سوگل رحمانی، وکیل که بیشتر روی پرونده خانوادگی کار میکند، معتقد است بسیاری از مشکلات به خاطر عدم آگاهی به حقوق طرفین است.
او معتقد است که در زمان ازدواج حقوق زیادی به زنها تعلق میگیرد که آنها از آن خبر ندارند.
رحمانی میگوید: اطلاع داشتن از حقوق طرفین فقط به درد طلاق گرفتن نمیخورد اما زوجها قباله را میبندند و وقتی باز میکنند که میخواهند طلاق بگیرند.
رحمانی میگوید که در بسیاری موارد همین که زوجها به یکدیگر حقوق و وظایفشان را گوشزد کنند جلوی بسیاری از اختلافات گرفته میشود.
او میگوید: وقتی مرد خانواده بداند که در صورت ندادن نفقه به مدت ۶ ماه همسرش میتواند تقاضای طلاق بکند، اهمیت موضوع را برای او روشن میکند و باعث میشود که به این موضوع فکر کند یا هنگامی که بداند در صورت اعتیادش قانون هیچ حقی برایش قائل نیست، با آگاهی از این امر مسلماً احتیاط بیشتری خواهد کرد.
رحمانی معتقد است که یکی از موارد آموزش قبل از ازدواج هم باید آموزشهای حقوقی باشد.
او میگوید: دختر و پسر باید بدانند که با ازدواج کردن به رابطهشان شکل قانونی میدهند و طرفین دارای حقوق و و ظایفی میشوند که قانون از آن حمایت میکند.
متاسفانه در بیشتر موارد ازدواج زوجها آنقدر درگیر مسائل عاطفی هستند که به این موارد توجه نمیکنند.
● من حق دارم تو نداری!
دختر میگفت شغلی که داری در شأن خانواده ما نیست و همسرش قبول نمیکرد. دختر میگفت قانون به من این حق را داده است که اگر شغلت به شأن خانواده ما نمیخورد از تو جدا شوم و همسرش میگفت کدام شأن؟
و هیچکدام از این دو نمیدانستند که بندی از قبالهای که امضا کردهاند و مربوط به اشتغال زوج است به چه معنا است.
اینها را دکتر ناصری مشاور خانواده میگوید.
او معتقد است که عدم آگاهی نسبت به حقوق زوجین باعث سوءتفاهمهای زیادی میشود که اختلافات جدی در پی دارد.
مطالعه سرسرانه و بیتوجهی به قانون باعث میشود که زوجین به اشتباه برای خود حقوقی قائل شوند که باعث بروز برخی مشکلات شود.
آنچه دکتر ناصری به آن اشاره دارد این است که به فرزندانمان آگاهی بدهیم.
او میگوید مورد مشاورهای داشته است که دختر بعد از ازدواج تصمیم میگیرد پاسپورت بگیرد و متوجه میشود که باید اجازه همسر داشته باشد و آنقدر شوکزده شده بود که فکر میکرد فریب خورده است، در حالی که همسرش هم از این قانون مطلع نبود!
به عقیده دکتر ناصری و دکتر صدرالدینی اینها به عدم آموزش و آگاهی برمیگردد که نتایج درخشانی در پی نخواهد داشت.
برگزاری کلاس آموزشی موارد حقوقی قبل از ازدواج هرچند به نظر یک کار غیررمانتیک در فضای عاطفی ازدواج به نظر میرسد، اما نگاهی دوراندیشانه به فردای زوجهای جوانی است که بالاخره این مرحله عاطفی را پشتسر میگذارند و باید وارد دنیای واقعی با قانون و مقررات خودش بشوند.
اینها را رحمانی میگوید که سالها است با پروندههای خانوادگی درگیر است و هنوز هم ریشه بسیاری از مشکلات خانوادگی را عدم آموزش صحیح میداند.
دخترها خوب است بدانند که میتوانند قبل از ازدواج شروطی را به این قباله ازدواج اضافه کنند. پسرها خوب است بدانند که با امضای این اوراق در برابر هر دادگاه و مرجعی خود را قانونی مسوول کردهاند.
● گفتند میخواهند قبل از روز عقد قباله را بخوانند.
هرچند که محضردار متعجب نگاهشان کرد اما آنها دفترچه سفید را گرفتند، روی صندلیهای محضر نشستند و آن را ورق زدند و خواندند. محضر خلوت بود و محضردار با حوصله برایشان چایی آورد و به سوالاتشان پاسخ داد.
به یکدیگر لبخند زدند با هم سر هر بند قانون شوخی کردند و مثال آوردند اما وقتی از پلههای محضر پایین آمدند آگاه بودند که فردا در میان دستزدنها و تبریکهای اطرافیانشان چه چیزهایی را برای دوام زندگیشان امضا میکنند.
مریم یگانه
روزنامه تهران امروز