رييس سازمان امداد و نجات جمعيت هلالاحمر با بيان اينكه از ابتداي امسال تاكنون 47 نفر در سواحل استانهاي شمالي كشور غرق شدهاند، به ايسنا ميگويد: بيشترين مقدار اين آمار در خرداد و در شهرستان عباسآباد استان مازندران بوده است.
به گفته محمود مظفر، نكته جالب در آمار غرقشدگان اين است كه عمده اين افراد برخلاف سالهاي گذشته در محدوده طرح دريا دچار حادثه شدهاند.
او ادامه ميدهد: حوالي ساعت دو و شش عصر به بعد، بيشترين زماني بوده كه افراد غرق شدهاند، چرا كه در اين ساعات يا امدادگران مشغول استراحت هستند يا ساعات طرح دريا بهپايان رسيده است.
بر اين اساس شهروندان نبايد به امن بودن منطقه طرحدريا اعتماد داشته باشند، چرا كه ممكن است حتي در همين محدوده نيز براي شهروندان حادثهاي بهوجود آيد.
مساله مهمتر به ساعات كاري ناجيان بر ميگردد، ساعت دو تا شش عصر معمولا اوج ساعات كاري اين افراد محسوب ميشود چرا كه گرماي هوا به اندازهاي است كه انگيزه شنا كردن را چند برابر ميكند و اگر به استناد صحبتهاي رييس سازمان امداد و نجات جمعيت هلالاحمر در اين ساعات ناجيان مشغول استراحت باشند،پرداخت هزينه براي ورود به منطقه سالمسازي و تبليغات نسبت به شنا كردن در اين منطقه بيفايده محسوب ميشود.
كار نجات غريقها درست است
بيش از 50 هزار نجات غريق در كشور مشغول به فعاليت هستند كه زير نظر فدراسيون نجات غريق و غواصي كشور آموزش ميبينند و نظارت بر كار آنها با همين فدراسيون است.
حبيب خمجاني، دبير فدراسيون نجات غريق و غواصي در گفتوگو با جامجم اين موضوع را تائيد و تاكيد ميكند: «تربيت و آموزش نجات غريق در كشور با اصول درستي انجام ميشود و اين افراد در امر نجات خبره هستند.»
او ضمن تائيد وظيفه نظارت بر عملكرد ناجيان از سوي فدراسيون نجات غريق و غواصي به تشكيل سالانه ستاد دريا در استانداريهاي مناطق اشاره و اضافه ميكند: «متولي دريا وزارت كشور است و بر همين اساس ستاد دريا براي هماهنگي با ارگانهاي ذيربط شامل نيروي انتظامي، هلال احمر، اورژانس يا هياتهاي نجات غريق و غواصي استانها تشكيل ميشود.»
خمجاني اين مساله را كه بيشتر غرق شدگان در محدوده طرح دريا دچار حادثه شدهاند، تائيد نميكند و معتقد است: ساعات كاري ناجيان كاملا مشخص است و در تمام مدتي كه شهروندان در دريا حضور دارند، ناجيان به كار خودشان مشغول هستند.
او ادامه ميدهد: «بررسي و پيگيري اين موضوع بر عهده ستاد درياي استانهاي شمالي كشور است و فدراسيون نجات غريق و غواصي تنها به وظيفه خود در تربيت نيروي نجات غريق ميپردازد.»
دريا فريبنده است
موسسه ملي اقيانوسشناسي پنج سال است كه طرح نقشه «پهنهبندي جريانهاي شكافنده» را در دست تهيه دارد. اين نقشه قرار است مناطق پرخطر سواحل درياي خزر را شناسايي كند كه هنوز در حد بررسي و تحقيق مانده است.
خطر دريا به حدي است كه گفته ميشود حتي به درياي آرام هم نبايد اعتماد كرد، چون انواعي از امواج وجود دارد كه بسيار قدرتمند است، از مناطق دور دست ميآيد و در شرايطي كه دريا آرام است، بدون هيچ نشانهاي به ساحل نزديك ميشود و شناگران را با خود ميبرد.
با اين تفاسير و با وجود ابهامي كه در خصوص امنيت مناطق طرح سالم سازي دريا وجود دارد، بهتر است شهروندان در صورت شنا در دريا احتياط لازم را در نظر داشته باشند.
مستوره برادران نصيري