قلعه ها ،برجها وآتشكده ها درشهر ايلام
قلعه والي ايلام
اين قلعه بر روي تپه اي كه از تپه هاي باستاني پيش از اسلام است به دستور خان والي و در زمان فتح علي شاه قاجار ساخته شده است. وسعت آن 2500 متر مربع است و مساحت زير بناي آن 1500 متر مربع و حياط آن 700متر مربع است. اين قلعه به سبك معماري دوران قاجار ساخته شده است. اطاق ها و تالارها در امتداد سه ضلع خاوري، باختري وشمالي قرار دارد و از مصالح آجر و گچ و در مواردي سنگ مرمر در ساخت آن استفاده شده است. در داخل حياط اين قلعه نيز سنگ نوشته اي بلند وجود داشت كه در متن آن تاريخ ساخت در زمان محمد علي شاه قاجار و غلام رضا خان ابوقداره والي لرستان حك شده بود. براساس اين سنگ نوشته معمار اين قلعه حاجي درويش علي كرمانشاهي بوده است. اين قلعه از سوي سازمان ميراث فرهنگي كاملا به سبك و سياق اوليه خود بازسازي شده و به عنوان يك گنجينه فرهنگي براي بازديد عموم گشوده شده است. هم اكنون سازمان ميراث فرهنگي استان ايلام در اين مكان استقرار دارد.
قلعه قيران ايلام
قلعه قيران بر فراز كوه معروف قلاقيران كه بر ناحيه جنگلي بسيار زيبايي به نام ششدار يا ششدان مشرف است، قرار دارد. شكل اين قلعه و موقعيت قله بالاي ان، چشم انداز و زيبايي خاصي را در شهر ايلام به وجود آورده است.
ديگر قلعه هاي قديمي ايلام
قلعهي تاريخي هزاراني كه از آثار دوره ساساني است و در روستاي هزاراني شهرستان آبدانان قرار گرفته است. با مرمت و بازسازي اين قلعه مي توان ان را به يك جاذبه توريستي و مهم تبديل كرد.
قلعه تاريخي پاقلفه و كره چكا در صالح آباد.
. قلعه ساساني انجير در زرين آباد
. آثار قلاع تاريخي دوره ساساني در روستاي كلم بخش بدره شهرستان دره شهر
. آثار تاريخي پشت قلعه در شهرستان آبدانان.
ديوار قلعه تاريخي گمول در روستاي باريكه.
قلعه اي با سنگ و ساروج است و به دوره ساساني مربوط است و در ميمه زرين آباد واقع شده است.
قلعه اسماعيل خان در ارتفاعات سيوان كوه مشرف به دشت و شهر ايلام.
آثار ساختماني از دورهي پيش از تاريخ در كان گنبد صالح آباد.
ديواري با سنگ هاي حجاري شده مربوط به دورهي پارت و ساساني در ميمه زرين آباد.