مقبره خواجه اتابک برغوج (بزقش )
اين مقبره در محله جنوب شرقي و نزديک مسجد بازار قرار دارد و از بناهاي ارزشمند دوره سلجوقي ( نيمه دوم قرن ششم هجري ) به حساب مي آيد. نقشه بنا ازداخل چهارضلعي و از خارج به صورت هشت ضلعي مي باشد. نماي داخلي و خارجي بنا به وسيله گچبري و آجرکاري منظم تزئين گرديده است. مقدار زيادي از گچ بريها به مرور از بين رفته و حتي سقف مقبره حدود هفتاد سال قبل ريخته و پوشش مجدد آن به وسيله اداره باستان شناسي وقت انجام شده است .از آثار با ارزش بنا خطوط کوفي و ثلث با تزئينات گچ بري و آجري و سنگهاي مرمر نفيس داخلي بناست. در حال حاضر گچ بريهاي داخلي محکم شده و قسمتي از گچ بريهاي نماي بيروني از زير لايه هاي کاه گلي بيرون آورده شده است و در آنها از مواد مخصوص ضد آب استفاده گرديده است .داخل بنا به صورت محوطه چهارگوش است و در گچبريهاي آن قطعات کوچک کاشي به کار برده شده است از جمله اجزاء بسيار ارزشمند اين بنا سنگ نبشته اي با خط کوفي است همراه با آيات قرآني است که داخل ديوار در جهت قبله نصب گرديده است
گنبد سبز
گنبد يا قبه سبز که به نام آرمگاه قراختائيان نيز شهرت دارد از ابنيه مهم و با سابقه کرمان است اين گنبد که در " محله شهر " قرار دارد از بناي مدرسه و آرامگاه قراختائيان نيز شهرت دارد از ابنيه مهم و باسابقه کرمان است .اين گنبد که در " محله شهر " قرار دارد. از بناي مدرسه و آرامگاه قراختائيان کرمان تشکيل شده است. گنبد سبز از آثار منحصر به فرد قرن هفتم هجري در کرمان مي باشد , اين درحالي است که تاريخ ساختمان اصلي گنبد را به اواسط قرن نهم هجري نسبت مي دهند. در زلزله سال 1314 هجري قمري قسمت اعظم اين گنبد از بين رفته و امروز تنها سردر بزرگي از آن باقي مانده که مربوط به سردر ورودي مدرسه مي باشد و بقاياي ديوارهاي مدرسه و آرامگاه احتمالا" در زير ساختمانهاي مسکوني مدفون است. سردربنا باکاشيهاي معرق بسيار زيبايي مزين شده و دو ستون پيچکي شکل که در دو طرف و متصل به ايوان نصب شده که جلوه خاصي به اين بنا داده است.زيباترين قسمت ايوان کاشيکاري معرق آن است که در نوع خود بي نظير مي باشد.
گنبد جبليه
در منتهي اليه شرقي شهر کرمان درامتداد خيابان زريسف به طرف مسجد صاحب الزمان گنبد بزرگ و زيبايي است که از سنگ ساخته شده و بر گنبد گبري يا گنبد گنج شهرت دارد. پلان گنبد هشت ضلعي و روي اضلاع آن طاقنماهاي متعددي به چشم مي خورد , پلان هشت ضلعي به ترتيب به 16 و 32 ضلع و سقف مدور تبديل مي شود . عرض پي گنبد در پايه بر 3 متر مي رسد. در 8 طرف آن 8 دربه عرض 2 متر قرار گرفته است که در سالهاي اخير براي استحکام بخشي به بنا و جلوگيري از خرابي آن , درگاهها را با سنگ مسدود ساخته و فقط يکي از آنها را باز گذاشته اند. مصالح بکار گرفته شده در بنا , سنگ و گج و مصالح بکار رفته در ديوارها سنگ لاشه است . قسمت بالاي گنبد که الحاقي است از آجر ساخته شده , در داخل گنبد ظاهرا" گچ بريها و تزئيناتي وجود داشته و قسمت بالا ريخته و بخش پائين را از بين برده اند. در تواريخ از تاريخ ساخت بنا , کاربرد و هدف ساخت آن مطلبي به نظر نرسيده است. آنچه که از سبک معماري گنبد جبليه استنباط مي شود اين است که بناي مذکور احتمالا" مربوط به اواخر دوره ساساني مي باشد و در اوايل اسلام مرمت شده است و يا در اوايل ظهور اسلام با الهام از معماري ساساني بنا گرديده است. برخي تاريخ بناي آن را به دوران سلجوقيان نسبت مي دهند.
مشتاقيه (سه گنبد )
بناي مشتاقيه در شرق مسجد جامع و مزار يکي از پيشوايان صوفيه موسوم به مشتاق عليشاه است که از دوره قارجاريه به يادگار مانده است. اين محوطه ابتدا مزار " ميرحسين خان " جد اعلاي سادات معروف به ميرحسيني کرماني بوده است. مسير حسين خان در زمان زنديه , چندي فرماندار کرمان بود .پس از قتل مشتاق ( درقرن سيزدهم هجري) سال 1206 هجري قمري , نعش اور انيز را مقبره ميرحسين خان دفن کردندکه اينک معروف به مشتاقيه است. اين بنا به " سه گنبد " نيز شهرت دارد سه گنبد مزبور برروي سه مقبره به نام مشتاق عليشاه , شيخ اسمائيل و کوثر عليشاه بنا گرديده است. بر فراز دو مقبره مشتاق و کوثر عليشاه دو گنبد کاشيکاري وجود دارد که در قرن اخير ساخته شده است. کاشيکاري و تزئينات داخلي بناي مشتاقيه که شامل تزئينان گچبري و نقاشي سقف گنبد مي باشد , نيز از آثار ارزنده هنري به شمار مي رود .