در هفته ای که گذشت، انتقاد رحیمی از فشارها و انتقادات بر دولت، انتقاد باهنر از عملکرد نمایندگان در صحن مجلس، تخصیص یارانه به نان از سوی دولت و همچنین اعلام کیفیت نان مصرفی در کشور از مهمترین اخبار و رویدادهای اقتصادی کشور بود.
به گزارش «تابناک»، اهم اخبار اقتصادی هفته گذشته در کشور به شرح زیر است:
افزایش بهای چهار خودرو
در هفتهای که گذشت، قرار شد با تصویب کمیته خودرو و تأیید سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان، بهای چهار خودروی ایرانی افزایش یابد؛ بنابراین، بهای جدید سوزوکی و سه کلاس مختلف پژو پارس مورد تأیید قرار گرفته است.
با این تصمیم، سوزوکی ویتارا اتوماتیک ۲۴۰۰ سیسی فول ۵۸ میلیون و ۲۷۴ هزار تومان، پژو پارس ELX سفارشی کلاس ۵ سفارشی رنگ پایه خاکستری متالیک رنگ سفارشی سفید، بژ و تیره ۲۲ میلیون و ۱۱۳ هزار تومان، پژو پارس ELX سفارشی کلاس ۶ رنگ پایه سفید، ۲۲ میلیون و ۳۶۶ هزار تومان و پژو پارس ELX کلاس ۷ رنگ پایه سفید ۲۲ میلیون و ۹۵۲ هزار تومان به فروش خواهد رسید.
سیلیهایی که دولت میخورد
اما در هفته گذشته، خط تولید خودروی ملی رانا ـ با بهای پانزده میلیون تومان » نیز افتتاح شد، ولی صرف نظر از تولید یک خودروی ملی دیگر با قیمت ۱۵ میلیون تومان، سخنان محمدرضا رحیمی در افتتاحیه این خودروی ۱۵ میلیون تومانی جالب بود.
وی در بخشی از سخنان خود گفت: اکنون هر فردی از راه میرسد، به دولت سیلی میزند و البته دولت به اقتضای مصالح ملی که مورد تأکید مقام معظم رهبر ی نیز قرار گرفته، سکوت کرده و پاسخی نمیدهد.
رحیمی با اشاره به انتقادهای تندی که علیه وی با گفتن جمله وضع ملت خوب است، از سوی برخی رسانهها شده است، گفت: همه کسانی که در درون با غربیها همنوا بودهاند، به انتقاد از دولت پرداختند، در حالی که ما میگوییم، به رغم تحریمها وضع مردم مناسب است، ولی ایدهال نیست و شایستگی ملت بهتر از این است.
وی با اشاره به ساده زیستی محمود احمدینژاد و برگزاری مراسمی ساده به منظور ازدواج پسرش، اظهار داشت: اگر میتوانید فردی مثل او پیدا کنید، حتماً به ریاست جمهوری بگمارید. در این شرایط است که حتی اگر فردی با خصوصیات احمدینژاد وجود داشته باشد، دستکم یک سال آینده را تا پایان ریاست جمهوریاش تحمل کنید، چرا که مبارزه با وی تأمین مصالح نظام نیست.
گفتنی است، خودروی رانا سومین خودروی ملی تلقی میشود که اول هفتهای که گذشت، خط تولید آن افتتاح شد و قیمت آن ۱۵ میلیون تومان است.
بدون نفت ۶. ۱ درصد
بانک مرکزی در جدیدترین گزارش نماگرهای اقتصادی در هفته گذشته، نرخ رشد اقتصادی سال ۸۹ با احتساب نفت را معادل ۵. ۸ درصد و بدون احتساب نفت را معادل ۶. ۱ درصد اعلام کرد. این در حالی است که هنوز نماگرهای مربوط به سه ماهه نخست ۹۰ اعلام نشده است.
بر این اساس، در بخش حسابهای ملی به قیمتهای ثابت سال ۷۶، رشد تولید ناخالص داخلی به قیمت پایه در سال ۸۹ معادل ۵. ۸ درصد و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بدون نفت معادل ۶. ۱ درصد اعلام شد.
همچنین ارزش افزوده بخشهای گوناگون نفت معادل ۱. ۹ درصد، کشاورزی ۸. ۸ درصد، صنایع و معادن ۹. ۳ درصد، صنعت و معدن ۱۰. ۰ درصد، ساختمان ۷. ۳ درصد و خدمات ۴. ۰ درصد است.
سرانجام دولت یارانه نان هم داد
در هفتهای که گذشت، رویداد جالب در عرصه اقتصادی کشور رخ داد! افزایش یارانه نقدی افراد، معادل ۳ هزار و ۱۱۱ تومان، که گفته میشد به منزله اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها است، به یکباره تبدیل به یارانه نانی شد که اصلا قرار نبود یارانهای داشته باشد!
افزایش قیمت نان در هفته پیشتر که فشار انتقادات را روانه دولت کرد، باعث شد در هفتهای که پشت سر گذاشتیم، دولت مجبور به تخصیص یارانهای تا پایان سال برای نان شود. این مبلغ از محل ۲۸ هزار تومانی بود که در اسفند ماه سال ۹۰ به عنوان مابهالتفاوت یارانه نقدی فاز اول و دوم به حساب افراد واریز شده، اما قابل برداشت نبود و دولت در یک اقدام ضربالاجل ـ البته با هماهنگی و همکاری مجلس ـ آن را به یارانه نان تبدیل کرد.
اما از آنجایی که دولت اصلا درآمدی از محل اصلاح بهای نان ندارد، تاکنون یارانهای هم به آن تعلق نمیداد و قرار بود، بهای نان کاملا آزادسازی شود. اما فشار انتقادات برای گران شدن نان، موجب شد دولت تقریبا از هدف اصلی عقب بنشیند و یارانهای برای نان اختصاص دهد. به این ترتیب افزایش قیمت نان را تا اندازهای خنثی کند.
ضریب نفوذ تلفن همراه در مجلس ۹۵ درصد!
در هفته گذشته، محمد رضا با هنر در گفتوگویی، سخنان جالب توجهی را درباره مجلس بیان کرد. وی با بیان اینکه مجلس نهادی منحصر به فرد است و در این نهاد بیشترین، دقیقترین و ملموسترین اخبار سراسر کشور جمع میشود، انتقادی را به عملکرد نمایندگان مجلس وارد کرد و گفت: متأسفانه بیش از ۹۵ درصد نمایندگان در صحن علنی به جای توجه به جلسه به وسیله تلفن همراه خود با مراجعانشان صحبت میکنند و ما مجبور میشویم همواره به آنها تذکر بدهیم!
باهنر تصریح کرد: با توجه به سوابقی که در حضور مجالس گذشته داشتهام، میتوانم بگویم شمار نمایندگانی که در دورههای گذشته مجلس به صورت جدی برای کارهای کشور وقت میگذاشتند، از چهل تا پنجاه نفر تجاوز نمیکند؛ به عبارت دیگر، تنها ۲۰ درصد از نمایندگان برای مجلس وقت میگذارند و مابقی درگیر مشکلات مردم در حوزههای انتخابیه خود هستند.
آب معدنی بهتر است یا آب لوله کشی خودمان؟
در این هفته، مقامات آبفای تهران با اعلام یک نظر جالب اظهار کردند که بنا به آزمایشهای انجام شده اثبات کردهاند، کیفیت آب شربی که پس از تصفیه به مردم تحویل میدهند اگر از آبهای معدنی بهتر نباشد، بدتر هم نیست.
بر این اساس، مقامات وزارت نیرو اعلام کردند که توانستهاند پس از حل مشکل نفوذ فاضلاب در بخشی از آب شرب شهر تهران و خارج کردن این گونه چاهها از مدار، آزمایشهای دقیقی را انجام و به اثبات برسانند که کیفیت کنونی آب تهران حتی از آبهای معدنی و بسته بندی نیز بهتر است.
مسئولان آب و فاضلاب شهر تهران میگویند، همه مستندات و آمارهای مربوط به بررسی در کیفیت آب شرب تهران را در اختیار دارند و توانستهاند آزمایشها و تستهای دقیقی را روی دستکم ده نوع آب معدنی وارداتی و تولید داخل انجام دهند.
همچنین مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران، اظهار داشت: ما روی نزدیک هفت مورد آب معدنی موجود در کشور بررسیهایی را انجام دادیم و نزدیک ۹ آیتم فیزیکی را نیز کنترل کردیم که مشخص شد دارای مسائل و مشکلاتی هستند. مردم میتوانند مشخصات آبهای معدنی که در روی بسته بندیها وجود دارد، نیز خود بررسی کنند.
نان سنگک، رتبه نخست را از آن خود کرد
در هفتهای که گذشت وزارت صنعت و معدن و تجارت، رنکینگ کیفیت نان در کشور را اعلام کرد که بر این اساس نان سنگگ در رتبه نخست جای گرفت.
در همین باره، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت میانگین نمره کیفیت انواع نان را ۷۴. ۶ از ۱۰۰ عنوان کرد و گفت: بر پایه مطالعات، نان سنگک با ۷۸. ۸ از ۱۰۰، باکیفیتترین نان در ایران به شمار میرود.
وی تصریح کرد: کل نمونههای نان مورد ارزیابی در اردیبهشت ماه ۹۷۰ عدد بوده که شامل ۱۲۸ نمونه نان سنگک، ۲۷۳ نمونه نان بربری، ۲۲۷ نمونه نان تافتون و ۳۴۲ نمونه نان لواش است.
مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران افزود: مقایسه نمره کیفیت نان در واحدهای نانوایی سطح کشور، نشان میدهد که نمره کیفیت در نان سنگک ۷۸. ۸، نان بربری ۷۵. ۸، نان تافتون ۷۴ و نان لواش ۷۲. ۶ از ۱۰۰ بوده است.