه های پوستی و اگزما توصیه شده است.



9- تحریکات آلرژیکی پوست

3 تا 5 گرم روغن مغز بادام را به موضع مورد نظر بمالید.



10- کوفتگی و التیام پوست

5 تا 10 گرم همیشه بهار کوهی را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به محل بمالید.



11- زخم های پوستی

5 تا 10 گرم ریشه سمفیتون (کنسود طبی) را بکوبید. سپس در یک لیوان آب جوش ریخته و مدت نیم ساعت بگذارید تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و به موضع مورد نظر بمالید.



12- التیام دهنده و نرم کننده پوست

روغن بادام شیرین را به موضع مورد نظر بمالید.

این گیاه دارویی در موارد زیر نیز استفاده می شود:

- التهاب های سطحی بدن

- سوختگی ها

- ضد خارش در سرخک و مخملک

- تسکین دهنده اگزما


منابع :

- سایت آی آر طب (بانک اطلاعات داروهای گیاهی و گیاهان دارویی)

- کتاب گیاهان دارویی و گیاه درمانی – تالیف دکتر محمد حسین صالحی سورمقی
 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:20 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

به منظور تقویت حافظه و ارتقاء هوش باید نکاتی را رعایت کنیم که در جنبه های مختلف میتواند منجر به تقویت حافظه و هوش شود. نوع تغذیه از جمله نکات مهمی است که باید به آن توجه نمود.

در زیر به نکاتی اشاره می کنیم که توجه به آنها نقش به سزایی در تقویت حافظه دارد.

میوه هایی که هوش و حافظه ی مغز را افزایش میدهند، شامل موارد زیر است:

سیب:
سیب یکی از بهترین میوه های معجزه آسا است، که هم خاصیت خنثی کردن سم را دارد و هم قدرت غذایی. به علت داشتن مواد قلیایی، اسید اوریک را حل میکند و برای معالجه مرض چاقی بسیار مفید است. به علت داشتن فسفر ، تقویت کننده اعصاب و مغز است. سیب به علت دارا بودن ویتامین های a ، b و c و املاح سودمندی مانند کلسیم ، فسفر، منیزیم ، آهن، پتاسیم و سدیم برای همه سنین به خصوص بچه ها مفید می باشد.
سیب با خستگی ، فشار ذهنی و کمبود مواد معدنی مبارزه میکند. تقویت کنندهی اعصاب و عضلات و دشمن سرسخت بوی بد دهان و آرامش دهنده قلب است. بوییدن و خوردن سیب موجب نشاط، شادی، تقویت حافظه و سلسله اعصاب میگردد. سیب قرمز بیشتر از سیب سفید مفید است؛ البته به شرطی که تازه باشد.

انگور:
انگور دارای پتاسیم است که موجب احساس شادی می شود. از طرف دیگر حاوی فسفات زیادی است که غذای مغز و سلسله اعصاب می باشد و همچنین باعث ازدیاد هوش و حافظه میگردد. انگور به علت داشتن منگنز، عامل رشد نیز محسوب میشود، چهره را روشن میکند و غذای مناسبی برای سلسله اعصاب به شمار می رود. این میوهی خوشمزه باعث تقویت نیروی عضلانی میگردد.
انگور، جوانی دوباره ای به فرد میبخشد، ذهن را فعال و عضلات را قوی می سازد. خواص رادیو اکتیو دارد و از سقط جنین جلوگیری می کند.

انار:
خوردن انار، معده را دباغی کرده و ذهن آدمی را نیرو می بخشد و موجب تقویت حافظه میگردد.
چون انار قادر است معده و رودهها را پاک کند، لذا جدار روده را برای دفاع و دور نمودن ویروسها آماده میسازد. بنابراین سموم به خون و قلب نمی ریزد و قلب رونق و حیات تازه ای می یابد و به این طریق سلول های کبد را فعال میکند.
همچنین باعث دفع اوره و کلسترول و سموم دیگر می گردد.
آب انار، در حفظ تعادل مایعات بدن به خصوص خون، نقش مهمی دارد؛ چون املاح آب انار با مواد آلی ترکیب شده، زود جذب می شود و در بیماری راشیتیسم، کمخونی ، ضعف اعصاب و تقویت عمومی بدن بسیار موثر است.
اگر خانمهای باردار در این دوران انار مصرف کنند، بزرگترین خدمت را به فرزند آیندهی خود کرده اند؛ چرا که علاوه بر جلوگیری از ویار و نیز تقویت مادر، به رشد آینده کودک هم کمک میکند. انار خونساز است. در موقع مصرف، زدن کمی گلپر علاوه بر بوی مطبوع به هضم آن نیز کمک میکند؛ ناگفته نماند انار مقوی روح و ذهن است.

انجیر:
انجیر به علت داشتن کلسیم و فسفر فراوان سبب رویش استخوانها و رشد کودکان میگردد. ویتامینهای آن موجب تقویت چشم میگردد. عناصر موجود در آن باعث تعادل اعمال حیاتی بین اندام ها و بدن میشود.
انجیر منبع تولید انرژی است. انجیر خشک قدرت غذایی فراوانی دارد. همچنین انجیر، مقوی مغز و اعصاب است.

پرتقال:
اکسیر جوانی را در پرتقال جستجو کنید. پرتقال به سبب داشتن مواد معدنی مانند کلسیم و فسفر، برای کودکان اشتهاآور بوده و باعث رشد و نمو آنان می شود و در فعالیت سوخت و ساز سلول های بدنشان موثر است. پرتقال سرشار از ویتامین c است. املاح آن از رقیق شدن خون جلوگیری میکند. برای آرامش اعصاب و تقویت ذهن موثر است. همچنین ضد افسردگی و رنج روحی میباشد. مصرف پرتقال از خستگی فکری و جسمی جلوگیری می کند و باعث تقویت حافظه میگردد.

زردآلو:
زردآلو بهترین خوراک اعصاب است. توصیه میشود کسانی که اهل مطالعه و تفکر هستند از این میوه استفاده کنند. این میوه بیشتر از سایر میوه ها حاوی ویتامین a است و همین امر باعث تقویت بینایی چشم ها میشود. طول عمر سلولها را زیاد کرده و توانایی فعالیت را افزایش میدهد؛ در نتیجه موجب افزایش طول عمر میگرد.

زردآلو برای ورزشکاران، اشخاص کم خون، افراد خسته و کسانی که از شدت کار فرسوده شدهاند، زنان باردار و کسانی که دورهی نقاهت را می گذرانند توصیه و تجویز میشود. همچنین این میوه به علت دارا بودن گروه ویتامینهای b، برای درمان بیماریهای عصبی و روحی و روانی، خمودگی، بیخوابی و خستگی شدید، گیجی و فراموشی مفید است. زردآلو آرام بخش اعصاب و نشاط انگیز است. زردآلو اعصاب را تقویت میکند و برای کسانی که کار فکری انجام میدهند توصیه میگردد.

خرما:
خرما یکی از میوه هایی است که مقدار فسفر و کلسیم آن به مقدار فسفر و کلسیمی است که به طور طبیعی در بدن ما وجود دارد. فسفر خرما سلولهای عصبی را سرزنده نگه می دارد، و این مادهی حیاتی، درمان موثری برای تمام کمبودهای بدن و تقویت کننده اعمال فکری و مغز میباشد.

شاه توت:
شاه توت خستگی فکری را بر طرف میکند و برای بچه ها و دانش آموزان و دانشجویان در دوران امتحان مفید است. در ضمن کمبود املاح معدنی و ویتامین های a و c با مصرف آن جبران میگردد.

موز:
موز یک میوه مغذی است که طبیعت آن معتدل و ملین بوده، مقوی و چاق کننده است. موز، سرشار از پتاسیم است و نیز حاوی ویتامینهای a، c، b و 80 درصد قند و املاح معدنی مفید برای بدن است؛ خون ساز بوده و بدن را قوی میکند.موز لاغری غیرطبیعی را از بین میبرد.
موز دارای فلزاتی مانند آهن، فسفر ، منیزیم، پتاسیم، سدیم و روی میباشد. موز برای کسانی که کار فکری انجام میدهند (محصل ها، دانشجویان و محققان) و نیز برای کسانی که کار بدنی انجام میدهند (ورزشکاران) بسیار مفید است. 

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:20 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

 

 

نام علمی : Prunus amygdalus
یکی از گیاهان تیره گل سرخ متعلق به دو لپه‌ایها می‌باشد. بادام یک درخت بومی آسیای غربی ، کرانه جنوبی دریای مدیترانه و مراکش است. 
این درخت اندازه ای متوسط ، برگهای نیزه‌ای با حاشیه دندانه‌دار و دارای گل در اوایل بهار است. میوه آن یک شفت با پوشش خارجی پرزدار است که برون‌بر نامیده می‌شود و پوسته سخت و شبکه‌دار یا درون‌بر را دربر‌می‌گیرد. دانه آن یک مغز است که بوسیله این پوششها محصور می‌گردد.
مشخصات گیاه شناسی

درخت به ارتفاع تا 8 متر ، شاخه‌های جوان بدون کرک ، اول سبز و بعد قهوه‌ای مایل به قرمز. شاخه‌های سال گذشته خاکستری ، برگها تخم مرغی- نیزه‌ای ، نیزه‌ای یا بیضی کشیده ، به طول تا 10 ساتیمتر و عرض 2 تا 3 سانتیمتر ، قاعده گوه‌ای پهن تا مورب ، نوک باریک ، نوک کشیده و یا به ندرت نوک کند ، سطح فوقانی برگ بدون کرک ، سطح تحتانی برگ بدون کرک یا با مقدار کمی کرک در اوایل سبز شدن ، حاشیه برگ دندانه‌ای- اره‌ای همراه با یک غده کوچک روی هر دندانه است.

دمبرگ 1 تا 2 سانتیمتر ، گل درشت به قطر تا 4 سانتیمتر ، سفید یا صورتی ، دمگل کوتاه حداکثر تا 5 میلیمتر. میوه تخم مرغی مورب تا تخم مرغی کشیده به طول 2.5 تا 5 سانتی متر و 1.5 تا 3 سانتی متر عرض ، دارای نوک کشیده ، پوشیده از کرکهای مخملی خاکستری ،‌ هسته قایقی شکل ، بدون شیار طوی مشخص ، سوراخ‌دار و گاهی دارای شیار کوچک در قاعده و فصل گلدهی اواخر زمستان و اوایل بهار می‌باشد. 

پراکندگی جغرافیایی 

گیاه متعلق به منطقه ایرانو- تورانی ، ترکیه ، ایران ، قفقاز ، آسیای مرکزی و شما آفریقا. نمونه تیپ از موریتانی واقع در شمال افریقا ، پراکندگی آن در ایران در شمال غرب و غرب می باشد. 
انواع بادام

دو نوع درخت بادام وجود دارد یک نوع دارای گلهای صورتی بادام شیرین تولید می‌کند و نوع دیگر آن با گلهای سفید بادام تلخ دارد. مغز نوع اول حاوی روغن نافرار و امولسیون است. تا اوایل قرن بیستم از آن به صورت خوراکی در پزشکی استفاده می‌شد اما به این شرط که بادام نوع تلخ به آن اضافه نشده بود. در پزشکی نوین هم نسبتا متداول بود اما پزشکان دیگر آنرا تجویز نکردند. بادام تلخ نسبتا پهن‌تر و کوتاه‌تر از نوع شیرین است و حاوی تقریبا 50 درصد روغن نافرار موجود در بادامهای شیرین می‌باشد. همچنین دارای امولسیون مخمر است که در حضور آب روی آمیگدالین و گلوکوئید اثر کرده ، تولید گلوکز ، سیانور و روغن عصاره‌ای بادام تلخ یا بنزالدئید می‌کند. ممکن است بادامهای تلخ بین 6 تا 8 درصد سیانید هیدروژن تولید نمایند.

بادام شیرین عملا فاقد نشاسته است بنابراین می‌توان از آن در تهیه کیک و بیسکویت برای بیماران دیابتی یا هر نوع دیگری از بیماریهای قندی استفاده کرد. همچنین عصاره بادام می‌تواند جایگزین مناسبی برای عصاره وانیل دربین بیماران دیابتی باشد. هر دو نوع بادام تلخ و شیرین بومی خاورمیانه است، اما قرنهاست که در اروپا و آمریکا نیز کاشته می‌شود. کالیفرنیا از زمان عرضه بادام در اواسط دهه اول قرن هجدهم ، بزرگترین تولید کننده این محصول به حساب آمده است و بادام هفتمین ماده غذایی صادراتی کلان کالیفرنیا محسوب می‌شود. بعد از کالیفرنیا دومین تولید کننده بزرگ بادام کشور اسپانیا است که انواع تجاری و عظیم بادامهای شیرین را تولید می‌کند.

ابعاد فرهنگــــــــی 

بادام در بعضی از فرهنگها بسیار مقدس است. در بین یهودیان به علت گل آوری زود هنگام آن نماد هشیاری و تعهد می‌باشد در حالی که برای مردم چین نماد اندوه جاودانی و زیبایی زنان به حساب می‌آید. نمادگرایان مسیحی اغلب از شاخه‌های بادام به عنوان سمبلی برای تولد مسیح از مریم باکره استفاده می کنند. نقاشیها بیشتر شامل بادامهایی است که مسیح را در کودکی احاطه کرده‌اند و نمادی برای حضرت مریم می‌باشد. بادام بسیار مورد علاقه فراعنه مصر بوده است و آنها طعم بادام را در نان خود بسیار دوست داشتند. بادام در فرهنگ نژادی مناطق مختلف جایگاه مهمی داشته است. رومیها بادام را در مراسم عروسی به عنوان سمبل خوشبختی و باروری به عروس و داماد هدیه می‌دادند. این سنت هنوز هم در ایتالیا رواج دارد.

خواص دارویی

1) شیره میوه بادام با شکر سرفه را آسان و سینه و حنجره را نرم می‌کند

2)  برای تنگی نفس و سینه پهلو مفید است

3)  از خونریزی ریوی جلوگیری می‌کند.

4) اگر پوست سخت میوه بادام را که سوخته و به سر حد خاکستر شدن نرسیده باشد گرد دندان نموده و به دندانهای خود بمالید لثه و دندان را محکم می‌کند و دندان را سفید می‌کند.

5) بادام به سبب لعابی که دارد جهت زخم روده و مثانه و اسهال و پیچش شکم مفید است.

6) مربای بادام در چاق کردن افراد لاغر اثری معجزه آسا دارد.

مضرات :

مغز کهنه و فاسد شده بادام باعث زیاد شدن غم و غصه شده و اشتها را سد می‌کند و اگر ایجاد قی نکند تولید غش خواهد نمود. 

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:20 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

نام علمی  : Capsicum annuum 
فلفل دلمه‌ای نوعی فلفل از خانواده Solanaceae   که به رنگهای قرمز، زرد، سبز و نارنجی یافت می‌شود.

این گیاه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی است و مکزیک و پرو اولین کشورهایی بودند که کاشت این گیاه را رواج دادند.

فلفل  دلمه‌ای متعلق به تیره سیب زمینی سانان است که دارای گلهای سفید رنگ است و به تنهایی روی ساقه قرار دارند و میوه‌های حاصل از آنها به صورت جدا از هم روی ساقه قرار دارند

این گیاه حاوی آلكالوئید كاپسایسین می باشد.

تندی فلفل به علت وجود  ماده ی کاپسایسین می‌باشد که هر چه میزان این ترکیب در بافت میوه بیشتر باشد میزان تندی نیز بالاتر خواهد بود. گرما و شرایط تنش خشکی در زمان رشد میوه باعث افزایش تندی میوه می‌گردد.

اهمیت فیزیولوژیكی گیاه:

اهمیت فیزیولوژیكی این گیاه بر اساس خاصیت اشتها آوری آن ، هضم غذا،مقدار كاروتین وبه ویژه ویتامین C است

تأثیر عوامل محیطی بر رشد فلفل

دما : فلفل از سبزیهای فصل گرم می‌باشد و نسبت به سرما و یخبندان و دماهای کمتر از 15درجه سانتیگراد بسیار حساس است و دمای پایه برای رشد فلفل در حدود 18درجه سانتیگراد مناسب می‌باشد.

رطوبت: نیاز آبی فلفل در حدود 1000 - 400 میلیمتر می‌باشد بطوری که رطوبت کم باعث ریزش گل و رطوبت زیاد باعث ریزش برگ می‌شود.

خاک: فلفل را می‌توان در خاکهای شنی سبک تا رسی سنگین کشت نمود. خاک مناسب برای کشت آن خاکهای لوم یا لوم شنی است

نور:فلفل به عنوان یک گیاه حساس به طول روز می‌باشد و معمولاً به فاصله دو ماه پس از کاشت گلدهی شروع می‌گردد و یکماه پس از گل آغازی میوه بستن صورت می‌گیرد و همواره شدت نور کم باعث ریزش گل می‌شود. بطور کلی با افزایش شدت نور در زمان گلدهی اگر کمبود رطوبت وجود نداشته باشد عملکرد افزایش خواهد یافت.

تحقیقات نشان داده است كه اسید بیرنگ كپساسین (فعالترین عنصر موجود در فلفل است كه سبب گرم بودن این گیاه میشود) كپساسین موجود در فلفل در واقع سبب كاهش درجه حرارت بدن میشود كه یكی از دلایل اصلی تمایل مردم مناطق آب و هوایی گرم به مصرف زیاد فلفل محسوب میشود.این ماده سبب كاهش میزان كلسترول خون و كاهش شدت سیگنالهای درد در بدن میشود

روشهای پرورش فلفل

روش کشت مستقم

در این روش پس از تهیه و آماده سازی بستر بذرها در ردیفهای به فاصله 75 - 70 سانتیمتر کشت می‌شوند و فاصله بین بوته‌ها روی ردیف حدود40-45سانتیمتر می‌باشد. دمای مناسب برای جوانه زنی بذر فلفل حدود 25 - 20سانتیمتر است.

روش نشایی

چون بذر فلفل نسبت به گوجه فرنگی و بادنجان جوانه زنی کندتری دارد و همواره به دمای پایین خاک برای جوانه زنی حساسیت بیشتری دارد، در بیشتر موارد از پرورش نشاء برای تولید این گیاه استفاده می‌شود. مدت زمان ماندن نشاء در خزانه حدود 12- 10 هفته است.

میوه دهی فلفل

در اکثر موارد خود گرده افشانی صورت می‌گیرد و گلها به صورت افقی یا آویزان قرار می‌گیرند و گرده می‌تواند به راحتی روی سطح کلاله بچسبد و احتمالاً در مزرعه حشرات در انتقال گرده و افزایش به میوه نشستن کمک می‌کنند. فلفل توانایی تولید میوه پارتنوکارپ (میوه بدن دانه) را دارد بویژه زمان که دمای هوا پایین باشد. افزایش تعداد میوه در هر بوته باعث کاهش اندازه میوه‌ها شده و بر عکس زمانی که تعداد محدودی میوه روی گیاه تشکیل شود آنها از رشد بیشتری برخوردار بوده و اندازه آنها افزایش می‌یابد.

کوددهی فلفل

کودهای فسفره و پتاسی را هنگام آماده سازی زمین به آن اضافه می‌کنند و نیز حدود 3/1 از کود ازته را نیز قبل از کشت به زمین اضافه می‌کنیم و بقیه کود ازته را در هنگام شروع رشد زایشی به گیاه می‌دهند. البته لازم به ذکر است که استفاده دیر هنگام از کودهای ازته باعث دیررسی محصول و به تأخیر افتادن رشد زایشی می‌گردد و استفاده متعادل از این کود باعث زودرسی می‌گردد همچنین میزان ویتامین C در اثر استفاده زیاد از کودهای از ته کاهش می‌یابد

مبارزه با علفهای هرز فلفل

می‌توان از علف کش تریفلورالین و علف کش دیفن آمید برای مبارزه با علفهای هرز مزرعه فلفل استفاده کرد.

آبیاری مزرعه فلفل

یکنواخت بودن توزیع آب در طی فصل رشد باعث جلوگیری از ریزش گل و کاهش میوه بستن و نیز جلوگیری از ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه می‌گردد.

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل

ریزش جوانه گل و گل: این عارضه بیشتر در انواع دارای میوه درشت صورت می‌گیرد عوامل ایجاد کننده این ناهنجاری شامل دماهای بالا ، نورکم ، تنش خشکی ، رشد سریع میوه روی گیاه و آفات و بیماریهای ویروسی است.

·آفتاب سوختگی: میوه‌های رسیده فلفل اگر در معرض نور با شدت بالا قرار گیرند دچار آفتاب سوختگی می‌شوند میوه‌های فلفل در مرحله سبز رسیده در هنگام تغییر رنگ از مرحله سبز رسیده به قرمز حساسیت بیشتری دارند.

·پوسیدگی گلگاه: به صورت جراحتهای موضعی تیره رنگ روی میوه‌های سبز بالغ و رسیده دیده می‌شود که این عارضه توسط کاهش موضعی کلسیم ایجاد می‌شود.

·شکل غیر طبیعی میوه: این عارضه توسط دماهای کم زمان میوه بستن ایجاد می‌شود که این میوه‌ها بدن بذر می‌باشند.

زمان برداشت میوه

میوه فلفل معمولاً به صورت نارس برداشت می‌شود، برای ارقامی که به صورت فرآوری مصرف می شوند آنها را در مرحله رسیدگی کامل برداشت می‌کنند و در زمان رسیدن میوه بافت پوست آن سفت‌تر می‌شود و برداشت به صورت هفتگی صورت می‌گیرد.

شرایط نگهداری فلفل در انبار

برای نگهداری فلفل در انبار دمای10درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی بالا یعنی حدود90% ضروری است

خواص دارویی

تحقیقات نشان داده است که کپساسین (capsicin) موجود در فلفل، باعث کاهش بروز زخم معده می‌شود. کپساسین، موجب افزایش جریان خون در قسمت مخاطی معده و تولید موکوس به وسیلهٔ دیوارهٔ معده می‌شود، بنابراین بافت معده در برابر ترشح اسید معده مصون باقی می ماند.

از فلفل می‌توان در درمان سرطان و حتی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کرد. تحقیقات نشان داده اند کپساسین موجود در فلفل، به عنوان یک ترکیب ضد سمی عمل کرده و مانع از فعالیت ترکیبات سرطان زا در بدن می‌شود و از تشکیل تومورهای بدخیم در بدن جلوگیری می‌کنند

وجود مقادیر فراوان ویتامین ث در فلفل دلمه‌ای باعث شده این سبزی برای درمان سرماخوردگی مفید باشد. طوری که مصرف مرتب این سبزی در برنامهٔ غذایی، هم شدت و هم طول دوران سرماخوردگی را کاهش می‌دهد.

ناهنجاریهای فیزیولوژیکی فلفل

کپساسین" ماده ای در فلفل است که سبب گرم بودن این گیاه می شود. هر چند که فلفل گیاهی گرم است، اما کپساسین موجود در آن سبب کاهش درجه حرارت بدن شده که یکی از دلایل اصلی تمایل مردم مناطق آب هوایی گرم به مصرف زیاد فلفل محسوب می شود.

فلفل برای لاغر شدن

فلفل دلمه ‌ای یکی از كم كالری‌ ترین سبزی‌ ها و یکی از بهترین مواد غذایی برای لاغر شدن است. هر 100 گرم آن، تنها 15 كالری انرژی دارد. این سبزی فیبر زیادی دارد و در هر 100 گرم آن، 2 گرم فیبر یافت می ‌شود. بنابراین در كنار سایر سبزی‌ ها می ‌توان از فلفل دلمه‌ای در رژیم‌ های لاغری استفاده كرد.

دوست چشم

چشم‌ها بیش از سایر بافت‌های بدن از فلفل دلمه‌ای (مخصوصا نوع قرمزش) سود می ‌برند.

علت این موضوع را می‌ دانید؟

زیرا همان ماده‌ ی موجود در هویج که به تقویت چشم ها کمک می کند، به مقدار زیادی در فلفل دلمه ‌ای قرمز نیز وجود دارد. این ماده "بتاکاروتن" نام دارد. بتاکاروتن ، پیش ساز ویتامین A در بدن می باشد. 

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:21 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

نام علمیCannabis sativa :  

شرح گیاه 
شاهدانه ،از گیاهان زراعی قدیمی است که احتمالاً موطن اصلی آن آسیای مرکزی می باشد که از آنجا به چین رفته و در این کشور بیش از 4500 سال سابقه کشت دارد. 
تولید شاهدانه در درجه اول برای استفاده الیاف آن است که برای تهیه طناب، گونی، نخ قند، بادبان کشتی ، پارچه های مخصوص تور ماهیگیری کمر بند نجات، برزنت بکار می رود. همچنین در صنعت کاغذ سازی کاربرد دارد. دانه آن به مقدار زیاد در صنعت روغن کشی و دارو سازی کاربرد دارد. شاهدانه گیاهی 2 پایه ، علفی ، یکساله و به ارتفاع 1 تا 3 متر حتی بیشتر و دارای واریته ها و فرم های مختلف است شاهدانه برگهائی متقابل در طول ساقه دارد ولی هر چه به انتهای ساقه نزدیک می شویم برگهای آن وضع منفرد پیدا می کنند.

پهنک برگهای شاهدانه منقسم به 5 تا 7 لوب عمیق دندانه دار و منتهی به دمبرگ دراز است. گلهای آن در حالت طبیعی بر دو نوع نر و ماده ، واقع بر روی دو پایه جدا گانه اند. از مشخصات گلهای نر شاهدانه آن است که به صورت مجتمع و به وضع آویخته بر روی پایه ای که از کنگره برگها خارج می شود و همچنین در قسمت انتهایی ساقه ظاهر می گردند هر یک از این گلها نیز دارای 5 پرچم در درون پوشش گل اند. گلهای ماده عموماً همان وضع گلهای نر را دارند با این تفاوت که بدون دارا بودن دمگل مشخص ، در بغل براکته هایی شبیه به برگ جای می گیرند. میوه این گیاه به صورت فندقه و به رنگ قهوه ای یا تیره و دارای یک دانه بدون آلبومن است.
نیاز اکولوژیکی 
آب و هوا 
شاهدانه در مقابل سرما حساس بوده و در دوره رشد آن نباید سرما و یخبندان وجود داشته باشد زیرا این دو عامل مخصوص یخبندان گیاه جوان شاهدانه را از بین می برد. مقدار حرارت مورد نیاز شاهدانه در صورتیکه جهت تولید الیاف باشد کمتر از مواردی است که برای تولید بذر کشت می گردد. شاهدانه گیاهی است روز کوتاه و نسبت به نور بسیار حساس می باشد.

خاک 
زمینی که در آن شاهدانه کاشته می شود باید از نظر مواد غذایی کاملاًغنی و حاصلخیز و دارای عمق کافی بوده و تهویه در آن بخوبی انجام شود. چون ریشهشاهدانه نسبتاً ضعیف و حساس می باشد باید مواد غذایی و رطوبت کافی در اطراف آن موجود بوده و ضمناً زمین هم باتلاقی نباشد و همچین ذرات خاک کاملاً یکنواخت و PH آن حدود 7 باشد. بهترین PH برای شاهدانه بین 5/6 تا 4/7 است.خاکهای شور و خاکهای سرد و خیلی سنگین و یا خیلی سبک برای کاشت این گیاه مناسب نیستند. خاکهای رسی لمونی و یا لمونی که غنی و حاصلخیز می باشند و خاکهای لمونی که از رسوب رودخانه ها تشکیل شده اند و یا خاکهای رسی شنی برای رشد و نمو این گیاه بسیار مناسب می باشد.

کود 
در صورتیکه برای تقویت و اصلاح زمین از کودهای دامی استفاده شود می توان در هر هکتار 20 تا 40 تن همراه با شخم پائیزه به زمین اضافه نمود در طول دوره رشدشاهدانه به فسفر زیادی نیاز دارد و هر گاه در تناوب بعد از یونجه قرار گرفته باشد مقدار کودهای مورد نیاز آن بقرار زیر است ازت 60 تا 100 کیلوگرم در هکتار فسفر 40 تا 60 کیلوگرم در هکتار ، پتاس 75 تا 120 کیلوگرم در هکتار آهک 30 کیلوگرم در هکتار. برای آنکه شاهدانه کود ازته را کاملاً جذب و استفاده کند بهتر است این کود در دو نوبت به زمین داده شود. همچنین از مصرف زیاد ازت برای این گیاه باید خودداری گردد زیرا زیادی ازت کیفیت الیاف را پائین می آورد. در صورتیکه در تناوبشاهدانه بعد از گیاهان وجینی و یا غلات قرار گیرد مقدار کودهای شیمیائی مورد نیاز آن بدین شرح است ازت 150 تا 200 کیلوگرم در هکتار فسفر 100 تا 120 کیلوگرم در هکتار پتاس 100 تا 150 کیلوگرم در هکتار.

تناوب 
شاهدانه مانند گیاهان وجینی بهتر است در اول تناوب قرار گیرد زیرا علاوه بربالا رفتن کیفیت و کمیت محصول بعد از شاهدانه زمین کاملاً تمیز است وگیاه بعد که در تناوب قرار می گیرد محصول خوبی تولید خواهد نمود. بهتر است بعد ازشاهدانه گندم کاشته شود همچنین می توان دو سال بطور متوالی در یک زمینشاهدانه کاشت. آماده سازی زمین : برای کاشت شاهدانه باید زمین را در پائیز به عمق 25 سانتی متر شخم زد و همراه با شخم کود دامی نیز به زمین اضافه شود. در طول زمستان کلوخ هائی که در اثر شخم پائیزه ایجاد شده اند در اثر ریزش باران و یا سرما و یخبندان خرد و متلاشی شده و پس از خاتمه زمستان و در فصل بهار زمانی که درجه حرارت برای کشت بذر مناسب باشد بایستی عملیات تکمیلی تهیه زمین به موقع شروع گردد. در بهار زمین را باید دیسک کافی زد تا کلوخ های باقیمانده خرد و نرم شوند و در صورتیکه ریشه و بقایای محصول سال قبل و یا علفهای هرز در زمین باقیمانده باشند توسط هرس از زمین خارج شوند هر گاه سطح خاک زیاد بالا آمده باشد. می توان از غلتک استفاده نمود تا با فشار آن خاک به اندازه کافی نشست کرده برای کاشت بذر آماده شود.

کاشت 
شاهدانه گیاهی است بهاره برای همین در مناطق مختلف از حدود اوایل تا اواسط بهار در صورت مساعد بودن شرایط جوی و دما بذر پاشی انجام می گیرد. تا با در نظر گرفتن طول دوره رشد نبات ، گل دهی آن بموقع انجام و محصول نیز در شرایط مساعد رسیده و برداشت گردد بهترین زمان کاشت با در نظر گرفتن واریته و شرایط جوی از اوایل تا اواخر اردیبهشت ماه است هنگام تولید جوانه هر گاه درجه حرارت کاهش یافته و یک درجه سانتی گراد برسد جوانه زدن آن متوقف می گردد. مقدار بذر مورد نیاز بستگی به واریته و نمو استفاده از گیاه دارد در صورتیکه منظور از کاشت شاهدانه تولید دانه باشد حدود 50 تا 70 کیلوگرم در هکتار بذر لازم است ولی اگر برای تولید الیاف کشت گردد حدود 80 تا 100 کیلوگرم بذر مورد نیاز است بنابر این برای تولید الیاف باید بذر بیشتری کشت نمود تا به علت متراکم شدن بوته ها ساقه ها منشعب نشده و الیاف بیشتر و با کیفیت بهتری تولید گردد.
عمق لازم برای بذر حدود 2 تا 3 سانتی متر است ولی در هر حال این عمق بستگی به جنس زمین دارد. در صورتیکه کشت بوسیله بذرافشان روی خطوط انجام شود فواصل بوته ها در مورد انواعی که برای تولید دانه کاشته می شوند 15 تا 17 و فواصل خطوط 60 سانتی متر و در مورد انواعی که برای تولید الیاف کاشته می شوند فواصل گیاهان در روی خطوط 20 سانتی متر و فواصل خطوط از هم 80 سانتیمتر باید در نظر گرفته شود و بطورکلی بایستی در هر متر مربع تعداد 160 تا 180 گیاه وجود داشته باشد.

داشت 
پس از آنکه عملیات کاشت بذر به پایان رسید در صورتیکه شرایط مساعد باشد حدود 6 تا 10 روز بعد از جوانه تولید شده و بسرعت به رشد خود ادامه خواهد داد لیکن در ابتدای دوره زندگی لازم است یک یا دو مرتبه نسبت به وجین علفهای هرز موجود در زمین اقدام شود در مناطقی که بارندگی کافی وجود ندارد به علت آنکه در دوره زندگی هر هکتار زراعت شاهدانه به حدود 4500 متر مکعب آب نیاز دارد و لذا لازم است در این مدت 6 تا 8 بار آبیاری گردد ولی در مناطق با بارندگی مناسب مثل گیلان و مازندران کاشت آن به صورت دیم امکان پذیر است. مهمترین زمان نیاز به آب در مرحله تولید جوانه و گل می باشد که اگر در این دو مرحله آبیاری کافی نشود یا گیاه مدتی در معرض خشکی قرار گیرد لطمه زیادی به آن وارد می شود بنابراین در این مرحله از رشد باید مزرعه را به اندازه کافی آبیاری کرد.

برداشت 
زمان برداشت شاهدانه بستگی به آب و هوا و واریته دارد چون پایه های نر حدود سه هفته زودتر از پایه های ماده میرسند به همین نسبت برداشت آنها زودتر انجام می شود بطورکلی هنگامی که پایه های نر ، گل و در پایه های ماده میوه تشکیل شد می توان برداشت را شروع کرد در زارعتهای کوچک پایه های نر و ماده را جدا از هم برداشت کرده و از پایه های ماده دانه را بدست می آورند در مزارع کوچک برداشت با داس یا چاقو انجام می شود در این حالت بوته ها را معمولاً حدود 3 تا 5 سانتی متر بالاتر از سطح زمین قطع و جهت خشک شدن روی زمین پخش می نمایند. در برداشت با دست خطر شکسته شدن ساقه ها کم ، لیکن مدت زمان برداشت طولانی می باشد. در مزارع بزرگ و در زارعتهای مکانیزه برای برداشت از ماشینهای مخصوص استفاده می کنند این ماشینها قادرند ساقه ها را قطع و در دسته بندیهائیکه هر کدام شامل 15 تا 20 ساقه می باشد، آماده می کنند بسته ها 3 تا 4 روز در مزرعه باقی می ماننند تا خشک شوند سپس آنها را به انبار و یا کارخانه جهت جدا کردن دانه و الیاف انتقال میدهند و یا آنها را به وسیله کمباین های مخصوص جدا می کنند ساقه های شاهدانه که روی زمین باقی می مانند.
دراثر فعالیت باکتریها و ریزش باران و شبنم بتدریج پوسیده که مدت زمان لازم برای پوسیدن آنها بستگی به آب و هوا دارد و این عمل معمولاً در مدت یک تا سه هفته انجام می شود در مناطق گرم و مرطوب پوسیدن ساقه ها بهتر و زودتر انجام می شود برای آنکه اثر شبنم روی ساقه ها بهتر و یکنواخت باشد و عمل پوسیدن نیز بطور یکسان انجام شود ساقه ها را به قطر کم در سطح مزرعه پراکنده می نمایند. هر گاه عمل پوشانیدن ساقه بیش از اندازه انجام گیرد کیفیت الیاف کاهش می یابد. بطورکلی در صورتیکه شاهدانه برای تولید الیاف کاشته شود بوته های نر و ماده با هم برداشت می گردند لیکن اگر منظور تولید الیاف و دانه باشد ابتدا با دست بوته های نر و پس از سه هفته بوته های ماده برداشت می شوند.

عملکرد 
مقدار محصول شاهدانه از هر هکتار تحت تاثیر عوامل مختلف متفاوت حدود 2 تا 5 تن و حداکثر 7 تن ساقه خشک می باشد که تقریباً 500 تا 1500 کیلوگرم الیاف تولید می نمایند.هر گاه منظور تولید دانه باشد از هر هکتار بطور متوسط 300 تا 400 و حداکثر 1000 کیلوگرم دانه برداشت می شود. همچنین از هر هکتار می توان حدود 5 تن خمیر کاغذ تولید نمود.

دامنه انتشار 
استانهای گیلان و مازندران کشت می شود. در بندر گز، خراسان ، مغرب ایران، ترمیس در اراک، بلوچستان و جنوب غربی ایران می روید.

خواص – كاربرد:
در مناطق خاوردور بیشترین كاربرد شاهدانه در چین و هندوچین است. { استوارت } می نویسد كه در چین تمام قسمتهای مختلف گایه شاهدانه در طب سنتی چین به عنوان دارو كاربرد دارد .از تخم شاهدانه به عنوان تونیك ، نیروبخش مسهل و ملین ، نرم كنده ، مدر ، مسكن و ضد جانور و انگل معده و مخدر استفاده می شود. مصرف زاید بر حد مجاز ان خطر ناك است. یعنیاز مسكنهیی است كه زكام و قی و استفراغ شدید مصرف می شود و در استعمال خارجی روی تاولها و زخمهاو به طور كلی زخم سرو كچلی می اندازند. می گویند كه گیاه شاهدانه ارزش زیادی برای معالجه كزاز دارد.گایه شاهدانه مسكن واقعی و موثری برای درد شكم و معالجه میگرن و نورالژی و روماتیسم و درد اعصاب مفید است. ( كرست و پتلو ) در شبه جزیره مالایا برگهای ان را می كشند و دود می كنند برای رفع مسمومیت مفید است از تخم ان پس از اینكه به تربتیب حمل و به عنوان تب بر استفاده می شود. 
شاهدانه طبق نظر حكمای طب سنتی از نظر طبیعت قسمتهای مختلف ان متفاوت است. برگ ان از نظر طبیعت مركب القوی است ، یعنی درعین حال كه خیلی سرد و خشك است ضمنا با حرارت لطیفو برودت كثیف می باشد. تخم ان خیلی گرم و خشك است. پوست ان سردو خشك است و از نظرخواص معتقدند كه به علت مركب القوی بودن برگ ان در عین حال كه فرح ، سرور ، نشاط ، نیكویی رنگ رخسار و سكر می اورد ، مخدر نیز هست. و پس از ان سستی می اورد ، بعد از اینكه اثار قسمت گرم ان كه نشاط است زایل شد اثار قسمت سرد ان كه تخدیر و سستی است ظاهر می شود و اشتهای غذت را از بین می بردو نهایتا موجب غم ، تكدر ، تاریكی دید چششم ، جنون ، مالیخولیا ، ترس بسیار و استسقا میگردد .عصاره برگ ان برایاز بین بردن شپش سر و ریختن چند قطره از عصاره برگ و روغن ان در گوش برای تسكین درد گوش نافع است. خوردن برگ ان رطوبتهای معده را خشك می كند و شكم ر ا میبندد و قبض می كند و ترشح ادرار را زیاد می كند. 
ضما د و برگ ان برای تحلیل ورمهای گرم وتسكین درد های عصبی مفید است . مقدار خوراك ان تا 4 گرم واسراف درخوردنان مضر و خطر ناك است. 
تخم ان اشفتگی حال و به هم خوردگی دل را تسكین می دهد و بادها را پراكنده می نماید و قابض است مضار ان این است كه سر درد می اورد ، دید چشم را كم می كند و مضر معده است . برای احتراز از این عوارض باید سرخ كرده ان را خورد . روغن شاهدان گرم و خشك است وبرای درد گوش ، اعصاب ، تحلیل ورمهای سفت نافع است. چند قطره درگوش ریخته می شود و یا روی اعضا و ورم مالیده می شود. 

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:22 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

نام علمی : PAPAVER SOMNIFERUM 
خشخاش یا "کوکنار "گیاهی از تیره "خشخاشPAPAVERACEAE"است  
این گیاه که "خشخاش سیاه"نیز نامیده میشود ،یکی از معروف ترین نمونه های این گیاه بوده که ار ان شیره تریاک "افیون"استخراج مینمایند.

خشخاش که در طب سنتی ریشه،برگ،گل،کپسول و دانه ان مورد استفاده قرار میگیرد،دارای ماده سمی بنام "مرفین"است.

این گیاه با طبیعت سرد دارای خاصیت درمانی به شرح زیر میباشد:

دستگاه اعصاب

خشخاش،تسکین دهنده دستگاه عصبی وارام بخش است.

برگ خشخاش ،خواب اور وتسکین دهنده درد ها میباشد.

ضماد جوشانده پوست خشخاش ،بیخوابی،سردرد و درد های موضعی را درمان میکند.

روغن گل خشخاش،درد موضعی ،سردرد ودیگر درد های عصبی را تسکین داده و ورم های دردناک را التیام میبخشد.

 

دستگاه گوارش

جوشانده پوست خشخاش ،درمان کننده التهاب معده و اسهال های مزمن و خونی است.

عصاره پوست خشخاش،دل درد  را تسکین میدهد.

شیاف پوست خشخاش ،درمان کننده اسهال های مزمن میباشد.

 

اختلالات صفراوی

جوشانده رشه خشخاش،اختلالات کبدی  وراهای صفراوی را برطرف نموده و از پر شدن کیسه صفرا جلو گیری میکند.

 

اختلالات کلیوی

دانه های خشخاش،اختلالات کلیوی را برطرف نموده و سوزش مثانه و مجاری ادرار رابرطرف میسازد.

 

اختلالات تنفسی

دانه های خشخاش ،برطرف کننده  سینه درد و سرفه های خشک است.

روغن خشخاش نیز سینه درد را درمان می کند.

 

ناراحتی های پوستی

ضماد گل خشخاش مخلوط اب گشنیز ، اگزما ، جوشهای ریز خار دار و الرژی های پوستی را برطرف میسازد.

خلاصه انکه خشخاش گیاهی داروئی با اثر خواب اور ،و تسکین درد ها که بایستی در حد اعتدال مورد استفاده قرار گیرد .

خشخاش التیام دهنده درد ها و اختلالات عصبی ،گوارشی ،صفراوی،کلیوی،تنفسی و پوستی است.

با جوشانده ریشه این گیاه ،فشار خون ،ضماد گل ان سوزش و خارش چشم و اورام بر طرف میشود.

خشخاش در افراد سرد مزاج سبب بروز اختلالات ریوی ،گوارشی ،عصبی،جنسی و پوستی میشود.

یکی از فراورده های معروف خشخاش"تریاک"است که در صنعت دارو سازی مصرف میشود و در طب سنتی  مورد استفاده پزشکان قرار می گیرد.

در طب سنتی تریاک در درمان اسهال ،زخم روده و معده،تنگی نفس،نقرس حاد ،سردرد،پیچش شکم،جرب،و خارش های پوستی ،بصورت شیرابه،ضماد،قطره ،پودر،استفاده میشود.

استمرار در مصرف معجون وداروهائیکه با تریاک تهیه میشوند ،موجب اعتیاد وزیاو روی در مصرف ان سبب مسمومیت ومرگ میگردد.

باید دانست که نو دیگر خشخاش ،"خشخاش سفیدPAPVER RH OEAS"است که به ان "خشخاش بستانی" یا"شقایق"میگویند.

خشخاش بحری یا"مامیثاGISUCIUM CORNICULATUM"نوع دیگر شقایق است که دارای خاصیت داروئی میباشد. 

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:22 AM
تشکرات از این پست
latif1369
latif1369
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : دی 1387 
تعداد پست ها : 1083
محل سکونت : خراسان جنوبی

پاسخ به:گیاهان دارویی

 

نام علمی : Datura stramonium
گیاهی است یک‌ساله به ارتفاع ۲۰۰ _ ۵۰ سانتى متر، از تیره سیب‌زمینی جزو گیاهان داروئی محسوب می‌شود.از این گیاه ماده آتروپین بدست می آید که خاصیت ضدسم دارد.خود این گیاه سمی میباشد.

آب موجود در آوندهای این گیاه اگر در چشم ریخته شود باعث باز ماندن مردمک چشم می‌شود.اگر جوشانده این گیاه به کسی خورانده شود،اعصاب ارادی انسان برای مدتی غیر ارادی می‌شود.ومصرف جوشانده این گیاه به مقدار زیاد باعث مرگ می‌شود.
تاتوره یك گیاه علفی یكساله است كه از خرداد تا مهر گل می دهد و به احتمال زیاد بومی شمال شرقی آمریكای شمالی می باشد و از آنجا به دیگر مناطق آمریكا, اروپا و سایر مناطق دنیا وارد شده است. تاتوره در زمینهای بایر, كنار جاده و نزدیك مناطق مسكونی در ارتفاعات كم تا نسبتاً زیاد در بیشتر مناطق معتدله و نیمه حاره نیمكره شمالی یافت می شود. 

تاتوره DATURA STRAMONIUM: نام داتورا (DATURA) كه به زبان لاتین به این نبات داده شده مشتق از نام فارسی تاتوره است زیرا این نبات اصلاً ً بومی ایران بوده به نام های تاتوله ، جوزماش ، نبات اهریمنی ، علف شیطان و غیره نیز نامیده می شود . دسقوریدس و تئوفر است دو تن از علمای قرن اول و دوم یونان این گیاه را جزو نباتات سمی نام برده اند . در قدیم این گیاه در داروسازی مصارف زیاد داشته و در طب انسانی و دامپزشكی به كار می رفته است تاتوره به طور وحشی در زمین های لم یزرع و كنار جاده ها می روید .این نبات بومی مشرق زمین بوده منشاء اصلی آن كناره بحر خزر است ، در اواسط قرون وسطی به تمام اروپا و بعد به آمریكا و نقاط دیگر برده شده است و در اكثر ممالك دنیا به مقدار فراوان وجود دارد تاتوره درخچه ایست یك ساله با ساقه ای بی كرك و منشعب به طول 40 سانتی متر تا 2 متر استوانه شكل وبه رنگ سبز ،‌ قطر ساقه اصلی نسبت به رشد گیاه به 1-2 سانتی متر می رسد . برگ های این گیاه معمولاًمتناوب بوده صفحه آنها پهن و بیضی نوك تیز و یا منظم و مدور است طول برگ ها 10-12 و عرض شان 6-8 سانتی متر است اگر كمی از برگ تازه تاتوره را در دست له نمائید بویی تهوع آور وغیر مطبوع از آن متصاعد می گردد. ولی برگ خشك شده بوی خیلی كمتری دارد ‌برگ ها گس ،‌قی آور و دانه كمی تلخ است گل های تاتوره شبیه شیپور و تك تك می باشد و در گل بیش از یك یا دو روز دوام ندارد . دانه های تاتوره شبیه دانه های سماق و شكل شان قلوه ای و در دو سطح جانبی صاف و هموار و در سطح زیری و روئی زگیل دار است . رنگ این دانه ها سیاه مایل به قهوه ای است و بزرگی آنها 4-5 میلی لیتر است میوه آن بیضی شكل خاردار و كپسول است كه با چهار شكاف باز می شود . ماده سمی این گیاه ماده « داتورین » است . داتورین از سه آلكالوئید آتروپین ، هیوسیامین و اسكوپولامین تشكیل یافته است . این آلكالوئید ها در نبات به حالت تركیب با اسید مالیك ، اسید اتروپیم و اسید داتوریك وجود دارد كه در بین آنها مقدار آلكالوئید هیوسیامین از سایرین بیشتر استSINGH &  VASHISHTA (1977)  اظهار می دارند تاتوره بوته ای است كه در ساحل نهرها می روید و دارای یك نوع آلكالوئید است كه باعث مسمومیت اعصاب شده و در صورتی كه خورده شود باعث نفخ ،‌بی قراری ، فلج و كوری مطلق و مرگ سریع شتر خواهد شد . درمان : برای نجات مسموم بایستی سم وارد شده به معده را با استفاده از داروی قی آور خارج نمود ،‌زیرا حالت استفراغ غالباً خود به خود ایجاد نمی شود و معمولاً ً از ضد سم هائی نظیر مورفین یا پیلوكارپین استفاده می شود خوراندن قهوه غلیظ ومحرك های مختلف و غیره مفید است.

زیستگاه طبیعی ‌:

گیاه بومی اروپا و غرب آسیاست. در خاكهای حاصلخیز و خمرطوب و خاكهای شن دار و اغلب در گودالهای، كنار نهرها، حوضچه ها و استخرها می روید

مشخصات ظاهری :

بوته معطر متعلق به خانواده ی نعناع و به شكل بوته های كوتاهی در روی زمین می روید و ساقه مستقیم آن تا 30 سانتیمتر هم رشد میكند. ساقه ی شاخه دار و چهار بر آن دارای برگهای تخم مرغی شكل است كه با كرك كم پشتی پوشیده شده اند و به رنگ سبز مایل به خاكستری هستند. لبه های برگها دندانه دار و یا به شكل حلوزونهای دو كپه ای می باشند.

پونه بوی تندی شبیه نعناع از خود متصاعد میسازد. در اواخر تابستان، گلهای دو لبه ای آبی رنگ مایل به بنفش در محور برگها شكوفه میكنند و تشكیل حفه های گل فشرده ای را میدهند. 4 فته‌های محققان ایرانی نشان داد: عصاره بذر گیاه «تاتوره» قادر است درد حاد افزایش یافته به وسیله دیابت را به میزان معنی‌داری كاهش دهد.

همچنین عصاره الكلی بذر گیاه تاتوره در دوزهای بالای mg/kg/BW 50 توانایی كاهش درد افزایش یافته در آزمون‌های صفحه داغ و فرمالین ( به ویژه در 10 دقیقه بعد از تزریق فرمالین ) را داراست، اما عصاره گیاه در این دوز و بالاتر بر هیپر آلژزیای مزمن ناشی از تزریق فرمالین اثر معنی‌داری ندارد

دیابت و به ویژه عوارض ناشی از آن كه به عنوان یكی از شایع‌ترین بیماری‌ها كه در سنین متفاوت و با علل مختلف بروز می‌كند، افراد درگیر را با مشكلات فراوان روبرو كرده است.

از جمله مهم‌ترین این عوارض افزایش حساسیت به عوامل دردزا (هیپرالژزی) و در بعضی موارد افزایش آستانه درد (آلودینیای ناشی از نور و پاتی) را می‌توان نام برد.

با توجه به آثار سوء و عوارض جانبی داروهای شیمیایی بر بدن بیماران، در دهه‌های اخیر استفاده از طب سنتی به خصوص گیاه درمانی بیشتر مد نظر محققان قرار گرفته است.

گیاه تاتوره Datura stramonium L. از گیاهان طبی است كه در ایران به عنوان داروی ضد درد خوبی معرفی شده است، اما مشخص شده مصرف بی‌رویه این گیاه (در انسان به شكل سیگار) موجب بروز عوارضی مثل افزایش فعالیت ترشحی و حركت دستگاه گوارشی می‌شود.

بررسی‌های انجام شده به وسیله محققان نشان داده است كه این گیاه حاوی الكالوییدهای متعدد تقلید كننده سیستم پاراسمپاتیك است.

شرح گیاه

گیاهی علفی، یکساله و به ارتفاع 30 تا 80 سانتی متر و حتی متجاوز از یک متر است ساقه منشعب و برگهای پهن آن، مجموعاً ظاهر خاصی برای گیاه بوجود می آورد که از دور می توان به سهولت آنرا تشخیص داد. منشأ اصلی تا توره در هندوستان و سواحل دریای خزر بوده است ولی امروزه در غالب نواحی آمریکا، اروپا و آسیا و ایران پراکندگی دارد. تاتوره ریشه ای نسبتاً ضخیم و ساقه گرد و منشعب دارد. برگهای پهن و نوک تیز آن به درازای 10 تا 15 سانتی متر و به عرض 7 تا 10 سانتی متر می رسد و در آنها 5 تا 7 لوب اصلی نوک تیز، نامنظم و دندانه دار تشخیص داده می شود. از مشخصات برگهای آن این است که در آغاز قبل از رسیدن به رشد کامل پوشیده از کرک در هر دو سطح پهنک است،ولی بتدریج که برگها مسن می گردد عاری از کرک می شود. گلهای درشت آن، ظاهری بوقی شکل و وضع منفرد بر روی ساقه دارد و در فاصله ماههای خرداد و مرداد ظاهر می شود. جام گل آن ابتدا دارای حالت فشرده و مچاله شده است ولی پس از باز شدن کامل چین خوردگی آن از بین می رود. تا توره دارای میوه ای به صورت پوشینه خاردار و محتوی 400 دانه(بطور متوسط) است که در 4 ردیف جای دارند و با پیدایش چهار شکاف طولی از آن خارج می گردند از نکات قابل توجه آنکه دانه های این گیاه قادر است به مدت یک قرن قدرت رویش خود را در زمین حفظ نماید.

نیاز اکولوژیکی

منشأ تاتوره مناطق گرمسیری حاره ای است لذا در طول رویش به درجه حرارت مناسب و نور کافی نیاز دارد. اگر چه بذور در درجه حرارت 12 تا 15 درجه سانتیگراد جوانه می زنند ولی درجه حرارت مطلوب برای جوانه زنی 30 درجه سانتی گراد است.دمای مناسب برای رویش گونه های مختلف تاتوره 18 تا 22 درجه سانتی گراد است.این گیاهان به سرما حساس می باشند بطوریکه گیاهان جوان در (2-) درجه سانتی گراد و گیاهان مسن در (4-) درجه سانتیگراد دچار سرمازدگی شده و خشک می شوند. بارندگی سالانه برای رشد تاتوره 500 تا 600 میلی متر است. برای کشت تاتوره باید از خاکهایی با ضخامت سطح الارضی مناسب استفاده نمود.

آماده سازی خاک

تاتوره گیاهی است که تقریباً در هر نوع خاکی می روید ولی برای کشت آن در سطوح وسیع خاکهایی با بافت لوم رسی توصیه می شود. این گیاه به مقادیر مناسبی ازت نیاز دارد. در فصل پائیز پس از افزودن کودهای حیوانی مورد نیاز زمین را شخم عمقی می زنند سپس کودهای شیمیایی به میزان 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار ازت، 40 تا 60 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر و 60 تا 80 کیلوگرم در هکتار اکسید پتاس به عنوان مقادیر پایه به خاک افزوده و به وسیله دیسک به عمق 15 تا 20 سانتی متری زمین می فرستند.اواخر زمستان زمین را تسطیح کرده و بستر خاک را برای کشت بذر آماده می نمایند. کاربرد 30 کیلوگرم در هکتار ازت و 30 کیلوگرم در هکتار اکسید فسفر در بهار نتایج مطلوبی در عملکرد دارد. پس از اولین برداشت افزودن 30 کیلوگرم در هکتار ازت همراه با آبیاری سبب تسریع در رویش گیاهان می شود.

تاریخ و فواصل کاشت

تناوب کاشت برای تاتوره مهم نیست و تقریباً می توان آنرا با اکثر گیاهان به تناوب کشت نمود کشت مداوم تاتوره در یک زمین مناسب نیست و بهتر است تکرار کشت آن در یک زمین پس از 3 سال انجام گیرد. اواخر اسفند زمان مناسبی برای کشت مستقیم در زمین اصلی است.زمان مناسب برای کاشت بذر در خزانه هوای آزاد اواخر اسفند ماه می باشد.

کاشت

تکثیر تاتوره توسط بذر انجام می گیرد. بعضی آنزیم های بازدارنده رشد در بذور این گیاهان سبب کاهش چشمگیر قوه رویشی آنها می شود از این رو به منظور افزایش قوه رویشی بذور را باید قبل از کشت به مدت 24 تا 48 ساعت در دمای 35 تا 40 درجه سانتی گراد در آب خیساند.کاشت تاتوره به دو روش مستقیم و غیرمستقیم صورت میگیرد. کاشت مستقیم : در زمان مناسب (اواخر اسفند) اقدام به کشت ردیفی بذور در زمین اصلی می شود.بذور در ردیفهایی به فاصله 60 سانتی متر کشت می شوند.عمق بذر تاتوره در هنگام کشت باید 2 تا 5/2 سانتی متر باشد.

برای هر هکتار زمین به 12 تا 15 کیلوگرم بذر با کیفیت مناسب نیاز است. پس از کشت برای ایجاد تراکم در بستر سطحی خاک،غلتک زدن مناسب است و سبب هماهنگی در رویش بذور می شود. پس از کشت بلافاصله باید زمین را آبیاری نمود. کاشت غیر مستقیم : اواخر زمستان اوایل بهار بذور را در خزانه هوای آزاد کشت می نمایند وقتی گیاهان چهار برگی شدند و ارتفاع آنها به 8 تا 12 سانتی متر رسید نشاء ها را در ردیفهایی به فاصله 60 تا 70 سانتی متر در زمین اصلی کشت می شوند.فاصله دو بوته روی ردیف کاشت 25 تا 30 سانتی متر مناسب می باشد. بعد از انتقال آنها را آبیاری می نمایند.

داشت

انجام شخم عمیقی در فصل پائیز به منظور از بین رفتن علفهای هرز و تهویه خاک ضرورت دارد.رشد اولیه این گیاهان به کندی صورت می گیرد و علفهای هرز به سرعت رشد می کنند و سطح زمین را می پوشانند لذا مبارزه با علفهای هرز در اوایل رویش گیاهان ضرورت دارد علف کشهای مناسب تاتوره عبارتند از ترفلان (Treflan) و اولیترف (Olitref) به مقدار 5 تا 6 لیتر در هکتار می باشد از علف کش گراماکسون (Gramoxon) هم می توان قبل از رویش بر علیه علفهای هرز به صورت محلول پاشی استفاده نمود.برای مبارزه با قارچ عامل لکه برگی (Alternaria Crassa) می توان از ارتوسید (Orthocid) 2 درصد یا از محلول دیتان (Dithane) به صورت محلول پاشی استفاده نمود.

برداشت

اگرچه گیاهان در مرحله گل دهی بیشترین مقدار آلکالوئید را دارند ولی طول برگها که به 15 تا 20 سانتی متر رسید،نیز می توان آنها را برداشت کرد. اولین برداشت در اوایل تیر، دومین برداشت بین ماههای مرداد – شهریور و سومین برداشت و آخرین برداشت قبل از فصل سرما و در اواخر پائیز انجام می گیرد. پس از آخرین برداشت باید گیاهان را ریشه کن نمود. اندام های برداشت شده را باید خشک کرد. بدین منظور می توان از خشک کن های جریان هوای گرم با دمای 50 درجه سانتی گراد استفاده نمود. مقدار محصول 8 تا 15 تن در هکتار وزن تازه گیاه است که از آن 5/1 تا 5/2 تن در هکتار وزن خشک بدست می آید. تذکر : برای جمع آوری بذور ابتدا باید میوه های رسیده را برداشت نمود. پس از خشک شدن میوه ها را خرد کرد و بذور آنرا از سایر قسمتها جدا می نمایند. عملکرد بذر 2/1 تا 7/1 تن در هکتار می باشد. 

 

 

قاصدک
شعر مرا از بر کن
برو ان گوشه باغ
سمت ان نرگس مست
و بخوان در گوشش
و بگو باور کن

یک نفر یاد تو را
دمی از دل نبرد...

http://www.akharin.blogfa.com

شنبه 14 مرداد 1391  1:23 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها