● فقط یک شماره ثبت!
خانم «م» که احساس میکند از من جز گرفتن انرژی از او هیچ آبی برای موسسه گرم نمیشود، سعی میکند کوتاه و مختصر اطلاعاتی درباره نحوه عضو شدن و معرفی افراد مورد نظر بدهد چرا که به هر حال هرچه باشد او برای همین کار آنجا نشسته است. اگرچه منشی بارها در میان جملاتش تاکید میکند که فعالیت موسسه کاملا قانونی و با اخذ مجوز از مراجع ذیصلاح است، اما جز یک شماره ثبت، هیچ نام و نشان دیگری از این مراجع ذیصلاح رویت نشد، با این حال نحوه ثبتنام و عضویت در طرح همسانگزینی اکثر موسسات همسریابی تقریبا از یک الگوی واحد پیروی میکند، به این ترتیب که هر فرد مجرد، دختران ۱۸ سال به بالا و پسران ۲۴ سال به بالا، میتوانند به صورت حضوری یا تلفنی در تمام کشور به عضویت طرح همسانگزینی دربیایند.
در مرحله اولیه ثبتنام، درخواست عضویت تکمیل میشود. در این درخواست اولیه که شامل ۲۸ سوال است، علاوه بر مشخصات کلی و خانوادگی سوالاتی نظیر تاکید فرد بر مسائل مذهبی، نظر فرد درباره ادامه تحصیل و اشتغال خود یا همسر، نوع حجاب و پوشش و ... پرسیده میشود.
فرم دوم دفترچه گفتگو شامل ۷۷ سوال است. ثبت مشخصات متقاضی در بانک اطلاعات، بررسی مشخصات متقاضی و خواستههای وی و ارائه خلاصه اطلاعات گزینههای مطالب از طرف کارشناسان موسسه ظرف مدت ۲۴ ساعت.
افرادی که مناسب یکدیگر تشخیص داده شوند، در صورت توافق، شماره تلفن میانشان رد و بدل میشود و دختر و پسر میتوانند داخل مرکز برای آشنایی با هم قرار ملاقات بگذارند و در مراحل بعد با حضور مشاوران مرکز که البته همگی را با عنوان خانم یا آقای دکتر خطاب میکنند(!) وقتهای خودشناسی، روانشناسی و جلسات مشاوره ترتیب داده میشود تا بالاخره معلوم شود این دو به درد یکدیگر میخورند یا نه که البته این مراحل تا رسیدن فرد متقاضی به همسر دلخواه ادامه پیدا میکند.
● هر خواستگار ۷ هزار تومان!
کارشناس مرکز، بعد از کلی آب و تاب و تعریف و تمجید از فعالیت کارشناسان مجرب، متخصص و متعهد موسسه برای سر و سامان دادن شما، در نهایت میرود سر اصل مطلب مبنی بر این که هر چند نمیتوان برای دستیابی شما به یک ازدواج خوب و همسری شایسته ارزشگذاری مالی کرد، اما برای استفاده از خدمات طرح همسانگزینی باید هزینههایی را هم به موسسه پرداخت کنید که البته آن نیز اصول و قوانین خود را دارد.
اگر تاریخ تولد شما بین سالهای ۵۷ تا ۶۸ باشد، حق عضویت ۳۰ هزار تومان، اگر تاریخ تولد بین سالهای ۵۶ و قبل از آن است، حق عضویت ۴۰ هزار تومان است و اگر شما دارای سابقه نامزدی، عقد یا ازدواج باشید، حق عضویت شما ۴۰ هزار تومان است. البته مدت عضویت در طرح همسانگزینی یک سال است که در صورت تمایل متقاضی این مدت قابل تمدید است.
خانم «م» در ضمن توضیح میدهد که هزینه انجام خدمات کارشناسی برای معرفی هر گزینه به متولدین ۵۷ تا ۶۸ هفت هزار تومان و برای متولدین ۵۶ و پیش از آن و افرادی که دارای سابقه نامزدی، عقد و ازدواج هستند، ۱۲ هزار تومان است. همچنین با توجه به این که اقدامات کارشناسی مختلفی برای عضویت شما انجام میشود، تمام هزینههایی که به موسسه پرداخت میکنید، غیرقابل برگشت خواهد بود.
● کبوتر با کبوتر، غاز با غاز
به گفته کارشناس موسسه، هر هفته همایشهای ویژهای برای دختران و پسران جوان عضو این موسسه با عناوینی همچون ازدواج موفق، همسریابی آسان، ازدواج عاشقانه، ازدواج عاقلانه و چگونه همسر دلخواهمان را پیدا کنیم، با سخنرانی کارشناسان و اساتید متخصص و زبدهای که همگی عنوان دکتر را یدک میکشند و البته معلوم هم نیست چهجور دکترایی دارند، برگزار میشود.
اما با کمی دقیقتر شدن در صحبتهای کارشناس محترم و فقط با یک بار شرکت در یکی از این به اصطلاح همایشها و جلسات سخنرانی متوجه خواهید شد که گردانندگان این موسسات هدف مهمتری را از برپایی این همایشها دنبال میکنند. کارشناس موسسه میگوید یکی از راههای آشنایی دختران و پسران با یکدیگر، شرکت در همین جلسات سخنرانی و همایشهایی است که از سوی موسسه ترتیب داده میشود.
در واقع شرکت در این همایشها به دختران و پسرانی که برای همسریابی به این موسسه مراجعه کردهاند، فرصت میدهد که در این جلسات یکدیگر را ببینند و در صورت ادامه تمایل برای آشنایی از سوی کارشناسان و مشاوران موسسه جلسات ارتباط میان دو نفر برای شناخت بیشتر ادامه مییابد که البته ممکن است این روابط به ازدواج منتهی شود یا خیر؟
آنوقت دوباره روز از نو روزی از نو. باز هم یک همایش دیگر، یک مورد دیگر، جلسات آشنایی و مراوده، ساعتها به اصطلاح مشاوره و بحث کارشناسی، صرف مبالغ بسیار و دست آخر هم آیا بشود یا نشود!
چرا که گردانندگان این موسسه از همان ابتدا تاکید کردهاند که حق عضویت هر نفر سالانه است؛ یعنی ممکن است در همان جلسات اول به نتیجه برسید و یا یک سال و شاید هم بیشتر زمان نیاز باشد تا مورد مناسب برایتان پیدا شود. چرا که هدف آنها این است که شما ازدواج موفقی داشته باشید، نه هر ازدواجی!
● ارتش سری ازدواج
تعجب نکنید! اگر تا حالا شعار قبولی تضمینی را فقط از موسسات کنکور شنیده بودید، اما حالا موسسات همسریابی هم با شعار ازدواج موفق تضمیمی هر روز بر تعداد طرفداران و مراجعان خود اضافه میکنند.
کارشناسان موسسه ارائهکننده خدمات تضمیمی ازدواج، پس از ثبتنام برای ازدواج شما بسیج خواهند شد. به قول کارشناس این موسسه پس از پر کردن فرم، تحویل مدارک و اقدامات اولیه ثبتنام، اولین مورد ازدواج برای شما در کمتر از ۲۴ ساعت به شما معرفی میشود.
در این شرایط اگر جوابتان مثبت بود، پس از این که برایتان قرار ملاقات ترتیب داده شد و همدیگر را دیدید، جلسات مشاوره با حضور دختر، پسر و نفر سومی به نام مشاور تشکیل میشود. اگر طی این رفت و آمدها همه چیز بخوبی پیش برود و ازدواج سر بگیرد که هیچ! وگرنه همینطور پشت سر هم آنقدر متقاضی ازدواج به شما معرفی میشود که کلافه شوید و آنوقت است که با خودتان بگویید خدای من! با این همه مورد برای ازدواج چه باید کرد؟ اصلا کدامشان را باید انتخاب کنم تا بهترین انتخابم باشد؟
مسلم این است که منشی موسسه از همان روز اول ثبتنام تاکید میکند که اگر هر یک از مواردی که برای ازدواج به شما معرفی میشود، چه از طرف شما و چه از طرف شخص مقابلتان به هر دلیل مورد پسند واقع نشود، خبری از بازپرداخت هزینه دریافت شده نیست؛ چرا که به هر حال، قطعا این همه تلاش بیوقفه و شبانهروزی که کارشناسان و مشاوران فعال موسسه مذکور برای فرستادن شما به خانه بخت به کار میگیرند، مستلزم صرف هزینههایی است که ادامه کار و حیات موسسه نیز از طریق دریافت همین مبالغ امکانپذیر است.
● یک دنیا پرسش بیپاسخ
وقتی از منشی به بهانه بیشتر فکر کردن، فرصتی میخواهم تا فرم را به همراه ببرم و سر فرصت با تامل بیشتری آن را پر کنم و بازگردانم، نگاه معنیداری به من میاندازد؛ اما مخالفتی نمیکند. آماده ترک موسسه میشوم. این بار بدون هیچ بدرقهای از جانب منشی و او که انگار به آمدن من چندان خوشبین و امیدوار نیست، خودش را با پاسخگویی به یکی از مراجعان سرگرم میکند. دوباره همان حرفهای تکراری!
در شیشهای به آرامی پشت سرم بسته میشود. پلههای باریک و سوت و کور موسسه را یکی پس از دیگری طی میکنم، در حالی که پرسشهای بسیاری در سرم میچرخد.
مثلا این که چرا موسسه از پذیرش متقاضیان ازدواج با شرایط خاص خودداری میکند؛ زیرا قطعا افراد سالم و عادی که شرایط ویژهای ندارند، در محیط جامعه بسیار راحتتر میتوانند فرد موردنظر خود را برای ازدواج پیدا کنند که البته به قول معروف دیر و زود دارد اما سوخت و سوز ندارد. اما این که صرفا فردی به دلیل مشکل و نقصی در ظاهر پذیرش نکنند، چه معنی میدهد؟ این گونه موسسات تنها کاری که برای اعضای خود انجام میدهند، تنها رد و بدل کردن شماره تلفن و تعیین محلی برای قرار ملاقات و جلسات آشنایی است که صد البته این کار خیلی از دختران و پسران جوان امروزی در جامعه هم انجام میدهند.
نکته مهم دیگری که نباید آن را نادیده گرفت، این واقعیت است که میزان مراجعه دختران و پسران جهان به موسسات همسریابی که در سالهای اخیر رشد قارچگونهای نیز در جامعه پیدا کردهاند، روز به روز بیشتر میشود و این یعنی این که رغبت جوانان به ازدواج با وجود موانع و مشکلات بسیار، همچنان جدی است.
اما فعالیت این موسسات پدیده جدیدی در جامعه امروزی است و آنها تنها با استناد به یک شماره ثبت که از سازمان ثبت اسناد و املاک کسب کردهاند، مجوز فعالیت گرفتهاند و معلوم نیست چه نهاد و سازمانی ناظر بر عملکرد این موسسات و تخلفات احتمالیشان است.
واقعیت دیگری که شاید از دید گردانندگان این موسسات پنهان مانده، این است که اگر بپذیریم براساس عرف همیشه مردها به خواستگاری دختران رفتهاند و این که همواره مردها طالب و زنان طلبیده شدهاند، آیا دختر و پسری که به مدد این موسسات با هم آشنا میشوند و رابطهشان به ازدواج منتهی میشود، هیچگاه در طول زندگی مشترکشان، فرمی را که در این موسسه برای ازدواج پر کرده بودند، به یاد خواهند آورد و بویژه مردان، این موضوع را که روزی همسرشان برای ازدواج به یک موسسه همسریابی مراجعه کرده همچون پتکی بر سر آنها نخواهند کوبید؟!
جام جم آنلاین