ماجراي عصبانيت ''لينوس توروالدز'' نسبت به مديران شرکت nVidia زماني بالا گرفت که خالق لينوکس در آخرين نشست مطبوعاتي رفتار غيراخلاقي تنفر و انزجار خود را نسبت به اين شرکت نشان داد؛ حرکتي که بهخوبي ميزان خشم و عصبانيت توروالدز را نشان ميداد. هنگامي که يکي از خبرنگاران از او درباره پشتيباني از نرمافزارها و درايورهاي لينوکسي در نوتبوک اپتيموس شرکت گرافيکي nVidia سوال کرد، توروالدز با انجام حرکتي غيراخلاقي گفت: ''شرکت nVidia ضعيفترين شرکتي بوده است که ما تا کنون با آنها همکاري داشتهايم''.
شايد در نگاه اول اين موضعگيري خالق لينوکس کمي تعجبآور باشد اما اگر کمي دقيقتر به موضوع نگاه کنيم متوجه خواهيم شد که در سالهاي اخير شرکت گرافيکي nVidia از کدهاي متنباز لينوکس بهره بسياري برده است و در قبال آن همکاري خوبي با مديران اين سيستمعامل متنباز نداشته است که اين موضوع به نارضايتي کاربران استفاده کننده از محصولات nVidia به دليل پشتيباني نکردن اين شرکت از محصولات مبتني بر لينوکس خود منجر شده است.
اما پس از اين موضعگيري لينوس توروالدز، مديران شرکت nVidia نيز نتوانستند نسبت به اين موضوع بيتفاوت باشند و تلاش کردند با ارائه بيانيهاي در پاسخ به صحبتهاي او کمي از ميزان انتقادهاي وارد شده بکاهند: ''در ابتداي ارائه نوتبوک اپتيموس ما اين محصول را بر پايه ويندوز 7 ارائه کرديم اما با توجه به درخواستهاي متعدد دريافتي، تصميم گرفتيم تا زمينه ارائه آن بر پايه لينوکس را نيز فراهم سازيم که اين کار لازمه ايجاد تغييرات عمده در پردازنده گرافيکي آن بود. در حال حاضر نيز تلاشهايي براي رفع مشکلات موجود انجام شده است و همه کاربران بايد بداننـد که يکي از اهـداف اصلـي شـرکت nVidia، ارائه محصولاتي با توانايي پشتيباني از تمامي سيستمعاملها و به خصوص سيستمعاملهاي متنباز است''.
به نظر ميرسد که در روزهاي آينده تمام توان و نيروي مديران شرکت گرافيکي nVidia صرف رفع مشکلات مربوط به کدهاي متنباز در محصولات اين شرکت شود اما از سوي ديگر موضوع ديگري نيز قابل تصور است و آن قطع همکاري لينوکس با nVidia است. هر چند برخي معتقدند سهم عمده شرکت nVidia در بازار بازيهاي رايانهاي و محبوبيت آن در ميان کاربران رايانه و علاقهمندان به بازيهاي گرافيکي براي ادامه حيات اين شرکت قدرتمند کافي است، اما اين نگراني وجود دارد که اختلافات بهوجود آمده ميان مديران اين شرکت و لينوس توروالدز، تبعات جبرانناپذيري را براي nVidia به دنبال داشته باشد اما شايد بهتر باشد درباره اين موضوع بيش از اين قضاوت نکنيم و به مرور دو خبر ديگر در جامعه متنباز بپردازيم.
اينبار نوبت به شرکت اکاليپتوس رسيده است که با ارائه مجموعه نرمافزاري اکاليپتوس نسخه 3.1، بار ديگر نام خود را در اين عرصه برجسته سازد. مهمترين ويژگي و خصوصيتي که درباره اين نسخه از مجموعه نرمافزاري اکاليپتوس مطرح ميشود استفاده از فناوري جديد FastStar به منظور افزايش سرعت عملکرد آن است که گفته ميشود مدت زمان سازگاري کاربران با سرويسهاي ابري را به 20 دقيقه کاهش ميدهد. مديران اين پروژه اعلام کردهاند که نسخه 3.1 اکاليپتوس 27 ماه جاري ميلادي، يعني امروز در دسترس علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
با توجه به حمايت شرکت آمازون از اين بسته نرمافزاري و معرفي آن به عنوان بستري مطمئن براي شرکتها و سازمانهاي مختلف جهت ورود به ساختار محاسبات ابري، به نظر ميرسد اکاليپتوس موفقيتهاي چشمگيري را در اين عرصه به دست آورد. جديدترين نسخه از اين نرمافزار متنباز با آخرين نسخه از لينوکس RedHat نيز سازگار بوده و امکان استفاده آن در سيستمعاملهاي مجازي و نرمافزارهاي مرتبط با آن همچون VMware نيز لحاظ شده است.
اما يکي ديگر از خبرهاي جامعه متنباز در هفته گذشته، ارائه نسـخه 6.1 نرمافـزار اردک سياه (Black Duck) بود. نرمافزاري که با تجزيه و تحليل کدهاي ساير نرمافزارهاي متنباز عملکرد آنها را مورد ارزيابي قرار داده و با توسعه و بهبود آنها روند توسعه آنها را سرعت ميبخشد. بر اساس تحقيقات انجام شده توسط موسسه تحقيقاتي Black Duck، امروزه حدود 60 تا 80 درصد شرکتهاي جهان از نرمافزارها و سيستمهاي متنباز براي انجام فعاليتهاي روزانه خود استفاده ميکنند که اين امر بهکارگيري نرمافزارهاي جانبي براي تهيه نسخه پشتيبان از کدهاي نرمافزارهاي متنباز و همچنين بهبود و توسعه آنها را ضروري ميسازد و اين هدف ميتواند با نرمافزار ارائه شده توسط اين موسسه محقق شود.
مصطفي عبدالهي